Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB w BOB-ie strajkuje sobie

Pawlec - |13 Lis 2010|, 2010 23:31
Temat postu: ASB w BOB-ie strajkuje sobie
Witam!
Dzisiaj po krótkiej jeździe zatrzymałem się na chwilę i po ponownym odpaleniu skrzynia odmówiła posłuszeństwa. Objawy są następujące:
Po włączeniu silnika i wrzuceniu któregokolwiek z biegów następuje lekkie szarpnięcie i silnik gaśnie. Jeśli podtrzymam troszkę większe obroty to po wrzuceniu biegu następuje szarpnięcie ale nie wiele większe niż przy normalnej pracy i po niecałej sekundzie skrzynia odpuszcza. Pojawia się dźwięk jakby coś tarło i samochód nie chce jechać. Trochę mnie ten fakt zirytował i przegazowałem go ostro. Efekt jest taki, że samochód bardzo powoli zbiera się na wysokich obrotach. Kiedy wrzucę jedynkę, rozpędzę go powyżej 20 km/h i puszczę gaz skrzynia załapuje i mogę jechać normalnie. Powyżej 40 km/h mogę wrzucić drugi bieg a potem przełączyć na D i wtedy skrzynia pracuje normalnie. Po zejściu poniżej podanych prędkości skrzynia zaczyna się ślizgać i pojawia się dźwięk tarcia. Na postoju przy zmianie z któregokolwiek biegu na N lub P tarcie powoli ustaje tak jakby się zatrzymywało. Czy ktoś wie co mogło paść? Olej jest czysty i poziom przy odpalonym silniku jest prawidłowy. Proszę o pomoc

Boni - |13 Lis 2010|, 2010 23:48

Ja wsteczny masz tip top w porządku, to co najmniej jednokierunkowe forward poszło w drzazgi. Jak z wstecznym też się chrzani, to znacznie więcej poszło, pewnie różne graty w bębnie niskich biegów. No jeszcze może być że konwerter się jakoś baaardzo dziwnie rozsypał. Tak czy owak, remont nawet "na minimum" tej skrzyni jest niezbyt opłacalny.
Pawlec - |14 Lis 2010|, 2010 20:22

Spróbuję podmienić konwertor bo mam w zapasie
Boni - |15 Lis 2010|, 2010 00:26

Ale na wstecznym też ci chrobocze i/lub nie ciągnie? Bo jak wsteczny działa ok, to raczej nie konwerter, i szkoda zachodu.
Pawlec - |15 Lis 2010|, 2010 09:37

No właśnie ze wstecznym jest tak samo jak z biegami do przodu. Wydedukowałem też sobie że to konwertor bo gdyby to poszła jakaś część mechaniczna i tarło by o siebie to przy takiej przgazówie jaką zrobiłem zatarło by się na amen. Ale to tylko takie moje dywagacje i wiem że wcale nie muszą być nawet bliskie prawdy. Skoro mówisz że jeśli wsteczny by działał to na pewno nie konwertor, to dla mnie dobra wiadomość i ciągle mam nadzieję że wymiana go pomoże
Boni - |15 Lis 2010|, 2010 11:46

Oby. Bo chrobotać to tam może mnóstwo rzeczy i jak się porozwalało co nieco w tyle skrzyni, to też będzie tylko chrobotać, nawet po przygazówce. Inna sprawa, ze nawet jak to tylko konwerter, to należałoby zrobić uczciwą wymianę oleju z płukaniem, bo pewnie już w całej skrzyni jest pełno syfu. Np. na miarce nie masz aby opiłków?
Pawlec - |16 Lis 2010|, 2010 08:43

Nie zauważyłem opiłków ale jak zadziała po wymianie konwertora to wymienię olej i filtr

[ Dodano: |19 Lis 2010|, o 23:42 ]
Dziś rozebrałem i jestem pełen nadziei i nieomal pewny że to konwertor. Już przy odkręcaniu go od koła zamachowego przy obracaniu silnikiem słyszałem jak coś w nim kolebocze (w konwertorze) . Poza tym dziś doszedł nowy objaw kiedy jechałem do garażu. Pojawiły się wibracje, które nawet nie ustawały po wyrzuceniu biegu. Jutro będzie składanie i ostateczny wyrok

Reader - |6 Cze 2011|, 2011 13:48

Pawlec napisał/a:
Jutro będzie składanie i ostateczny wyrok

No i co tam 20 listopada się okazało ? :610:

Pawlec - |6 Cze 2011|, 2011 19:08

To był konwertor. Po wymianie jest wszystko ok.