Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Uszczelki halogenów MkII

kamax - |18 Paź 2010|, 2010 22:21
Temat postu: Uszczelki halogenów MkII
Hmm ...

Część Was mnie zna. Raczej ze sierrafan ...

Nabyłem scorpio, sedana 94, 2,0 DOHC.

Mam problem ...
W zderzaku mam dziury oryginalne i wiszą z nich kable.
Mam też oryginalne halogeny, ale bez uszczelek ...

Z tego co wiem, montaż halogenów bez uszczelek skutkuje natychmiastową korozją i rozkładem wnętrza halogenu.

Z rysunku, który widziałem w ASO wynika, że pomiędzy "przednią" częścią halogenu ( szkło i blacha ) a tylną częścią halogenu ( obudowa z odbłyśnikiem ) powinna być uszczelka.

Zostałem poinformowany, że w serwisie FORD-a ta uszczelka jest już niedostępna jako część zamienna ...

Tym samym - oryginał jest niedostępny...

Pytania moje:

1. Czy faktycznie ta uszczelka jest koniecznie niezbędna?
2. Jeżeli tak, to czy w Waszych ASO są te uszczelki do nabycia?
3. Jeżeli nie w ASO, to czy gdziekolwiek są one dostępne?
4. Jeżeli nie, to czy ktoś ma na zbyciu te uszczelki?
5. A może ... ma ktoś takową uszczelkę na wzór? Spróbowałbym zrobić odlewy z poliuretanu ...

Uszczelki, z tego co wiem, prawa i lewa, są zamienne. Czyli potrzebuję jednej na wzór. Jakby udało się zrobić matrycę, to można tłuc, ile komu trzeba. A mnie potrzeba co najmniej dwóch.

Dojeżdżam do pracy 100 km dziennie ( 50 rano, 50 popołudniu ). Wyjeżdżam o 6.30, i już widać, że halogeny by się przydały, bo mgły zalegają ( tereny podmokłe ). Na razie nie ma problemu, ponieważ Słońce wschodzi około 7:15, czyli widno robi się około 6:50, ale za chwilę będzie o tej porze noc. Przy mgłach w nocy, to halogeny by się przydały ...

Zależy mi na temacie. Poratujcie czymś mądrym, może inne rozwiązanie problemu?

ford2fast - |18 Paź 2010|, 2010 22:24

Są takie pasty specjalne do uszczelniania kloszy reflektorów , można z nich skorzystać zamiast uszczelki :)
gufer-posepny - |18 Paź 2010|, 2010 22:28

kawał arkusza gumy o grubości 3 mm i wyciąć taką uszczelkę po przyłożeniu halogena . Bez uszczelki szczególnie teraz to zje momentalnie halogena a sprawny ciężko dostać .
kondzio508 - |19 Paź 2010|, 2010 08:08

hym posiadam 2 uszczelki orginalne bo mialem pobite halo ... PW