Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Napęd pulsacyjny

Darek_Police - |5 Paź 2010|, 2010 14:14
Temat postu: Napęd pulsacyjny
Nasila się zjawisko napędu pulsacyjnego przy określonych obrotach silnika na 1, 2 i 3 biegu. Na 4 i 5 OHC już nie ma na tyle siły, albo opory są tak duże i obciążenia układu napędowego, że zjawiska nie odczuwam.

Wstępnie pobawiłem się w dochodzenie co to, gdzie to i jest tak, że czuję też luz w układzie napędowym przy przejściu z przyspieszania do hamowania silnikiem i z powrotem. Więc pewnie ten luz jest też odpowiedzialny za te pulsacje podczas jazdy, gdy silnik jest zapięty.

Mata doświadczenie w tej materii?

Grześ - |13 Paź 2010|, 2010 21:04
Temat postu: Re: Napęd pulsacyjny
Darek_Police napisał/a:
Nasila się zjawisko napędu pulsacyjnego przy określonych obrotach silnika na 1, 2 i 3 biegu. Na 4 i 5 OHC już nie ma na tyle siły, albo opory są tak duże i obciążenia układu napędowego, że zjawiska nie odczuwam.

Wstępnie pobawiłem się w dochodzenie co to, gdzie to i jest tak, że czuję też luz w układzie napędowym przy przejściu z przyspieszania do hamowania silnikiem i z powrotem. Więc pewnie ten luz jest też odpowiedzialny za te pulsacje podczas jazdy, gdy silnik jest zapięty.

Mata doświadczenie w tej materii?

Nie mata, ale ... lekkie pulsowanie wynika z cyklicznej zmiany tzw. short term fuel trim - tak ok. raz na sekundę. Po prostu inaczej katalizator nie pracuje poprawnie. Być może masz coś z wtryskami .... albo lambda sonda. Robiłeś analizę spalin ?

U mnie w Cossie czasem czuję lekkie kołysanie (bardzo) przy niezbyt dużym obciążeniu. Trochę to od paliwa zależy.

Pzdrw.

gufer-posepny - |13 Paź 2010|, 2010 21:12

W OHACU z przepływomierzem klapowym ? Nie ta epoka . Sondy brak .
Grześ - |13 Paź 2010|, 2010 21:17

gufer-posepny napisał/a:

Nie ma katalizatora i sondy ? MR89 ? Mój stary MR86 nie miał, ale 2,9 bez kata to były już niestety ostatnie ....

No to wypadałoby woltomierz na przepływomierz zapiąć, złącza itd ....

pzdrw.

Darek_Police - |13 Paź 2010|, 2010 21:28

gufer-posepny napisał/a:

Oj gufer, to byś zbierał pułkę z gleby, mam MAF, MAP, katalizator, sondę lambda i EGR!

gufer-posepny - |13 Paź 2010|, 2010 21:32

Darek_Police napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

Oj gufer, to byś zbierał pułkę z gleby, mam MAF, MAP, katalizator, sondę lambda i EGR!

Tiaa ? Dobrze wiedzieć .

A co masz na myśli pulsację ? Że jedziesz i auto cyklicznie podskakuje rozpędzając się ? W którymś ze służbowych to mi zniknęło po wymianie sprzęgła .

Darek_Police - |13 Paź 2010|, 2010 21:53

właśnie podejrzewam układ między sprzęgłem a tylnymi kołami. Moje odczucia wskazują, że to luz na tej drodze, te pulsacje są częstsze niż 1Hz. Kiedy się pojawią, to z jakieś 2-3Hz i rosną wraz z prędkością/obrotami, aż po prostu zanikają. Potem zapinam np. 3 bieg i to samo, ale lżej, na 4 i 5 biegu już nie odczuwam.
gufer-posepny - |13 Paź 2010|, 2010 21:58

Hmm to silnik zostawmy w spokoju . Raczej właśnie coś od sprzęgła w tył . Ale bez jazdy to ja nie wiem .
Darek_Police - |13 Paź 2010|, 2010 22:19

no nic, kanał i macanko. Cholera, nie chce mnie sie.
Grześ - |14 Paź 2010|, 2010 06:40

Darek_Police napisał/a:
no nic, kanał i macanko. Cholera, nie chce mnie sie.

Hmmm, stawiam piwo(ale tylko jedno !!!), że wał napędowy. U mnie tak było w 2 autach, zaczyna się przy ruszaniu, a znika przy max 40-50 km/h. Wibruje na podporze - jak masz kamerkę, to podpatrz :-D !

U mnie pomogło lekkie przesunięcie tyłu skrzyni na bok tak, aby poprawić osiowość wału. Ale sprawdź luzy ..... W moim było to tak jakby ktoś gumowym młotkiem bił po nadwoziu, ale dość delikatnie. Jak wibracje, coś jak stara pralka automatyczna.

Jak przeguby wybite, to potem są szybkie wibracje przy ok. 70 km/h, potem kolejne od tylnego przegubu ale powyżej 150 ....

Pzdrw.

Darek_Police - |14 Paź 2010|, 2010 07:19

Grześ napisał/a:
... to tak jakby ktoś gumowym młotkiem bił po nadwoziu, ale dość delikatnie. Jak wibracje, coś jak stara pralka automatyczna.

trafne porównania :):

Grześ - |14 Paź 2010|, 2010 07:20

Darek_Police napisał/a:
Grześ napisał/a:
... to tak jakby ktoś gumowym młotkiem bił po nadwoziu, ale dość delikatnie. Jak wibracje, coś jak stara pralka automatyczna.

trafne porównania :):

Ech, raczej takie a nie inne doświadczenia .... Niestety wały w Scorpio są jakie są :-( .

Pzdrw.