Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - gdzie zamontować głośniki

lukskajłoker - |5 Paź 2010|, 2010 10:47
Temat postu: gdzie zamontować głośniki
witam,
takie mam pytanie, na pewno ktoś z Was przerabiał nagłośnienie w Scorpio - gdzie zamontowaliście głośniki wysokotonowe? Miałbym chrapkę na montaż w słupku, ale nie wiem, czy gdzieś można zdobyć słupek z gotowym otworem montażowym, a wolałbym, żeby miało to jeszcze jakiś wygląd.
A może ktoś wpadł na jakiś fajny pomysł i by się podzielił?
pozdrawiam

jaroz - |8 Paź 2010|, 2010 08:25

Hej, ja w lutym tez miałem dylemat gdzie, bo montowałem w drzwi nowe, większe głośniki. Priorytetem było:
- zachować oryginalność maskownic drzwi,
- odseparować wysokie tony,
- wygłuszyć drzwi by uzyskać lepszy dźwięk.
Wyszło tak - kupiłem dwudrożny zestaw Helix`a - aluminiowe membrany głównych głośników (tytanowy kolor, idealnie wygląda pod oryginalnymi maskownicami), jedwabne kopułki głośników wysokotonowych (naturalny, niemetaliczny dźwięk w stosunku do zwykłych "cykaczy" i wyższy zakres częstotliwości). Koszt: ok. 500PLN.
I teraz dalej - główne głośniki poszły w drzwi, nie trzeba bylo nic przerabiać, prócz punktu montażu pod tapicerką. Wg speców od nagłośnienia nie trzeba było wygłuszać, bo seryjne wygłuszenie spełnia oczekiwania i dźwięk jest ok. Potwierdzam.
A głośniki wysokotonowe (można je sobie ustawiać wg uznania :) ) poszły na osłony lusterek (trójkątne plastiki w narożniku drzwi, przy słupku A). Są tam zaślepki śruby mocującej lusterko - spece wykorzystali ten otwór i zainstalowali bezinwazyjnie cykacze. Jest jeszcze jeden powód wykorzystania tego miejsca (bo też chciałem na podszybiu cykacze) - łatwość podłączenia cykaczy i zwrotnic. Sygnał do głośników idzie do drzwi przez WTYCZKĘ, a nie po ciągłych kablach i ciężko by było przerzucić okablowanie pomiędzy drzwiami , a wnętrzem. A tak wszystko bezinwazyjnie jest zrobione i gra rewelacyjnie :)

ford2fast - |8 Paź 2010|, 2010 08:37

lukskajłoker napisał/a:
czy gdzieś można zdobyć słupek z gotowym otworem montażowym

Nierealne :)
Chyba że ktoś sprzeda Ci osłonę słupka , którą sam wyrzeźbił :roll:
Otwór pod głośnik wysokotonowy jest robiony pod konkretny model

lukskajłoker - |8 Paź 2010|, 2010 09:20

jaroz napisał/a:
w drzwi nowe, większe głośniki.

to tam się mieszczą większe:) ? Myślałem, że 130 to max, jaki tam można zmieścić, a o większe rozmiary szyba zahacza, nie mówiąc o ograniczeniach z głębokością montażu. Ale jak się udało, to super. Ja wmontowałem w przednie drzwi Hertza, na tylną półkę też Hertza, ale w rozmiarze 690. Brakowało mi właśnie koncepcji na głośnik wysokotonowy - pomysł z osłoną lusterka jest jak najbardziej dobry, muszę tylko znaleźć głośnik w miarę "chudy" żeby nie wystawał zbytnio do środka.
Dzięki za pomoc Panowie.

Struna - |8 Paź 2010|, 2010 12:07

Speedo napisał/a:
kiedys na forum u nas byl jakis user, nazwy nie pomne, czarekcostam? co robil takie slupki
ano był, ale niestety nie robi już - a szkoda, bo bardzo to było fajnie wykonane. Czaro bodajże miał nick.
jaroz - |8 Paź 2010|, 2010 12:41

lukskajłoker napisał/a:
to tam się mieszczą większe:) ? Myślałem, że 130 to max
JA zmieniłem z 10 na 13 właśnie po to aby nie rzeźbić. Na głebokość to coś koło 6cm max., Później już tylko rzeźba wg mnie. Panowie z car-audio byli zaskoczeni, że te 13-ki tak dobrze grają i bas przyzwoity!
lukskajłoker napisał/a:
muszę tylko znaleźć głośnik w miarę "chudy" żeby nie wystawał zbytnio do środka.
Helixy które mam jeszcze zostawiają luz (oczywiście mowa o lewym, który nie może być za duży bo drzwi nie zamkniesz :) ), a nie są znów takie płytkie, także spoko inne tez powinny wejść.
Speedo napisał/a:
zawsze sie z tym motalem jak chcialem zdjac tapicere z furtki
TO tak często ściągałes? Trenowałeś na zawody? ;) Ja się tego nie tykam :)
jaroz - |8 Paź 2010|, 2010 21:03

Speedo napisał/a:
"paaaanie - igielka"
Racja Speedo, a potem człowiek szuka tygodniami tej igiełki :D
Boni - |8 Paź 2010|, 2010 22:51

Normalnie, jak to igiełka, przód sklepany w szpic, a z tyłu dziurka od rdzy. A następne głośniki piszczki to chyba zrobię se wysuwane z deski, jak levinsony czy tam inne bangolufseny.
jaroz - |9 Paź 2010|, 2010 09:48

Boni napisał/a:
A następne głośniki piszczki to chyba zrobię se wysuwane z deski, jak levinsony czy tam inne bangolufseny.
Jak w Astonie Martinie :) Tam same głośniczki to kosztują tyle, że lepiej nie pytaj :/ Ale za to ślicznie grają i efekt jest kiedy wyjeżdżają z podszybia :D
Boni - |9 Paź 2010|, 2010 11:36

Taki bajerek, te wysuwanie, granie to jakby niezależnie od tego ;) No ale to chyba dopiero w jakimś następnym mk1 bo obecne oba mają pod szybą po prostu, i mam zylion innych zabawek przy samochodach do zrobienia.
jaroz - |9 Paź 2010|, 2010 15:05

Boni napisał/a:
granie to jakby niezależnie od tego
To jasne ;)
pablo19 - |12 Paź 2010|, 2010 12:48

Ano Czaro robił i poza tymi u niego w aucie widziałem jeszcze ze 2 kpl., ale jak już Struna wspomniał - produkcja się skończyła.
Znalazłem w archiwum19 pewien film krótkometrażowy z którego coś sobie wyciąłem :)
<- słupek wykonany przez Czaro w dodatku w jego Scorpio :)

gufer-posepny - |12 Paź 2010|, 2010 18:13

http://www.youtube.com/wa...feature=related Takie coś z tyłu dało by się posadzić nawet .
jaroz - |13 Paź 2010|, 2010 17:22

gufer-posepny napisał/a:
Takie coś z tyłu dało by się posadzić nawet .
Z przodu pewnie też :) bo głębokość nie za duża. A to przecie przednie cykacze :P