| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Przewody zapłonowe do MkI 2.9 12V
Jumbarilla - |27 Wrz 2010|, 2010 17:46 Temat postu: Przewody zapłonowe do MkI 2.9 12V Prawdopodobnie potrzebuję nowych przewodów zapłonowych do mojego MkI. Problem w tym, że nie jestem pewien czy to przewody są powodem moich kłopotów (szczegóły). W warsztacie zaśpiewali mi 200zł.
A w necie znalazłem takie CUŚ.
Nada się?
Vaux - |27 Wrz 2010|, 2010 20:05
Chyba Aro ostatnio te zakupil i byly be z powodu innych koncowek?
gufer-posepny - |27 Wrz 2010|, 2010 20:19
Może Jacek z FCP ma jeszcze te kabelki .
kat - |27 Wrz 2010|, 2010 21:04
pokaz kolego jaki masz aparat zaplonowy,albo przynajmnije powiedz jaki
tu masz dwa rodzaje koncowek
o ile z tymi z lewej nie ma zadnego klopotu,to z tymi z prawej jest juz wiekszy,bo ciezko dostac,a 200 zl to nie jest zla cena
[ Dodano: |27 Wrz 2010|, o 21:10 ]
| Vaux napisał/a: | | Chyba Aro ostatnio te zakupil i byly be z powodu innych koncowek? |
dokladnie te same ,z tego samego sklepu
Jumbarilla - |28 Wrz 2010|, 2010 11:30
Niestety nie mam jak pokazać, ale kopułka Motocraftowa żeńska, a przewody męskie, wg zdjęcia typ B.
Napisy na przewodach: "Motorcraft 8mm 2-03 hf ese-mil99-a".
Zmieniam taktykę, bo przy okazji odkryłem że nie trzeba wyjmować reflektora, żeby zatkać dolot powietrza (geniusz!!!). Co zaowocowało wetknięciem plastikowego wora do wlotu filtra powietrza. W efekcie silnik mniej ochoczo, ale jednak się kręcił. Przewody dolotowe (po prawdzie jeden z nich, drugi jest usztywniony różnymi obrączkami i karbowaniami) skurczyły się. Słyszalny był syk powietrza, ale jego źródła nie dało się ustalić. Najbardziej syczały okolice wora. Dlatego przebudowałem "korek", wkładając rękę do wora i zatykając nią wlot do filtra. Efekt był taki sam.
Wcześniej, przy włączonym silniku, przesmarowałem łączenia kolektora i filtra, przepustnice, EBJ, wszelkie możliwe łączenia w kolektorze (niektóre niedokładnie) benzyną ekstrakcyjną, bez zmian w obrotach.
Chyba muszę otworzyć własny wątek w dziale ogólnym, bo sprawa zdecydowanie odstaje od elektryki
Aro - |28 Wrz 2010|, 2010 11:48
| kat napisał/a: | Vaux napisał/a:
Chyba Aro ostatnio te zakupil i byly be z powodu innych koncowek?
dokladnie te same ,z tego samego sklepu |
Zgadza się, mam je i nawet je założę, tylko jeszcze muszę zrobić rzeźbę
kat - |28 Wrz 2010|, 2010 22:39
zawsze jest ewentualnosc kupna zamiennika typu NGK ,Bosch i Champion ,bo w tych firmach te kable wystepuja bez problemow
pepe - |15 Wrz 2015|, 2015 18:36
Witajcie.
Zamówiłem w sklepie przewody zapłonowe NGK do 2.9 12v. Katalogowo przyszły te https://www.ngk.de/nc/pl/.../RC-FD830/8963/
Na opakowaniu pisze że pasują do granady/capri 2.8i , sierra 2.9 / scorpio 2.4/2.9 , natomiast pytanie dlaczego są tam 2 przewody do cewek? Mniemam iż przewody są odpowiednie tylko w zależności od auta występowały 2 długości przewodu do cewki, dobrze myślę czy to jednak nie ten zestaw?
kat - |15 Wrz 2015|, 2015 20:36
sa dwa rodzaje przewodów do 12V,roznia sie osadzeniem na kopułce
przewód do cewki moze sie roznic długoscia,bo sam keidys nabylem oryginaly czerwone i przewod byl na styk,podczas gdy fabryczny byl o ok 15 cm dłuzszy
pepe - |15 Wrz 2015|, 2015 23:03
Dzięki kat. Właśnie poprzednie przewody mają głębsze wtyczki do kopułki, te mają płytkie - starszy typ? mam nadzieje że to wsio to samo.
kat - |16 Wrz 2015|, 2015 08:40
nie to samo
sa dwa rodzaje kopułek "męskie" i "żenskie" i przewody nachodzące na nie są inne
gt500 - |16 Wrz 2015|, 2015 09:26
Ogólnie trochę nie na temat przewodów do 12v ale założyłem do KA dla testu przewody Janmora. Opinie każdy wie jaką to ma, ale stwierdziłem że sprawdzę ich linie PROLINE niby z 3 letnią gwarancją po rejestracji.
Różnicę było czuć ładniej chodził i narazie mają zrobione z 10 tyś i wszystko chodzi wzorowo.
No i co ciekawe jedna firma która miała odpowiednie kable w ofercie bo nawet NGK nie miało do KA z 2001 odpowiednich kabli.
Do scorpio nie mam potrzeby zmieniać ale koszt 2 przewodów to 35 zł PRoline. Jakość się poprawiła czy to kwestia szczęścia
pepe - |16 Wrz 2015|, 2015 10:16
kat kopułkę mam żeńską, z tym że poprzednie kable NGK mają dłuższe wtyczki i inaczej zarobione od strony kopułki, to są pewnie te :
te obecne mają tylko te blaszki jak w starych V-kach, o to mi chodziło mając nadzieje że to to samo. Mam ograniczony czas na zwrot także prosiłbym żeby ktoś potwierdził że nie ma żadnej różnicy.
kat - |16 Wrz 2015|, 2015 11:41
masz 14 dni na zwrot towaru zakupionego poza firma bez podania przyczyny
skoro masz kopulke zenska,to musisz meic przewody z wystającymi blaszkami z wtyczek
http://www.bazarek.pl/pro...sch-864083.html
takie
|
|