| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Przywracanie scorupy do życia
zelazny_gst - |5 Wrz 2010|, 2010 17:22 Temat postu: Przywracanie scorupy do życia Jestem na etapie robienia z 2 cosswortów jednego sprawnego z przełożeniem wszystkiego co dobre w tego jednego wiec bedzie praktycznie budowa auta od podstaw.Nie chce zakładać postów w każdym dziale bo to bez sensu w miare prac przekładkowych omawiać dany problem w tym temacie, może również komuś kiedys się przyda to co będzie w tym temacie.
Na początku chce wyspawać i zakonserwować podłużnice a później przełożyć cały tyl czyli zawieszenie z dyferencjałem czyli wszystko co tam jest i zrobić to jak mniej bezboleśnie, będe wdzięczny za każda pomoc za rady,porady itp w tym temacie z uwzględnieniem różnic wynikających z rocznika oraz wyposażenia.
win z 95 WF0FXXGAGFSC02011
win z 97 WF0FXXGAGFVC52333
Byłbym wdzięczny za podpowiedź jak po oddzieleniu skrzyni asb od silnika, wyciągnąć sprzęgło hydrokinetyczne które zostaje na silniku.
niewczas2 - |5 Wrz 2010|, 2010 21:53
odkręc rozrusznik i przez otwór po nim odkręc sprzęgło przed zdjęciem skrzyni,nie wylejesz oleju i unikniesz uszkodzenia koła zamachowego
zelazny_gst - |5 Wrz 2010|, 2010 22:17
No własnie chyba julek tez mi o tym mowil, ale jak z Tomigra chcielismy zlokalizowac te śruby po wyciągnięciu rozrusznika to widać było tylko koło zamachowe i nic więcej.W ostatecznym rozrachunku sprzęgło zostało na silniku i wyjeliśmy razem z nim silnik.
zelazny_gst - |5 Wrz 2010|, 2010 22:45
Sprzęgła nie zniszczyliśmy ale i tak była kicha zeby to wytargać,na szczęscie wyjmowalismy to z auta z uszkodzonym silnikiem teraz czeka nas ta sama operacja tylko ze na sprawnym i chcemy do sprawy podejsc juz lepiej przygotowani,tylko te śruby chcielibyśmy zlokalizować,rozumiem ze jak jak je odkręcimy to sprzęgło zostanie w skrzyni ?.
Julek - |5 Wrz 2010|, 2010 22:49
Tak, inaczej tego nie złożycie. Śruby są bardzo dobrze widoczne, musicie tylko pokręcić kołem pasowym, żeby je znaleźć.
zelazny_gst - |5 Wrz 2010|, 2010 22:56
Na szczęście mamy juz wyjęty silnik ze sprzęgłem na nim więc będzie łatwiej je zlokalizowac.Może to głupie pytanie ale te śruby są na kole zamachowym,tzn koło jest w ten sposób połączone ze sprzęgłem.
Jankes - |6 Wrz 2010|, 2010 06:35
Włazisz pod auto, odkręcasz wydech, potem rozrusznik, zaglądasz prez otwór rozrusznika na kolo, najlepiej, zeby w tym momencie druga osoba wzięła klucz i pokręciła kołem pasowym, az zobaczysz 1, 2,3,4 srube i je odkrecasz.
zelazny_gst - |6 Wrz 2010|, 2010 08:47
Jutro z tomem wyciągamy drugi silnik ze skrzynią więc będziemy szukać tych śrub,a ma to na coś wpływ jak się wyciągnie silnik ze sprzęgłem?.
TomiGra - |6 Wrz 2010|, 2010 09:03
..tyle dobre że jak wyjmiemy ten drugi to nie będziemy wyglądać jak po starciu z padniętym kopciuchem
zelazny_gst - |6 Wrz 2010|, 2010 12:02
| Speedo napisał/a: | | należy BARDZO pilnowac zeby beben nie wypadl jak sie chce jej ponownie uzywac |
Znaczy się bęben = sprzęgło,nie rozumiem jaki jest sens wykręcania sprzęgła jeśli jest możliwość że wypadnie podczas wyciągania skrzyni,nie lepiej zostawić na silniku.
pablo19 - |6 Wrz 2010|, 2010 12:22
| zelazny_gst napisał/a: | | Speedo napisał/a: | | należy BARDZO pilnowac zeby beben nie wypadl jak sie chce jej ponownie uzywac |
Znaczy się bęben = sprzęgło,nie rozumiem jaki jest sens wykręcania sprzęgła jeśli jest możliwość że wypadnie podczas wyciągania skrzyni,nie lepiej zostawić na silniku. | Nie, bo zasada jest taka, że skrzynię zdejmuje i zakłada się z założonym na nią sprzęgłem.
zelazny_gst - |6 Wrz 2010|, 2010 14:28
No ok będziemy szukać tych śrub aż do skutku.Czego odkręcenie może ułatwić wyjęcie silnika,albo inaczej co warto odkręcić żeby nie uszkodzić
Boni - |6 Wrz 2010|, 2010 14:30
Inna fajna zasada mówi, żeby jak już się za coś brać przy samochodzie, to najpierw zyskać trochę wiedzy o tym za co się człowiek bierze, a nie kombinować w trakcie czy po fakcie. Bo inaczej temat zmieni się z "Przywracanie scorupy do życia" na "Pochowanie scorupy na szrocie" - wieloryb cossie z oryginalną ASB błędów nie wybaczy...
zelazny_gst - |6 Wrz 2010|, 2010 15:00
Masz racje ale tą wiedze gdzieś trzeba uzyskać, a w moim przypadku jest to szczęście że uczę się na swoim aucie i zacząłem tą naukę na tym uszkodzonym teraz wyjmując drugi silnik ze skrzynią jestem bogatszy o jakąś tam wiedze która pomoże mi to sprawniej zrobić.Liczę również na pomoc forumowiczów a gdy bym chciał ze złomować tą scorupe to już dawno bym to zrobił a nie kupował drugiej żeby ją zrobić.Nawet jeśli auto dopiero po nowym roku uruchomię to i tak to zrobię.
TomiGra - |6 Wrz 2010|, 2010 18:39
zelazny_gst, fakt jest taki że nikt nie operował "nastawiaczem zegarowym" ani nie trenował "kowalstwa artystycznego" w czasie rozbiórki padalca
Jutro już na spokojnie bo trza ocalić wiązkę która trafi do twej hybrydy po ka-belkowaniu
[ Dodano: |6 Wrz 2010|, o 20:51 ]
..tak w ogóle to namawiam zelazny_gst, by podarować sobie EGR
(zaślepić go w czasie składania układanki)
Wiadomo że może się rozszczelnić układ i lewe powietrze dostawać lub zaciąć zaworek i na okrągło spaliny zaciągać. Zyskamy tym samym spokojną głowę że od strony EGR nie będzie dywersji
Julek - |7 Wrz 2010|, 2010 15:54
| TomiGra napisał/a: | | tak w ogóle to namawiam zelazny_gst, by podarować sobie EGR | Słusznie!
gufer-posepny - |7 Wrz 2010|, 2010 16:06
Tak sobie dumam to w tym egzemplarzu ten silnik był uszkodzony bo ? Często tak ludzie piszą bo nie chce odpalić a przyczyną mogła być wiązka . I całe zamieszanie z silnikiem niepotrzebne było .
zelazny_gst - |7 Wrz 2010|, 2010 21:17
Znaczy się co do EGR to będe wdzięczny za kążda rade w tym temacie co i jak.Gufer znaczy się gosciu stwierdził ze silnik dostał wody i zapaliła mu sie kontrolka oleju i bylo po silniku.Dziś z Tomigra wyjeliśmy silnik tak jak się nalezy czyli ze sprzegłem na skrzyni biegów, dzięki za rady dotyczące śrub na kole zamachowym. I wielkie podziękowania dla tomka który zrobił sobie wolne i zjechał ponownie z wejcherowa by pomagać przy wyciąganiu silnika bez niego było by kiepsko, mam nadzieje że się już otrząsnoł z szoku jaki przeżyl podczas tej operacji. Teraz powoli trza robić wiązke spawać i konserwować auto i rozbierać to rozbite.
pepi - |7 Wrz 2010|, 2010 21:51
jakby było coś pilnego to można zadzwonić 796365003 to może pomogę kto wie
zelazny_gst - |7 Wrz 2010|, 2010 21:55
Dzięki za chęci pepicosi, ale robienie 600km w jedną strone to już nie wycieczka. ale będe pamiętal o tobie jak będziemy z tomem upychać tą v spowrotem pod maske.
pepi - |7 Wrz 2010|, 2010 22:15
telefonicznie też można człowieka naprowadzić jakby co to cos u mnie jest w tej chwili 3 sztuki i 2 w trakcie naprawy
TomiGra - |7 Wrz 2010|, 2010 22:33
| zelazny_gst napisał/a: | | mam nadzieje że się już otrząsnoł z szoku jaki przeżyl podczas tej operacji. |
..daje rade zelazny_gst, niedawno dojechałem do Kaczogrodu
Wiadomo następnym razem to Ja będę kręcił przy skrzyni to dzioba nie będzie trza ciąć
zelazny_gst - |7 Wrz 2010|, 2010 22:42
Dzięki pepicosi będe dzwonił numer juz wpisany w telefon.Toma masz dobry czas,czasami po cichu żeś jakiegoś swapa pod maska nie zrobił , no z ta jedną śrubą sie nie popisałem,no ale przynajmniej zrobiliśmy jak mówiłem i silnik ze skrzynia przodem wyjechał ,tak jak ty tej śruby długo nie zapomnisz to ja twojego strzała z klimy,oj było siwo,to pewnie ten gas miał wpływ na moje pużniejsze działanie i zepsucie śruby .
TomiGra - |7 Wrz 2010|, 2010 22:52
..no no z tą klimą to podobno strzeliła przy "słupkowaniu" więc kłamca, kłamca
Powiem szczerze że prawie pampers do wymiany taki byłem zaskoczony jak mnie marker z klimy zaatakował
zelazny_gst - |7 Wrz 2010|, 2010 23:00
Sam byłem zdziwiony że nie poszła na słupkach,ale jeszcze bardziej jak cie zaatakowalo,no ale pierwsze koty za płoty teraz wiązką .Tylko trza dobry kabel kupić.
Chłodny Ar - |8 Wrz 2010|, 2010 07:21
| zelazny_gst napisał/a: | | Sam byłem zdziwiony że nie poszła na słupkach |
yyyyyy czyżby ul. 800-lecia???
zelazny_gst - |8 Wrz 2010|, 2010 13:52
| Chłodny Ar napisał/a: | | zelazny_gst napisał/a: | | Sam byłem zdziwiony że nie poszła na słupkach |
yyyyyy czyżby ul. 800-lecia??? |
Nie na 800-lecia.
Chłodny ar widze ze tez jestes z stg,może się raz zgadamy z chęcia obejrzał bym twoja v.
Wie ktoś ile potrzeba kabla do wiązki podłużnicy do cossa jeśli będzie się ciąć za grodzią w kabinie.
gufer-posepny - |8 Wrz 2010|, 2010 17:13
100 metrów . z tym że tam są różne grubości kabla . kluczowe do sterowania to 0,75 a inne to 2 czasem 3 mm . 100 metrów może mniej na silnik ze skrzynią .
pepi - |8 Wrz 2010|, 2010 20:00
tylko od edisa do compa jes 3 kabelki w ekranie i one zazwyczają są w opłakanym stanie
zelazny_gst - |8 Wrz 2010|, 2010 22:59
Czyli 200metrów na wiązkie silnika i podłużnicy starczy.Co do ekranowania kabla to najmniejszy problem można taki ekran zrobić samemu.Chce pojechać jeszcze na auto złomowiec i wyciągnąć jeszcze jakaś ciekawą wiązkie a nóż się przyda jakis kabelek z niej.
grzechu913 - |8 Wrz 2010|, 2010 23:11
| zelazny_gst napisał/a: | | Co do ekranowania kabla to najmniejszy problem można taki ekran zrobić samemu | ale po co skoro sa gotowe przewody 3 zylowe w ekranie stosowane w przemysle i idealnie sie to sprawuje a nie ma rzeźby
zelazny_gst - |8 Wrz 2010|, 2010 23:16
Rozgladałem się u nas za takimi przewodami i okazuje sie że ani dudu nikt niema,była wielka konsternacja jak sprzedawcy usłyszeli że potrzebuje te przewody żeby zmienić wiązkie w samochodzie.
[ Dodano: |11 Wrz 2010|, o 20:57 ]
Tak powoli grzebie przy tych V wziąłem się dziś za demontaż zbiornika paliwa, bak szybko opuściłem no ale z za nic nie chciały wyjść przewody paliwowe , w książce sam naprawiam jest żeby wcisnąć z dwóch stron blokadę i pociągnąć przewód do góry no ale za nic nie chciały wyjść.Macie jakiś sposób na te przewody czy po prostu tniecie. Zauważyłem że katalizatory sa puste czy ma to jakiś wpływ na działanie silnika i spalanie.
gufer-posepny - |11 Wrz 2010|, 2010 21:16
no w tych złączkach są takie otworki i wtyka się tam coś cienkiego i zatrzaski puszczają . A przynajmniej mają puścić . Węży nie tnij bo szkoda . Jak katalizatory puste znaczy się że albo ktoś wypruł je albo tak zapierniczał że wydmuchało je . Plus taki że nie zatkają wydechu . Minus że jest głośniej .
zelazny_gst - |11 Wrz 2010|, 2010 21:27
Dzięki gufer, zacząłem najpierw rozbierać tego po spotkaniu ze słupkami i na nim poznaje co i jak zanim zabiorę sie za robienie drugiego ,z przewodami spróbuje jeszcze jutro bo dziś zaczęły emocje brać górę i mogło się to dla nich złe skończyć.Myślałem że jak katalizatorów nie będzie to auto więcej pali, Wyciągnąłem wydech 2 kosiarek i w każdy jest inny wrzucę jutro fotki to podpowiecie który lepiej założyć.
pepi - |12 Wrz 2010|, 2010 08:44
ja teraz robię kosa co ma strumienice zamiast katów i tłumniki poprute bo widać że mocy szukali i raczej nie znalezli
a ja tak myśle aby zamiast katów normalną rurę wspawać jak są puste -bo jakieś wspawywanie do środka czegoś tam jest denerwujące
gufer-posepny - |12 Wrz 2010|, 2010 08:56
Jak dla mnie wieloryb to limuzyna a to ma być ciche . Zatem jakbym mógł to bym wstawił katalizatory .
pepi - |12 Wrz 2010|, 2010 09:00
http://aukcja.interia.pl/...1204585156.html może to
moj cos jest taki głośny teraz że szok i mnie to denerwuje i muszę coś z tym zrobić
zelazny_gst - |18 Wrz 2010|, 2010 20:50
Kończ robić wiązkie silnika bo asb już zrobiłem,miałem zamiar zrobić również podłużnicy, no ale dziś po spryskaniu chemia całej komory silnika w tym wiązki i umyciu tego wszystkiego okazało się że wiązka niema objawów jak ta silnikowa otulina jest cała i podczas skręcania i przełamywania nic się z nią nie działo więc czy świadczy to o tym że wiązka jest dobra czy jest jakieś wrażliwe miejsce które warto najpierw sprawdzić a później do chodzić do wniosku że jest dobra nie chciałbym sobie roboty nie potrzebnej robić no ale jak lepiej zrobić to zrobię.
Darol - |18 Wrz 2010|, 2010 20:56
Zalezy jakie masz plany co do auta, kto wie co bedzie za 3 lata z ta wiazka. Ja ostatnio bylem swiadkiem akcji wiazkowo suszarkowo farelkowo nadmuchowej w kosie oczywiscie w najgorszym mozliwym momencie bo tuz przed wyjazdem w trase. Wiec tak juz czarnowidzac, widze tam Ciebie zastanawiajacego sie czemu tak, przeciez jeszcze 3 lata temu ta wiazka byla dobra... Lepszej okazji jak teraz juz chyba nie bedzie pozatym
zelazny_gst - |18 Wrz 2010|, 2010 22:15
Plany takie że autko zostaje w rodzinie,więc trza będzię robić i ta wiązkie
pepi - |19 Wrz 2010|, 2010 11:13
tylko nie każde scorpio ma wiązki bę fakt tego mało ale są
zelazny_gst - |25 Wrz 2010|, 2010 22:29
Po wyjęciu wnętrza oraz zdjęciu deski ukazała się cała wiązka w pełnej okazałości no ale i tam widać było grzebanie,więc zastanawia mnie jedna sprawa ten z 95 jest nie grzebany jak bym z niego wszystko przełożył i tą wiązkę zregenerował po przyciskach to mają te same wyposażenie więc chyba lepiej przełożyć cała wiązkę nie grzebaną niż dochodzić co ktoś wymłodził na tej z 97.Był bym wdzięczny gdyby ktoś zerknoł na vin jak sprawa wychodzi bo ten z 97 ma kontrole trakcji jak to jest z tym wyposażeniem i co mogło byś wiązać gdybym tak zrobił.
Czy tu nie powino być czasami skrzynki z bezpiecznikami ??.
Czy tu coś powino być wpięte ??.
Od czego jest ta wtyczka, nie jest czasmi do wzmacniacza ??.
gufer-posepny - |25 Wrz 2010|, 2010 22:45
Na pierwszej focie coś nie wpięte do dużej skrzynki bezpieczników pewnie . Na drugim wolne złącze do czujników alarmu . Ale moduł to nie alarm więc ma być wolne . Ta żółta wtyczka to do radia się wpina . To od pilota przy kierownicy .
zelazny_gst - |25 Wrz 2010|, 2010 22:49
No właśnie brakowało mi tej skrzynki, trzeba będzie do poprzedniego właściciela się zgłośić po nią.Gufer a co myślisz o tej wiązce.
gufer-posepny - |25 Wrz 2010|, 2010 22:55
Te wtyczki wpina się do dużej skrzynki bezpiecznikowej , nieco wyżej jest . A przecież ją widać bo jest obok silnika wycieraczek . Dokładnie od czego są te wtyczki to już nie pamiętam bo aż tak nie wzgłębiałem się w wiedzę .
zelazny_gst - |25 Wrz 2010|, 2010 23:02
chodzi mi bardziej czy tej wiązki z 95 nie przełożyć do tego z 97 bo liczniki itp i tak mam.
gufer-posepny - |25 Wrz 2010|, 2010 23:40
Mogą być jakieś zmiany . Więc pewności nie ma .
zelazny_gst - |26 Wrz 2010|, 2010 09:25
Może ktoś mądrzejszy się wypowie w tym temacie i zerknie na vin bo szedł bym w tą strone żeby faktycznie całą elektryke z tego 95 do 97 wrzucić tylko kwestia jaki będzie to miało to wpływ na wposażenie lub co będe musiał osobno podłączać.
Darol - |26 Wrz 2010|, 2010 10:04
Wiazka podluznicy nie ma wplywu na zadne wyposazenie. Jest zawsze taka sama, jezeli chodzi o to co obsluguje/moze obslugiwac. Roznia sie inne wiazki ktore sa rozne od wlasnie wyposazenia. Wiazka podluznicy przeszla pewna kosmetyczna modyfikacje w 03/96 w kwestii klimatronika. Roznica polega na puszczeniu czesci sygnalow innymi wtyczkami laczacymi sie z wiazka zegarow (wtyczki nad schowkiem) Jest to do zrobienia.
ford2fast - |26 Wrz 2010|, 2010 10:15
| Cytat: | | Wiazka podluznicy nie ma wplywu na zadne wyposazenie. Jest zawsze taka sama, jezeli chodzi o to co obsluguje/moze obslugiwac |
Bzdura , bzdura i jeszcze raz bzdura
Darol - |26 Wrz 2010|, 2010 10:15
podluznicy ? To gdzie sie rozni powiedz. To ja powiem, nigdzie sie nie rozni podluznica, i zeby nie bylo, bo wiadomo ze z 2.0 8v manual rozni sie od cossa, Pisze o wiazkach codo ktorych dylemat ma kolega zelazny czyli coss.
ford2fast - |26 Wrz 2010|, 2010 11:40
| Darol napisał/a: | | podluznicy ? To gdzie sie rozni powiedz. To ja powiem, nigdzie sie nie rozni podluznica, i zeby nie bylo, bo wiadomo ze z 2.0 8v manual rozni sie od cossa, Pisze o wiazkach codo ktorych dylemat ma kolega zelazny czyli coss. |
Proszę bardzo
Wiązka podłużnicy różni się w BOBie w zależności od wyposażenia:
z/bez klimatyzacji
z/bez klimatronika
z/bez spryskiwaczy reflektorów
z/bez tempomatu
z/bez ( może o czymś zapomniałem )
Oraz kombinacje wszystkich powyższych w dowolnej konfiguracji
Rozmawiałem kiedyś z człowiekiem , który twierdził że miał BOBa fabrycznie bez TCS
Darol - |26 Wrz 2010|, 2010 11:50
mmm, no to widze ze wiesz co to wiazka podluznicy po prostu
Wiec tak
Klimatornik jest realizowany przez wiazke zegarow, jego wiazka do zasilania wentylatora i sterowanie HBC wychodzi obok silnika wycieraczek z wiazki zegarow.
Tempomat ma swoja osobna wiazke ktora jest albo z TCS albo bez
TCS ma swoja osobna wiazke ktora jest z tempomatem albo bez
Spryski reflektorow sa dolaczone do dwoch powyzszych wiazek, przechodza owszem przez uszczelke okragla grodzi ale inna przelotka, nie sa nigdzie spiete z wiazka podluznicy. Mozna to wyjac osobno.
Klimatyzacja jest realizowana przez wiazke podluznicy jezeli chodzi o elektrosprzeglo kompresora oraz presostat. Te wtyczki sa tam gotowa nawet jak nie ma klimatyzacji w aucie, widocznie taniej bylo robic jedna wersje podluznicy od razu z tymi dwoma wtyczkami. Tak samo jak wtyczka do zaworu "EATON" (ta co kompresory robi) sterujacego obiegiem zamknietym i czujnikiem klimy przy malej skrzynce.
ford2fast - |26 Wrz 2010|, 2010 12:01
| Darol napisał/a: | | Klimatyzacja jest realizowana przez wiazke podluznicy jezeli chodzi o elektrosprzeglo kompresora oraz presostat. Te wtyczki sa tam gotowa nawet jak nie ma klimatyzacji w aucie, widocznie taniej bylo robic jedna wersje podluznicy od razu z tymi dwoma wtyczkami |
Guzik prawda
Mam nawet fabryczną wiązkę z BOBa bez tych wtyczek
A wiązką podłużnicy są wszystkie przewody , które są na niej zamocowane
Jeszcze trochę i zaczniesz udowadniać , że masło składa się z margaryny ponieważ mleko jest przetworem roślinnym wyprodukowanym przez krowę
gufer-posepny - |26 Wrz 2010|, 2010 12:04
Tempomat , spryski lamp i tcs lecą w jednej wiązce ale oddzielonej od głównej wiązki podłużnicy . Jest to niejako osobny element bo nawet ma swoje oznaczenie tak teraz patrzę . Pozatym ten dodatek ma właśnie swoje wersje : sam siłownik TCS , TCS + tempomat , TCS + tempomat + spryski lamp .
Co do podłużnicy ważne żeby piny w złączach się zgadzały . A ponoć są różnice . I tu jest kłopot . A czy coś jest w nadmiarze z wyposażenia to szczegół .
Żeby było ciekawiej to wymieniałem kiedyś popękaną u siebie dechę i wsadzałem z 95 roku . I już było inaczej z kablami nawet od radia czy zapalniczki czy poduszek .
ford2fast - |26 Wrz 2010|, 2010 12:12
| gufer-posepny napisał/a: | | Co do podłużnicy ważne żeby piny w złączach się zgadzały . A ponoć są różnice . I tu jest kłopot . |
Owszem są
Tylko kolega Darol nie przyjmuje tego do wiadomości
gufer-posepny - |26 Wrz 2010|, 2010 12:14
Ja bym nie pchał się w takie swapy . Można się "zakopać" w robocie .
ford2fast - |26 Wrz 2010|, 2010 12:28
| gufer-posepny napisał/a: | | Ja bym nie pchał się w takie swapy . Można się "zakopać" w robocie . |
Wszystko można zrobić
Trzeba tylko wtyczka po wtyczce, pin po pinie sprawdzić kompatybilność
Jeżeli będzie za dużo , nie ma problemu
Jeżeli zamienione piny , przełożyć
Niezależnie od tego trzeba rozciąć CAŁĄ zewnętrzną izolację wiązki i dokładnie sprawdzić stan izolacji na przewodach , nie wierzę że jest wszędzie idealna
gufer-posepny - |26 Wrz 2010|, 2010 12:43
Ja bym robił odrazu jak już tak rozkopane jest . Jedno miejsce będzie ok a inne zgnite . Bo później znowu rwać dechę ?
ford2fast - |26 Wrz 2010|, 2010 13:34
| gufer-posepny napisał/a: | | Ja bym robił odrazu jak już tak rozkopane jest . Jedno miejsce będzie ok a inne zgnite . Bo później znowu rwać dechę ? |
Przeczytaj DOKŁADNIE mój poprzedni wpis
zelazny_gst - |26 Wrz 2010|, 2010 20:56
Wielkie podziekowania za podpowiedzi zrobie tak jak ford2fast, pisze pin po pinie wtyczka po wtyczce zrobie i się okaże co z tego wyjdzie.
pepi - |26 Wrz 2010|, 2010 22:20
a nie lepiej szczytać z kartek na wiązkach???
zelazny_gst - |27 Wrz 2010|, 2010 08:58
| pepicosi napisał/a: | | a nie lepiej szczytać z kartek na wiązkach??? |
Ja tam kartek nie widziałem.
Takie małe pytanko mam takie tłumiki w aucie od czego sa, bo że to produkt Gm to jest pewne a na szukajce gooogla nic nie znalazłem po tych numerach.
zelazny_gst - |27 Wrz 2010|, 2010 10:14
Cosik mi się wydaje czy to nie będą tłumiki od omegi 3.0.
zelazny_gst - |27 Wrz 2010|, 2010 10:34
A to ciekawe rozwiązanie, mam tak samo wydech zrobiony omega mv6 bo ten tłumik przed poduszkami został usunięty.
gufer-posepny - |27 Wrz 2010|, 2010 17:14
Jak solidnie ciężki to dobry jest . Przynajmniej jakiś oryginał co spełnia swe zadanie .
Znaczy się katalizatorów to się tam już nie spodziewam a liczyłem że będą .
Struna - |28 Wrz 2010|, 2010 15:45
| gufer-posepny napisał/a: | | To od pilota przy kierownicy . | oraz vss do automatycznego zgłaśniania od prędkości.
zelazny_gst - |15 Lis 2010|, 2010 12:24
Żeby nie było to robota posuwa się do przodu i razem z nią dylematy tym bardziej jak się czyta forum i co człowiek to opinia,no ale do rzeczy jak rozbierałem tylne zawieszenie chcąc nie chcąc musiałem obrócić most żeby go odkręcić no i przez odpowietrznik wyciekło trochę oleju, więc uzupełnić co wyciekło czy wymienić, prawdę mówiąc to korciło mnie wymienić olej w moście tylko nie wiem czy warto no i jakim najlepiej go zalać. Następna sprawa to czeka mnie spawanie podłużnic przy mocowaniu tylnego wózka,czy można dostać się do podłużnicy od środka auta jedni mówią że można inni że nie i trzeba robić od dołu. Chce się zabrać za skrzynie i co warto przy okazji w niej wymienić po za filtrem i olejem czy sa jakieś oringi lub cosik takiego co warto zrobić jak już asb jest wyjęta.Mam dwa wózki tylne jeden zwykły i drugi "coala" doczytałem że wersja "coala" jest lepsza czy jest możliwość że ta wersja była stosowana tam gdzie była kontrola trakcji albo szpera, czy po prostu zaszły zmiany konstrukcyjne.
zelazny_gst - |15 Lis 2010|, 2010 12:47
Znaczy się żeby ciąć podłogę i dopiero spawać ,mi też się wydaje to troche dziwne no ale jak by tak szło to chyba lepiej by się ją wyspawało.
Darol - |15 Lis 2010|, 2010 12:54
system TCS jest taki sam niezaleznie od typu belki. dyfer czy to ze szpera czy to bez szpery rozni sie tylko i wylacznie deklem. Koala jest bardziej komfortowa, miekka. Tez mialem taki wybor i wybralem starsze rozwiazanie. Podlogi nie trzeba ciac.
Struna - |15 Lis 2010|, 2010 13:07
| Darol napisał/a: | | Koala jest bardziej komfortowa, miekka. | ? ale że w jakim sensie miękka i komfortowa ?
zelazny_gst - |15 Lis 2010|, 2010 13:18
Osoba która mi to doradzała stwierdziła że naspawywanie nic nie daje i może zmienić położenie wózka a dwa że i tak będzie ją żarło od środka a jak się do niej dobierze od góry to wyspawa i ją wzmocni a środek zakonserwuję i zamknie tak że nie będzie z nią problemu. Ja się na tym nie znam chce zrobić jak najlepiej dlatego liczę na wasze opinie na ten temat.
No właśnie czytałem kilka opinii w tym struny że coala jest trwadsza ze względu na większą ilość mocowań.
pepi - |15 Lis 2010|, 2010 16:21
z tym to wam chodzi o dodatkowe mocowanie mostu to z tyłu ??to maiały tak polifty , a co do spawania że środka po co z tej strony wycinasz co pogniło i uzupełniasz a od środka można to pomalować i zalać środkami
Darol - |15 Lis 2010|, 2010 19:36
Ono nie jest dodatkowe, ono jest zamiast i nie tylko w poliftach, w zasadzie weszlo to w MY97, roznica polega na tym ze trzecim punktem mocowania nie jest dyfer przykrecony przez poduszke na 4 sruby 10, a belka na jedna konkretna 19, a dyfer typu koala jest tylko do belki moze to moje odczucie ale jechalo sie bardziej miekko, sam fakt ze belka do koali nie ma spinek po bokach.
zelazny_gst - |15 Lis 2010|, 2010 22:19
Chyba z tego rozbitego wyjme tapicerke i wytne podłoge, zobacze czy idzie się do podłużnicy dostać od góry. Jakieś sugestie co do skrzyni i dyferencjału.
pepi - |16 Lis 2010|, 2010 07:23
| zelazny_gst napisał/a: | | zobacze czy idzie się do podłużnicy dostać od góry | -no idzie i co z tego tylko po tym zabiegu auto może już wtedy śladować
zelazny_gst - |16 Lis 2010|, 2010 12:18
Pewnie Speedo masz racje że za bardzo się przejmuje tym remontem, ja już tak mam że to auto wywołuje u mnie emocje, no ale faktycznie te podłużnice z linku to prawdziwy majstersztyk.
Olej do dyferencjału wybrałem tylko nie wiem ile go tam wlać może znany jest komuś ten temat.
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 12:37
| zelazny_gst napisał/a: | | Olej do dyferencjału wybrałem tylko nie wiem ile go tam wlać może znany jest komuś ten temat. | po korek rewizyjny. Jak to jest 7,5 cala ( a zapewne tak jest ) to wchodzi ponad litrę nieco. olej do dyfra to hipoidalny bodaj 75w90.
Reader - |16 Lis 2010|, 2010 14:36
Chyba 1,3 L , tak czy siak 1L nie wystarczy.
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 14:38
| Reader napisał/a: | | Chyba 1,3 L | jakoś tak. Mnie litra nie starczyła w każdym razie.
Larix - |16 Lis 2010|, 2010 15:26
Piknie ale ja myślałem , że w Mk3 to podłużnice zdrowe są i jak takiego sobie kupię to będzie w dużo lepszym stanie od mojego Mk2 . Jak widać się myliłem.
Z drugiej strony wzrosło moje przekonanie do sensu prac które właśnie przeprowadzam w tym Mk2
Struna - |16 Lis 2010|, 2010 15:33
Larix, to kombi jest - one jakoś częściej i bardziej gniją na podłużnicach, zwłaszcza z tyłu.
zelazny_gst - |16 Lis 2010|, 2010 20:59
Co do podłużnic to wszystko zależy gdzie auto jeździ jak się jeździ i jak się o nie dba jak miałem mk2 w kombi to ni grama rdzy to to nie miało no ale konserwacje robiłem i dwa razy do roku przed zima i po zimie patrzyłem pod podwozie czy sie gdzieś ruda nie rozwinęła, a te dwa cosy z których szczepie jednego to ten z 95 podłużnice przy mocowaniu wózka zdrowe nie tknięte rudą ale za to podłużnice w bagażniku pożarte tak że można ręką gnieść a ten z 97 na odwrót wózek zgnity bagażnik zdrowy,moim zdaniem kilka czynników się składa na to gdzie nam ruda scorupe "zeźre" po zakupie.
Ma ktoś pomył na asb co tam warto przy okazji zmienić przy okazji wymiany oleju.
Olej do dyfra taki kupiłem Motul Gear 300 75w90.
KubusWariat - |18 Lis 2010|, 2010 23:29
| zelazny_gst napisał/a: | | Ma ktoś pomył na asb co tam warto przy okazji zmienić przy okazji wymiany oleju. |
zdecydowanie wymieniłbym filtr oleju w asb
zelazny_gst - |6 Gru 2010|, 2010 21:48
Podłużnice wyspawane nawet to w miarę poszło. Jak przeglądałem stan tylnego zawieszenia to zauważyłem że mocowanie dyferencjału do wózka(coala), a konkretnie tuleja uchwytu nadaje się tylko do wymiany. Więc czy idzie wymienić samą tuleje czy trzeba cały uchwyt .
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 21:50
chodzi CI o to "ucho" co trzyma dyfer ?
zelazny_gst - |6 Gru 2010|, 2010 22:00
Dokładnie o to i jest to chyba tylko przy wersji z coalą.
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:05
koala ma dwa mocowania
zelazny_gst - |6 Gru 2010|, 2010 22:09
Z jednej strony chwyt jest przykręcony do dyfra.
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:10
koala ma dwa mocowania, po bokach dyfra, zwykłe mają jeden uchwyt - centralnie.
zelazny_gst - |6 Gru 2010|, 2010 22:22
Po odkręceniu dyfra z wózka, został tylko jeden uchwyt i to przykręcony do dyfra dla mnie jest on z boku dla kogoś innego może być centralnie.
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:27
wózka ?
zelazny_gst - |6 Gru 2010|, 2010 22:39
Uchwyt zaznaczony strzałką,o ten mi chodzi.
Struna - |6 Gru 2010|, 2010 22:40
ewidentnie koala, ale ja o tych dwóch na "deklu" cały czas pisałem/myślałem
zelazny_gst - |6 Gru 2010|, 2010 22:59
No właśnie idzie wymienić samą tuleje,jeśli tak to od czego podejdzie, czy trzeba cały uchwyt.
kondzio508 - |8 Gru 2010|, 2010 21:30
UP
zelazny_gst - |12 Mar 2011|, 2011 21:54
Zmieniam wiązkie silnika i asb, i zastanawia mnie czy jest jakiś myk żeby starą wiązkie bez boleśnie wypiać ze skrzyni znaczy się nie chodzi o wtyczki tylko tak jak jest ułożona i wpięta w te opaski metalowe i schodzi z silnika po skrzyni aż do wtyczek. Odkreciłem jednego kata poduche skrzyni, belke( rozpórke) poprzecznę i opuściłem tłumiki ale i tak jest dziadowskie dojście a nie chce rwać na siłe chyba że będe zmuszony. Będe wdzięczny za podpowiedź w tym temacie.
Darol - |12 Mar 2011|, 2011 23:32
no ale te metalowe opaski schodza bezbolesnie ze skrzyni, one sa tylko nasuniete na uzebrowania skrzyni.
zelazny_gst - |13 Mar 2011|, 2011 08:06
Nie za bardzo mam dostęp do nich czy coś jeszcze mam odkręcić żeby skrzynia opadła,jeśli odkręce wał przy skrzyni czy coś to pomoże.
ford2fast - |13 Mar 2011|, 2011 09:19
Jeżeli kręciłeś podporę skrzyni od karoserii to nie odkręcaj wału tylko podporę wału od karoserii
zelazny_gst - |14 Mar 2011|, 2011 20:20
Wiązka przewalona, tylko przy okazji narobiłem mnóstwo nieszczelności, za radą struny kupiłem już nowe uszczelki i wywale egr, nie dostałem tylko oringów które są w elemencie łączącym barany czy idzie je czymś zamienić, objeżdziłem dziś wszystkie sklepy motoryzacyjne i ani dudu nikt niema w aso dopiero za dwa tygodnie by mieli bo są ale na magazynie w angli a koszt 42zł sztuka została mi jeszcze agroma ale wątpie żebym tam dostał.
Jankes - |14 Mar 2011|, 2011 20:22
masz gdzieś w okolicy sklep z oringami?? jeśli tak, weź łącznik i dopasują Ci nowe, ewentualnie stare i odrobinę silikonu, tylko nie odpalaj odrazu po złożeniu.
Struna - |14 Mar 2011|, 2011 20:22
to zwykłe oringi o sprej średnicy - pewnie dopasujesz coś w jakiejś agromie.
zelazny_gst - |14 Mar 2011|, 2011 20:37
Jak zapodam silikon to nie będe puźniej walczył z rozebraniem?. Na sklepach były oringi tej wielkości ale nie średnicy pojade jutro do agromy może coś będe mieli.Tak sobie myśle czy jak bym dał taka opaske gumowa jaka jest po drugiej stronie to czy zdało by to egzamin
Jankes - |14 Mar 2011|, 2011 20:41
tylko jak założysz taka opaskę, tam niema jak. A silikon nie jest klejem, wystarczy troche siły i puści
zelazny_gst - |14 Mar 2011|, 2011 20:43
Znaczy jest tam troche płaskiego miejsca i można by coś było za adaptować, ale będe myślał jak nie dostane oringów.
slawektg - |14 Mar 2011|, 2011 21:04
Podjedz do Kulki.Dostaniesz kazdy oring.Za grosze
zelazny_gst - |18 Mar 2011|, 2011 23:02
Czy w bobie jest ważna kolejność przykręcania śrub na kolektorze ssącym i tak samo przy pokrywie zaworów i czy przy wymianie uszczelki pokrywy silikonować ją jeszcze. Książka podaje żeby dokręcać listwe wtryskową jak i kolektor ssący oraz pokrywe zaworów momentem 10Nm czy to wystarczy no i czy przestrzegać tego.
Jankes - |19 Mar 2011|, 2011 09:29
zawsze przykręcam z wyczuciem, na skos i jest ok.
zelazny_gst - |19 Mar 2011|, 2011 09:41
Nie znasz momentu dokręcania listwy wtryskowej nie chciałbym nowych uszczelek skopać.
gufer-posepny - |19 Mar 2011|, 2011 11:09
nic im nie będzie . pamiętaj tylko że najpierw uszczelki na listwę a potem ją wciskasz . siada do końca przy użyciu niedużej siły ręki . oringi grubość 1,5 mm chyba . w oryginale po 15 zeta za sztukę a tak to po 2 zł . kup ze 4 sztuki i tyle .
zelazny_gst - |19 Mar 2011|, 2011 11:18
gufer-posepny, Uszczelki mam wszystkie dziś się za to biore bo mam nieszczelności w dolocie.
gufer-posepny - |19 Mar 2011|, 2011 11:50
ja sporo poprawiłem . ale nadal gdzieś jeszcze coś ..... walcz walcz bo dzięki temu spadnie apetyt na paliwo .
zelazny_gst - |19 Mar 2011|, 2011 18:53
Wywaliłem całkowicie egr zaślepiłem dziury po nim, podciśnienie co szło na grzybka zaślepiłem a na DPFE zrobiłem pętlę. Dałem nowe uszczelki pod listwe wtryskową, oraz pod barany wydaje mi się że wszystko na szczelnie zamknąłem ale i tak mam ciągle ten sam problem jak jade sobie spokojnie i chce nagle przyśpieszyć to silnik dostaje zamułki jak by go benzyna zalewała chyba że jej nie dostaje ale wtedy komputer nie pokazywał by spalania rzędu 50l /100km. No i na wolych cały czas mi pokazuje spalanie od 2,4 do 3,2 na 100. Wiązkie wymieniłem skrzynki zrobiłem po podpięciu auta pod kompa błędów nie wyrzuca. Kończą mi się pomysły co to może być.
gufer-posepny - |19 Mar 2011|, 2011 19:30
zagrzany około 1,2 L . latem to poniżej litra .
ten wężyk do egr sterujący możesz zatkać . gdzieś jeszcze bierze powietrze .
zelazny_gst - |19 Mar 2011|, 2011 22:48
No właśnie tylko gdzie to powietrze bierze, może samostartem spryskać i zobaczyć z kąd łapie fałszywe powietrze
[ Dodano: |20 Mar 2011|, 2011 11:50 ]
A jak by prawą sonde wypiać i podłączyć pod lewą może coś by to zmieniło
[ Dodano: |20 Mar 2011|, 2011 14:56 ]
Spryskałem samostartem ale nic nie znalazłem,szukając czy wszystkie rurki są podłączone znazłem jedna wyjętą na pod szybiu między aku a nawiewem ma , po zaślepieniu nadal się nic nie zmienia nadal go muli i mam wysoke spalanie. Rurke pewnie trzeba gdzieś koło nawiewu wpiąć.
gufer-posepny - |20 Mar 2011|, 2011 15:05
przedewszystkim rozleciał się ten pneumatyczny siłownik obiegu zamkniętego .
wężyk wpinasz pod siłownikiem z boku będzie taka plastikowa puszka i tam to ma być . dla testu możesz to zatkać śrubką albo palcem .
zelazny_gst - |20 Mar 2011|, 2011 15:08
gufer-posepny, siłownik mam drugi a wężyk zaślepiłem i nadal nic cały czas to samo.
gufer-posepny - |20 Mar 2011|, 2011 15:15
te trójniki plastikowe pod kolektorem są całe ? te oringi rozumiem że wymieniłeś ?
pepi - |20 Mar 2011|, 2011 19:13
lewizne to ja tak sprawdzam zatykam dolot
wyjmuję gumę i tam zatykam ręką
a przepływka nie zwalona
zelazny_gst - |20 Mar 2011|, 2011 19:56
gufer-posepny, Trójniki całe,uszczelki wymienione.pepicosi, twojego sposobu na lewizne jeszcze nie próbowałem czyli zatykasz na tej plastikowej czarnej rurze co idzie na przepustnice,co do przepływki to komp nie pokazał jej błędów, czy powina być róznica z przepływką i bez jak ją wypne ???.
gufer-posepny - |20 Mar 2011|, 2011 20:04
powinno . jak rozepniesz między przepływką a resztą to silnik zdechnie .
zelazny_gst - |20 Mar 2011|, 2011 20:06
No tak ale to i tak nic nie da.
pepi - |20 Mar 2011|, 2011 21:44
| gufer-posepny napisał/a: | | ak rozepniesz między przepływką a resztą to silnik zdechnie | -nie zdechnie sprawdzone na cosie fidowskiego bo już
jest wśród żywych bo mi kulał a okazało się ze jakiś debil świece ukręcił
a jak by nawet to można rękoma gazu dodać jakby gasł
u fida na chwiele spadały obroty ale potem nadrabiał po zatkaniu
tego plastiku zgasł i syknął
gufer-posepny - |20 Mar 2011|, 2011 21:55
świecą syknął ?
pepi - |21 Mar 2011|, 2011 08:25
nie jak syknął to znaczy szczelny to się czepiłem kabli
i wyszło że na 3 jakoś kulawo chodził
jeszcze się spytam ten trójnik idzie do przewodu opar paliwa ?
z głowicy lewej to znaczy ???
bo u mnie była taka cepelia że dziwne że to chodziło
gufer-posepny - |21 Mar 2011|, 2011 14:57
jeden mały trójnik łączy podciśnienie z baranów a ten większy łączy właśnie opary i odmę . chyba to jakoś w paincie nabazgram .
zelazny_gst - |21 Mar 2011|, 2011 21:27
| gufer-posepny napisał/a: | | jeden mały trójnik łączy podciśnienie z baranów a ten większy łączy właśnie opary i odmę . chyba to jakoś w paincie nabazgram . |
Bazgraj bazgraj będzie dla potomnych.
Struna - |21 Mar 2011|, 2011 21:29
| pepicosi napisał/a: | | jeszcze się spytam ten trójnik idzie do przewodu opar paliwa ? | nie bezpośrednio, idzie na zawór od par paliwa.
gufer-posepny - |21 Mar 2011|, 2011 21:39
Bazgroły :
Struna - |21 Mar 2011|, 2011 21:44
anto tak to ma wyglądać, z czego ten pierwszy na planie trójnik ma wszystkie końce takiej samej ( cienkiej ) średnicy, a ten na drugim planie ma jeden cienki, a dwa grube końce.
zelazny_gst - |21 Mar 2011|, 2011 22:05
Tu również jest opisane co i jak z tymi podciśnieniami.
http://www.fordscorpio.co.uk/vacuumpipesg.htm
Struna - |21 Mar 2011|, 2011 23:09
taaaa, tylko jakoś nie kumają tam, gdzie idzie drugi koniec z większego trójnika
| Kod: | | This T-piece leads up to (6) which is another, larger T-piece with one branch going to the passenger cam cover and the other to????? (to be confirmed). |
czyli to co do zaworu par paliwa
zelazny_gst - |24 Mar 2011|, 2011 21:09
Właśnie zdiagnozowałem autko i błędy które mi wyrzuca to
P0132
P0171
P0174
P1130
P1131
P1132
P1151
A tu kilka zrzutów z programu ScanTool
WieSiu - |25 Mar 2011|, 2011 08:28
P0132 O2 Circuit High Voltage (Bank 1 Czujnik 1)
P0171 zbyt uboga (Bank 1)
P0174 zbyt uboga (Bank 2)
P1130 Of HO2S11 Przełączniki - Fuel Trim przy granicy
P1131 Lack Of HO2S11(bank1) Przełączniki - Czujnik Wskazuje Lean
P1132 Lack Of HO2S11 (bank1) Przełączniki - Czujnik Wskazuje Rich
P1151 Lack Of HO2S21 (bank2) Przełączniki - Czujnik Wskazuje Lean
http://www.fordscorpio.co.uk/codes.htm
Czyli cos ewidentnie z mieszanka. Jak chcesz pokazac prace sond,to lepiej zrobic dla nich wykres na innym programie.
Moze nieszczelnosc w dolocie lub wylocie, moze przeplywomierz bzdury pokazuje.
Michu - |25 Mar 2011|, 2011 09:01
WieSiu, Możesz polecić jakiś program żeby wykres sond zrobić.
WieSiu - |25 Mar 2011|, 2011 09:02
pcmscan ale ten program w darmowej wersji nie wystepuje. Sa na pewno jeszcze inne,ale teraz nie pamietam nazw
zelazny_gst - |25 Mar 2011|, 2011 10:13
Program już mam, będę miał chwile to podepnę się pod auto i zobaczę co pokaże.
WieSiu - |25 Mar 2011|, 2011 10:17
zelazny_gst, zalecam Ci tak jak i inni mi zalecali ze do tworzenia wykresu sondy ustaw tak zeby zbieral dane tylko z sond, wtedy wykres bedzie dokladniejszy i pozwoli lepiej ocenic stan sond
zelazny_gst - |25 Mar 2011|, 2011 10:18
WieSiu, Czyli mam coś w programie wyłączyć czy coś włączyć masz może jakąś fotkę z ustawieniami.
WieSiu - |25 Mar 2011|, 2011 10:34
nie mam teraz fotki. Maj byc wlaczone tylko zczytywanie z sond lambda (tylko tych dwoch pierwszych przed katalizatorami,bo tymi drugimi nie warto sobie glowy zaprzatac). Cala reszta parametrow ma byc wylaczona. Nie ukrywam ze program nie jest intuicyjny w obsludze
gufer-posepny - |25 Mar 2011|, 2011 16:51
na wolnych 5 gram z mafa to za dużo nieco . po drugie zasysa na tyle powietrza na wolnych że zabrakło mu zakresu do skorygowania tego dawką paliwa . czyli łał paliwa do pewnego momentu a że to nie pomogło to sobie odpuścił . błędy sond lambda to pochodna problemu .
odpal sobie ten program gdzie masz napięcia z sond i wybierz tylko 2 sondy i patrz czy napięcie cyklicznie biega od 0,1 do 0,9 V .
tą zakładkę co masz na ostatnim zdjęciu ( strona 3 w programie ) i wskazania z 1 i 5 linijki .
zelazny_gst - |27 Mar 2011|, 2011 10:07
gufer-posepny, Myślisz że sondy padły, mi się wydaje że lewizne dostaje postaram się dziś podstawić 2 przepływke i zobaczyc jak to wyjdzie.
gufer-posepny - |27 Mar 2011|, 2011 10:11
nie padły . przy takiej lewiźnie nie jest w stanie "załapać" cyklu . jakieś tam napięcie generują czyli coś sobą reprezentują . mała szansa że obie poszły w las . zawsze można popatrzeć na te za katalizatorami .
zelazny_gst - |27 Mar 2011|, 2011 10:58
Tylko z kąd taka lewizna przejrzałem wszystko i nic nie znalazłem.
Spawacz - |27 Mar 2011|, 2011 15:16
Czy ktoś wyciągał silnik razem z ASB z wieloryba? jeżeli tak to proszę o jakieś konkrety, chodzi o wymianę całego zestawu (2,3 + ASB)
Jankes - |27 Mar 2011|, 2011 15:20
a co to za problem?? dołem albo góra i wychodzi, tym bardziej rzędówka.
Spawacz - |27 Mar 2011|, 2011 15:25
A jak łatwiej i szybciej, zaznaczam że posiadam żuraw do wyciągania silnika oraz najazdy o h=300 mm.
gufer-posepny - |27 Mar 2011|, 2011 15:42
| zelazny_gst napisał/a: | | Tylko z kąd taka lewizna przejrzałem wszystko i nic nie znalazłem. |
widać że obie strony silnika zasysają tak to możliwości : wąż co leci pod EBJ wężyki trójników . na łączeniu baranów z głowicami . przy czymś takim powinno być słychać to wyraźnie . ja przy czymś takim na jedną stronę z 2-3 metrów słyszałem a słuch mam słaby .
zelazny_gst - |27 Mar 2011|, 2011 20:48
gufer-posepny, No właśnie nie słychać, i nawet samostartem pryskłem i nic, 3 razy całe podciśnienie przęgladałem i wydaje się szczelne, jest jeszcze możliwość że uszczelki które dostałem pod barany są do bani bo papierowe dostałem.
ford2fast - |27 Mar 2011|, 2011 21:11
| zelazny_gst napisał/a: | | bo pierowe dostałem |
Znaczy się od Pierra ?
zelazny_gst - |27 Mar 2011|, 2011 21:33
Znaczy się papierowe.
pepi - |28 Mar 2011|, 2011 17:18
ja też takie dałem i jest ok
[ Dodano: |28 Mar 2011|, 2011 17:22 ]
a sprawdzałeś lewiznę tak jak ja ?
ford2fast - |28 Mar 2011|, 2011 22:10
| zelazny_gst napisał/a: | | Znaczy się papierowe. | Jeżeli używa się ich jednorazowo to działają
zelazny_gst - |14 Kwi 2011|, 2011 17:20
Nadal to samo duże spalanie na biegu jałowym około 3l i nie równa praca, od ostatniego podejścia do problemu zmieniłem wtryski, cewke,silniczek krokowy,przepływke zerknołem jak wyglądąją świece i są dobre, podkładałem inne przeowody wn,jeszcze raz usczelniłem dolot i podciśnienia, podmieniłem całe podciśnienie co jest po prawej stronie na podłużnicy i nadal to samo zostało zmienić sondy ale dopiero jutro będe miał nasadke żeby to zrobić. Kończa mi się pomysły i czas bo auto do jazdy potrzebne a przy tym spalaniu to taniej taxi zamówic.pepicosi, Zrobiłem jak mówisz i auto zgasło.
Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 17:25
błędów nie ma, korekty co pokazują ?
gufer-posepny - |14 Kwi 2011|, 2011 17:31
obie strony +25% niestety i błąd systemu .
Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 17:53
a sondy co - pewnie leżą na glebie wtedy co ?
gufer-posepny - |14 Kwi 2011|, 2011 18:09
według zrzutów ze strony wcześniej wskazania wogóle z sufitu .
Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 18:42
no ale przy 3krpm ma już prace w pętli, więc coś tam robi - pytanie jak wtedy wygląda reszta wskazań znaczących.
gufer-posepny - |14 Kwi 2011|, 2011 18:45
czekam na wieści . wygląda na lewiznę sporą jak dla mnie . przy 3000 obr już spada podciśnienie i nieszczelność zaczyna niewiele wnosić do tematu . przynajmniej tak to sobie tłumaczę .
Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 18:47
widziałem raz podobny przypadek przy dziwnej wstawce zamiast kata - na jałowych spaliny jakoś cudownie omijały jakby sondę i był też błąd, a po dodaniu gazu zaczynała wstawać
gufer-posepny - |14 Kwi 2011|, 2011 18:48
tu niby nic nie dłubane .
u mnie też tak niby było a okazało się wiązka effect . no ale tu są nowe kable .
Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 19:42
no właśnie jestem po 40 minutach rozmowy z pacjentem - kuracja zalecona zobaczymy co wyjdzie
gufer-posepny - |14 Kwi 2011|, 2011 19:44
ja nie zdążyłem odebrać
Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 19:47
kable nowe, ale na silniku i skrzyni - podłużnica nie. Do tego wiązka jest z innego rocznikowo auta, więc to też może mieć znaczenie - przecież od 96/03 było inaczej a potem od 97/xx też coś zmienili.
Zaleciłem przepikanie sterowania wtryskami od kompa, szczególnie na zwarcia i ewentualnie jakieś dziwne omy
gufer-posepny - |14 Kwi 2011|, 2011 19:50
z tych fotek wygląda że niby pasują czujniki , no ale skoro podłużnica nietykana . to by tłumaczyło takie wskazania przepływomierza na wolnych .
Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 19:52
jak dzwonił to dyktował wskazania - wydawało się ok, koło 4 g/s. Ale jedna sonda to kosmos, ponad 1V cały czas.
gufer-posepny - |14 Kwi 2011|, 2011 19:54
przednie są z podłużnicy to wiązka silnika odpada .
gw21 - |17 Kwi 2011|, 2011 13:53
| Struna napisał/a: | | ponad 1V cały czas | Która (nie jest to przypadkiem prawa)? Takie napięcie może pojawić się albo przy jakimś zwarciu w wiązce (trzeba zobaczyć jakie napięcie jest rzeczywiście na wejściu do kompa) albo prędzej przy walniętej sondzie. Co do wcześniejszych wskazań to ewidentnie lewizny lub zbyt niska wydajność układu paliwowego (wtryski, pompa, stare paliwo). Najprościej byłoby podpiąć jakiś emulator (jakiś najtańszy z allegro do instalacji gazowych) i zobaczyć czy wartości na kompie są prawidłowe. Inaczej będzie gdybanie.
gufer-posepny - |17 Kwi 2011|, 2011 17:03
niewydolność układu paliwowego odpada . to opala ponad 20 l/100 zatem wyrabia się .z racji apetytu paliwo co chwile jest nowe świeże .
pepi - |17 Kwi 2011|, 2011 18:37
tak czytam i się zastanawiam mój kos jak się teraz okazało
jak tam coś robiłem to mi kostka puściła i już nie miałem lewej
przedniej lambdy i auto poprawnie się zachowywało
a myślałem ze wiązki
więc może wypnij jak się poprawi to to
zelazny_gst - |20 Kwi 2011|, 2011 16:32
Po zmianie wszystkiego co można było , cossowi się polepszyło spalanie wacha się pomiędzy 1,3 a 2.0L na biegu jałowym spalanie spadło, w pracy wyszło jeszcze że zwarcie jest na podłużnicy i prawa sonda cały czas pokazuje 1.2v pozostaje odciąć przewód i ominąć zwarcie kładąc dwa nowe przewody.Jeśli dobrze wyczytałem w tisie to czarny przewód od sondy idzie na pin 60 a na grzałke z pinu 73.
gufer-posepny - |20 Kwi 2011|, 2011 17:58
no to już jest nieźle . tylko wiązka Cię nie ominie . mogłeś ją dłubnąć jak silnik miałeś wyjęty .
zelazny_gst - |20 Kwi 2011|, 2011 21:38
Podrzuci ktoś czy dobrze zrozumiałem schemat w tisie ,nie chciałbym zrobić babola i spalić kompa.
Struna - |20 Kwi 2011|, 2011 21:43
jak dla mnie to pin 60 to sygnał a 73 to masa grzałki
zelazny_gst - |20 Kwi 2011|, 2011 21:50
Struna masz racje chodziło mi o pin 60 czyli dobrze zrozumiałem, dzięki wielkie za pomoc.
Struna - |20 Kwi 2011|, 2011 22:13
działaj - niech to w końcu chodzi jak należy
zelazny_gst - |21 Kwi 2011|, 2011 18:59
Dziś zerknołem na starych wiązkach jak wypadają te piny od sondy no i na wiązce poliftowej jak i przed lifowej na pinie 60 niema nic jest puste miejsce zgadza się tylko pin 73 a szary przewód od wtyczki sondy wypada na pinie 91 na wtyczce do pcm oczywiście na obydwu wiązkach .Wątpie żeby umnie było inaczej więc albo w tisie jest błąd albo ja źle go zrozumiałem.
Struna - |21 Kwi 2011|, 2011 19:08
91 to jest owszem ale masa wspólna wielu czujników, w tym dodatkowa masa sondy lewej "górnej". Generalnie to jest po prostu masa wspólna dla kompa, poniekąd ma też gdzieśtam połączenie ( za pomocą tzw. shorting bar connector - czuli coś jakby taka zwora ) również z tą sondą, ale na kablu szarym ( czyli ta dodatkowa masa sondy ).
Natomiast sygnał tej konkretnej sondy wędruje na pin 87.
Z kolei ta co ma pin 73 to jest sonda prawa "górna" - także zdrowo coś zamieszałeś
zelazny_gst - |21 Kwi 2011|, 2011 19:20
Znaczy się mam zwarcie na prawej górnej sondzie. Czyli w tisie pre-catylst heated oxygen sensor rh. A pin 87 wypada na sonde lewą.
Struna - |21 Kwi 2011|, 2011 19:26
z gwiazdkami wersja z PATS ( czyli jakby zdecydowana większość )
lewa:
sygnał - 87
masa grzałki - 99* 94
prawa:
sygnał - 60
masa grzałki - 73* 93
zelazny_gst - |21 Kwi 2011|, 2011 20:16
Tylko na wtyczce do komp na pinie 60 niema nic jest pusty.
Struna - |21 Kwi 2011|, 2011 20:30
no to zioraj w takim razie dokąd to zaiwania kabelek masowy z tejże feralnej sondy. Może tam już jakiś czesio norał i pozostawił po sobie "ślad" radosnej twórczości
zelazny_gst - |21 Kwi 2011|, 2011 20:57
Tylko sprawdziłem, to na 2 wiązkach pin 60 jest pusty,rozbiore jedna wiązke i zobacze gdzie ten przewód biegnie to może coś z tego wyjdzie.
Darek_Police - |21 Kwi 2011|, 2011 21:05
wg moichdanych sondy w BOBie z PATSem są na pinach 35. 60, 61 i 87. Bez PATSa tam samo. Grzałki się różnią, jak Struna pisze.
zelazny_gst - |26 Kwi 2011|, 2011 14:21
Zmieniłem oba przewody, i nadal pokazuje napięcie około 0,1-0,3v nawet jak wypne sonde, po podpięciu sondy napięcie bez zmian nie robi żadnej korekry, zostaje chyba już tylko podmienić kompa.
Struna - |26 Kwi 2011|, 2011 16:01
| zelazny_gst napisał/a: | | pokazuje napięcie około 0,1-0,3v | no ale to chyba lepiej, bo wspominałeś że ponad 1V pokazywało.
zelazny_gst - |26 Kwi 2011|, 2011 16:31
No lepiej , lewa widać że pracuje od 0,0v do 0,7 to prawa stoji praktycznie w miejscu i nadal jak chce ruszyć to czuć że go benzną zalewa i dopiero przy szybszej jeździe auto normalnie się zachowuje i dotego ciąglę scan tool pokazuje mi błąd układu paliwowego chybą że jest to powiązane z sondą.
gufer-posepny - |26 Kwi 2011|, 2011 18:07
jest to powiązane z sondą .
Struna - |27 Kwi 2011|, 2011 00:29
jak nie umie wejść w pracę w pętli ( nie uda mu się zakresem korekt spowodować oscylacji sond ) to wali błąd układu paliwowego.
zelazny_gst - |8 Maj 2011|, 2011 13:01
Ma ktoś pidy na pcmscan-a żeby zobaczyć jak sondy pracują.Będe wdzięczny za podesłanie na meila [email protected]
WieSiu - |8 Maj 2011|, 2011 23:02
zelazny_gst, ja dalem na detekcje automatyczna i mi sprawdzil to co moge odczytywac, potem sobie tylko pozaznaczalem co mnie interesuje i jazda
Poszla cala konfiguracja na maila.
zelazny_gst - |9 Maj 2011|, 2011 09:54
No robiłem tak jak mówisz ale sond nie pokazuje mi, dzięki za ustawienia ale przy wczytywaniu twojej konfiguracji rozłancza się z interfejsem. Ewentualnie może ktoś ma ustawienia do innego programu.
Struna - |9 Maj 2011|, 2011 14:53
zelazny_gst, włącz tą drugą metodę wykrywania ( to to pisze że dłużej trwa itd ) powinien znaleźć.
zelazny_gst - |8 Cze 2011|, 2011 23:18
Z racji nawału roboty odpuściłem sobie temat sond itd, bo wynikło że nie uciekne w tym roku od robienia podłużnicy, chce się jutro za to zabrać będe wdzięczny za rady jak mniej stresowo to zrobić.
ford2fast - |9 Cze 2011|, 2011 22:57
| zelazny_gst napisał/a: | | rady jak mniej stresowo to zrobić |
Najlepiej zdemontować wiązkę i robić to na dużym stole
Wziąć kilka dni wolnego , wyłączyć telefon , kobietę i wszystko co może przeszkadzać
WieSiu - |9 Cze 2011|, 2011 23:15
| ford2fast napisał/a: | | kobietę |
mi juz przed robieniem wiazki narzeka a co dopiero bedzie w trakcie, a wszytko bo uprzedzilem ją ze przez tydzien mnie nie bedzie A chcialem dobrze
zelazny_gst - |10 Cze 2011|, 2011 00:17
Wiązkie uciołem ponumerowałem kable i zabrałem ją do domu,a od rana zacznie się regeneracja.
ford2fast - |10 Cze 2011|, 2011 08:20
| zelazny_gst napisał/a: | | Wiązkie uciołem |
Wiązki nie trzeba ucinać , można ją wypiąć na kostkach
wieloryb - |10 Cze 2011|, 2011 13:03
| ford2fast napisał/a: | | zelazny_gst napisał/a: | | Wiązkie uciołem |
Wiązki nie trzeba ucinać , można ją wypiąć na kostkach |
A nawet najlepiej jest tak zrobić
Struna - |14 Cze 2011|, 2011 17:20
właśnie jestem po robocie wiązek u siebie - faktycznie mega wygodniej jest wypiąć podłużnicę całkiem z auta ( choć to sporo więcej kabli i roboty przy wypinaniu ).
Julek - |14 Cze 2011|, 2011 17:23
Struna, możesz pokrótce napisać jak najłatwiej się do tego zabrać. Rozumiem, że decha out całkowicie?
Wstyd się przyznać - zawsze ciąłem wiązki
Struna - |14 Cze 2011|, 2011 17:30
no decha out, i wtedy po wiązkach się kapniesz co, gdzie i jak odpinać.
U mnie akurat robiliśmy bez wypinania z auta ( czyli wersja na hardkora - na wciągniętej do auta wiązce ), niejednokrotnie podczas dłubania żałowaliśmym, że jednak wiązki sobie nie wyjęliśmy z auta całkiem.
btw - | Julek napisał/a: | | jak najłatwiej się do tego zabrać. | słowo "najłatwiej" absolutnie nie pasuje do kwestii wiązki podłużnicy w kosie ( nie wiem jak w innych, choć znając kosa to pewnie stopień skomplikowania jest wyraźnie większy niż w pozostałych modelach )
radekgora - |14 Cze 2011|, 2011 19:56
| Struna napisał/a: | stopień skomplikowania jest wyraźnie większy niż w pozostałych modelach | w Vmie jest mniej kabli
Struna - |14 Cze 2011|, 2011 19:57
w rzędówkach też przecież. Choćby wtrysków mniej No ale i sama zabudowa, kos rozbudowany, ciasno wszędzie itd, a to nie ułatwia.
gufer-posepny - |14 Cze 2011|, 2011 20:13
przecież pokazywałem wyjętą całą wiąchę . ciąć ? powodzenia z łączeniem 100 kabli .
ford2fast - |14 Cze 2011|, 2011 21:45
| gufer-posepny napisał/a: | | powodzenia z łączeniem 100 kabli |
Przy dobrej wersji BOBika około 150
Darol - |15 Cze 2011|, 2011 01:11
To chyba z angli. BOB w podluzce ma zawsze tyle samo. Wiazka jest zawsze pod klime przygotowana. TCS+Tempomat leci inna wiazka. Chyba ze w angliku to tam ful integrejszon z podluzka. Pozatym kos ma pusta pod maska prawie, kabli tyle co nic i jest prosty jak konstrukcja cepa, lacznie z oszpszentem w ful opszjon.
Struna - |15 Cze 2011|, 2011 08:58
| Darol napisał/a: | | Chyba ze w angliku to tam ful integrejszon z podluzka. | z tego co wiem to np. wiązka tempomatu w angolu idzie razem z kawałkiem ABS-u
ford2fast - |15 Cze 2011|, 2011 11:15
| Darol napisał/a: | | TCS+Tempomat leci inna wiazka |
I te oczywiście nie gniją
Naliczyłem kiedyś , że przez tę gumę w przegrodzie przechodzi ponad 140 przewodów , jak nie wierzysz policz
I nie jestem pewien czy była to wersja z maksymalnym wyposażeniem
Struna - |15 Cze 2011|, 2011 11:53
| ford2fast napisał/a: | | Naliczyłem kiedyś , że przez tę gumę w przegrodzie przechodzi ponad 140 przewodów | ja nie liczyłem, ale mając to przed nosem jestem skłonny bez liczenia się z tym zgodzić.
Waski - |15 Cze 2011|, 2011 12:00
jak mi ktoś da 50 pln to dziś to mogę policzyć bo inna siła nie jest w stanie mnie do tego skłonić
zelazny_gst - |15 Cze 2011|, 2011 13:41
Wiązka zrobiona tcs i tempomat równiez zrobiłem bo otulina była już popękana,wyszło razem coś koło 130 kabli, co do wypinania to wypiołemm całkowicie swojego czasu 2 jeśli chcemy tak zrobić, to decha out fajnie jest równiez wywalić fotel pasażera, odkręcić listwy z boku, trzeba dostać się do wtyczek które są koło lewarka no i wypiąc tylni abs ale tylko jeśli wypinamy całość. Tym razem wyjołem schowek i wiązke uciołem i każdy kabel ponumerowałem a do nowych przewodów przykleiłem taśmą na czas lutowania dodatkowo kawałek orginalnego przewodu więc o pomyłce nie może być mowy bo musi się zgadzać numer oraz kolor tym bardziej że robiłem kabelek po kabelku,zreszta dziś zaczne składać to do kupy to się okaże czy gdzię byka nie zrobiłem.
gufer-posepny - |15 Cze 2011|, 2011 13:44
czy tempomat i tcs jest razem czy osobno i tak trzeba te kable wymienić bo też się sypią , są w sporo lepszym stanie ale nie dobre . a gwarantuje że jak nie wymieni się przynajmniej kabelka VSS do tempomatu to się za pół roku zewrze .
zelazny_gst - |15 Cze 2011|, 2011 13:52
Nie chce głupoty walnąć bo mi jeszcze się psycha nie uspokoiła po tym traumatycznym przeżyciu robienia wiązki ale tempomat i tcs osobno idzie.
ford2fast - |15 Cze 2011|, 2011 21:26
| zelazny_gst napisał/a: | | ale tempomat i tcs osobno idzie |
Znaczy się po drugiej stronie samochodu ?
pepi - |16 Cze 2011|, 2011 11:49
aż idę i sprawdzę ile w tym prawdy
gufer-posepny - |16 Cze 2011|, 2011 12:33
leci jakby osobna wiązka tempomat , tcs i czasami spryskiwacze lamp bo to ma swoją osobną wtyczkę . ale leży na podłużnicy . co wy wiązek nie macie porobionych ?
wieloryb - |17 Cze 2011|, 2011 14:52
| gufer-posepny napisał/a: | | co wy wiązek nie macie porobionych ? |
pewnie jeszcze nie musieli
zelazny_gst - |17 Cze 2011|, 2011 22:23
Osobno cts i tempomat , wydaje mi się że jak robiłem wiązke to jakieś przewody szły z cts do abs może dlatego osobno.Cały dzień dziś walczyłem z lutowaniem przewodów i wszystkiego nie zrobiłem robota na hardocora bo fotela pasażera nie wywaliłem i dotego 3 przewody zgubiły oznaczenia będzie trzeba dochodzić od czego są,mam cichą nadzieje że jak podłącze lapka to wyświetli czego niema.Jeśli będzie następne scorpio to do robienia wiązki zwalam deske.
Darol - |19 Cze 2011|, 2011 06:45
Znajdz gdzie sie koncza te 3 przewody nieoznaczone z ktorejkolwiek strony i daj znac
pepi - |19 Cze 2011|, 2011 11:13
jeśli wiązkę porozcinać to tak jest
ale jak ją wytargać z auta to ją się właśnie z abs i temu podobnymi bajerami wyjmuję
bo to jest jedna całość
zelazny_gst - |19 Cze 2011|, 2011 12:10
Chciałem sobie zaoszczędzić roboty z wypruwaniem wiązki, dlatego ją przeciąłem ,i wszystko było dobrze do puki nie przedobrzyłem z jej ponownym wyjęciem i wsadzaniem po owijaniu ja w izolacje. Dałem sobie dwa dni luzu może jutro skończę łączyć przewody to wyjdzie co brakuje.
pepi - |19 Cze 2011|, 2011 22:01
jakby co to ja mam wiązkę do kosa w bdb stanie izolacja jak nowa można zginać i nic nie odpada
kolega forum ją widział i może potwierdzić
właśnie na niej patrzyłem co jest jeszcze z silnikową
zelazny_gst - |19 Cze 2011|, 2011 22:21
pepicosi, Nie przewiduje raczej problemów z dojściem od czego zostały przewody, a w razie w sam mam jeszcze dwie takie wiązki.
[ Dodano: |21 Cze 2011|, 2011 21:30 ]
Więc sytuacja wygląda następująco
1.auto odpala jeździ wszystkie kontrolki gasną,po podłączeniu lapka wyrzucił błąd grzałki sondy blok 1 sonda2 oraz błąd mieszanki.
2. mam wrażenie że silnik nie pali na jeden gar,do tego nie przełącza się na lpg, instalacje którą mam zamontowana, posiada jeden wtrysk sterujący więc mogło by się to zgadzać dlaczego nie przełącza na lpg i nie równo działa.
3. zostały mi 4 przewody
- więc od strony nowej wiązki wygląda to tak że mam na jednym 12v
- od strony starej są to kolory czarny z niebieskim paskiem,biały z czarnym paskiem,zółty z zielonym paskiem,biały z niebieskim paskiem
4. Do czego doszedłem poprzez zerknięcie na jedną związek które mam więc przewód biały z niebieskim paskiem wychodzi na brązowej kostce na pin 8 a stamtąd łączy się poprzez kros z dwoma przewodami biało czerwonymi oraz jednym biało niebieskim z tym że jeden z tych przewodów biało czerwonych idzie na wtyczkę pcm na pin 58,więc ten przewód tak jak by mam ustalony.
-wydaje mi się że przewód zielono żółty idzie na pin 5 w brązowej kostce (jedyny taki o tym przekroju) i powinienem go połączyć z tym przewodem na którym mam 12v. A reszta to już na zasadzie prób i błędów.
Mam nadzieje że za mocno nie zakręciłem,będę wdzięczny że za potwierdzenie moich przypuszczeń jak i pomoc ,przez kogoś bardziej doświadczonego w tej materi.
pepi - |21 Cze 2011|, 2011 21:59
zadzwoń do mnie mam wiązkę wytarganą z auta to ci w dzień mogę obaczyć co i jak
bo schematy nie kiedy kłamią
|
|