Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - dwie skrzynie i dwa problemy

adi-kostrzyn - |19 Lip 2010|, 2010 19:28
Temat postu: dwie skrzynie i dwa problemy
Mam 2 pytania. jedno poruszane bardzo czesto ale nikt jeszcze nie pisal konkretnie co to, moze teraz ktos cos bedzie wiedzial, a wiec tak:

Pyt.1. Cieknie mi skrzynia, zalozone nowe zimeringi i tuleja pompy, cieknie na laczeniu z silnikiem przy odpalonym aucie i duzo leci. jak z ciagnelem i zalozylem skrzynie to raz po 8km a drugi raz po ok 15km zaczelo leciec czyli ogolnie po dobrym zagrzaniu auta. czy ktos zrobil cos takiego?

Pyt.2. Odnosnie braku biegu 2-go, otoz po zbyt duzym ubytku oleju znikla dwojka, po sciagnieciu miski zauwazylem ze wypadl napinacz tasmy, ale zbyt duzy luz na tasmie nie pozwala na zalozenie go i wyregulowanie, potrzebuje informacji jak to zalozyc i czy tasma ma jakas blokade od srodka bo wyglada ze wszystko ok ale za duzo sie chowa i dystans wypada? jak mialem ta skrzynie na stole do gory nogami to zalozylem i wyregulowalem ale chyba tylko gdzies sie podparla tasma bo biegu nie ma.

PS: pytanie pierwsze jest do jednej skrzyni a drugie do drugiej.
prosze o jakas pomoc bo brakuje mi tej dwujki :): pozdrawiam.

Boni - |20 Lip 2010|, 2010 08:51

Dwójkę to trzeba po prostu rozebrać, zbadać i dopiero poskładać, bo jak ci kotwica taśmy wypadła, to dobrze nie jest, może "tylko" bęben spiłowany, a może jest znacznie gorzej.

Co do uszczelnienia na wałku konwertera, to najbardziej kwestia jak bardzo wyrąbany jest wałek (rysy, owal), i kwestia "trzymania" konwertera z obu stron, czyli jak i czym montowano go od strony koła zamachowego i czy w pompie był zatrzaśnięty. Zakładam, że wiesz na pewno że leci ci ATF, a nie z silnika ;)

ford2fast - |20 Lip 2010|, 2010 08:55

adi-kostrzyn napisał/a:
czy ktos zrobil cos takiego?

To robi się samo :):

adi-kostrzyn - |20 Lip 2010|, 2010 10:23

ford2fast napisał/a:
adi-kostrzyn napisał/a:
czy ktos zrobil cos takiego?

To robi się samo :):
tak czytalem jakis stary temat gdzie sie naprawilo komus, ale ja nim przejechalem ok 300km z biala chmura za samochodem i nic :-d

Cytat:
Zakładam, że wiesz na pewno że leci ci ATF, a nie z silnika
tu akurat dam sobie reke uciac, no moze palec :-d na pewno ATF leci. dziwne ze po rozbiorce i zlozeniu nie cieknie od razu tylko po dluzszym jezdzeniu, az sie zagrzeje. wkladalem konwenter i walek srodkowy od sprawnej skrzyni tej bez 2-ki i to samo jest.
co do 2 pytania to bym potrzebowal w skrocie co rozebrac i na co uwazac zeby sie dostac do tasmy?

Boni - |20 Lip 2010|, 2010 10:36

W skrócie, to się chyba nie da. Dla samej 2 w zasadzie do połowy trzeba skrzynię rozebrać, a jak do połowy, to już należałoby do końca i zrobić jej jaki-taki remont. A to się niekoniecznie opłaca i nie da się opisać w skrócie.

Co do uszczelnienia, to jw. pisałem kwestia zużycia wałka, prowadzenia wałka i samych uszczelek (bo bywają sprzedawane na zamiennikach badziwia straszne), nic tam więcej przecież nie ma.

adi-kostrzyn - |20 Lip 2010|, 2010 10:53

[ Dodano: |10 Sie 2010|, o 12:21 ]
Boni napisał/a:

Co do uszczelnienia, to jw. pisałem kwestia zużycia wałka, prowadzenia wałka i samych uszczelek (bo bywają sprzedawane na zamiennikach badziwia straszne), nic tam więcej przecież nie ma.
zapytam jeszcze czy uszczelki z ,,mid parts-a" kupowac czy moze polecasz jakies sprawdzone?