| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - koala czy standard
Darol - |12 Lip 2010|, 2010 21:08 Temat postu: koala czy standard Jak myslicie, ktore mocowanie dyfra jest lepsze i dlaczego ? Ja odnosze wrazenie ze koala jest bardziej "comfy" a jakies inne plusy, minusy ? Odnosze tez wrazenie ze wozek tylny jest sztywniejszy przy standardowym mocowaniu. A i w sumie to moze do HP temat ktos by przeniosl
Struna - |12 Lip 2010|, 2010 21:15
bywa jeszcze dodatkowa rozpórka między tylnymi wahaczami. U mnie takie coś jest.
Darol - |12 Lip 2010|, 2010 23:23
Z tego wlasnie wzgledu napisalem ze standardowy system mocowania dyfra sprawia wrazenie sztywniejszego, bo ta poprzeczke na 2 sruby to w koali nie widzialem, a w standardowym mocowaniu to w 4 autach. Ale co pozatym ? Jakie sa plusy jednego a jakie drugiego typu A i jeszcze kwestia przedniej belki, postaram sie jutro zrobic fotki, ale moze teraz objasnie z grubsza, w 2.0 8v i 2.0 16v 95' do przedniej belki jest dospawana gruba blacha kwadratowa ze scietym jednym rogiem tak na oko 80x80x10mm. W 2.3 97' tego juz nie ma. W cossim 95' rowniez brak, co to jest ? Po co to to ? Bo ja sie zastanawiam czy to nie jakis tlumik wibracji albo cos takiego ?
[ Dodano: |15 Lip 2010|, o 10:33 ]
A, rozporka jest, ale ona przynajmniej w wozkach ktore widzialem spina cala belke z przodu. Wachacze spina tylko stabilizator przez laczniki gumowe, jakby to na sztywno bylo spiete rozporka to mysle ze komfort -10
Struna - |16 Lip 2010|, 2010 00:24
na logikę biorąc teoretycznie lepszy powinien być koala bo ma dwa punkty zaczepienia. A wiedzieć należy że "ucho" mocowania dyfra to jednocześnie trzeci punkt mocowania belki do nadwozia. Więc jeśli ono podwójne jest to powinno być sztywniej, więc precyzyjniej/lepiej.
|
|