Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - co to jest i za co odpowiada?

wieloryb - |1 Lip 2010|, 2010 22:37
Temat postu: co to jest i za co odpowiada?
czego to przekaźnik?
Od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika systematycznie, co 1m włącza i wyłącza się jakiś przekaźnik, tak na ucho ulokowany za zegarami. Wcześniej nic takiego nie słyszałem. Macie jakieś pomysły? Dodam, że w zasadzie, to wszystko pracuje normalnie, poza ponownie padniętym silnikiem tylnej wycieraczki, ale przekaźnik go uruchamiający znajduje się chyba przy silniku w klapie.
Dzięki za podpowiedzi i sugestie. Dodam, że nie rozbierałem kokpitu ostatnio, więc nie pamiętam co tam widziałem :)

Reader - |1 Lip 2010|, 2010 23:05

Przekaźnik do wycieraczki tylnej w kombi jest za schowkiem na żetony. Dokładniej na stelażu za sterownikiem poduszek.
To on najprawdopodobniej cyka.

wieloryb - |2 Lip 2010|, 2010 08:29

Jakoś stamtąd wydobywa się ten dźwięk. Tylko ciekaw jestem czemu to tyka, jak mam wyłączoną tylną wycieraczkę????
Reader - |2 Lip 2010|, 2010 11:03

Sprawdź najpierw czy na złączu silnika wycieraczki pojawia się napięcie zgodnie z cykaniem , aby zawęzić obszar poszukiwań.
wieloryb - |2 Lip 2010|, 2010 11:32

ok
Darek_Police - |3 Lip 2010|, 2010 23:38

kurde, problem jest mi znany, ale z Uno. Gdy przednia wycieraczka była wyłączona, przekaźnik czasowy sobie cykał. Pomogło dopiero czyszczenie ścieżek wewnątrz mechanizmu wycieraczek. Bród był tak gęsty, ze przezeń zamykał się obwód przekaźnika.
Reader - |4 Lip 2010|, 2010 00:25

Przecież przekaźnik czasowy daje tylko impuls startowy , więc jaki to może mieć wpływ na jego "cykanie" przy wyłączonym włączniku wycieraczki ? :roll: