Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - szyberdach przeróbka elektrycznego na korbkę

sebastianwilk - |28 Cze 2010|, 2010 20:13
Temat postu: szyberdach przeróbka elektrycznego na korbkę
w moim szyberdachu jak to zwykle bywa zepsuła się słynna plastikowa zębatka - nie mam zamiaru kupować (bo i skąd?)zębatki, ani silniczka..., chcę korbę "ZWYKŁĄ KORBĘ!!!",bez podtekstów koledzy z FST,pytanie z jakiego modelu forda spasuje korba + plastik z lampką?żeby było jak najmniej roboty.
neos64 - |28 Cze 2010|, 2010 20:59

Witam. Ja już temat przerabiałem w poprzedniej wersji i powiem Ci że pasuje tylko od Scorpio kombinowałem od Sierry ale okazała się za krótka i nie dał rady zamontować, musisz poszukać na szrotach allegro może chociaż tam bieda no i głównie tutaj daj ogłoszenie i napewno ktoś się odezwie :) Co do plastiku z lampą nie wiem od czego może podpasować.
sebastianwilk - |28 Cze 2010|, 2010 21:22

dzięki za podpowiedź , ale to co szukac arginalną korbke ze skorupy obojętnie jaki model mk1-3, i wywalić silnik i zrobić dziurę w plastiku i wstawić korbę, czy jest inny plastik bez lampki,nie orientowałem się jeszcze w tym temacie, czy po prostu korbę wstawiam a likwiduję lampę z plastikiem i kablami... bo to trochę kicha będzie w środku samochodu,a przecież to flagowy model był...
neos64 - |28 Cze 2010|, 2010 21:28

No wiem o co chodzi i wiem jak to bedzie wyglądać jak się rozdupczy osłone to mamy flaki i skopaną estetyka wnętrza, ale ciężko mi poradzić i wskazać Ci namiary na te części bo są dość deficytowe . :/ Musisz zamieścić ogłoszenie w dziale kupie cześci. Ja bym tak zrobił na Twoim miejscu. Pozdrawiam
pablo19 - |30 Cze 2010|, 2010 08:39

Nie wiem czy w wielkichrybkach były korby, ale jeżeli nie to proponuje poszukać osłonę od MKII, bo tam chyba raczej na pewno korben występował ?
Albo kup TO i będziesz miał 2 zegarki :) Ciekawym pomysłem (zrealizowanym przez kol. Oli-ego) jest wsadzenie tam na górę czujnika cofania :)

Zysio - |30 Cze 2010|, 2010 11:28

Paweł, ale sprawa jest taka, że chyba wielowypust jest inny między mk2 a mk3.

EDIT: A jeżeli kolega chce z mk2 korbę i panel sufitowy z mk2 na testy - oddam za koszt przesyłki + 2 browary :) O ile nie wywaliłem tego z garażu ;P

pepi - |30 Cze 2010|, 2010 11:56

to może silniczek byś chciał tanio tylko moja rada przesmaruj sobie ten szyber -i oczywiście zębatka z mk1-2 od mk3 jest inna
Darek_Police - |30 Cze 2010|, 2010 20:27

z tej okazji mam pytanie czy występował el. szyber w duecie z zegarkiem?
Struna - |30 Cze 2010|, 2010 20:33

Darek_Police napisał/a:
czy występował el. szyber w duecie z zegarkiem?
ależ oczywiście, praktycznie każda GHIA mk1 to miała.
Darek_Police - |30 Cze 2010|, 2010 20:38

Teraz mi to piszesz? kupiłem silnior z osłonką i guziczkiem, ale bez zegarka :/ Czy wystarczy zmienić osłonkę? A w dodatku tam jest termometr, więc i czujnik trzeba pewnie.
Struna - |30 Cze 2010|, 2010 21:20

Cytat:
więc i czujnik trzeba pewnie.
oraz moduł/kompik który tym i innymi rzeczami zawiaduje.

Taką osłonkę pod elektrykę i zegarek to mam nawet że. Zegarek też był ale się sprzedał :)

Darek_Police - |30 Cze 2010|, 2010 21:27

Spokojnie. 21 lat był Clką z OHCem, więc i tak mu rybka te parę miesięcy.
ford2fast - |30 Cze 2010|, 2010 22:58

Darek_Police napisał/a:
z tej okazji mam pytanie czy występował el. szyber w duecie z zegarkiem?

W MkI ZAWSZE :)

sebastianwilk napisał/a:
w moim szyberdachu jak to zwykle bywa zepsuła się słynna plastikowa zębatka - nie mam zamiaru kupować (bo i skąd?)zębatki, ani silniczka..., chcę korbę "ZWYKŁĄ KORBĘ!!!",bez podtekstów koledzy z FST,pytanie z jakiego modelu forda spasuje korba + plastik z lampką?żeby było jak najmniej roboty.

W MkIII nie spotkałem się z korbą :)
Jeżeli nie masz dobrze nasmarowanego mechanizmu to korbą tylko go definitywnie zniszczysz :roll:

Waski - |30 Cze 2010|, 2010 23:36

ford2fast napisał/a:
W MkIII nie spotkałem się z korbą

owszem bywały czasem korby :P

pablo19 - |1 Lip 2010|, 2010 08:14

Struna napisał/a:
Cytat:
więc i czujnik trzeba pewnie.
oraz moduł/kompik który tym i innymi rzeczami zawiaduje.
...

Czy czujnik nie jest czasem bezpośrednio dołączony do zegarka? Do zegarka dochodzi +12V, masa, +12-podświetlenie (chiba od pozycyjnych), sygnał o pracującym silniku (nie wiem czy po plusie czy po masie) i kabelek od termometru. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Co do osłonki, to spokojnie możesz ja zamieniać.

Struna - |1 Lip 2010|, 2010 12:14

pablo19 napisał/a:
Czy czujnik nie jest czasem bezpośrednio dołączony do zegarka?
się mię wydaje że przez ten moduł co kontrolki oblodzenia robi - ale łba nie dam.
pablo19 - |1 Lip 2010|, 2010 12:31

Struna napisał/a:
pablo19 napisał/a:
Czy czujnik nie jest czasem bezpośrednio dołączony do zegarka?
się mię wydaje że przez ten moduł co kontrolki oblodzenia robi - ale łba nie dam.
Faktycznie, zapomniałem o nich. Zapewne masz rację.
Mysza - |4 Lip 2010|, 2010 12:22

Speedo napisał/a:
podpiecie samego kabelka od czujnika do zegarka nic nie daje, sprawdzone lata temu
A to dziwne, bo mialem CLkę bez czujników oblodzenia na desce, a za to z zegarkostoperodatownikotermometrem u góry i jakoś działało...
Struna - |5 Lip 2010|, 2010 15:14

może modulik miał a zegary w wersji super LOW po prostu nie obsługiwały :)
gufer-posepny - |5 Lip 2010|, 2010 20:31

taa moduł musi być .