| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Brak vss'a i związane z tym problemy.Czy komp nie zgłupieje?
bogdan99 - |28 Cze 2010|, 2010 12:16 Temat postu: Brak vss'a i związane z tym problemy.Czy komp nie zgłupieje? Witam.
Własnie wsadzam BOA do sierry i posiadam skrzynię manualną N9 która nie ma vss'a. Co się stanie gdy komp nie dostanie sygnału o prędkości?
Wiem na pewno że zgłupieje pompa wspomagania(zmienna siła wspomagania względem prędkości). Jak ona się zachowa nie mając pojęcia o prędkości?
Podlączać ten zaworek, czy lepiej nie?
Coś w związku z tym jeszcze będzie bolało kompa boa?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Boni - |28 Cze 2010|, 2010 14:07
Wspomaganie to bym sobie darował. No i przy hamowaniu silnikiem będzie trochę głupiał. A trzecia rzecz, sterowanie wentylatora (ponad ileś tam km/h wyłącza wentyl), ale to akurat pikuś.
bogdan99 - |29 Cze 2010|, 2010 14:06
Znaczy wspomagania wogole nie podłączać? W sensie kostki przy wspompie?
Przy hamowaniu? W sensie nie będzie odcinał paliwa?
Sterowanie wentylatora to betka, bo go po prostu nie będzie
Boni - |29 Cze 2010|, 2010 14:24
Bedzie odcinał do jałowych, wg. TPSa, no ale czy i jak mu to będzie wychodzić, to daj znać jak poskładasz normalnie to odcina wg TPSa i VSS. Tak to będzie "myślał", że nogę z gazu na postoju zdjąłeś, a naprawdę to noga z gazu przy 100km/h
[ Dodano: |29 Cze 2010|, o 14:25 ]
Co do wspomy to niech się wypowiedzą znawcy przekombinowanych wspom z BOA, bo to nie ja.
pepi - |29 Cze 2010|, 2010 14:59
pompę możesz olać sprawdzone i tak twardnieje dopiero koło 200 czy coś a prądniczka by się przydała raczej -ale auto będzie działało ok są takie impulsatory na linkę zakłada się to na skrzynie a potem do tego linkę się przypina np z modziaka 94 masz takie coś jakby co to mam
Struna - |29 Cze 2010|, 2010 17:29
sierra tez miała takie na linkę vss-y
pepi - |29 Cze 2010|, 2010 17:32
| Struna napisał/a: | | sierra tez miała takie na linkę vss-y | -coś mi świtało ale nie bylem pewien
bogdan99 - |1 Lip 2010|, 2010 22:37
Jaja, wydawało mi się ze ta skrzynia pochodzi z jakiejś granady 2.0v6, albo czegoś innego starego i nie ma szans na vss'a, przyjrzałem się dobrze i nie ma wyjścia na linkę a vss jest Brak czujnika wstecznego mnie zmylił, bo wystawała z niej tylko jedna kostka.
Także problem znika. Tylko liczniki muszę zmienić...
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Mysza - |2 Lip 2010|, 2010 18:36
| bogdan99 napisał/a: | | Coś w związku z tym jeszcze będzie bolało kompa boa? |
-komp BOA nie ma nic wspólnego ze wspomaganiem kierownicy.
[ Dodano: |2 Lip 2010|, o 18:44 ]
| Struna napisał/a: | | sierra tez miała takie na linkę vss-y | Granada z trip komputerem też
W sierce były początkowo od 82 roku stare skrzynie, bez VSSa, ale odkąd pojawił sie OHC Efi to komp się domagał tego sygnału, i początkowo zakladali VSSa na lince przy ścianie grodziowej. Scorpio miało VSSa od początku, czyli od 85, bo miało licznik elektroniczny i linki nie było. Sygnał z VSSa był potrzebny m.in.:
-do podbijania obrotów przy wyrzuceniu na luz podczas jazdy
-do sterowania elektrozaworami skrzyni automatycznej
A poza ECU:
-do trip-komputera
-do tempomatu
-do ABSu
-do modulu wspomagania
-do wentylatorów jak pisał Boni, ale w scorpoio to raczej po 94 i to nie we wszystkich, może w mondeo wcześniej (generalnie wszędzie tam, gdzie nie było czujnika wentylatorów w chłodnicy tylko wiatrak byl wlaczany za posrednictwem ECU i ECT)
[ Dodano: |2 Lip 2010|, o 18:45 ]
| bogdan99 napisał/a: | | skrzynia pochodzi z jakiejś granady 2.0v6 | granada 2.0 v6 nie doczekala się chyba skrzyni N9.
bogdan99 - |2 Lip 2010|, 2010 23:48
| Mysza napisał/a: | | komp BOA nie ma nic wspólnego ze wspomaganiem kierownicy. |
A co steruje tym zworkiem na pompie wspomagania? | Mysza napisał/a: | bogdan99 napisał/a:
skrzynia pochodzi z jakiejś granady 2.0v6
granada 2.0 v6 nie doczekala się chyba skrzyni N9. |
Nie wiem od czego to może być, w każdym razie mam bardzo lekki zamach - 7kg.
Mysza - |3 Lip 2010|, 2010 06:10
| bogdan99 napisał/a: | | A co steruje tym zworkiem na pompie wspomagania? |
| Mysza napisał/a: | | -do modulu wspomagania |
| bogdan99 napisał/a: | | Nie wiem od czego to może być, w każdym razie mam bardzo lekki zamach - 7kg. | Zamach i skrzynia mają ze sobą mało wspólnego Zamach pewnie masz od 2.0 v6, ale tam jest nieszczęśliwe sprzęgło 215mm które przy BOA nie da rady.
bogdan99 - |3 Lip 2010|, 2010 13:13
| Mysza napisał/a: | | -do modulu wspomagania |
Znalazło się i to cudo.
| Mysza napisał/a: | Nie wiem od czego to może być, w każdym razie mam bardzo lekki zamach - 7kg.
Zamach i skrzynia mają ze sobą mało wspólnego Zamach pewnie masz od 2.0 v6, ale tam jest nieszczęśliwe sprzęgło 215mm które przy BOA nie da rady. |
No nie ważne, takie miałem wrażenie, że jak n9 pod v, to od czegoś starego.
A sprzęgło mam 240mm.
|
|