Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - jak wymienić pompkę sprzegła?

pokrak - |24 Maj 2010|, 2010 23:42
Temat postu: jak wymienić pompkę sprzegła?
Czołem,

znowu sie sypną,
po wymianie przewodu hydraulicznego pompka sprzegła-wysprzęglik (wymieniał to mechanik), mam płyn hamulcowy na dywaniku kierowcy. Rozebrałem pod kierownicą i faktycznie płyn idzie z pod gumowej osłony tłoczyska pompki.
I tu mam trzy pytania do szanownych kolegów:
1. Jak to ustrojstwo wymienic? Dużo tam kabli i w jakiej kolejności odkręcać?
2. Jak odpowietrzyć układ hydrauliczny sprzęgła?
3. Czy mechanik przy wymianie przewodu hydraulicznego od pompki do wyprzęglika mógł cos zepsuć. Mam pewne podejrzenia bo fura stała u nich prawie tydzień i musieli dorobić sobie jakis przyrząd do odpowietrzenia, tak twierdzili.

Pzdr
Paweł

Julek - |24 Maj 2010|, 2010 23:55

pokrak,
1. Odkręcasz 2 śrubki mocujące, odłączasz przewody idące do pompki. Nie ma co opowiadać - jak tam zajrzysz będzie to w miarę jasne. Ciężko odłączyć przewody - najlepiej próbować od strony silnika. Kolejność dowolna absolutnie.
2. Tak samo jak hamulce. Wysprzęglik ma swój odpowietrznik - zlokalizowany pod gumową zaślepką po drugiej stronie skrzyni (znajdziesz). Pompujesz hamulcem, odkręcasz odpowietrznik (klucz 8 lub 10 - nie pamiętam), jak pedał wpadnie - zakręcasz odpowietrznik i puszczasz pedał. Powtrórzyć.
3. Mógł coś połamać, naderwać. Do odpowietrzania nie potrzeba żadnych przyrządów poza dwoma typami i kluczem.

pokrak - |6 Lip 2010|, 2010 23:06

Czy to jest normalne żeby po wymianie pompki sprzęgła, wysprzęglika i przewodu hydraulicznego, sprzęgło "brało" rano na innej wyskości nia po przejechaniu ~ 8km i czy ciśnieni w ukł. hydraulicznym sprzęgła powinno się zmianiać, rano jest niskie - pedał miękki a po przejechaniu ~ 8km wysokie- pedał twardy.
Z ciekawości do czego służy włącznik przy pedale sprzęgła?

Pzdr.
Paweł

Julek - |6 Lip 2010|, 2010 23:08

A dobrze odpowietrzyłeś?
pokrak - |6 Lip 2010|, 2010 23:18

to mechanik robił, nie mam kanału. Dywanik kierowcy suchy a płynu ze zbiorniczka nia ubywa.
Odpowietrzanie odpowietrznikiem na wysprzęgliku? Czy jest inny odpowietrznika prócz tego?

Julek - |6 Lip 2010|, 2010 23:25

odpowietrzhnikiem na wysprzęgliku
Darol - |7 Lip 2010|, 2010 23:02

A czujnik na pedale sprzegla wysyla informacje do komputera ze zmieniasz bieg i motor pracuje odlaczony. Ewentualnie czujnik w innej opcji moze posiadac drugi obwod sluzacy do wylaczenia tempomatu.