Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - ASB nie działa kick-down

marco - |12 Maj 2010|, 2010 21:48
Temat postu: ASB nie działa kick-down
witam.mam problem z ASB,mianowicie nie działa kick-down i przełożenie z 1 biegu na 2 bieg polega na podkręceniu do ok 3500 obr. i puszczenie pedału gazu i gdy zejdzie do 2000 obr.wtedy przerzuca,reszta biegów zapina gładziutko.proszę o wskazówki gdzie szukać przyczyny?
Boni - |13 Maj 2010|, 2010 18:52

Jak olej jest ok (poziom!), i taśmy nie są rozregulowane jakoś totalnie (ale to wtedy raczej by nie zmieniał wyższych biegów tiptop) to dwie rzeczy na początek - poprzestawiany czy pozacinany kickdown (zawór i okolice, elektryka), albo ogólnie elektryka i elektronika, w tym TPS na przykład. Jak coś się głębiej zacina w płycie czy skrzyni, to i tak nikt zdalnie tego nie rozkmini, bo za dużo rzeczy tam jest możliwych. Generalnie jak układ kick down jak jest powalony to blokuje "na dziko" zmianę 1-2. Zakładam że to wieloryb cosworth jest i skrzynia jest już bez modulatora, ale to niech ktoś od wielorybów potwierdzi może?
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 18:56

ja nie kumam tematu - niby nie działa KD a człek opisuje coś o dziwnej zmianie z 1 na 2, jakby pojęcia pomylił nieco.
Boni - |13 Maj 2010|, 2010 19:53

Ale to się łączy, nieczęsto, ale jednak. Nie masz KD na 4, 3, i mocno szarpie albo wariuje 1-2. To jest wina hydraulicznie rozwalonego KD, przynajmniej w starszych A4LD. Coś jakby przy 1-2 jedna połówka sterowania usiłowała zapiąć 2, a druga wciskała sobie KD z 2 do 1, jarzysz?
gufer-posepny - |13 Maj 2010|, 2010 21:48

w płetfie to siłownika kd nie ma tylko sobie komp przełączy bieg na znacznie niższy niż to normalnie by wynikało i już . modulator też zbędny . może zapina po 2 biegi na raz . coś na kablach zwarte czy cuś .
Struna - |13 Maj 2010|, 2010 21:59

Boni napisał/a:
jarzysz?
ni cholery - ja tak nie mam w pamięci rozkładu elementów w automacie żeby tak raz dwa zakumać z opowieści :) Muszę luknąć schemacik, skorelować z wypowiedzią i dopiero zatrybię :) - ale zapewne to co napisałeś ma sens :)
Boni - |13 Maj 2010|, 2010 23:08

gufer-posepny napisał/a:
w płetfie to siłownika kd nie ma tylko sobie komp przełączy bieg na znacznie niższy niż to normalnie by wynikało i już . modulator też zbędny . może zapina po 2 biegi na raz . coś na kablach zwarte czy cuś .

Tak mi też się wydawało, że w '95 to już będzie normalnie, wiązka ;) ale temat jest podobny czyli coś jakby stale włączony KD czy pseudo-KD, czy to hydraulicznie czy elektrycznie, to bez różnicy. W mk1 to by trza zacząć od tych ciągutek od dźwigni i zaworu KD, potem ew. taśmy obadać. A jak to nie zabangla, to niestety płytę sterowania w drobny mak :?

Tyle że najpierw to trzeba się na 100% upewnić że kolega KD nie ma... bo jak KD jest normalnie na górnych biegach, a 1-2 wariuje, to co innego

marco - |14 Maj 2010|, 2010 09:43

sorki za mało precyzyjny opis mego problemu z ASB jestem lichy w tym temacie ale rozwine temat na ile moge,wiec przy bardzo delikatnym wciskaniu gazu z 1 na 2 zapina fakt nie zawsze ale przeważnie,reszte biegów zapina ok głdziutko. problem zaczyna się przy mocniejszym wciśnięciu gazu tz. z 1 na 2 zapina jak pisałem w 1 poscie czyli po odpuszczeniu gazu i zejsciu obr do ok2000 reszta biegów normalnie ,do tego po wcisnieciu gazu w podloge nie redukuje a jak już zredukuje(rzadko)to moim zdaniem na za niski bieg bo silnik chce wyjsc z ramy do tego jest mulowaty jak by go coś trzymało i czesto temu gwaltownemu wcisnieciu gazu towarzyszy zalaczenie ESP czyli twardy pedal gazu na chwile i pali jak smok ponad 20l/100.wiec prosze o proste podpowiedzi odnosnie tego co pisal Boni czyli jak sprawdzic TPS?,zawor KD?czy jakieś inne podejrzane ustrojstwo.?i czy MAF ma na to wpływ bo mam watpliwosci co do jego sprawnosci bo po odpieciu go nie ma roznicy w pracy silnika?dodam ze stan oleju ok,wiązka raczej tez ma 6miechow.z gory dzieki za wskazowki
Boni - |14 Maj 2010|, 2010 10:45

No to jeśli wierzysz że wiązki tiptop to temat zaczyna się od MAFa i TPSa (użyj szukajki, o TPS było 100 razy). Kody błędów też możesz w międzyczasie zczytać, no ale jak MAF nie robi różnicy to zacznij od zrobienia porządku z MAFem. Potem będziemy dalej myśleć.
Struna - |14 Maj 2010|, 2010 16:03

ja bym jednak wiązkę skrzyni obejrzał ponownie, może się przytopiła o coś.
Adam_2000 - |14 Maj 2010|, 2010 16:07

1. Odłączyć wtyczkę od MAF-a - jechać na jazdę próbną
2. Odłączyć TPS - j/w

marco - |15 Maj 2010|, 2010 22:01

dzieki za wskazóweczki pierw sprawdze tak jak adam 2000 sugerował to znacznie prostsze i może to to mam rozumiec ze po wypieciu jak nie bedzie zmian to do wymianki jedno albo drugie?,bo jak pomyśle o ponownym wypinaniu wydechu i opuszczaniu ASB by tą wiązke obejrzeć to mi sie cos robi.mam jeszcze pytanko czy ktoś ma rozeznanie w cenach MAF-a i TPS-a?
Waski - |16 Maj 2010|, 2010 01:00

używki to tak jakos maf kole 100 a tps kole 50
marco - |1 Cze 2010|, 2010 21:12

witam.wreszcie znalazłem czas na sprawdzenie MAF-a i okazało się że po odpięciu MAF-a i jezdzie próbnej okazało się że nie ma różnicy czy jest wpięty czy nie,więc go wyczyściłem z nadzieją że to coś da no ale niestety muszę zakupić używkę i mieć nadzieje że ASB przestanie głupieć.
adi-kostrzyn - |29 Cze 2010|, 2010 19:11

Witam. Jestem ciekaw rezultatow bo mam ten sam problem. u mnie jest skrzynia z mk1 i zrobilo sie tak przez to ze olej z przewodu uciekal i po 300km z obciazeniem biegi przerzuca jak w temacie. do tego zauwazylem ze tasma regulacyjna chyba ta pierwsza od str. silnika nie reguluje sie, mozna wkrecac do konca i nic zadnego oporu, ta druga ok.

[ Dodano: |3 Lip 2010|, o 00:04 ]
ostatnio dzieki wskazowka Struny wyregulowalem kick down, ale biegu nr. 2 dalej nie ma. sruba ragulacyjna ta druga od str. silnika nie ma regulacji i chyba przez to nie dziala 2bieg. zostaje chyba rozbiorka skrzyni :shock: