Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - jak poznać czy tarcza jest dwu-masowa czy ze sprężynkami?

pokrak - |26 Kwi 2010|, 2010 10:23
Temat postu: jak poznać czy tarcza jest dwu-masowa czy ze sprężynkami?
Czołem,

jak w temacie,
dodam że zdechł mi wysprzęgnik przy przebiego niecałe 250tyś km.
W nówki raczej nie zainwestuję. Za to ceny używek wyglądają interesująco

Jak sprawdzić bez demontażu skrzyni czy koło tarczy jest dwu-masowe czy ze sprężynkami?

Pozdrawiam
Paweł

ford2fast - |26 Kwi 2010|, 2010 10:58

Nie ma czegoś takiego w Scorpio jak tarcza dwumasowa :)
Dwumasowe może być tylko koło zamachowe :-D

pandy - |26 Kwi 2010|, 2010 11:17

w 2.3 powinno byc kolo dwumasowe
ford2fast - |26 Kwi 2010|, 2010 12:18

pandy napisał/a:

Pisząc w ten sposób sugerujesz totalnie bzdurną fałszywą odpowiedź :rofl:

pepi - |26 Kwi 2010|, 2010 13:06

czemu bo w 2300 w zasadzie jest dwu mas :P ????
ford2fast - |26 Kwi 2010|, 2010 14:50

pepicosi napisał/a:
czemu bo w 2300 w zasadzie jest dwu mas :P ????

Jak zadasz to pytanie w języku polskim , napiszę :)

Zysio - |26 Kwi 2010|, 2010 14:57

ford2fast napisał/a:
pandy napisał/a:

A ja tam się zgodzę z tą wypowiedzią - fabrycznie powinno owszem być.

Jeżeli w PL dłubane było - to zawsze istnieje jakaś szansa na "normalne" (czytaj - tanie) koło zamachowe.

ford2fast - |26 Kwi 2010|, 2010 15:03

Zysio napisał/a:
ford2fast napisał/a:
pandy napisał/a:

A ja tam się zgodzę z tą wypowiedzią - fabrycznie powinno owszem być.

Jeżeli w PL dłubane było - to zawsze istnieje jakaś szansa na "normalne" (czytaj - tanie) koło zamachowe.

Też napisałeś niejasno :)
Jeżeli jesteś pewien , że chcesz się zgodzić z pandy przeczytaj BARDZO UWAŻNIE pierwszy wpis założyciela tematu i odpowiedź pandy na zadane pytanie :roll:
Odpowiedź kolegi pandy nie dość , że nie jest na temat , to jeszcze wprowadza zamęt :):

pandy - |27 Kwi 2010|, 2010 00:11

nie wiem kogo wprowadzam w blad - napisalem ze powinno byc kolo dwumasowe - tak przynajmniej w dostepnych mi materialach zostalo napisane - symbol LUK 415006710

Czy mozna wsadzic zwykle kolo masowe - pewnie mozna, czy jest metoda na sprawdzenie bez zdejmowania skrzyni - nie wiem - ty za to wiesz wiec prosba bys poprawil moja wypowiedz merytorycznie i napisal zainteresowanemu konkretnie - tak - nie itp.

Na razie brniemy w obszerne wypowiedzi ktore nic nie wnosza do tematu - ja sie chetnie oncenzuruje, wytne itp - po prostu podaj konkretne info.

ford2fast - |27 Kwi 2010|, 2010 00:14

pandy napisał/a:
nie wiem kogo wprowadzam w blad - napisalem ze powinno byc kolo dwumasowe - tak przynajmniej w dostepnych mi materialach zostalo napisane - symbol LUK 415006710

Czy mozna wsadzic zwykle kolo masowe - pewnie mozna, czy jest metoda na sprawdzenie bez zdejmowania skrzyni - nie wiem - ty za to wiesz wiec prosba bys poprawil moja wypowiedz merytorycznie i napisal zainteresowanemu konkretnie - tak - nie itp.

Na razie brniemy w obszerne wypowiedzi ktore nic nie wnosza do tematu - ja sie chetnie oncenzuruje, wytne itp - po prostu podaj konkretne info.

A przeczytałeś ZE ZROZUMIENIEM pierwszy wpis założyciela tematu ? :)

pandy - |27 Kwi 2010|, 2010 10:16

f2f - to moj ostatni wpis - nie mam ochoty na bicie piany i dziwne polemiki z Toba - wiesz wiecej ode mnie, szanuje Twoja wiedze i doswiadczenie i prosze bys sie podzielil wiedza lub konstruktywnie chociaz skrytkowal mylace informacje ktore posiadam.

Niech w tym watku pojawia sie konkrety.

Z tego co wiem to fabrycznie w 2.3 jest kolo dwumasowe, jesli masz inne informacje bardzo chetnie sie czegos naucze i skoryguje to co napisalem.
Pozdrawiam

PS
tak - wiem ze chodzi o sprawdzenie co jest w rzeczywistosci a nie co powinno byc.

Julek - |27 Kwi 2010|, 2010 11:12

Spokojnie, f2f chodzi zapewne o to, że samo pytanie zadane przez kolegę pokrak nie było pozbawione błędu - spytał on czy "koło tarczy jest dwumasowe", co jest oczywiście bzdurą - bo dwumasowe może być w scorpio koło zamachowe, a nie tarcza sprzęgła. Dokonał on mniej lub bardziej świadomego skrótu, który leży u podstaw Waszej kłótni. Co za tym idzie, jego pytanie powinno brzmieć "jak sprawdzić czy mam w scorpio tarczę którą stosuje się oryginalnie, wraz z kołem dwumasowym (czyli bez 'sprężynek' - tłumików drgań), czy też ktoś założył stałe koło dwumasowe wraz ze zwykłą tarczą takie tłumiki posiadającą.
f2f obruszył się zapewne o to, że kol. pandy udzielił bardzo krótkiej odpowiedzi, która mogła zasugerować laikowi obecność rzekomej dwumasowej tarczy sprzęgłowej, zamiast naprowadzić na trop że fabrycznie w każdym scorpio 2.3 było KOŁO ZAMACHOWE dwumasowe wraz z TARCZĄ SPRZĘGŁOWĄ bez tłumików drgań.

Wypowiadając się w temacie - zdejmiesz skrzynię to się przekonasz :-d

pokrak - |27 Kwi 2010|, 2010 22:55

Julek napisał/a:
Wypowiadając się w temacie - zdejmiesz skrzynię to się przekonasz :-d
tego się obawiałem.

Dziękuję Julek za rozwiązanie problemu w dyskusji :-d , rzeczywiście nieświadomie popełniłem fo pa :-d

ford2fast - |27 Kwi 2010|, 2010 23:55

Julek napisał/a:
f2f obruszył się zapewne o to, że kol. pandy udzielił bardzo krótkiej odpowiedzi, która mogła zasugerować laikowi obecność rzekomej dwumasowej tarczy sprzęgłowej, zamiast naprowadzić na trop że fabrycznie w każdym scorpio 2.3 było KOŁO ZAMACHOWE dwumasowe wraz z TARCZĄ SPRZĘGŁOWĄ bez tłumików drgań.

Bardzo rzetelne przedstawienie mojego punktu widzenia :)
pokrak napisał/a:
koło tarczy jest dwu-masowe czy ze sprężynkami?

pandy napisał/a:

:):

pepi - |28 Kwi 2010|, 2010 07:58

kolega 2f2 -zawsze widzi świat zdeko inaczej i te i temu podobne wypowiedzi potwierdzają i pewnie ten pasek czerwony też :P ,zastanawia mnie jedno po jakiego djabła czepiać się jak i tak wiadomo o co chodziło a teraz wyszła strona a wystarczyło napisać że w każdym 2300 fabrycznie jest koło dwumasowe - i jak ktoś chce to można dać zwykłe :P
ford2fast - |28 Kwi 2010|, 2010 08:37

pepicosi napisał/a:
zastanawia mnie jedno po jakiego djabła czepiać się jak i tak wiadomo o co chodziło a teraz wyszła strona a wystarczyło napisać że w każdym 2300 fabrycznie jest koło dwumasowe - i jak ktoś chce to można dać zwykłe :P

Gdybyś użył rozumu do myślenia wiedziałbyś , że nie o to pytał założyciel tematu :)
Pytał o tarczę sprzęgła :):

levy - |28 Kwi 2010|, 2010 11:44

Bardzo przepraszam ,że się czepiam
ale forum to nie mechanik więc smiecenie tematu typu jeżeli byś coś napisał po fachowemu to Ci odpowiem ,
więc po co ci forum ?
idź do mechanika a jeżeli jest takim fachowcem jak ...
to Ci odpowie :
dwu, jedno czy inne takie – po co forum ?,
dla humoru i ogólnego czy aby pisać i zbierać posty,
czy pomagać ,a może żeby czas wypełnić pisząc bzdury i się czepiać, że ktoś nie
ma pojęcia jak coś sie nazywa.
Na szczęscie są kumaci i odpowiedzą bez zbednych bzdur.
teraz czekam na punkty za wypowiedź nie na temat!!!

pandy - |28 Kwi 2010|, 2010 15:02

Ja zas wytlumacze dlaczego napisalem to co napisalem - skoro fabrycznie w 2.3 jest dual mass flywheel to jasne jest ze tarcza sprzegla jest bez tlumikow drgan skretnych czyli sprezynek - co jest na samochodzie tego nie wie nikt bo ktos mogl zrobic konwersja na zwykle kolo masowe i dac tarcze z tlumkiem drgan skretnych (kolo dwumasowe w standardzie montowane bylo tylko w 2.3 i 2.5TD ZTCW)

(wysprzeglik ZTCW jest taki sam w 2.0 8V i 16V oraz 2.3)

pepi - |28 Kwi 2010|, 2010 21:30

ford2fast napisał/a:
Gdybyś użył rozumu do myślenia wiedziałbyś , że nie o to pytał założyciel tematu :)
Pytał o tarczę sprzęgła :):
- ech a ten sprawny inaczej dalej swoje ;)
każdy ma swój świat i niech tak pozostanie :)

[ Dodano: |28 Kwi 2010|, o 21:34 ]
każdy kto kuma troszkę to łapie że nie mam tarcz dwu masowych !!! więc ty raczej użyj tego co masz nad szyją :-d

Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2010|, 2010 01:54

pepicosi napisał/a:
zastanawia mnie jedno po jakiego djabła czepiać się jak i tak wiadomo o co chodziło a teraz wyszła strona a wystarczyło napisać że w każdym 2300 fabrycznie jest koło dwumasowe

Ty wiesz, ja wiem, 50 innych osob wie.
Wejdzie laik na forum mądrych ludzi, przeczyta, i bedzie wiedział co innego... potem

pepi - |30 Kwi 2010|, 2010 07:09

tylko mi chodziło właśnie o podstawę takiego np 2f2 -nie lepiej było sprostować jednym zdaniem a nie takie epopeje na 2 strony raz że forum się zapycha potem jak ktoś coś szuka to czyta docinki tego i owego po co to -pomijam fakt niekompletnego profilu jego ;) niech se pisze co chce w ogólnym :) będzie nam lepiej i milej i bez dymu :690:
Pierre - |30 Kwi 2010|, 2010 08:03

pepicosi napisał/a:
- ech a ten sprawny inaczej dalej swoje

:rofl:

1. 2,3 16V fabrycznie dwumas + tarcza sprzęgła bez sprężynek.

Taka jak u mnie :) . bo o.Wąski się pomylił ( I hope so... :P ) , i teraz buda mi "lekko" drrrrrrga przy hamowaniu silnikiem - więc nie hamuję silnikiem i jeżdze na wciśniętym sprzęgle - długo nie pojeżdze... :)

ford2fast - |1 Maj 2010|, 2010 01:43

pepicosi napisał/a:
nie lepiej było sprostować jednym zdaniem

Sprostowałem dwoma zdaniami , ale Ty tego i tak nie pojąłeś :)
Była to pierwsza odpowiedź w tym temacie :-D

pepi - |1 Maj 2010|, 2010 16:14

a ty umiesz coś sprostować ???????????? :lol: :lol: :lol:

[ Dodano: |1 Maj 2010|, o 16:16 ]
Pierre napisał/a:
1. 2,3 16V fabrycznie dwumas + tarcza sprzęgła bez sprężynek.
- ;)
pokrak - |7 Maj 2010|, 2010 23:23

dziękuję za odpowiedzi,
podsumowując, fabrycznie jest koło zamachowe dwumasowe chyba że była rzeźba w polsce. I nie ma jak sprawdzić grubości tarczy sprzęgła bez demontażu skrzyni.

Naszczęście jeszcze sprzęgło nie zdechło, padł przewód hydrauliczny od pompki sprzegła do wysprzęglika, ale żebt nie było za wesoło w zakładzie do którego oddałem furę zwolnił się mechanik który demontował przewód i teraz panowie mechanicy głowią się jak go założyć :sad:

Pozdrawiam