Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Nasze forum to jednak przyjazne jest - jak w rodzinie!!!!!

Rafał A.(antek) - |24 Kwi 2005|, 2005 22:08
Temat postu: Nasze forum to jednak przyjazne jest - jak w rodzinie!!!!!
Tak narzekacie, narzekacie, nowi psioczą itp, ale w poruwnaniu do innych for, to unat jest rodzinnie, miło, towarzyski i przyjemnie. Dodatkowo wiekszośc podchodzi do samochodu entuzjastycznie i z uczuciem a nie przedmiotowo.

Szukajac rozwiazań pewnych znanych wam problemow, zabrnołem na Autokącik Opla, gdzie mało że nic na temat sie nie dowiedziałem, to dyskusja natychmiast poszła Off topic, i jeszcze dostalem zjeb... od jakiegos kolesia ze on minie napisze o swoim problemi i jego rozwiazaniech bo to by bylo za dlugo, (choc zdazyl w moim temacie napisac 2 posty nie na temat) i zebym sobie poczytal jego posty z archiwum. A koles jest taki ze wpieprza sie z odpowiedza w kazdy temat kilkaktrotnie, wiec postow jego jest miliard, nie do wyłowienia potrzebne informacje :(

No i sam autokącik mało przejzysty :(

Tak wiec cieszcie sie ze mamy takie forum DZIEKI TAKIM LUDZIOM!

A ja jako Admin dziekuje wam za waszą postawę.

PS oby szybciej sprzedac ten moj wynalazek...

Zysio - |24 Kwi 2005|, 2005 22:23

Nic dodać, nic ująć :) Chciałbym osobiście poznać co poniektórych. Trzeba się na jakiś zlot będzie wybrać. Z tego co czytam to nie tylko na forum ale i na spotkaniach członków FST panuje świetna atmosfera.

A tak przy okazji to Monter zdaje się ostatnio czegoś podobnego w kwestii kultury i zachowania na forum doświadczył i nie omieszkał napisać o tym ;)

Rafał A.(antek) - |24 Kwi 2005|, 2005 22:52

mozecie sobie poczytac moje posty na autokąciku astry i odpowiedzi. dostalem wlasnie zjeb... po raz 2 :) ze jak mi sie nie podoba to sobie moge isc na inne forum, niezłe nie?

W dodatku mam wrazenie ze jakie auto taki właściciel, nie od dawna wiadomo "powied zmi czym jeździsz a powiem ci kim jesteś" zreszta widac to w poscie traumwagen - zobaczcie jak zbieżna mamy gusta, powtarzaja sie te same samochody, w wiekszosci majace styl i klase, i to "coś" nikt nie wymienil mesia, passata czy peugota albo jakos tak :)

No i mam wrazenie ze na tym autokąciku astry, to sa posty typu, ile ci pali nalpg, jka masz V max, zobaczcie moje nowe biale zegary, jak z tuningowac podswietlanie zegarow itp, a nie ma nic fachowego...

mmmk - |24 Kwi 2005|, 2005 22:59

ja wspomnialem o vw :mrgreen: a V max to temat rzeka. kazdy o tym gada. moze zaczniemy i my?? moze za 1 miesiac bede mial dohc z mostem od 2.9 to bedzie sie czym pochwalic jak sie da rade rozpedzic :wink: . to moze jak oni cie tam tak nie lubia daj tam ogloszenie o sprzedazy to sie zrzuca i kupia twoj samochod zeby cie tam juz nie bylo :idea: :?:
pozdrawiam
maciek

zbyszek - |24 Kwi 2005|, 2005 23:02

Podaj jakis link bo nie wiem gdzie szukac :oops:
Pershing - |24 Kwi 2005|, 2005 23:21

Ja rowniez bywalem (bywam) na wielu innych forach nie tylko zwiazanych z motoryzacja, bo czasami wpadnie do glowy pytanie na ktore za cholere nie da rady znalezc odpowiedzi. Czlowiek trafia na takie forum, klika szukaj i oczywiscie pojawia sie kilkanascie podstron w ogole nie zwiazanych z interesujacym pytaniem. Zadaje pytanie i zaraz jakis burak udziela standardowaj odpowiedzi "se poszukaj bo to juz bylo" Nosz qrwa. Nie idze znalezc wiec pytam od tego do cholery jest forum !!! Nawet jesli podobne pytanie juz kiedys padlo to uzytkownikow przybywa oraz doswiadczenia i padaja coraz to nowe odpowiedzi stawiajace sprawe w nowym swietle. Ubedzie komus jak ktos napisze ? Chyba nie. Jesli juz laskawie jeden z drugim pokusi sie o napisanie "se poszukaj" to rownie dobrze moze udzielic odpowiedzi (skoro jest na forum to jes pasjonatem i rozmowa na podany temat powinna byc dla takiego czlowieka przyjemnoscia), lub chociaz wskazac gdzie mozna ja uzyskac.
Na szczescie u nas kazdy kazdemu stara sie pomoc i tak jak Antek pisze atmosfera jest "jak w rodzinie" :)
Pozdrawiam wszystkich i zycze wytrwalosci i cierpliwosci szczegolnie dla poczatkujacych

Rafał A.(antek) - |25 Kwi 2005|, 2005 00:30

http://autokacik.pl/postl...lapsed&sb=5&o=7
Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 01:04

No cóż FST to kultura jest,i fakt że jest jednak poukładane co by nie mówić :twisted:
Atmosferqa rodzinna,no i dobrze każdy sie tu czuje :mrgreen:
Jak już pisałem gdzieś,ludzie w Scorpio to nie przypadkowe charaktery :D

misio_23 - |25 Kwi 2005|, 2005 02:22

Gierap - bardzo ładnie to ujęte .......... :shock:

...... taki młody a takiiiiiii mądryyyyyy :shock: ładnie , bardzo ładnie :!: :!:

monter - |25 Kwi 2005|, 2005 07:15

No ja juz nie tak dawno w jednym poscie wspominalem jak funkcjonuje forum Mazdy. tez sie wyzalilem i narzekalem. A tu faktycznie jest rodzinny klimat :) Chce byc ojcem chrzestym :) Mowcie mi Godfather :)
Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 08:03

misio 23,nie taki młody rocznik A.D 85 jestem hehehe :twisted: :twisted:
Rafał A.(antek) - |25 Kwi 2005|, 2005 10:51

młody młody :)
Struna - |25 Kwi 2005|, 2005 11:31

mniejsza - dla tych co nie byli albo nie bywają na zlotach bo coś tam zawsze im wypada - to wiedzcie że tam nawet spora różnica wieku nie robi najmniejszej różnicy - miodzio atmosfera, klimacik itd.
misio_23 - |25 Kwi 2005|, 2005 11:32

Gierap - ale i tak ładnie napisałeś ............ :wink:

PS.

bez obrazy :wink: Ty zobacz na mój rocznik w podpisie a nie w niku , :mrgreen:
ja mam scorpona z ' 86 - to co ? może już jest stare ? :mrgreen: :mrgreen:

monter - |25 Kwi 2005|, 2005 15:55

No moj 'stary' w sensie poprzedni Scorpio byl wlasnie z rocznika Gierapa :)
Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 16:13

No a ja mam w swoim roczniku Scorpio hehe :mrgreen:
Fajnie się złożyło bo urodzinki razem będe z nim robił hehe :mrgreen: :mrgreen:
No a napisałem jak jest i jak to odczuwam,i żałuję że nie byłem jeszcze na żadnym zlociku :( bo atmosera naprawdę musi być fajna,tylko że jak przyjelibyście moje 20-letnie mocno zabawowe podejście do życia hehe :twisted: :twisted: Mogłoby być ciekawie :lol:

Struna - |25 Kwi 2005|, 2005 16:15

a Ty to myślisz że przyjeżdzają dziadki i różańce klepiemy ?? :D
Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 16:19

No nie wiem bo nie byłem,ale z wypowiedzi na forum to można wywnioskować że raczej użytkownicy Scorpio to ludzie stateczni,raczej nie mają szalonych pomysłów :roll:
Pershing - |25 Kwi 2005|, 2005 16:21

To jeszcze mnie nie znasz :twisted:
Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 16:30

Pershing ale tyś chłop z RAdomia,to wiem na co Ciebie stać,bo ludzie z tego naszego pięknego miasta maJĄ specyficzne reakcje na drodze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Asia - |25 Kwi 2005|, 2005 16:34

Gierap napisał/a:
No nie wiem bo nie byłem,ale z wypowiedzi na forum to można wywnioskować że raczej użytkownicy Scorpio to ludzie stateczni,raczej nie mają szalonych pomysłów :roll:

Gierap ale wtopiłeś u mnie :wink: :mrgreen: :twisted:

Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 16:35

aa tam wtopiłem,tak jest,moja wina że ludziki poruszające się Scorpio to z reguły spokojni ludzie(nie zawsze oczywiście),bo np. ludzie w BMW to zawsze wariaty nie :mrgreen: :mrgreen:
Pershing - |25 Kwi 2005|, 2005 16:39

Spokojni i ustatkowani to nie znaczy sztywni jakby im tkos kijek w dpupe wlozyl :P
Asia - |25 Kwi 2005|, 2005 16:43

spokojni ludzie w Scorpio??
Boże z kim Ty się zadajesz ?

Gierap po sobie oceniasz? :twisted: :wink:

Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 16:51

Taa no po sobie jak by nie było ze mnie taki angielski kierowca jest :twisted: :twisted:
A tak poważnie to na FST nie da się kogoś nie lubić nie :?: :?: Zebrali się tu ludzie o jedenej wspólnej pasji,i to nas łączy wszystkich,mimo tak wielkiego zróżnicowania :mrgreen: :mrgreen:

Pershing - |25 Kwi 2005|, 2005 16:56

Dobrze gada polać mu :P
zbyszek - |25 Kwi 2005|, 2005 17:16

Struna napisał/a:
a Ty to myślisz że przyjeżdzają dziadki i różańce klepiemy ?? :D

A już miałem nadzieje :twisted: To nie brac rozanca na Borki :( :mrgreen:
Gierap napewno jestes z Radomia :?:

Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 17:23

Niom z Radomia a cio??? :mrgreen: :mrgreen:
Asia - |25 Kwi 2005|, 2005 17:30

święta prawda Gierap :D

Ale nawet delikatne, trudne do wychwycenia przepychanki słowne
tych co nie aż tak bardzo się kochają - dodają smaczku.

Nasze małe miasto skorpionów :mrgreen:
Bo na rodzinę już chyba za duże :wink:
kurna bo jak by przyszły komunie to byśmy nie wydołali :mrgreen:

zbyszek - |25 Kwi 2005|, 2005 17:36

Gierap napisał/a:

Ja juz jestem stateczny :evil: . Ale za to zdanie powinienes sie kajac :evil:
ps sorry ale dzis jestem troche wczorajszy :roll:

Gierap - |25 Kwi 2005|, 2005 17:36

hehe trafna uwaga,może stado Scorpionów h :twisted: :twisted: ehe
misio_23 - |25 Kwi 2005|, 2005 18:23

Myślę że " dystyngowani " to raczej na forum się nie bawią , dziadki jadą serwisu a my młodzi do Borek ...... :lol:

Chyba się nikt na nikogo nie obraża bo temat postu straciłby sens :wink:

Asia - |25 Kwi 2005|, 2005 18:28

Jasne, że nie obraża :D

Gierap włączył dziś funkcję prowokatora, a Zbyszek mocną funkcje obronną :mrgreen:
Chłopaki nieźle się bawią :twisted:

BC_Leszcz - |25 Kwi 2005|, 2005 20:30

Dopisz jeszcze, że jeździłeś nim od nowości ....

No a co do forum, to fakt że przyjemnie do nas zajrzeć - nie tylko gdy potrzebna pomoc. Z większością rzeczy które wychodzą w naszych autkach i tak trzeba sobie radzić bez forum, bo wychodzą nagle i trzeba szybko się coś naprawić, wymienić itd. - a na forum to można później tylko powspominać, albo przestrzec innch aby się uczyli na cudzych błędach.

Marcin - |25 Kwi 2005|, 2005 20:39

no tyż prawda...
Rafał A.(antek) - |26 Kwi 2005|, 2005 01:44

Asia przepychanki słowne ;) kto gdzie kiedy ;) nie zauwazylem kto z kim ?

Gierap - osobiscie utopie twoje scorpio w zalewie za takie gadanie :P

my stateczni... jasssne :) muzyka z zestawu audio Lesia... :) i ser w sprayu do koktaili :P inne .... stateczni no nie moge

Gierap jestes 1 podpadziocha ! przywozisz skrzynke piwa :) na zlot! za takie gadanie!

Marcin - |26 Kwi 2005|, 2005 07:15

Cytat:
Gierap jestes 1 podpadziocha ! przywozisz skrzynke piwa na zlot! za takie gadanie!

ta... oranżadę wam przyniesie :P :P

Gierap - |26 Kwi 2005|, 2005 09:14

No to Mi dowaliliście normalnie :twisted: :twisted:
Stałem się normalnie wrogiem NR.1 za to że wyraziłem swoją opinie :mrgreen: :mrgreen:
A jaką to oranżadę chcecie biała czy kolorową hehe,może się odkupię co buehehe :mrgreen: :mrgreen:
A i z nikim w żadne przepychanki słowne nie wchodziłem :roll: :roll:

PS.Rafał najpierw będziesz musiał dogonić Moje Scorpio żeby je utopić hehehe,a Asterką chyba tego nie dokonash :twisted: :twisted:

mmmk - |26 Kwi 2005|, 2005 10:27

jak ja przyjade na zlot to sie zdziwicie. muza to mozart (mam taka) albo krzysztof krawczyk(tez mam). pije zazwyczaj ciemne napoje czyli coca cola albo pepsi. a oczywiscie scorpiem jezdze w garniturze :mrgreen: . no dobra to ostatnie to zart ale mam sasiada drecha,wszysko ok(tacy tez sa) kupil FORDA THUNDERBIRD'a i zaczal jezdzic w garniturze z aktowka i w plaszczu. szok. kiedys nawet mi powiedzial jak kupisz sobie samochod klasy S to pogadamy. wyprowadzil sie kawalek dalej ale juz nie gadamy. w koncu nawet scorpio to nie jest klasa S. fajny burak nie??
pozdrawiam
maciek

Marcin - |26 Kwi 2005|, 2005 10:36

Cytat:
A jaką to oranżadę chcecie biała czy kolorową

ja chce białą z sokiem :P

misio_23 - |26 Kwi 2005|, 2005 10:58

Gierap ..... a ja mówiłem tylko że ładnie napisałeś .... i zobacz ..........jakie koszty ,tyle oranżady...... i jeszcze kolory wybierają ..... ten chce z lodem ten ze słomką a ten z limonką .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mmmk - disco pollo weź ....
allllle burak !!!!!! dobrze się wyprowadził :mrgreen:

Rafał A.(antek) - |26 Kwi 2005|, 2005 11:51

Gierap... zebys sie nie zdziwil, bo moze do czasu zlotu pod maska mojego to czydelka bedzie mruczal sobie jakis silniczek 2.3 ... albo 2.5 V6, czy nawet jak by to 2.0 bylo, to sądze ze cie dogonie :)
Marcin - |26 Kwi 2005|, 2005 20:31

ja tam was wszystkich przegonie fiatem [125p bis] mojego kumpla :twisted:
Gierap - |27 Kwi 2005|, 2005 06:25

Marcin 125p bis ??? a co to takiego ??Może 126p bis to tak :mrgreen: :mrgreen:
Marcin - |27 Kwi 2005|, 2005 07:37

no właśnie.... oczywiście, że 126, poprostu palec nie trafił tam gdzie powinien
mmmk - |27 Kwi 2005|, 2005 10:16

misio_23 napisał/a:

mmmk - disco pollo weź ....

no az takiej ciezkiej muzy to nie mam :mrgreen: ale to dobrze dziala na ludzi. wszyscy jakies techno a ja np mozart 8) . ta plyta uratowala mnie tez 1 raz przed mandatem. jechalem w miescie z 90. radar i ups. zapomnialem sciszyc radio jak podszedl policjant. zrobil glupia mine. zapytal sie czy jestem trzezwy :lol: :lol: :lol: . zapytal sie czy zawsze slucham takiej muzy/a ja tak czesto to uspokaja/ pogadal chwile i powiedzial,ze mam jechac do domu tylko wolniej.
pozdrawiam
maciek

misio_23 - |27 Kwi 2005|, 2005 11:33

...... bo to meloman był pewniakiem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
awb - |28 Kwi 2005|, 2005 09:56

to forum to dom a forumowicze to moi ziomkowie (zadnej aluzji do hip hopu choc slucham i tego mmmk ja bedziemy jechac na zlot wezme mozarta i krawczyka i na dodatek cierniawskiego !!!)
mmmk - |28 Kwi 2005|, 2005 10:28

no to bedzie nas pieciu chlopa :mrgreen: trzeba tez wziac jakies panie. pojedziemy na 2 samochody :wink: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam
maciek

awb - |28 Kwi 2005|, 2005 13:07

licze na to jak bedzie mnie jeszcze stac na palifffko bo praca mi sie skonczykla szukam do lipca jeszcze troche..............
Asia - |28 Kwi 2005|, 2005 13:34

misio_23 napisał/a:
(...) ..... ten chce z lodem ten ze słomką a ten z limonką .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (...)

dla mnie z oliwką :twisted:

Rafał - przepychanki bywają, nie będziemy tego roztrząsać :D
niech widzą je tylko Ci co się przepychają i uważni czytelnicy :wink: :mrgreen:

Zresztą co to za potrawa bez pieprzu i soli :wink:
Mdłe towarzystwo przyprawia każdego o nudności :D

misio_23 - |28 Kwi 2005|, 2005 14:33

Gierap - słyszysz , dokup jeszcze oliwki .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Marcin - |28 Kwi 2005|, 2005 14:35

i to nie byle jakie, jasne? :P
Pershing - |28 Kwi 2005|, 2005 14:38

W sobote sie bede z nim widzial to przypomne o oliwkach :twisted:
Asia - |28 Kwi 2005|, 2005 14:39

misio_23 napisał/a:
Gierap - słyszysz , dokup jeszcze oliwki .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

hiiihhh to aukurat była zawoalowana ochota na martini :mrgreen:
Gierap kup Martini :mrgreen: :twisted: :wink: :wink:

Gierap - |28 Kwi 2005|, 2005 15:29

Jeszcze jakiś indywidualne życzenia :?:
Martini,oliwki,oranżada,jakiś tam browar,a co ja qu.. market jestem hehehe :mrgreen: :mrgreen:
A Ty Pershing przeciwko Mnie :?: Noo to ja tam już powiem fatherowi żeby Ci "naprawił" Scorpio hehehe :twisted:

Aneta - |28 Kwi 2005|, 2005 15:31

Gierap, ja poproszę o dobrą whisky, to wtedy nie pomogę Rafałowi w topieniu Twojego auta :mrgreen:
Gierap - |28 Kwi 2005|, 2005 15:35

No wiesz on chce Mnie Asterką gonić więc sie nie boję :twisted: A czy Twoje 2.3 da radę zobaczmy jak narazie sie nie zlękłem :mrgreen: :mrgreen:
Pershing - |28 Kwi 2005|, 2005 15:35

Gierap ja Cie bronie jak moge :D Jak sie father spisze to bede walczył jak lew o Twoj samochod :mrgreen:
Aneta - |28 Kwi 2005|, 2005 15:55

Hmmm... wiesz co Gierap... ja pożyczę COSSWORTHA na zlot :twisted: :mrgreen: :twisted: :mrgreen: i wtedy zobaczymy ;) :mrgreen:
Gierap - |28 Kwi 2005|, 2005 16:12

Pershing no powoli jakieś tam teorie co do usterki Twojego Scorpio się krystalizują,jak podjedziesz to już wogóle będziemy badać :mrgreen:
Anetko nie ma pożyczania bo ja od znajomka 525 24V pożyczem i tesh ucieknę :mrgreen: :mrgreen:

Aneta - |28 Kwi 2005|, 2005 16:16

A Rafał w tym czasie utopi Twoje Scorpio hihi :mrgreen:
Rafał A.(antek) - |28 Kwi 2005|, 2005 17:45

gierap, ja ciem dobrze radze uwazaj :) bo do zlotu 2 miesiace, kto wie czym ja przyjade... ktos mi podrzuca tu jakies scorpio 24V... a nawet jak by to bylo mondeo 2.5 V6 to szanse masz małe...
Struna - |28 Kwi 2005|, 2005 17:47

st 220 i płyniemy wszyscy no i dobry driver oczywiście :)
Rafał A.(antek) - |28 Kwi 2005|, 2005 23:26

statczy 2.2 tdci :) czy jak on ma tam :) nie dosc ze pobija nas na moment to jeszcze przejedzien a 1 baku 2 x wiecej i taniej :P
plastic - |29 Kwi 2005|, 2005 00:00

Przynajmniej ja jestem spokojniejszy...już się nie mówi o komisyjnym spaleniu mojej Cytryny :D
Rafał A.(antek) - |29 Kwi 2005|, 2005 05:45

haha a bedziesz na zlocie? Ta twoja cytryna to nie jest z palstic -u ? to bysmy ja zwodowali jako napęd dołodek :P
derka - |30 Kwi 2005|, 2005 04:43

a nie rusza was że tak naprawdę nikt nie chce się na forach trzymać tematu tylko człowieka opieprzają i serio jakby nie mówić to jest bardzo porządne forum, bardzo porządne naprawdę. A to jesyt zarąbiste auto za tą kasę i może ta alienacja nas wyróżnia a akwizytorzy którym auto wybrał prezes, są chamami i nie mają do swego autka przekonania i wiedzy więc ci nie odpowiedzą.
poza tematem postewiłem swojego '92 2,9 na 205 i jedzie jak skurczybyk a po koleinach lepiej niz 5 bmw jestem zabity nie komfort ale takie łatwe genialne prowadzenie, nie musisz nic umieć "twoje scorpio myśli za ciebie" superb

monter - |30 Kwi 2005|, 2005 08:23

Sorry ale chyba post derki ma wielowatkowe przeslanie bo nie zakumalem do konca.

P.S. Derka skoro tak cie sie podoba nsze forum (no chyba ze nie) to respect for rules !! Uzupelnij opis zgodnie z zasadami (model, silnik, wersja, (no)LPG).

derka - |30 Kwi 2005|, 2005 11:47

sorki za zawiłość ale późno było
1. co do tematu obserwując różne fora(psychologia, medycyna, komputery, gsm) zauwżyłem że służą one głównie podbudowaniu ego rozmówców a nie wymianie informacji na dany temat.
2. co do przyczyny tego stanu rzeczy to myślę że chodzi tu o powód zostania posiadaczem/miłośnikiem scorpio
3.z zupełnie z innej beczki struna chwalił się że zakłada blos'a jako ze normalny gaz noie daje się łatwo tuningowac (wlot z5litrowej butelki w zderzaku powpoduje że zdycha po zdjęciu obrotów przy dużych przędkościach) proszę o wrażenia i czy warto.
4.z zupełnie innej beczki zmieniłem koła i oponki na durne 15 205/60 i jexdzi jak poszynach iciągle niezły komfort więc się chwalę

pozdro

IBOL - |4 Maj 2005|, 2005 10:46

Powaznie stlumilo sie moje zainteresowanie motocyklami odkad mam SCORPIO aczkolwiek na forum http://forum.motocyklistow.pl (dzial 2t) bylo podobnie rodzinnie jak tutaj. Zgadzam sie jednak, ze pod tym wzgledem nie mozemy odmowic sobie wyjatkowosci - pisywalem na wielu przede wszystkim grupach dyskusyjnych i kilku forach i jednoznacznie ztwierdzam, ze atmosfera balansowala tam na granicy uprzejmosci z bijatyka.
Z drugiej zas strony sadze, ze ilosc uzytkownikow tez ma spore znaczenie. Probowalem sie przebic na forum sierrafan ale tam istotnie sa tysiace postow i o wiele wiecej userow. Mowcie co chcecie ale sadze ze to juz nie to samo co tutaj :) z duzym plusem dla "tutaj" (i bez obrazy prosze)