| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Wymiana zegarów
grzesiek65 - |14 Sty 2010|, 2010 23:58 Temat postu: Wymiana zegarów Witam!
Przed napisaniem tego postu poczytałem trochę, ale nic podobnego nie znalazłem(być może umknęło mi...)
Czy mogę w swojej skorupce wymienić takie zegary
na takie
z prostej przyczyny : brak obrotomierza
pablo19 - |15 Sty 2010|, 2010 08:22
Zwróć tylko uwagę na to, że docelowe zegary są:
- bez kontrolek diezlowych, jeżeli to jest oddzielny moduł (nie wiem, bo diezlowych nigdy nie widziałem) to sobie sokojnie dorzeźbisz, bo miejsce jest
- od benzyniaka i nie mam pojęcia jak w diezlu realizowane jest zliczanie obrotów, czyżby z altka? nie wiem też, czy obrotek z DOHC nie różni się parametrami od obrotka z diezla
- nowsze od Twoich tj. zasadnicza różnica polega na podłączeniu prędkościomierza, w Twoich obecnych prędkościomierz jest na oddzielnym złączu, a te docelowe nie posiadają tego złącza i prędkościomierz idzie przez dwa główne złącza. Oczywiście to da się zmotać ze sobą, a przekładka prędkościomierza nie wchodzi w grę z racji fizycznej różnicy w budowie zegarów.
bingo - |15 Sty 2010|, 2010 11:15
ale moŻesz poszukać zegarów o wyglądzie jak na dole, ale od twojej wersji silnikowej i rocznikowej
grzesiek65 - |15 Sty 2010|, 2010 21:50
Dzięki za wyjaśnienie różnic między bezynowym a dislowskim zegarem.
Z tym ustaleniem rocznika i wersji silnka poczekam do cieplejszych dni
Bo to wie chyba tylko... jasnowidz?!
Albo ten co go składał
Bo w papierze mam tylko 2,5 D I
Było coś takiego?
bingo - |16 Sty 2010|, 2010 11:26
zrób zdjęcie silnika i wstaw, to pewno spece ON ci powiedzą, co to.
co do reszty - wstaw VIN z dowodu, zerknij, czy jest ten sam na nadwoziu (przy fotelu pasażera i na pasie przednim) i zerknij też na numery silnika - można wtedy sprawdzić rok i czy silnik pasuje do nadwozia. rocznik masz hyba sprzed 89
grzesiek65 - |16 Sty 2010|, 2010 13:44
w dowodzie mam wpisany "93 składak", więc Vin za dużo nie pomoże (chyba!), ale chcę się więcej dowiedzieć , więc :
a silnik wygląda tak:
Tylko nie wiem gdzie na silniku szukać numeru
Czyli tak:
VIN zgodny z dowodem, wynika z niego , że buda jest z 06.87
a reszty nie wiem gdzie mam szukać
pojemność silnika w dowodzie mam 2481 cm, diesel 2,5 D I
|
|