Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Silniczki tylnej kanapy

Adam73 - |24 Gru 2009|, 2009 11:24
Temat postu: Silniczki tylnej kanapy
Mam pytanie które mnie nurtuje od wczoraj.
Otóż, opieram sie na tylnej kanapie o oparcie i je opuszczam (idzie OK), ale jak chce powrócić czyli podnieść oparcie to musze sie odchylic do przodu (odciążyć oparcie).
I tutaj moje pytanie czy ja mam słabe silniczki czy wszyscy maja tak jak ja ??

gufer-posepny - |24 Gru 2009|, 2009 12:09

może są po drodze spore spadki napięcia . silniki są na szarym końcu zasilania a jak się oprzesz to sporo pobierają .można przesmarować nieco mechanizm .
grzechu913 - |24 Gru 2009|, 2009 12:36

takie silniczki aby faktycznie mogly duzo zrobic to trzeba by dac przewod conajmniej 4mmkw i besposrednio z aku to zrobic poprzez przekaznik zalaczany ze stacyjki,wtedy mozna by powiedziec ze nie bedzie az takiego spadku napieca
bingo - |24 Gru 2009|, 2009 12:37

to zależy też ile ważysz, zawsze z obciążeniem jest gorzej, nawet to, czy masz włączony silnik robi różnicę. ale u mnie gożej, ale sobie radzą, a do małych nie należę.
Marcin - |24 Gru 2009|, 2009 12:56

grzechu913 napisał/a:
takie silniczki aby faktycznie mogly duzo zrobic to trzeba by dac przewod conajmniej 4mmkw i besposrednio z aku to zrobic poprzez przekaznik zalaczany ze stacyjki,wtedy mozna by powiedziec ze nie bedzie az takiego spadku napieca

Ja mam tak właśnie zrobione i przy moich 90kg silniki kanapy radzą sobie elegancko z przesuwaniem oparcia z moim tyłkiem na pokładzie ;)

ford2fast - |25 Gru 2009|, 2009 10:36

Podaj zasilanie bezpośrednio na silniczki pomijając guziki :)
Będziesz wiedział wtedy gdzie szukać winnego :)
Wypalone styki przełączników mogą być przyczyną niedomagań :roll:
Podobnie jak słaby akumulator , ale to akurat łatwo wykluczyć włączając silnik i sprawdzając napięcie w instalacji :-D

Vaux - |26 Gru 2009|, 2009 00:42

Potwierdzam - u nas bezproblemowo dźwigają nawet normalnie opartą osobę
Kevin Xy - |26 Gru 2009|, 2009 00:48

nawet jakbym sie zapieral to sobie ze mna radza
krzyhoo - |26 Gru 2009|, 2009 10:21

w 4 chłopa na kevinowej kanapie bujaliśmy się w te i nazad bez zacięć :P
Zysio - |26 Gru 2009|, 2009 13:13

krzyhoo napisał/a:
w 4 chłopa na kevinowej kanapie bujaliśmy się w te i nazad bez zacięć :P

OMG, pole do interpretacji bardzo szerokie :shock:

Adam73 - |26 Gru 2009|, 2009 13:53

Kevin Xy napisał/a:

Ale mam dwa pytania mam:
1. na zgaszonym silniku tez ciągną ???
2. Na orginalnej wiązce ,czy rzeźba tak jak pisza koledzy ???

Kevin Xy - |26 Gru 2009|, 2009 15:07

Adam73 napisał/a:
2. Na orginalnej wiązce ,czy rzeźba tak jak pisza koledzy ???

gdzie tak napisali ?
dziala na zgaszonym silniku

Vaux - |26 Gru 2009|, 2009 17:33

Bez klucza w stacyjce - pod warunkiem otwarcia drzwi kierowcy oczywiście :): (w mk1 - nie zwróciłem uwagi jak jest w mk2 ale myślę że skoro w moim mk2 nie działają wtedy szyby to i tył pewnie też...)
bingo - |26 Gru 2009|, 2009 19:27

Vaux napisał/a:
Bez klucza w stacyjce - pod warunkiem otwarcia drzwi kierowcy oczywiście
- szyby w MK1 i MK2 mogą wtedy działać , choć nie w każdej wersji jest to podobno dostępne
fotele działają zawsze, niezależnie od otwarcia drzwi i kluczyka w stacyjce. Ale Adamowi pewnie chodzi o to, czy jest różnica w pracy i sile foteli w zależności od pracy silnika.

ford2fast - |26 Gru 2009|, 2009 19:56

Cytat:
Kevin Xy napisał/a:

Ale mam dwa pytania mam:
1. na zgaszonym silniku tez ciągną ???

Sprawdziłeś czy na włączonym silniku działają prawidłowo ? :)
Jeżeli sprawdziłeś to podziel się obserwacjami zamiast bezproduktywnie walić w klawiaturę :roll:

Adam73 - |26 Gru 2009|, 2009 21:31

ford2fast napisał/a:
Sprawdziłeś czy na włączonym silniku działają prawidłowo ?
Jeżeli sprawdziłeś to podziel się obserwacjami zamiast bezproduktywnie walić w klawiaturę

Szlachetny posiadaczu szlachetnego dełohaca, gdybym nie sprawdzał to bym takich pytań nie zadawał. A bezproduktywnie nie wale w klawiature ,w przeciwieństwie do Ciebie szlachetny posiadaczu dełohaca który pakuje swoje durne posty w każdym prawie temacie.

Vaux - |26 Gru 2009|, 2009 22:47

bingo napisał/a:
fotele działają zawsze

Przednie tak ale tylna kanapa nie - działa tylko przy zapłonie/otwartych drzwiach u mnie w mk1 tak jak szyby i szyber

ford2fast - |26 Gru 2009|, 2009 23:26

adam kubiak napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Sprawdziłeś czy na włączonym silniku działają prawidłowo ?
Jeżeli sprawdziłeś to podziel się obserwacjami zamiast bezproduktywnie walić w klawiaturę

Szlachetny posiadaczu szlachetnego dełohaca, gdybym nie sprawdzał to bym takich pytań nie zadawał. A bezproduktywnie nie wale w klawiature ,w przeciwieństwie do Ciebie szlachetny posiadaczu dełohaca który pakuje swoje durne posty w każdym prawie temacie.

Bardzo miłe słowa w podzięce za chęć udzielenia pomocy :)
Wesołych Świąt :):

Adam73 - |28 Gru 2009|, 2009 07:59

sprawa rozwiązana,przyczyną był stary i z lekka zasniedziały przekaźnik od antybachora.
Po oczyszczeniu chodziły nawet z "nadkompletem" pasażerów.

ford2fast napisał/a:
Bardzo miłe słowa w podzięce za chęć udzielenia pomocy

jestem Ci wdzięczny za pierwszego posta,to on mnie naprowadził na ten przekaźnik,ale w drugim to juz niestety obraziłeś moją inteligencje stąd niestety mój niekontrolowany wybuch gniewu.
Nie miej mi tego za złe i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU :)