| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Nadwozie - urwana klamka
Adi - |19 Gru 2009|, 2009 21:40 Temat postu: urwana klamka Witam.Mam uciążliwy problem.Urwałem w dziwny sposób klamkę od tylnych drzwi lewych (a w zasadzie to odpadła po dotknięciu), i na nieszczęście moje, mam włączoną blokadę otwierania drzwi od środka.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.
bingo - |19 Gru 2009|, 2009 22:56
musisz odkręcić tapicerkę i ją odgiąć. jak bedziesz mial szczęście, to jej nie zniszczysz. odkręcasz chya trzy śruby podłokietnika, dwe za popieniczją, jedną przy klamce i odginasz. są jeszcze wprawdzie na bokach drzwi, ale tych nie ruszysz. po odgięciu musisz rączkądojść do cięgna od klamki i otworzyć. Zwróć uwage tylko na to, by centralny ci się nie zamkną
Pershing - |20 Gru 2009|, 2009 00:45
Taaa... ja tez w wczoraj w MK1 urwalem klamke w tylnych lewych drzwiach. Przy tych temperaturach trzeba uwazac bo sa kruche jak pieczony nalesnik
pablo19 - |20 Gru 2009|, 2009 10:02
W którym miejscu urwała CI się ta klamka? Jeżeli jest możliwość to ja najpierw próbował bym atakować od zewnątrz przez tą dziurę od niej, ponieważ przy tym co bingo napisał, a co może okazać się koniecznością, z dużym prawdopodobieństwem skutecznie zniszczysz sobie boczek maskujący
Srebrny - |20 Gru 2009|, 2009 11:00
Ja jestem wyczulony na klamki. Zawsze delikatnie za klamki. Za to zdarza mi sie okładać piąchami ramki przymarzniętych drzwi.
Adi - |25 Lut 2010|, 2010 17:56
No i zrobiło się trochę cieplej,trochę mniej pracy i mogłem poświęcić parę minut skorupie i udało mi się odryglować ten przełącznik plastikowym liniałem o dł.30 cm,z wyciętym ząbkiem na końcu wsuwając go w szparę drzwiowo-błotnikową wykonując śmieszno-dziwne ruchy.
adi-kostrzyn - |28 Gru 2010|, 2010 21:00
Panowie może co by nie pisać nowych tematów. Potrzebuje wymienić klamkę kierowcy ale dostęp zasłania jakaś metalowa obudowa której nie mogę ruszyć (śrubę z boku dzwi odkręcałem), a dodatkowo szyba zaczęła się opuszczać do połowy bo coś blokuje ją.
pablo19 - |28 Gru 2010|, 2010 21:10
Tam jest chyba tak chamska blacha, cza ją siłowo oderwać z tego co pamiętam Na szczęście w MKI tego nie ma
sobolaqe - |28 Gru 2010|, 2010 21:12
| adi-kostrzyn napisał/a: | | Panowie może co by nie pisać nowych tematów. Potrzebuje wymienić klamkę kierowcy ale dostęp zasłania jakaś metalowa obudowa której nie mogę ruszyć (śrubę z boku dzwi odkręcałem), a dodatkowo szyba zaczęła się opuszczać do połowy bo coś blokuje ją. |
skupiam sie dosc mocno zeby sobie przypomniec co i jak
walczylem z tym przy podmianie drzwi, troche zabawy jest ale nie jest to takie straszne.
tam jakies 3 sruby sa ktore trzeba odkrecic a potem ta blache jakos wyciagnac.
napewno drut od klamki musisz sciagnac(zapinki plastikowe przy klamce i zwalniasz ten drut.
a pozniej sledzic gdzie co ta blache trzyma
jak odkrecisz, to troche manewrowania zeb blache wyciagnac i juz masz dostep do dwoch srub od klamki
PS
bede dopiero po nowym roku w miejscu gdzie lezakuja sobie moje backupowe drzwi wiec bede mogl popatrzec na nie dopiero wtedy
kat - |28 Gru 2010|, 2010 21:16
hehe,slynne wiaderko /oslona z prowadnica
z boku drzwi odkreca sie prowadnice i sciaga w dół
robota uciazliwa,ale przy odrobinie pomyslu mozna sobie ja ulatwic przy wkladaniu i wyjmowaniu na zas
sobolaqe - |28 Gru 2010|, 2010 21:18
jeszcze tak ku pamieci.
tam chyba byly inne konstrukcje w mk3 przed i po lifcie
ja przy przekladce drzwi mialem na 100% inne druty do klamek i sie naglowilem z 30 min zanim sie zorientowalem ze wzialem nie ten drut i mi fo tej oslony nie pasowal
adi-kostrzyn - |29 Gru 2010|, 2010 19:49
za dnia spróbowałem i nic siedzi ciężko a palce marzną
bingo - |30 Gru 2010|, 2010 12:08
odkręcasz jedną śrubke na dole drzwi od srodka i mozesz ściągnąć to na dół. Dla ułatwienia polecam wyjąc nalpierw szybę (jedna śrubka do odkręcenia i druga do poluzowania, wyciągasz delikartnie górną listwę szyby, wyciągasz uszczeklę szyby z prowadnicy (nie łam jej tylko), odkręcasz dolną śrubkę od szyny i opuszczasz szynę na dół i ją wyciągasz. Czas operacji - ~2 minuty. Dostęp do zamka - wspaniały.
adi-kostrzyn - |30 Gru 2010|, 2010 17:15
| bingo napisał/a: | | odkręcasz jedną śrubke na dole drzwi od srodka i mozesz ściągnąć to na dół. Dla ułatwienia polecam wyjąc nalpierw szybę (jedna śrubka do odkręcenia i druga do poluzowania, wyciągasz delikartnie górną listwę szyby, wyciągasz uszczeklę szyby z prowadnicy (nie łam jej tylko), odkręcasz dolną śrubkę od szyny i opuszczasz szynę na dół i ją wyciągasz. Czas operacji - ~2 minuty. Dostęp do zamka - wspaniały. | będę próbował tylko musze po czekać aż bedzie -5°C bo teraz za zimno jest. Dzięki za info, przyda się przy robocie.
[ Dodano: |31 Gru 2010|, o 17:01 ]
Dzięki Bingo pomogło i teraz się cieszę klamką sprawną.
bingo - |3 Sty 2011|, 2011 09:46
| adi-kostrzyn napisał/a: | | Dzięki Bingo pomogło i teraz się cieszę klamką sprawną | - nie ma sprawy
|
|