Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Podgrzewane spryskiwacze - reaktywacja

Luk26 - |18 Gru 2009|, 2009 18:40
Temat postu: Podgrzewane spryskiwacze - reaktywacja
Witam,

Jestem na etapie czyszczenia podgrzewanych spryskiwaczy w mk1, aby pozbyć się nalotu nawet z najdrobniejszej szczeliny nie rozbierając niczego poza wyjęciem tego gadżetu z obudowy, a co najważniejsze nie używając mechanicznego czyszczenia polecam roztwór soku z cytryny z dużą ilością soli, ilość mikstury dowolna, na tyle duża by zmieścić cały ten wkład, moczyć przez kilka godzin, już po 30 minutach widać efekty, na prawdę polecam. Zero wysiłku, a efekt powala.

gufer-posepny - |18 Gru 2009|, 2009 19:35

a grzeje ? bo ja po czyszczeniu tego krążka zauważyłem że nie grzeje wogóle . krążek wogóle nie przewodził . wsadziłem zwykłe i tyle .
Luk26 - |18 Gru 2009|, 2009 20:14

grzeje na razie jeden, bo drugi zaraz będę sprawdzał, jednak musiałem trochę szczotką do zębów usunąć tego nalotu ale ładnie się wyczyściło, u mnie te krążki wyszły razem z tą tulejką. Nie próbowałem nawet tego odklejać
bingo - |19 Gru 2009|, 2009 13:01

u m nie dwa lata jak grzeje po regeneracji, choć ostatnio coraz gorzej - czas zajrzeć i może zdjęcia przy okazji porobić .
radarek - |19 Gru 2009|, 2009 18:15

mam pytanko jak wyjąć te spryskiwacze z maski bo właśnie zabrałem się do czyszczenia morze ktoś ma fotkę spryskiwacza bo nie chciał bym połamać plastików na dworku zimno i raczej będą kruche u mnie są niegrzane
bingo - |19 Gru 2009|, 2009 19:03

radzę je wyciągać po trasie lub ogrzaniu ich od spodu suszarką. Zaczep masz od przodu samochodu, z tego, co pamiętam
Adam73 - |19 Gru 2009|, 2009 19:17

bingo, a nie odwrotnie ?? Zaczep od przodu spryskiwacza (od strony dysz) ??
Rozbierałem miesiąc temu i coś kojarzy mi sie że od strony dysz.

bingo - |19 Gru 2009|, 2009 19:33

możliwe, że masz rację, Adam, może ten zginany jest z przodu. jeżeli ja mam rację, to powinno być takie wcięcie w przodu spryskiwacza pod śrubokręt, jak jest z tyłu, tak jak adam mówi, to nie będzie tego nacięcia z przodu (może będzie z tyłu).
Adam73 - |19 Gru 2009|, 2009 19:35

Najlepiej zdjąc wygłuszenie i podważać od dołu inaczej mozna porysowac maske.
gufer-posepny - |19 Gru 2009|, 2009 21:19

Tak wygląda podgrzewany sprysk . Maskę łatwo pogiać .

Ja demontowałem w sumie tylko w celu wyjęcia odcinając lutownicą ten zatrzask . Nie planowałem je założyć .

bingo - |19 Gru 2009|, 2009 21:25

czyli zaczask tak, jak adam mówił
gufer-posepny - |19 Gru 2009|, 2009 21:30

i dość trudno odczepić .

z tym wcięciem od przodu też prawda ale w spryskach nieogrzewanych .

radarek - |19 Gru 2009|, 2009 21:49

Sprawa wygląda tak:
Mowa oczywiście o wielorybie
-Wygłuszenie nie przeszkadza wystarczy lekko odchylić
- Jak widać na zdjęciu zatrzask jest z przodu spryskiwacza czyli bliżej szyby
- aby wyciągnąć spryskiwacz trzeba zrobić sobie przyrząd (zaznaczony na niebiesko) w postaci takiego haczyka z blachy lub zklepanego drutu w moim przypadku była to lekko zklepana elektroda ale powinno to być w miarę sztywne bo jednocześnie trzeba pociągając odblokować zaczep i popchnąć do góry (czerwone strzałki) spryskiwacz powinien wyjść (czarna linia to blacha maski)
- jak robimy to zimą to albo suszarka albo ciepły garaż bo inaczej albo się nie uda albo połamiemy zatrzask

Powodzenia w wyciąganiu

bingo - |19 Gru 2009|, 2009 22:52

chyba włąsnie sobie przypomniałem, że wyciąga się to coś w druga stronę - czyli od przodu auta pchamy spryskiwacz na szybę (czasem jest podcięcie pod śrubokręt), wypinamy i przesuwamy sprysk do przodu. Zatrzask jest wprawdzie od strony szyby, ale jego nie ściskamy bezpośrednio, ale prze ruch załego sprysku. No i musimy najpierw pożadnie nagrzać, by nie pękł przy demontażu,
Adam73 - |20 Gru 2009|, 2009 11:49

radarek, wystarcza zwykły śrubokręt.
Zdejmujesz wygłuszenie , odpinasz wężyka,wtykasz śrubokręt przez otwór we wzmocnieniu celując na początek sprysku i mocno podważasz. Sprysk delikatnie podnosi sie przodem co pozwala uchwycić go z góry maski malutkim srubokrętem (ew. ja podważyłem nozem instalatorskim).

radarek - |20 Gru 2009|, 2009 11:57

Niestety w wielorybie niema dostępu od przodu sprysku tylko od strony wężyka i taki haczyk jest niezbędny no chyba że ktoś ma baaardzo długie palce
Później wrzucę fotkę

bingo - |20 Gru 2009|, 2009 13:24

radarek napisał/a:
Niestety w wielorybie niema dostępu od przodu sprysku tylko od strony wężyka i taki haczyk jest niezbędny no chyba że ktoś ma baaardzo długie palce
- robisz to od góry, a jak jest dobrze nagrzane, to nie podważasz śrubokrętem, tylko ręką przesówasz.
jaroz - |20 Gru 2009|, 2009 15:20

Adam73 napisał/a:
Najlepiej zdjąc wygłuszenie i podważać od dołu
dokładnie tak.
Sam wręcz wychodzi, przerabiałem to. Jednak tyczy się to Mk2 :)

tom_stm - |5 Lut 2013|, 2013 09:50

Zasilanie na spryskiwaczach jest po stacyjce , po włączeniu świateł czy czym innym "sterowane to zasilanie" ? Skrzynki bezpieczników zregenerowane , nie ma zasilania do tych spryskiwaczy.
JORZO - |5 Lut 2013|, 2013 13:36

grzeją jak odpalisz silnik-cały czas.jak nie ma zasilania to sprawdź w małej krzynce bezp.34 i przekaźnik zdaje się 19