Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - To Chyba dźwięk ze sprzęgła??

Sk@tty1 - |25 Lis 2009|, 2009 18:01
Temat postu: To Chyba dźwięk ze sprzęgła??
Właśnie w piątek 20.11.2009r nabyłem nowego Forda Scorpio 2.0l OHC EFi Ghia ;] . Wracam do domu i nagle słychać taki dźwięk rzężenia, tak jak to kiedyś powiedziałem coś tam grrrryczy :/ Auto zbiera się jak powinno, ale są małe opory przy wrzucaniu kolejnych biegów, przy redukcji też nie jest to nic strasznego ale trzeba to robić z wyczuciem, co jeszcze do tego grrrytu to jak lekko dotknę nogą sprzęgło za raz przestaje, a jak puszczę to grryczy :P na obrotach powyżej 3tyś czasami też to ustaje. I co to jest?? :shock: . pewnie to coś ze sprzęgłem ale co?? Tarcza, docisk, może łożysko??

P.S. Dodam jeszcze, że sprzęgło jest ponoć hydrauliczne jak to w ogóle ma jakieś znaczenie.

kondzio508 - |25 Lis 2009|, 2009 18:41

Sk@tty1 napisał/a:
że sprzęgło jest ponoć hydrauliczne

Ponoć dobrze powiedziane .... ma linke na 100 % , do ohaca drozsze sprzeglo z tego co widzialem niz do dohaca :( a co do sprzęgła to jezeli tarcza sie uszkadza to sie sprzegło slizga i samochod muli okropnie nie ma sily jechać a wyje , najpredzej łozysko sie wysypało .

Sk@tty1 - |25 Lis 2009|, 2009 18:49

Tzn. właśnie przed kwila se testa zrobiłem, i nasłuchiwałem wszystkich możliwych dźwięków i wypatrywałem każdego objawu tej imprezy w sprzęgle, i doszło parę nowych. Sprzęgło rzęzi dalej ale jak wcześniej zbierał się normalnie to teraz już jakby trochę gorzej, na 1 są problem co by ruszyć z półsprzęgła, jak się da gazu to szarpie a jak wrzucić na dwójkę to puki nie nabierze obrotów to jeszcze bardziej tańcuje, 3 już jakoś w miarę. Dobra łożysko ale to czemu w takim razie jak lekko dotknę albo wcisnę sprzęgło całkiem ten dźwięk ustaje do 0(co do mocy nic się nie zmienia)??
Struna - |25 Lis 2009|, 2009 19:06

jeśli cichnie jak dotkniesz sprzęgła to pewnie tylko łożysko oporowe gryczy.
Sk@tty1 - |25 Lis 2009|, 2009 19:44

a gdzie to sie takowe znajduje i jak je wymienić??
kondzio508 - |25 Lis 2009|, 2009 19:46

znajduje sie kolo sprzegła ... chyba jasne ? daj mechanikowi jak nie umiesz sam , bo wyjdzie gorzej , warto jak juz to tykasz wymienic poprostu kpl. sprzegła bo rozbiórka tego troche kosztuje .
Struna - |25 Lis 2009|, 2009 19:46

zwalasz skrzynię i na wałku sprzęgłowym masz - pomiędzy łapą a dociskiem.
Sk@tty1 - |25 Lis 2009|, 2009 23:51

OK dzieki :) Będe kombinował. Jak już zrobię to napisze co;]
kat - |26 Lis 2009|, 2009 09:04

tu nie ma co kombinowac tylko trzeba zrobic raz, a porzednie
marcys - |26 Lis 2009|, 2009 09:06

zrzucac trza skrzynie - nie slyszales tego przy kupnie? Sprzedajacy pewnie sie cieszyl jak dziecko :690:
Sk@tty1 - |26 Lis 2009|, 2009 10:34

kupując to auto, się domyślałem, że coś tam bedzie do roboty, gość spuszczał z ceny bez oporów, ale o to chodzi, że auto kilka razy odpalaliśmy, przegazowałem go z paręnaście razy i 2razy zrobiłem jazde próbną, a auto chodziło jak trzeba, dopiero jak na następny dzień wracałem do domu to tak w połowie drogi, zaczęło rzęzić.

aha, tak jak już będę zwalał tą skrzynię, to można by wymienić w niej olej bo pewnie też dawno nikt tego nie robił, jaki olej tam się leje?? jakiś zwykły przekładniowy czy cos innego?? i jeszcze powiedzcie jak się nazywa ta skrzynia bo MT75 to chyba nie jest bo ma wsteczny do przodu koło 1.

kat - |26 Lis 2009|, 2009 11:28

N9
zmien sprzeglo cale i lozysko igielkowe
zobacz przy okazji uszczelniacz na wale ,koszty nie sa wielkie,a zaglada sie tam nieczesto

drdvl - |26 Lis 2009|, 2009 23:05

Sk@tty1 napisał/a:

aha, tak jak już będę zwalał tą skrzynię, to można by wymienić w niej olej bo pewnie też dawno nikt tego nie robił, jaki olej tam się leje?? jakiś zwykły przekładniowy czy cos innego??

Olej do Twojej skrzyni to wg producenta olej klasy: 75W90 semi-synthetic.
Ja jeżdżę na oleju typu Dexron II, czyli Hipol ATF II, Lotos ATF II, Mobil ATF 220, Elfmatic G3 itd. Z powodzeniem leję czerwony minerany Hipol ATF II do bodaj czwartego samochodu, ale mam MT75...
Tu masz trochę odnośnie tego, co lać do Twojej skrzynki:
http://www.capri.pl/forum/68670

Sk@tty1 - |27 Lis 2009|, 2009 03:18

Dzięki :) Zrobione, zrzuciłem dzisiaj skrzynię, zdjąłem docisk a tam....... ........tarcza jak lustro, jutro idzie do wymiany.

kat, uszczelniacz na wale w porządku, docisk też wszystko gra.

drdvl, A ile tam tego łojeju wchodzi?? Bo bym se jutro przy okazji tarczy kupił i wlał od razu.

Dzieki jeszcze raz za pomoc ;)

drdvl - |27 Lis 2009|, 2009 18:05

1,25 l oleju wchodzi do skrzyni
Struna - |27 Lis 2009|, 2009 18:06

Sk@tty1, tylko nie lej ATF-a do N9-ki.
Sk@tty1 - |27 Lis 2009|, 2009 20:30

W ogóle ATF do manuala?? Ja to lałem do automatu.

Spróbujmy jeszcze z samym łożyskiem bo tarcze wymieniłem, a docisk jest dobry.

Kupiłem łożysko dociskowe do tego sprzęgła, ale coś mi tam nie gra, zapomniałem zabrać to stare łożysko, dostałem takie dosyć wąskie z plastikowym zaczepem, a jak się już potem okazało w skrzyni mam całkiem inne :/ tu są foty tego mojego:

http://www.fotosik.pl/pok...34eda333e2.html
http://www.fotosik.pl/pok...369e4cccd8.html
http://www.fotosik.pl/pok...1cb0313a33.html
http://www.fotosik.pl/pok...44211ce152.html

czy to w ogóle jest prawidłowe łożysko?? Jak jest na wałku to ma dość spory luz, tak z 3-4mm można nim przesuwać we wszystkie strony, samo łożysko niby jest dobre, kręci się gładko i nic nie trze w nim.

Struna - |30 Lis 2009|, 2009 12:59

Sk@tty1 napisał/a:
W ogóle ATF do manuala?? Ja to lałem do automatu.
do wspomy też się to leje, do mtx75 również.

[ Dodano: Pon 30 Lis, 2009 ]
Sk@tty1 napisał/a:
Kupiłem łożysko dociskowe do tego sprzęgła, ale coś mi tam nie gra, zapomniałem zabrać to stare łożysko, dostałem takie dosyć wąskie z plastikowym zaczepem, a jak się już potem okazało w skrzyni mam całkiem inne
to chyba kupiłeś do MT-75