Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Jaka nagrzewnica do mego auta?

sp4lvc - |4 Lis 2009|, 2009 23:21
Temat postu: Jaka nagrzewnica do mego auta?
Nie będzie mi chyba wybaczona druga zima z kiepskim ogrzewaniem. Podpowiedzcie, gdzie i jaką nagrzewnicę mogę kupić na podmianę. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie-samochód jest z klimą.
Zysio - |4 Lis 2009|, 2009 23:24

hm

zanim nagrzewnicę zmienisz, to 2 pytania:

1) termostat - jaki - oryginalny i sprawny?
2) masz LPG - jak posiadasz wpięty parownik - szeregowo z nagrzewnicą czy równolegle, na trójniczkach?

sp4lvc - |4 Lis 2009|, 2009 23:28

Termostat nie jest oryginalny, bo wymieniłem go pół roku temu. Rok temu zimą siedział oryginalny i też ogrzewanie było marne. Natomiast co się tyczy sposobu podłączenia parownika, to niestety tego jeszcze nie analizowałem. Jutro zerknę.
Zysio - |4 Lis 2009|, 2009 23:41

Sprawdź sposób podłączenia reduktora/parownika bo to ważne.

Jesli sam rozpoznasz sposób - to OK, będzie jasność, ale w razie czego rzuć zdjęciami.

Powiem Ci tak - przy termostacie Motorcrafta oraz szeregowym wpięciu reduktora nie ma problemów z ogrzewaniem.

Adam73 - |5 Lis 2009|, 2009 07:09

Zysio, sposób podłączenia jak dla mnie jest bez znaczenia .W "srebrnej strzale" miałem na trójnikach a i tak po podmianie termostatu grzało jak głupie.
Boni - |5 Lis 2009|, 2009 08:38

To miałeś szczęście. Jak popatrzyć na te znane mi, powiedzmy, kilkadziesiąt przypadków, jednak znacznie rzadziej problemy z ogrzewaniem/odpowietrzaniem itp. sprawiają szeregowo wpięte, niż na trójnikach.

Co do samych nagrzewnic, bywają zakamienione albo załatwione szuwaksem do uszczelnienia - do mk2 jest chyba taka sama jak do mk1, a to się kupuje w pierwszym brzegu sklepie za około dwie stówy i temat z głowy (klima nie ma znaczenia).

kat - |5 Lis 2009|, 2009 08:41

Boni napisał/a:
To miałeś szczęście. Jak popatrzyć na te znane mi, powiedzmy, kilkadziesiąt przypadków, jednak znacznie rzadziej problemy z ogrzewaniem/odpowietrzaniem itp. sprawiają szeregowo wpięte, niż na trójnikach.

Co do samych nagrzewnic, bywają zakamienione albo załatwione szuwaksem do uszczelnienia - do mk2 jest chyba taka sama jak do mk1, a to się kupuje w pierwszym brzegu sklepie za około dwie stówy i temat z głowy (klima nie ma znaczenia).

taka nagrzewnica mk1-mk2 na allegro kosztuje 30 zl za nowa,
to jest dokladnie ta sama co sierra
dwie stowy to do oczatego z klimatronem

Boni - |5 Lis 2009|, 2009 08:49

Ja wolałbym jednak dać za valeo w sklepie 180 niż 30 za noname na allegro, ale nikt nie broni, można też używkę za darmo gdzieś znaleść. Powiedzmy tak, przy trzeciej nagrzewnicy wymienianej co miesiąc zyskałem jakby inna perspektywę na temat jakości używek i najtańszych podróbek, i, zupełnie niepotrzebnie, wielką wprawę w wymianie nagrzewnic mk1.
sp4lvc - |5 Lis 2009|, 2009 13:30

Czyżby te tanie były aż tak fatalne? Boni napisz coś więcej. Potrzebna mi taka, która 2 zimy wytrzyma. Mocniej nie będę inwestował, bo i tak już przeginam z inwestycjami w to auto. Zerkałem dzisiał pod maskę i coś mi się widzi, że szeregowo chyba jest wpięty parownik. Pogoda u nas mało fotograficzna, ale jutro podjadę do kumpla na garaż i dokładnie zerknę, podświetlę i cyknę fotkę.
Struna - |5 Lis 2009|, 2009 13:36

dobra nagrzewnica do mk1/mk2 to max 70 zeta.
sp4lvc - |6 Lis 2009|, 2009 16:05

Czy jest może gdzieś opisany proces wymiany? Mam kolegę mechanika, ale podejrzewam, że w Scorpio nie robił. Mogłoby się przydać coś takiego zanim mi coś połamie.
gufer-posepny - |6 Lis 2009|, 2009 17:01

opisu nie ma ale czeka cię zwalenie całej konsoli . pomaga zdjęcie kierownicy .
sp4lvc - |7 Lis 2009|, 2009 11:30

Dobre wieści. Dzwoniłem do mechanika. Już kiedyś robił Scorpio, także nie będzie tak strasznie.
VIK - |7 Lis 2009|, 2009 15:10

sp4lvc napisał/a:
Czyżby te tanie były aż tak fatalne? Boni napisz coś więcej. Potrzebna mi taka, która 2 zimy wytrzyma. Mocniej nie będę inwestował, bo i tak już przeginam z inwestycjami w to auto. Zerkałem dzisiał pod maskę i coś mi się widzi, że szeregowo chyba jest wpięty parownik. Pogoda u nas mało fotograficzna, ale jutro podjadę do kumpla na garaż i dokładnie zerknę, podświetlę i cyknę fotkę.

Nie są fatalne, z powodzeniem zakładam takie po 60-70zł od lat. Byle nie chińczyk, bo potrafi rozerwać. Zamienniki europejskie są OK. I powtórzę raz jeszcze, NIE TRZEBA zwalać całej konsoli, ba, nie trzeba nawet podłokietnika, zegarów, kratek środkowych itp wyjmować. Trzeba ostro wybebeszyć to, co za i nad schowkiem, odkręcić całą dechę, owszem, no i potem to juz tylko gimnastyka :)

sp4lvc - |27 Lis 2009|, 2009 15:43

Panowie jest prośba. Niestety mój znajomy mechanik zaczął robotę przy wymianie nagrzewnicy i się poddał. Zaczał rozbierać schowek pasażera i nie dało mu się to rozebrać (obudowa schowka). Roznitował, porozkręcał śrubki, po czym się wkurzył, złożył i powiadomił mnie, że on tego nie zrobi. Być może, że chciał rozebrać coś, co było nierozbieralne. Wygląda na to, że trzeba będzie zakasać rękawy i samemu to wykonać. Proszę o łopatologiczną instrukcję, może w punktach, co odkręcać , w jakiej kolejności i w miarę możliwości opis miejsca mocowań, które trzeba pokonać. Póki nie ma mrozów może jeszcze zdążę. Z góry dziękuję.
Struna - |27 Lis 2009|, 2009 16:04

trzeba zwalić deskę całą.
bingo - |27 Lis 2009|, 2009 18:05

odkręcasz i zwalasz deskę, czyli:
- ściągasz panel z diodą z podszybia - ostrożnie, bo popękają plastiki
- odkręcasz śruby spod tej klapki
- odkręcasz plastik spod kierownicy (pięć śrób)
- odkręcasz śruby boczneprzy drzwiach od kierowcy i pasażera
- odkręcasz dwie śruby spod osłony skrzyni.
- sprawdzasz, czy wszyskie.
- możesz odpiąć przewody i masz duży luz z doistępem, albo nie odpinasz i masz gimnastykę

co do schowka - po prostu go wypinasz i wszystko,nie jest przykręcany.

sp4lvc - |27 Lis 2009|, 2009 21:13

bingo napisał/a:
- odkręcasz śruby spod tej klapki
Rozumiem,że po zdjęciu panelu z diodą zobaczę te śruby?
Generalnie wielkie dzięki . O to mi właśnie chodziło.

VIK - |28 Lis 2009|, 2009 09:06

Przyjedź, za 4h z przerwą na kawy i gawędę CI wymienię.
bingo - |28 Lis 2009|, 2009 13:10

sp4lvc napisał/a:
Rozumiem,że po zdjęciu panelu z diodą zobaczę te śruby?
- tak, chyba trzy na troxy
sp4lvc - |28 Lis 2009|, 2009 22:14

Bingo dzięki za konkrety. VIK-u dzięki za dobre chęci, ale z podlaskiego jestem. Sam rozumiesz. Pozdrawiam
VIK - |29 Lis 2009|, 2009 10:30

sp4lvc napisał/a:
Bingo dzięki za konkrety. VIK-u dzięki za dobre chęci, ale z podlaskiego jestem. Sam rozumiesz. Pozdrawiam

Pewnie byłoby szybciej w sumie z jazdą, niż u mechanika, gdzie auto było i robił już takie :)

wieloryb - |1 Gru 2009|, 2009 13:36

VIK napisał/a:
sp4lvc napisał/a:

Pewnie byłoby szybciej w sumie z jazdą, niż u mechanika, gdzie auto było i robił już takie :)

z autopsji piszę, że to prawda :)