Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Przymierzam się do kupna Scorpio, prośba o rady.

Kruk11 - |9 Kwi 2005|, 2005 00:28
Temat postu: Przymierzam się do kupna Scorpio, prośba o rady.
Jeżdżę w chwili obecnej mazdą 323 dobry bezawaryjny samochodzik z odrobinką stylu ;) sedan im się udał. Nic się nie dzieje i właściwie nie "muszę" zmieniać auta, ale może zmienić dla fantazji :D

Przechodziłem któregoś dnia obok Scorpio MK1 i stwierdziłem, że bardzo sympatyczne autko, a może ten następny? Z głupia frant zajrzałem na allegro i znalazłem ogłoszenie, że gościu zamieni na mniejszy - dlaczego nie spróbować zagadać do niego :)

No i wstępnie już się umówiliśmy na zamianę, poczytałem trochę o skorupkach i właściwie jestem zdecydowany ale mam rozterki innego typu.

Samochód, na który miałbym zamienić mazdę to MK1 z 1991 2L DOHC burgund metalik (albo i nie) sedan (musi być sedan) niestety ze spoilerem, przyciemniane tylne szybki i powiedzmy standardowe wyposażenie - elektryczne szyby przód, przód i tył ogrzewana, szyber, podgrzewane fotele. Ponoć w doskonałym stanie technicznym lakier (po zdjęciach patrząc) zmęczony, korozji minimalnie. Wyceniona na 5kzł.

Zacząłem się bić z myślami, bo wypatrzyłem jeszcze na allegro podbny ale jeszcze z klimą gazem i tempomatem z 1989 za 7kzł. No i powiedziawszy szczerze tempomat chciałbym mieć, klima by się dla psa przydała (puchate biedaczysko w lato w aucie może się męczyć) a gaz obiżyłby eksploatację.

Czy da się założyć te dodatki jeśli kupiłbym ten pierwszy?

Jaka jest różnica między MK1 a MK2 bo zauważyłem tylko inny tył (IMO brzydszy w nowszym) i inną deskę rozdzielczą (IMO też brzydsza) ;) czy są jakieś istotne różnice technologiczne?

Jeśli możecie mi coś podpowiedzieć będę wdzięczny.

Rafał A.(antek) - |9 Kwi 2005|, 2005 02:35

Cos średnio szukasz. Sądze ze w okolicach 7 - 8 tys to uchwicisz juz MK2 z klimą i gazem spokojnie. Jesi pragniesz mieć klime, to nie licz ze ja dołożysz, niby sie da ale koszt i robota nieopłacalna, czytaj nie da sie, poprostu lepiej poszukac takiego co tę klime juz ma zamontowana, i nawet jesli jest niesprawna, usyprawnic ja.

Co do rocznika to jasne ze lepiej młodszy, 89 rok nie wiem czy mial juz DOHC silnik, pozatym postepujaca korozja jest mankamentem tych aut i na to nalezy zwrócic uwage, lub nastawic sie na remont.

Cena 7 tyz za 89 rocznik jest dosc wygorowana. Sadze ze za to dostaniesz ladne i zadbane auto z 91 roku z tym wyposazeniem co chcesz.

Co do roznic, to tył rozni sie nieznacznie, zeby nie powiedziec wogole? bo jedyne co to inne lampy i blenda (dymione) ale kształetem identyczne jak w MK1 ale cały tył w kształcie taki sam, inny jest przod (nieco inny ksztalt lamp i kierunkowskazów, inny gril i maska) i inne wnetrze (deska, uklady sterowania itp). Mechanicznie jest to praktycznie ten sam samochod , z niewielkimi zmianami, ale bez zadnych przełomowych.

Moze mylisz MK2 z MK3? choc to nie przy tej cenie raczej :)

monter - |9 Kwi 2005|, 2005 08:19

Dobrze Antek Ci radzi. Za 6 - 7 tys pln masz juz na prawde fajna Scorupke i to wlasnie mk3. To ktora bardziej Ci sie podoba to juz tylko i wylacznie sprawa Twojego gustu. Ja mam '89 2.4 V6 GL i kupilem to za 3000 zl. Fakt ja wiedzialem co biore i swiadomie kupilem auto z taksy - bo to ode mnie z miasta wiec wczesniej juz zwrocilem na niego uwage. Gdybym np znalazl to Scorpio w innym miescie to bym o tym niewiedzial.
Zwroc uwage przede wszystkim na to czy tylne kola stoja symetrycznie. Czy np jedno niejest bardziej pochylone od drugiego i czy os nie jest przesunieta wzgledem budy. A co do przebiegu to przyjrzyj sie czy cyfry na zegarze przebiegu stoja rowno a jak koles Ci powiem ze mu przebieg nie dziala to na bank cofal - znam to z autopsji :)

barroz - |9 Kwi 2005|, 2005 09:15

z tego co piszesz to zamiana ma być fifty-fifty a może jednak faktycznie sprzedać mazde i kupic nieco lepiej wypasione scorpio.Pozatym cena 5zeta za bezgazownika :?: to już prawie o 7koła sie ocierasz + zawsze coś czeba podłubać no i ten" zmęczony" lakier no nie wiem :|
monter - |9 Kwi 2005|, 2005 09:55

Z doswiadczenia wiem ze na zamianach sie dobrze nie wychodzi niestety to fakt. Z regoly ktos zamienia bo nie moze sprzedac... bo nikt tego nie chce z jakies przyczyny. Pytanie tylko z jakiej ? Polecam rowniez sprzedac i wtedy spokojnie szukac. Poza tym obserwuj dzial 'Sprzedam'. Czesto pojawiaja sie ciekawe autka od ludzi z FST. Nie wiem jak Wy ale ja osobiscie uwazam to za pewniejsze zrodlo zakupu. Ja np jak sprzedawalem swoje poprzednie Scorpio to nawet o tym nie pisalem na forum. Nie sprzedalbym go wewnatrz tej grupy - no chyba ze ktos swiadomie chcialby go wziac ale nie znam tu takich kaskaderow :)
Kruk11 - |9 Kwi 2005|, 2005 12:26

Szukam - to dużo powiedziane po prostu przejrzałem allegro. Jak pisałem w zasadzie nie mam potrzeby zmieniać dlatego ogłoszenie jakby samo przyszło.

Zamiana jest z dopłatą ze strony człowieka, jak dużą to zależy od porównania stanu obu aut.

Wydaje mnie się że nie mylę MK1 z MK2 i MK3 :) przyjmuję, że MK3 to wieloryb, MK2 ma blendę w kolorze świateł - szaroczerwoną, a MK1 był robiony do 1991 ;)
No i najbardziej mnie się podoba MK1.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, na szczęści mam jeszcze czas do zastanowienia.

Rafał A.(antek) - |9 Kwi 2005|, 2005 14:46

Kruj 11 nie mylisz, ale opis ze tyl sie roznie w MK1 od MK2 to jest bujny :) chyba ze porownywales liftbacka MK1 ( sciety tyl, klapa z szyba) do sedana MK2 (bo one w wiekszosci w sedanie są) to co innego :)

MK1 85 - 92 (poczatek)
MK2 92-94 (krokodyl)
mk3 94-98 (wieloryb)

Tak czy siak ok 7000 to dobre MK1 z 91 roku lub juz MK2

Kruk11 - |11 Kwi 2005|, 2005 21:03

Odpuściłem tego, o którym pisałem na początku.
Na razie nadal 323 a potem, jak z podatkami od przywiezionego autka nie będzie tak porypanie jak zapowiadają to może być skorupa :)

Choć brakuje mi jednej rzeczy - rzędowej szóstki ;)

Struna - |11 Kwi 2005|, 2005 23:24

a V6 to nie pasi ?
Jacutek - |12 Kwi 2005|, 2005 18:50

...no właśnie...V6...i nie będziesz włączał radia :D
Pershing - |12 Kwi 2005|, 2005 19:15

V-ka lepsiejsza niz rzedowka, inna kultura i zachowanie silnika no i tak jak poprzednicy ani razu podczas jazdy nie wlaczylem radia :mrgreen:
Rafał A.(antek) - |12 Kwi 2005|, 2005 22:25

jak rzedowka to by musial byc BMW tylko
Jacutek - |12 Kwi 2005|, 2005 23:16

R5 audi 2,2 i 2,3 też pięknie grają... :?
Kruk11 - |14 Kwi 2005|, 2005 09:21

Po tym jak na spocie mazdy w wyścigu na ćwiartkę WSZYSTKIE V6 (tuningowane i seryjne, 626, 323F, MX3, MX5) dostały w dupsko od VW Polo TDi po cipie

i po tym jak tylko jedna nie dostała od astry 2,0i (mocna jakaś)

i po tym jak dowiedziałem się że toto pali 15 - 17 litrów gazu po mieście

i po tym jak toto brzmi

STRASZNIE zraziłem się do V6 :)

W tej materii jestem wyznawcą jednej ze szkół (którą również zauważyłem tutaj), że V6 to kompromis pomiędzy mocą V8 i spalaniem R4 i jak to z kompromisami bywa
ani nie ma mocy ani mało nie pali :P

Ale nie mówię NIE :D

A co do R6 to nie tylko BMW, jest jeszcze opel commodore, volvo 960 i pewnikiem coś jeszcze by się znalazło ;)

A radia to mogę nie włączać w V8, np w Chevy Caprice kumpla prosiłem go żeby wyłączał :D V6 gra nie przymierzając jak R4 (nikogo nie chciałem obrazić)

Struna - |14 Kwi 2005|, 2005 13:05

hm - zapraszam na mały drifft w moim bolidzie - zmienisz zdanie :) ma i moc i moment wielki i pięknie gada.
Pershing - |14 Kwi 2005|, 2005 15:45

No z tym ze V6 gra jak R4 to sie w zyciu nie zgodze :wink: Posiadalem i jedno i drugie i z doswiadczenia powiem ze JEST roznica 8) Moze i V6 nie ma za duzo mocy ale za tpo roznica w momencie obrotowym jest duza. Ostateczny argument to bezawaryjnosc i duze przebiegi szustek dla ktorych 300-400 tys to zaden wyczyn
Struna - |14 Kwi 2005|, 2005 15:49

zabrakło CI zer Pershing :)
Pershing - |14 Kwi 2005|, 2005 16:01

hehe... faktycznie ;) Zaraz poprawiam
Struna - |14 Kwi 2005|, 2005 16:02

ponadto - te engine-y wala spoko 500 kkm :)
Pershing - |14 Kwi 2005|, 2005 16:05

Zgadza sie. Chodzilo mi o to ze kupienie samochodu z takim przebiegiem to jeszcze nie samobójstwo ;) i jeszcze troche posmiga
Kruk11 - |14 Kwi 2005|, 2005 16:06

:D ale wyglšda nieŸle, aż chciałoby się zapytać co ile wymienia się rozrzšd.

Tak czy inaczej, mniej mi się podobajš v6 ale nie wykluczam zakupu auta z takim silnikiem.

Struna - |14 Kwi 2005|, 2005 16:09

wcale sie nie wymienia i to jest fajne :) raz na lifetime jest łańcuch w V6 12v .
Jacutek - |14 Kwi 2005|, 2005 20:20

V8 to nieudany kompromis pomiędzy V6 (np Scorpio) a V 10 (np Viper)...i brzmi jak dwie rzędowe czwórki naraz :mrgreen:
Struna - |15 Kwi 2005|, 2005 01:09

heheh itd itd :D :D