Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Wielorybek nie chce pływać:(

kamilIGI - |20 Lip 2009|, 2009 19:00
Temat postu: Wielorybek nie chce pływać:(
Witam mam pytanie odnośnie silnika. Mam Forda Scorpio 2.5 TD Kombi 94r .pytanie brzmi.Co się psuje w aucie jesli po rozgrzaniu silnika otwierając kurek auto puszcza pare.Gdy nisko położe ręke otworu gdzie jest kurek to chlapie olejem Nie tak strasznie ale troszke kropelek na dłoni zostawi.Tak samo jest gdy wyjme bagnet.Czy ty pierścionki?Ile trzeba włożyć w silnik by pływał jak na wieloryba przystało.?Auto kupiłem 2 tygodnie temu zdążyłem zrobić ponad 2tyś km warto inwestować?

Drugie pytanie.Gdu auto odpalam z rana to cieżko pali.Po trzymaniu kluczyka w pozycji start na rozruch auto chwile kręci tz ze 3 sekundy i odpala .w lusterku wstecznym idzie hmura dymu białego po przygazowaniu po 6 sekundach przestaje dymić.Przy wyprzedzaniu też nie dymi.Turbo śwista jak nowe.

Trzecie pytanie.Oco kaman jesli po zapaleniu silnika coś huczy koło rolek gdzie znajduje się pasek i napinacz.Bardzo brzydki daje to odgłos w porówniu do cykania silnika na wolnych obrotach.
Obr w aucie to 900obr na min i nie falują.

czwarte pytanie.W trakcie jazdy po skręceniu kierownicy w lewo i pokonywaniu zakrętu coś mi strzela w przednim prawym kole.Co to może być.Tak jakby coś przeskakiwało.
Pozdrawiam

ps.Czy idzie tym autem jeszcze pojeżdzić?
Zdążyłem polubić te auto gdyz w trasie to rewelacja i te turbo wow.
Czekam na pilna pomoc.Znajomi mówią sprzedawaj a ja niechce .Ale też nie chce inwestowac za wiele gdyż kupiłem okazyjnie auto od gościa co miał to auto 9 lat i niby zrobił 70 tyś wsumie gośc około 60 lat więc niewiem.

Waldi_L_N - |20 Lip 2009|, 2009 19:10

kamilIGI napisał/a:
Znajomi mówią sprzedawaj

Mądrze prawią, jak tylko trafisz jelenia to sprzedaj.
Odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Masz popękane głowice - normalka kosztowna w naprawie.
2. Odczekujesz aż zgaśnie grzanie świec? Jeżeli tak, to możliwości jest kilka: kiepskie świece żarowe, wtryski do regeneracji, brak kompresji - to podstawy do sprawdzenia.
3. Sprawdź łożyska, zdejmij pasek, posprawdzaj co ma luzy. VM napędza wszystko jednym paskiem - pompę wody, wspomy, klimę. Zrób to od razu bo jak trzaśnie w czasie drogi to bieda.
4. Przegub?
Sprzedaj go w czorta bo masz straszliwe padło, a części są drogie.
Jest tu kilku szczęśliwych posiadaczy diesla, ale oni mieli fart trafić zadbane egzemplarze.

pavlo88 - |20 Lip 2009|, 2009 19:21

4. Obstawiam peknieta sprezyne, mialem takie same objawy tyle ze w lewym kole
kamilIGI - |20 Lip 2009|, 2009 19:23

Ojej to widze żem trafił kosą na kamień.To się nacieszyłem autem bu.Dobrze że nie rejestrowałem auta jeszcze.To Waldi chyba lepiej silnik było by wymienić niż go remontowac co?jakie koszta zabiegów takich by były?a jesli nie znajde Jelenia??:(
Struna - |20 Lip 2009|, 2009 19:24

kamilIGI napisał/a:
a jesli nie znajde Jelenia??
znajdziesz - spójrz w lustro ;)
kamilIGI - |20 Lip 2009|, 2009 19:26

Pavlo jesteś z krosna.Znasz się coś na Vmce .Dziś byłem w Krośnie i własnie tak otworzyłem maske i żem zbladł.Możemy się skumać któregoś dnia i by ocenił.Lub przynajmniej bym porównał co żem kupił a co masz Ty.

[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 19:27 ]
no żem znalazł hehe nie no bez jaj mi az tak wesoło nie jest.Co prawda dałem 1.500 zł za niego no ale że az tak trafić.Przy zimnym silniku nie puszczał żadnej pary ale zem głupi żem nie sprawdził po jeżdzie próbnej.buu

Waldi_L_N - |20 Lip 2009|, 2009 19:41

Cena adekwatna do stanu. Myślałeś, że trafiłeś na filantropa? Niech Ci nawet nie chodzi po głowie go naprawiać, nie ma co odkrywać przetartego szlaku. Taki stan to beznadzieja i studnia bez dna.
Poczytaj posty w tym dziale sprzed dwóch - trzech lat, przeboje TomkaZ, moje, Mizaja.
Ostatnio dołączył do klubu mass44

pavlo88 - |20 Lip 2009|, 2009 19:54

Obecnie jestem w Krakowie i nie wiem kiedy bede w krosnie, byc moze w ten weekend ale to dam znac jak bede wiedzial. VM mam od roku wiec nie jestem jego znawca ale cos tam przy nim dlubalem bo poprzedni wlasciciel korzystal z uslug kolka a nie mechanik ;/ Generalnie jestem zadowolony, narazie ...

Moim zdaniem objawy jakie opisales wcale jeszcze nie przesadzaja peknietych glowic, zajrzyj do zbiorniczka wyrownawczego czy czy plyn chlodniczy masz czysty, jesli czysty to glowice dobre zreszta tu masz to ladnie opisane w ostatnim poscie

http://ford-scorpio.pl/fo...t=212&start=150

jesli glowice masz dobre to ja bym go nie sprzedawal tylko jezdzil dopoki bedzie jezdzil ;p ale to moje zdanie ;p

pablo19 - |20 Lip 2009|, 2009 20:06

pavlo88 napisał/a:
...
jesli glowice masz dobre to ja bym go nie sprzedawal tylko jezdzil dopoki bedzie jezdzil ;p ale to moje zdanie ;p

Tyle, że jak już przestanie jeździć to jego wartość mocno spadnie.

Platyn - |20 Lip 2009|, 2009 20:10

kamilIGI napisał/a:
Co się psuje w aucie jesli po rozgrzaniu silnika otwierając kurek auto puszcza pare.Gdy nisko położe ręke otworu gdzie jest kurek to chlapie olejem Nie tak strasznie ale troszke kropelek na dłoni zostawi.Tak samo jest gdy wyjme bagnet.Czy ty pierścionki?
Padniętę cylindry bo pierścienie se możesz wymieniać. Na 1000 km styknie. Poprostu wali komprechą w skrzynię korbową.
kamilIGI napisał/a:
Drugie pytanie.Gdu auto odpalam z rana to cieżko pali.Po trzymaniu kluczyka w pozycji start na rozruch auto chwile kręci tz ze 3 sekundy i odpala .w lusterku wstecznym idzie hmura dymu białego po przygazowaniu po 6 sekundach przestaje dymić.Przy wyprzedzaniu też nie dymi.Turbo śwista jak nowe.

To też jest objaw wątłej kompresji.

kamilIGI napisał/a:
Ile trzeba włożyć w silnik by pływał jak na wieloryba przystało

Dobry remoncik silnika to wydatek jakiś 5 tys zł.

[ Dodano: |20 Lip 2009|, o 20:14 ]
Waldi_L_N napisał/a:
Poczytaj posty w tym dziale sprzed dwóch - trzech lat, przeboje TomkaZ, moje, Mizaja.
Ostatnio dołączył do klubu mass44

A o mnie zapomniałeś :( Oj nieładnie ;)

kamilIGI - |20 Lip 2009|, 2009 20:16

Wystarczyło mi to wszystko no to szukam Jelenia.Auto na allegro.Może coś da się zarobić a jak nie to cena ostro w dół pozdrawiam.Zobaczcie ocencie.
pavlo88 - |20 Lip 2009|, 2009 20:19

pablo19 napisał/a:

Tyle, że jak już przestanie jeździć to jego wartość mocno spadnie.

No nie wiem czy zabardzo ma z czego spadac, a sprzedac go bez jakiegokolwiek wkladu to bedzie bardzo ciezko bo "cos" strzela i huczy

kamilIGI - |20 Lip 2009|, 2009 20:32

ps. jak kupiłem auto pojechałem na Mazury .Zrobiłem autem 1700 km z jazda po miejscu jakies 150 km.Więc tragedi chyba takiej aż niema.Myślicie że to będzie głowica ? pierścionki? cylindry?
Bo takie odpowiedzi padły .A jednoznacznej nie było zgodnośći

Platyn - |20 Lip 2009|, 2009 20:46

Na bank masz cylindry do roboty. Jaki masz przebieg? Choć przypuszczam, że coś w okolicach 200 000 na liczniku ;) . Głowice robota to wydatek ok. 1200 - 1400 zł. Zestaw naprawczy cylindra ok 600zł za jeden komplet.
A jak piszesz, że ci dmucha z bagnetu to napewno kompresja leci w skrzynię korbową. I założę się, że masz olej w odmie ( przewodach doprowadzających powietrze do silnika )
Nie martw padnięte VMy też jeżdżą. Mój zrobił bez panewki kilka tys km. I jakbym go dzisiaj poskładał to odpali i pojedzie "tylko coś mu stuka w silniku"

Waldi_L_N - |20 Lip 2009|, 2009 22:53

Platyn napisał/a:
A o mnie zapomniałeś

Wybacz :oops: nazbierało się nas trochę :):
kamilIGI, kupiłeś kupę za marne grosze. Wystaw ją na allegro za 2000, spuść 500 i wyjdziesz na zero. A wyjść na 0 przy VM-ie to jak dobrze zarobić.
Remont padliny to bezsens.

Kuzyn - |21 Lip 2009|, 2009 00:34

Platyn napisał/a:
A jak piszesz, że ci dmucha z bagnetu to napewno kompresja leci w skrzynię korbową.

Pora na motodoktora. Druga młodość będzie :)

Gaiger - |21 Lip 2009|, 2009 08:54

Kuzyn napisał/a:
Platyn napisał/a:
A jak piszesz, że ci dmucha z bagnetu to napewno kompresja leci w skrzynię korbową.

W dieslu raczej wątpię :-d

marcys - |21 Lip 2009|, 2009 09:12

no to moze ceramizera ? ;)
Platyn - |21 Lip 2009|, 2009 15:36

Kuzyn napisał/a:

Przetestowany przezemnie osobiście. I potwierdzam, że poza nieco cichszą pracą nic nie daje. Jak już porządnie dmucha to to nie jest tylko zwykłe zużycie ale na cylindrach robią się garby. Mój przed remontem na pierwszym garze w ZZ na pierścieniu uszczelniającym miał 4,5mm zamek :shock: A tak pozatym to jestem ciekaw jak kolega by go wlał na uruchomionym silniku z taaaakkkkimi przedmuchami :D . Z puszki będzie się lało prosto na wygłuszenie maski :P

Kuzyn - |21 Lip 2009|, 2009 16:57

Jak wlewałem to na zgaszonym, rozgrzanym silniku. Na uruchomionym to wszystko fruwa wkoło :) Puszkę też wcześniej podgrzewałem na kolektorze.
W skodzince felicji uskuteczniam teraz Lubro 20W50. Zamiast dolewki motodoktora. Ale i na niego pewnie przyjdzie czas :) Ale to jeszcze trochę potrwa. Narazie tylko czuć wydech olejem a nie widać dymu.

kamilIGI - |21 Lip 2009|, 2009 17:29

e no az takiej tragedi niema że wieje jak na przełenczy:DWiadomo dmucha cosik ale az tak olejem nie chl.upie.Owszem zostawi ślad na dłoni ale nie az tak wielki.myśle że to dopiero początek końca:(Jak długo moge jeszcze tym pojeżdzić?A ile kosztuje cały zakup głowicy uzbrojonej:D
Waldi_L_N - |21 Lip 2009|, 2009 17:33

kamilIGI napisał/a:
A ile kosztuje cały zakup głowicy uzbrojonej:D

Chyba 4 głowic?

kamilIGI - |21 Lip 2009|, 2009 17:36

a zapomniałem sory.
ps a co myślicie o tym silniku?czy za te pieniądze wart zachodu.Kurcze szkoda mi go sprzedawac a na silnik jeszcze mnie stać .A może ktos chce się zamienić:D

[ Dodano: |21 Lip 2009|, o 17:36 ]
http://moto.allegro.pl/it..._wyprzedaz.html

Platyn - |21 Lip 2009|, 2009 20:16

Mass44 też wymieniał silnik i wymieniony też padł ;P
Jak myślisz, że za dwa tysiące kupisz dobry silnik to się mylisz. Porządnie wyremontowany goły silnik to wydatek ok 10 tys.
A co do zakupu głowic to używanych wiele taniej nie kupisz niż oddanie twoich do regeneracji. A nigdy nie wiesz co kupisz. Nowa surowa '(goła) głowica ok 800 zl
Zresztą spytaj kolegę SławekTg, on Ci powie dokładnie co i jak i ofkoz ile kosztuje :P ;)

[ Dodano: |21 Lip 2009|, o 20:24 ]
kamilIGI napisał/a:

[ Dodano: |21 Lip 2009|, o 17:36 ]
http://moto.allegro.pl/it..._wyprzedaz.html

Jak dobrze kojarzę to kilka miesięcy temu ten sam egzemplarz był na allegro do sprzedania w całości. Podobno tylko coś mu w silniku dolegało. Chyba uszczelka ? Ale głowy nie dam. Poprostu coś mi się kojarzy ten egzemplarz.

arturrrr - |21 Lip 2009|, 2009 21:54

kamilIGI napisał/a:
Co prawda dałem 1.500

ja p :neutral: :) :-D :-d :690: :shock: e tyle kasy wywalic....

ciesz sie ze wogole sie kolka kreca :690:

[ Dodano: |21 Lip 2009|, o 21:56 ]
kamilIGI napisał/a:
A może ktos chce się zamienić:D

ja ci dam radio za niego

Gaiger - |21 Lip 2009|, 2009 22:04

Platyn napisał/a:
A co do zakupu głowic to używanych wiele taniej nie kupisz niż oddanie twoich do regeneracji. A nigdy nie wiesz co kupisz.

Wiesz nawet jak jest szczelna przy kupnie to nie znaczy że nie pęknie potem.

kamilIGI - |22 Lip 2009|, 2009 17:53

Auto sprzedane powtarzam Sprzedane!!!! dziś:D kto zgadnie za ile?:D powiem że zarobiłem :D
Zysio - |22 Lip 2009|, 2009 17:58

2kPLN? ;)

PS. Pewnie niebawem nowego użytkownika powitamy:P

kamilIGI - |22 Lip 2009|, 2009 19:45

troche więcej:D jakby co to nie Ja:Dpozdrawiam.To teraz czas na nowego Wielorybka .Chyba nauczke juz dostałem:D
arturrrr - |22 Lip 2009|, 2009 20:24

kamilIGI napisał/a:
To teraz czas na nowego Wielorybka

na nastepnego w stanie jakim takim to chyba bedziesz musial troszke wiecej wydac...Mk3
ponizej 7-8 k ;) za diesla to sa same wraki - niestety za darmo nikt ci dobrego auta nie odda.

Waski - |22 Lip 2009|, 2009 23:01

nie kupuj diesla(scorpio) - prosze Cie - kup sobie lepij golfa w dieslu
arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 11:37

Waski napisał/a:

Za taki tekst powinienes sam siebie z forum wywalic...
Pomijajac juz fakt, ze dajesz gorszacy przyklad bedac uczestnikiem forum jezdzisz jakims jezdzidlem typu focus - to jeszcze odstraszasz potencjalnych przyszlych uczestnikow forum SCORPIO , ktorzy moga zasilic nieliczne szeregi dzialu diesel.

Przez takie wypowiedzi wlasnie szerza sie podzialy na forum i zbednae klotnie...

Mam nadzieje ,ze kolega jednak znajdzie odpowiedniego Scorpio w dieslu i bedzie sie nim dlugo cieszyl...jednak musi troszke niestety zaplacic - chyba ze jak bylo wczesniej trafi na jakiegos filantropa.

arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 12:07

czemu sądzisz że to fokus? jak wiem one od 98 szły a kolega ma 94, stawiam na fiestę

:-d :-d :-d - dobrze ze chociaz Ford przynajmniej

Janek - |23 Lip 2009|, 2009 14:44

arturrrr, -jest nas niwielu ! ale przynajmniej jeden pilnuje porządku tutai !
Ciekawe ilu jeszcze nas zostało :695: :695: :695:

arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 15:08

Janek napisał/a:
Ciekawe ilu jeszcze nas zostało :695: :695: :695:

takie czasy, takie czasy...

Adam_2000 - |23 Lip 2009|, 2009 15:37

arturrrr napisał/a:
takie czasy, takie czasy...

Raczej chyba "takie silniki, takie silniki..." ;)

arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 15:49

Adam_2000 napisał/a:
takie silniki, takie silniki...

nigdy nie zakladajmy z gory niepowodzenia bo inaczej jestesmy na nie skazani :one: jaki kierowca - taki silnik

Struna - |23 Lip 2009|, 2009 15:50

jakby to było nowe auto to by tak rzec można, a że kupujesz używkę to niejako kot w worku.
arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 16:38

Moze kiedys jeszcze wznowia produkcje...VM- np: TDCI albo cus w tym stylu :690: :695:
pablo19 - |23 Lip 2009|, 2009 16:54

Fiat-a 500, Garbusa, Mini, Multiple, (C6 jakby kontynuuje DS-a) wznowili, więc kto wie, może i Scorpio tysz będzie kiedyś ;)
Struna - |23 Lip 2009|, 2009 16:55

VM nadal przecież robi silniki.
Waski - |23 Lip 2009|, 2009 19:36

arturrrr, jak chcesz to zaraz Ciebie wywale i nie bedziesz sie rzucał jak wesz na grzebieniu
przemysl zanim cos napiszesz
owszem jezdze Fordem Fiestą i wcale się tego nie wstydzę nawet gdyby to nie miał byc etap przejsciowy a Ty kup sobie cos na obnizenie cisnienia albo na uspokojenie bo tak napastliwego tonu w moim kierunku sobie nie zycze

radze koledze zeby sobie kupil golfa jesli za 2 tys pln chce diesla bo inne za te pieniadze nie chodza natomiast jesli scorpio to w benzynie - nie jestem fanatykiem wiec radze mu cos co dla niego bedzie najlepsze - dla mnie jest mało istotne czy bedzie jezdzil scorpio w dieslu czy golfem w dieslu - istotne jest zeby nie wpakował się na minę i był zadowolony a Ty pakujesz kolegę wprost na mine bo kazesz mu kupowac auto z ktorego zadowolone jest okolo promil włascicieli a do tego jeszcze wyskakujesz do mnie

i jeszcze jedno to przez taka napastliwosc jak Twoja generują sie konfilkty i podziały

podsumowujac: miej się na bacznosci

Pozdrawiam
Wąski

arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 20:19

Alez to nie byla napastliwosc tylko ironiczny obiektywizm... :-D
- jak tam se chcesz to sie bujaj dalej tym swoim etapem przejsciowym czy jak to zwa Fiesta, ale odgrazaj sie bo to nieladnie .

:/
Waski napisał/a:
i jeszcze jedno to przez taka napastliwosc jak Twoja

z kolei forumowicze sami ocenia kto tu jest napastliwy.

Podsumowujac - VM to bardzo dobry wynalazek :):

Waski - |23 Lip 2009|, 2009 20:28

obiektywizm w twoim wykonaniu hahaha
to co prezentujesz to jest fanatyzm i [censored] a nie obiektywizm człowieku

to nie grozby to ostrzezenia

Cytat:
z kolei forumowicze sami ocenia kto tu jest napastliwy.

i nie prowokuj nikogo do angazowania się w tą wymianę zdań

dla mnie EOT

arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 21:19

Waski napisał/a:
to nie grozby to ostrzezenia

tak, tak, rozumiem -to w koncu Twoje prywatne forum , gdzie prawdziwi fani -
a przedewszystkim uzytkownicy Scorpio nie maja prawa promowac Scorpio,
ale za to dowolnie mozna oczerniac Scorpio VM

Waski napisał/a:

Jaki administrator grupy tematycznej jest w opozycji do jednej z czesci zasadniczego zagadnienia owej grupy tematycznej jakim w tym przypadku jest Scorpio VM -
SIE PYTAM ???

W nazwie tej grupy tematycznej widnieje :
Ford Scorpio Team

a nie wv golf , audi, fiesta czy inne wynalazki....

A wiec czlowieku / czytaj Waski / ostrzegasz mnie przed promowaniem i obrana modelu MK3 VM ... na forum wlasnie jemu poswieconemu ???
:690: :690: :690:

daj mi i 100 ostrzezen - a ja dalej bede bronil na tym forum nazwy , marki i modelu w tym przypadku Scorpio MK3 VM

a na drugim razem nie odradzaj i nie krytykuj Scorpio diesla na forum jemu poswieconemu....bo tu chodzi o rozwiazywanie problemow z VM a nie uswiadamianie ludzi i zbawianie swiata :695:

pablo19 - |23 Lip 2009|, 2009 21:28

arturrrr napisał/a:
...Mk3
ponizej 7-8 k ;) za diesla to sa same wraki - niestety za darmo nikt ci dobrego auta nie odda.

Artur odnosząc się do Twojej wypowiedzi nie wiem czemu tak negujesz wypowiedź Wąskiego?
Sam stwierdziłeś, że za tą kasę to szrot i trzeba się liczyć z dołożeniem hajsu aby to jeździło i Wąski podał alternatywe, a to że kolega pisał o MK3 to niestety wykluczyło Scorpio z PSA więc co miało zostać zaproponowane ?
My tu "czasami" pomagamy ludziom (wiedząc to i owo), a nie wpędzamy ich z opaską na oczach do lasu porośniętego agrestem.

Struna - |23 Lip 2009|, 2009 21:29

pablo19, kolega arturrrr, to taki chyba "rebel no reason" ;)
irek - |23 Lip 2009|, 2009 21:34

arturrrr napisał/a:
obrana modelu MK3 VM

tutaj nie ma co bronić tutaj trzeba ostrzegać

arturrrr napisał/a:
i nie krytykuj Scorpio diesla na forum jemu poswieconemu

i właśnie poto jest forum wieloletnie aby krytykować akurat VMa w oczatym, na tym forum jest strasznie mały odsetek ludzi szczęśliwych z używania VMa, prędzej czy później będzie płacz

pablo19 - |23 Lip 2009|, 2009 21:37

Widać Arturze nie włożyłeś w to auto jeszcze tyle kasy/nerwów i czasu co np. Waldi i życzę Tobie aby dalej tak było, jak mi nie wierzysz to pogadaj z Waldim, ja już się dowiedziałem co to VM i na co potrafi człowieka skazać -> albo kapitalka za niezłą kasę i to jeszcze dobrze jest się znać na dieslach żeby wsiego dopilnować albo telefon do Julka i odzyskanie kasy na poloneza.
arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 21:52

Bedzie dobrze, bedzie dobrze, wszyscy beda zadowoleni, posiadacze bezyny beda zadowoleni i posiadacze diesli beda zadowoleni - ja was wszystkich zadowole jak mnie Waski z forum w koncu
w :695: :695: :695: :695: :695: :695: :695: :695: i

wtedy bedziecie zadowoleni - ale puki tu jestem - to nie krytykowac VM - tylko pomagac please :027:

pablo19 - |23 Lip 2009|, 2009 21:56

arturrrr napisał/a:
...
wtedy bedziecie zadowoleni - ale puki tu jestem - to nie krytykowac VM - tylko pomagac please :027:

A coś się koledze popsuło ?

Struna - |23 Lip 2009|, 2009 21:58

arturrrr napisał/a:
tylko pomagac please
podac zapałki ? :D
arturrrr - |23 Lip 2009|, 2009 22:03

ale dajecie po jajach - jak tak dalej pojdzie - to wszyscy z tego dzialu uciekna - straszycie przyszlych posiadaczy Scorpio z tym wdziecznym silniczkiem VM...
nie kumam - jakis defetyzm sie tu szerzy

pablo19 - |23 Lip 2009|, 2009 22:04

Może już nie OTujmy i poczekajmy do jakiejś usterki tu, żebyśmy dalej mogli pomagać, OK Artur ?
Janek - |23 Lip 2009|, 2009 23:32

arturrrr, -ale jaja !!!pomimo wielkiego szacunku do wąskiego-to chyba ten gość oszalał !!!
(wąski napisał- jak chcesz to zaraz Ciebie wywale i nie bedziesz sie rzucał jak wesz na grzebieniu )( radze koledze zeby sobie kupil golfa )
To już nie można na tym forum chwalić swego scorpia ? kupić zamiast scorpia golfa ?-chyba teń gość na m..g upadł !-przydałoby się leczenie :-d :-d :-d
Powinien siebie za tak obrażliwe słowa pod twoim adresem-WYWALIĆ !
Czy jak się jest administratorem to można innych obrażać ???

Nie wiem -jeżdżę od 3 lat,fakt iż rozbierałem silnik,robiłem głowice-dał popalić jak każde 10-letnie auto-dla mnie jest super-dalej ciągam lawetę a nie jak większość tylko użytkuje-dla mnie cały czas zarabia i to nieżle ! a porady kolegów z forum bardzo przydały się w naprawie silnika a zwłaszcza waldiego ! Wąski-my nie krytykujemy innych silników-my po prostu kochamy swoje AUTKA-jak chcesz to wywal nas obydwóch i załóż NOWE FORUM -Scorpio Disel GOLF !!!

ZOMO - |24 Lip 2009|, 2009 00:06

arturrrr napisał/a:
ja was wszystkich zadowole jak mnie Waski z forum w koncu
w i

tak więc wyrok będzie bardzo salomonowy na razie:

kol. arturrrr warn 2pkt za wyuśmiechowany wulgaryzm Image Hosted by ImageShack.us

kol. Janek niezbyt uprzejmie odniósł się do Administratora tego Forum, dlatego aby więcej tego nie robił - konto zawieszone do czasu zapewne równie salomonowej decyzji kol. Wąskiego

tyle, zalecam uspokojenie emocji gdyż to już któraś z kolei agresja kolegów "od diesla"

arturrrr - |24 Lip 2009|, 2009 10:20

ZOMO napisał/a:
agresja kolegów "od diesla"

kolega Janek i ja zostalismy ofiarami wypaczonej sprawiedliwosci na tym forum,
a pamietne slowa:
Janek napisał/a:
-my nie krytykujemy innych silników-my po prostu kochamy swoje AUTKA
- powinny zostac wpisane do naglowka forum Scorpio diesel.
Jako ze my tylko wystepujemy w obronie na NASZYM forum.

a co do kolegi z watku co kupil i sprzedal VM-a , to mysle ze do nas szybko wroci nastepnym VM-em oczywiscie ;)

Zysio - |24 Lip 2009|, 2009 15:06

arturrrr, mimo że szanuję Twoje zdanie, to...

arturrrr napisał/a:
to mysle ze do nas szybko wroci nastepnym VM-em oczywiscie

z tym się raczej nie zgodzę, mało kto po zakupie "miny" nie zrazi się ogólnie do marki/modelu/silnika czy czego tam jeszcze.

Waldi_L_N - |24 Lip 2009|, 2009 15:25

Janek napisał/a:
fakt iż rozbierałem silnik,robiłem głowice-dał popalić jak każde 10-letnie auto

No to przesadziłeś. Rok temu sprzedałem (i to był paskudny błąd) Volvo 760 2,4 TD '90 czyli dorosłe auto. Niedawno miałem kontakt z właścicielami. Nic nie robią poza normalnymi sprawami typu płyny i filtry i już na liczniku autka jest ponad 500k km. Ręczę, że nigdy nie była tam wcześniej robiona głowica czy silnik. Auto paliło na trasie ok. 7,5l/100km a w mieście do 9l.
Nie porównuj trwałości tego VM-a do starych diesli MB, VW czy japońców.

marcys - |24 Lip 2009|, 2009 15:27

arturrrr napisał/a:
kolega Janek i ja zostalismy ofiarami wypaczonej sprawiedliwosci na tym forum,
a pamietne slowa:

biedactwa nikt was nie kocha ;) cale szczescie czy to dzial diesla czy inkszy nikt tu zaciemniac ne bedzie. VW to Vadliwy Motór i wczesniej czy pozniej - czego dwóm rebelatiom (ostatnim ?? ) zycze. i zeby nie bylo - 12V6 tez mozna "zalatwic" czego nizej podpisany wraz z zoną dokonal ale pan ziutek tokarz za 3 flaszki splanowal glowice plus pare uszczelek i smiga za 2 stowki za gotowo a i tak sie zastanawiam czy nie lepiej bylo inny silnik kupic ;) przy okazji poderznęlismy glowice prawie o 1mm. nigdy tak ladnie nie chodzil jak teraz :-d

arturrrr - |24 Lip 2009|, 2009 16:03

Znam osobiscie goscia co na taryfie wlasnie VM - em wykrecil ponad 400 000 i tez nie zmienial nic poza servisem paski, filtry , plyny - dodam ze jak go zanabyl to juz bylo nakrecone 140 000 - jak ktos umie dodawac to niech sobie policzy ile to daje w sumie niezawodnej jazdy tym motorem :shock:
Struna - |24 Lip 2009|, 2009 16:05

arturrrr napisał/a:
Znam osobiscie goscia co na taryfie wlasnie VM - em wykrecil ponad 400 000 i tez nie zmienial nic poza servisem paski, filtry , plyny - dodam ze jak go zanabyl to juz bylo nakrecone 140 000 - jak ktos umie dodawac to niech sobie policzy ile to daje w sumie niezawodnej jazdy tym motorem :shock:
jak to jest - jedna jaskółka wiosny nie czyni :) nie wiem czemu nei jesteś w stanie przyznać, że ukłąd chodzenia w tym silniku jest spieprzony. To samo magistrala do smarowania idzie szeregowo i przy końcu ciśnienie już jest na tyle mizerne że się zaczynają szklaneczki dostawać, potem wypada popychacz itd.

Jak się go nieco zmodyfikuje to jakiś czas pojeździ, ale do trwałych konstrukcji to to nie należy po prostu i już.

arturrrr - |24 Lip 2009|, 2009 16:59

moze nie jest spieprzony - lecz nie do konca doskonaly... ale sa i zywotne egzemplarze ;)
Struna - |24 Lip 2009|, 2009 17:04

ja np. o cosworth-cie BOB bez problemu mogę powiedzieć, że ma spieprzony konstrukcyjnie rozrząd. Za to VM ma spieprzone chłodzenie i smarowanie - w konsekwencji wypadają laski i pękają głowice. Do tego mało jest kumatych ludzi co wiedza jak je leczyć i potem jest jak jest.
pablo19 - |24 Lip 2009|, 2009 17:10

Nie wiem, czemu Arturze robisz tu poszkodowanych z właścicieli VMów, skoro macie swój dział, a Ty tego nie doceniasz? Tak sobie właśnie spojrzałem, że mamy dział kuter, a nie mamy np działu, 12V6 czy kosa, czyżby dlatego, że są one mniej awaryjne ?
Pytanie z innej beczki czemu jest tak mało wpisów posiadaczy Scorków z PSA o padniętych motorach czy usterkach uniemożliwiających dalszą eksploatację.
Może postaraj się obiektywnie przyjąć do wiadomości, że może VM jest"nie do konca doskonaly",a może jest po prostu gorszy od innych jednostek.

arturrrr - |24 Lip 2009|, 2009 17:52

Ludzie - skoro za diesla trzeba wiecej dac podczas kupna - to znaczy , ze diesel jest lepszym wynalazkiem niz petrole ...przeciez nie bede tu zachwalal diesli bo nie o to idzie
- mi chodzi o to co by inni dali dieslom swiety spokoj - sa jakie sa.
Nie wiem z czego wynikaja te ataki krytyki VM-a / pomijam obiektywne wypowiedzi /
-nie ma co zaczynac nowej debaty vm- czy benzol bo to nie ma sensu.
Poczytajcie watek od poczatku to sie okaze kto na kogo nastaje i o co komu chodzi :?
Gdzies zatracila sie tu idea tego forum...a za to jest pelno zlosliwych uwag ,,madrych,, rad , oraz stronniczosci .

Poto jest forum aby debatowac - ale widze ze krytykowac, grozic i wypowiadac sie zlosliwie co do innych wolno tylko admiralicji :neutral: :neutral: :neutral:
Ludzie tu sa zastraszani i tyle.

Struna - |24 Lip 2009|, 2009 18:47

arturrrr napisał/a:
Ludzie tu sa zastraszani i tyle.
czujesz się zastraszony ? ;)
arturrrr napisał/a:
skoro za diesla trzeba wiecej dac podczas kupna - to znaczy , ze diesel jest lepszym wynalazkiem niz petrole ...
hehehe :) naiwne tłumaczenie nieco.

Wyprodukowanie diesla jest droższe, do tego aby diesel spełnił jakiekolwiek w miarę normy to musza w niego ciężką mamonę inwestować - stąd jakby diesel jest droższy w zakupie, niestety nie oznacza to że jest lepszy :)

W benzyniaku za drobne masz normę co najmniej euro1 a żeby diesel ją spełnił to już trzeba sporych nakładów. A euro3 to wogóle abstrakcja dla diesla.

Waldi_L_N - |24 Lip 2009|, 2009 19:06

pablo19 napisał/a:
Tak sobie właśnie spojrzałem, że mamy dział kuter, a nie mamy np działu, 12V6 czy kosa, czyżby dlatego, że są one mniej awaryjne ?

Nie pablo19, dział diesla oddzielono dlatego, że cały czas wtrącali się koledzy z zagazowanych benzyniaków z tekstami: "Gnojowóz jest be, bo ja nie lubię diesli, choć nigdy nim nie jeździłem."

pablo19 - |24 Lip 2009|, 2009 19:08

Waldi_L_N napisał/a:
pablo19 napisał/a:
Tak sobie właśnie spojrzałem, że mamy dział kuter, a nie mamy np działu, 12V6 czy kosa, czyżby dlatego, że są one mniej awaryjne ?

Nie pablo19, dział diesla oddzielono dlatego, że cały czas wtrącali się koledzy z zagazowanych benzyniaków z tekstami: "Gnojowóz jest be, bo ja nie lubię diesli, choć nigdy nim nie jeździłem."

No pacz Pan, to nie ładnie z ich strony.
Ja mam w domu 2 kutry, ale made in France :) i jest GIT.
A i jeden Made in Poland Warsaw czyt. Ursus :D

Waldi_L_N - |24 Lip 2009|, 2009 19:10

To kup sobie nowego espace w dieslu, poczujesz się jak w VM-e :twisted:
arturrrr - |24 Lip 2009|, 2009 20:08

Struna napisał/a:
Wyprodukowanie diesla jest droższe, do tego aby diesel spełnił jakiekolwiek w miarę normy to musza w niego ciężką mamonę inwestować - stąd jakby diesel jest droższy w zakupie, niestety nie oznacza to że jest lepszy :)

no i zapomniales dodac dwie najwazniejsze rzeczy - czyli co nieco o ekonomi i zywotnosci tego wynalazku ;)

Kuzyn - |24 Lip 2009|, 2009 21:50

marcys napisał/a:
poderznęlismy glowice prawie o 1mm. nigdy tak ladnie nie chodzil jak teraz

Efekt placebo moim zdaniem :690: Podczas planowania głowicy oprócz korzyści są jeszcze zwiększone opory, które stawia tłok w trakcie sprężania. W konstrukcjach z dawnych lat mogłoby to mieć sens. W nowoczesnych, uhm. No co najwyżej nie znaczne.
Struna napisał/a:
ja np. o cosworth-cie BOB bez problemu mogę powiedzieć, że ma spieprzony konstrukcyjnie rozrząd. Za to VM ma spieprzone chłodzenie i smarowanie - w konsekwencji wypadają laski i pękają głowice.

Jeśli Cosworth jest spiepszony na tym samym poziomie co VW to nie ma się czym martwić. Chwila porannego dzwonienia a jeden na 100 użytkowników urwał łańcuch... ;)
O VMach nie mam zielonego pojęcia...
arturrrr napisał/a:
Ludzie - skoro za diesla trzeba wiecej dac podczas kupna - to znaczy , ze diesel jest lepszym wynalazkiem niz petrole

Diesle kupują ci co zbierają albo odkupują "oszczędności". Za karę dla nich diesle są droższe :690:
arturrrr napisał/a:
no i zapomniales dodac dwie najwazniejsze rzeczy - czyli co nieco o ekonomi

jw...
Nie mieszać w to ekonomii :p
I Wąski, fakt pojechałeś po bandzie :)

arturrrr - |24 Lip 2009|, 2009 22:05

Kuzyn napisał/a:
I Wąski, fakt pojechałeś po bandzie :)

oj pojechal, pojechal... :oops: :oops: :oops:

ale jutro juz nikt o tym pamietal nie bedzie - jakie to smutne

pablo19 - |25 Lip 2009|, 2009 00:20

arturrrr napisał/a:
...
ale jutro juz nikt o tym pamietal nie bedzie - jakie to smutne

Ja już dziś nie pamiętam i wcale się nie smucę :) Żyjmy i pozwólmy żyć innym HEJ :D 8)

kamilIGI - |25 Lip 2009|, 2009 21:13

No i niestety tym razem padło na Passata B3 1.8 Gaz oczywiśćie na handel:D
Być może wróce do Wielorybka jak bedzie mnie stać na ładne MK2.
Pozdrawiam wszystkich VM-maniaków
Bede mile wspominał swojego Valenia:D niewiem jak będzie z obecnym właścicielem:D

marcys - |27 Lip 2009|, 2009 07:40

Kuzyn napisał/a:
Efekt placebo moim zdaniem Podczas planowania głowicy oprócz korzyści są jeszcze zwiększone opory, które stawia tłok w trakcie sprężania. W konstrukcjach z dawnych lat mogłoby to mieć sens. W nowoczesnych, uhm. No co najwyżej nie znaczne.

ee sadze po prostu ze powrocil w okolice fabrycznej komprechy i tyle ;) za to gora sie wyraznie poprawila co jest bolaczką 2,9.

arturrrr napisał/a:
arturrrr napisał/a:
Ludzie - skoro za diesla trzeba wiecej dac podczas kupna - to znaczy , ze diesel jest lepszym wynalazkiem niz petrole

:rofl: :rofl: :rofl:

arturrrr - |27 Lip 2009|, 2009 09:58

marcys napisał/a:
ee sadze po prostu ze powrocil w okolice fabrycznej komprechy i tyle
:lol: :lol: :lol:

objetosc komory sprezania sie zmniejszyla - a wiec radze powrocic, ale w okolice zdrowego rozsadku

- a to ze diesel jest lepszym wynalazkiem nie podlega dyskusji - chyba ze kolega bedzie tworzyl nowe prawa fizyki, mechaniki i ekonomiki :690: :690: :690:

Adam_2000 - |27 Lip 2009|, 2009 10:15

arturrrr napisał/a:
- a to ze diesel jest lepszym wynalazkiem nie podlega dyskusji -

A te gupki z F1 i WRC o tym nie wiedzą ;)

marcys - |27 Lip 2009|, 2009 11:35

arturrrr napisał/a:
objetosc komory sprezania sie zmniejszyla - a wiec radze powrocic, ale w okolice zdrowego rozsadku

i zwiazku z tym co? kompresja spadła a VM wymiata? Z tym poziomem wiedzy kolega moze ma diesla z PSA pod maska i stad tak zazarcie broni jak jak nie przymierzajac Kmiciu Czestochowy? :690:

arturrrr - |27 Lip 2009|, 2009 12:54

marcys napisał/a:
i zwiazku z tym co? kompresja spadła a VM wymiata?

gdzie kompresja spadla ??? - przy planowaniu glowic kompresja to moze ale wzrosnac...i tyle

marcys - |27 Lip 2009|, 2009 13:35

arturrrr napisał/a:
gdzie kompresja spadla ??? - przy planowaniu glowic kompresja to moze ale wzrosnac...i tyle

moze wzrosnąc i tyle? a co ja napisalem powyzej? nie no EŁOT z mojej strony bo to masakra jakas.

Waldi_L_N - |27 Lip 2009|, 2009 13:42

arturrrr napisał/a:
przy planowaniu glowic kompresja to moze ale wzrosnac...i tyle

A co ma wzrosnąć, jeżeli głowica jest płaska? Przecież w VM nie ma w głowicy komór spalania :):

adamf - |28 Lip 2009|, 2009 00:57

DO kolegi WALDI L-N mam nadzieje ze nie zapomniałeś czym się różnią silniki z wtryskiem paliwa bazposrednim a posrednim np.vm planując głowice vm przybliżasz komorę spalania która jest w FOR-KOMORZE WZGLĘDEM TŁOKA i tyle na ten temat pozdrawiam,,,,,,,,,,,,,,,,adamf..........
Kuzyn - |28 Lip 2009|, 2009 02:10

adamf napisał/a:
vm planując głowice vm przybliżasz komorę spalania która jest w FOR-KOMORZE WZGLĘDEM TŁOKA i tyle na ten temat pozdrawiam

Nie wiem co to jest forkomora, ale w jaki sposób ma wzrosnąć kompresja skoro głowica przed i po planowaniu jest jednakowo płaska?

Waldi_L_N - |28 Lip 2009|, 2009 06:39

adamf napisał/a:
DO kolegi WALDI L-N mam nadzieje ze nie zapomniałeś czym się różnią silniki z wtryskiem paliwa bazposrednim a posrednim np.vm planując głowice vm przybliżasz komorę spalania która jest w FOR-KOMORZE WZGLĘDEM TŁOKA i tyle na ten temat pozdrawiam,,,,,,,,,,,,,,,,adamf..........

Tak, oczywiście, ale jaki przekrój komory spalania jest w tym miejscu i jaki wpływ będzie to miało na zmianę stopnia sprężania? :roll: Rozważmy:
Dużo zawyżając jej przekrój to jest 1cm2 (to ta dziurka do forkomory i jej realna powierzchnia nie przekracza 0,5cm2). Zabielamy załóżmy o 0,01 cm, czyli objętość cylindra spada o dV=0,01cm3. Zakładając objętość jednego cylindra Vc=500cm3 i stopień sprężania s=1:30 możemy wyliczyć objętość komory spalania - Vks=Vc x S=500 cm3 x 1/30=16,6666667cm3 Po planowaniu pojemność komory spalania spada i wynosi Vks1=Vks - dV= 16,6666667cm3 - 0.01cm3=16,6566667cm3, żeby być dokładnym to zmianie ulega też objętość cylindrów Vc1 = Vc - dV= 500cm3 - 0,02cm3=499,99cm3
czyli nowy stopień sprężania S1= Vks1/Vc1-dV = 16,65666667cm3 / 499,99cm3=1/30,0174104
Tyle obliczeń z pogranicza prostej matematyki i fizyki.
DO kolegi adamf, jakie to ma znaczenie?
W razie wątpliwości mogę zrobić rysunki.
Większe znaczenie na stopień sprężania licząc takie przecinki będzie miała dokładność wykonania świec żarowych i wtrysków.

arturrrr - |28 Lip 2009|, 2009 10:25

Waldi_L_N napisał/a:
Tyle obliczeń z pogranicza prostej matematyki i fizyki.

Choc bys nie wiem ja nowa matme i fize zaczal wymyscla to nie zmienisz faktu, ze jak zmniejszysz objetosc czegos to cisnienie gazow w bezdyskusyjnie wzrosnie w skutek wiekszego sprezania - i nie ma znaczenia o ile ...czy o 0,1 czy o 0,000000000001. ;)

a wiec - go back to shool please ...

Waldi_L_N napisał/a:
czyli objętość cylindra spada o dV=0,01cm3

widac ze zaprzeczasz sam sobie - boinaczej tego nie da sie zinterpretowac - pozdro ;)

marcys - |28 Lip 2009|, 2009 11:14

arturrrr napisał/a:
e jak zmniejszysz objetosc czegos to cisnienie gazow w bezdyskusyjnie wzrosnie w skutek wiekszego sprezania

czyli jednak kompresja wzrasta? no kolega by sie zdecydowal w koncu. ( a propos zdrowego rozsadku )

arturrrr - |28 Lip 2009|, 2009 11:29

marcys napisał/a:
czyli jednak kompresja wzrasta? no kolega by sie zdecydowal w koncu. ( a propos zdrowego rozsadku )

apropos zdrowego rozsadku proponuje poczytac moje poprzednie posty ....
pewnie , ze kompresja wzrosnie - od poczatku przy tym wlasnie obstaje :):

Waldi_L_N - |28 Lip 2009|, 2009 13:50

Oczywiście, wzrosło kosmicznie, a także niewątpliwie przybyło 25KM i 100Nm.
arturrrr napisał/a:
Waldi_L_N napisał/a:
czyli objętość cylindra spada o dV=0,01cm3

widac ze zaprzeczasz sam sobie - boinaczej tego nie da sie zinterpretowac - pozdro ;)

No jedną rzecz trzeba sprostować, może pospieszyłem się z jednym określeniem - nie chodziło mi o jako taki cylinder - tylko o łączną sumaryczną objętość roboczą - czyli objętość cylindra w bloku plus forkomorę i w uproszczeniu całość objętości określiłem jako Vc. Oczywiście, że objętość cylindryczna nie ulegnie zmianie - zmieni się tylko wysokość "łącznika" pomiędzy cylindrem a forkomorą. Co innego gdy komora spalania jest w głowicy - to daje zupełnie inne wartości. A zmiana ciśnienia z 30bar na 30,017bar? Nie róbcie sobie jaj. Większość warsztatów nie ma nawet możliwości zmierzyć takich różnic.
Swoją drogą niezaprzeczalnie stopień sprężania wzrósł - ja tylko udowadniam, że w stopniu nic nie znaczącym, bo więcej dałoby przekroczenie dopuszczalnego momentu na wtryskiwaczu i dociągnięcie go o 90st. za mocno.

arturrrr - |28 Lip 2009|, 2009 14:10

Waldi_L_N napisał/a:
Oczywiście, wzrosło kosmicznie, a także niewątpliwie przybyło 25KM i 100Nm.

wskutek planowania to bedziemy mieli przyrost mocy taki - jak by nas mucha na hol wziazc hciala :695: ...czyli procent tak znikomy ze nie ma co dalej drazyc.
I mimo ze dotyczy to walenia to i tak zeszlismy z tematu... :roll:

Kuzyn - |28 Lip 2009|, 2009 17:27

arturrrr, jednak Wąski nie przesadził. Upartyś strasznie.
Golfy rządzą!! I Skoda Felicja!

arturrrr - |28 Lip 2009|, 2009 18:59

Kuzyn napisał/a:
Golfy rządzą!! I Skoda Felicja!

:roll: ze co?

slawektg - |28 Lip 2009|, 2009 22:55

Pare dni mnie nie bylo i co???Nudzicie sie?Zajmijcie sie czyms pozytecznym zamiast mierzyc zawartosc cukru w cukrze.Dla nas VMowcow ten motor jest cool i wystarczy.Nikogo z posiadaczy nie trzeba przekonywac, a innych zachecac.powiedzcie lepiej jak wyktecic filtr paliwa,bo mi niedomaga......
Waldi_L_N - |28 Lip 2009|, 2009 23:03

slawektg napisał/a:
powiedzcie lepiej jak wyktecic filtr paliwa,bo mi niedomaga

Taka długa śruba M5 lub M6 na przelot przez filtr? Wykręcasz ją i odpada dolny dekiel i wkład. Z tego co pamiętam. Najtrudniej wyjąć tą śrubę by wymienić na niej oring.

slawektg - |28 Lip 2009|, 2009 23:20

tez mi sie wydawalo,ze to tak bedzie,ale na dole jest srubka na klucz 8,ale wykreca sie tylko krotka srubka zakonczona stozkiem
Gaiger - |29 Lip 2009|, 2009 07:28

slawektg napisał/a:
tez mi sie wydawalo,ze to tak bedzie,ale na dole jest srubka na klucz 8,ale wykreca sie tylko krotka srubka zakonczona stozkiem

Ta służy do spuszczania wody i brudu z filtra.

slawektg - |29 Lip 2009|, 2009 20:53

co Ty powiesz.....a ja bym sie zastanawial i zastanawialllll.....Ale co z tego wynika?wiesz jak odkrecic ten zadzumiony filtr?
krzycho_s - |29 Lip 2009|, 2009 21:06

slawektg napisał/a:
Ale co z tego wynika?wiesz jak odkrecic ten zadzumiony filtr?

Żartujesz,prawda?
Waldi_L_N napisał/a:
Taka długa śruba M5 lub M6 na przelot przez filtr? Wykręcasz ją i odpada dolny dekiel i wkład

Bingo:)

arturrrr - |29 Lip 2009|, 2009 21:30

nie ma posta
Waldi_L_N - |29 Lip 2009|, 2009 22:17

arturrrr napisał/a:
nie ma posta

Hę? To tak dla sporu nabijamy? Czy Twoja wypowiedź wnosi jakąś ukrytą wartość. Jeśli tak, to jak dla mnie ukryta jest bardzo głęboko :036:

arturrrr - |29 Lip 2009|, 2009 22:31

to Slawek se z Was jaja robi a wszyscy na to ida i tlumacza jak sie rozbiera filtr paliwa :690: :690: :690:

to tak jak by kto zaczal nauczycielce od polskiego wykladac o co w Panu Tadeuszu biega... ;)

krzycho_s - |29 Lip 2009|, 2009 23:20

Zadal pytanie,dostal odpowiedz.Moze sprawdza nasza czujnosc i tyle.
slawektg - |29 Lip 2009|, 2009 23:31

:064: Panowie,styka,bo to jednak OT.Moze stworzyc taki dieslowy HP?
Gaiger - |30 Lip 2009|, 2009 07:30

:-d
slawektg napisał/a:
:064: Panowie,styka,bo to jednak OT.Moze stworzyc taki dieslowy HP?
:-d :rofl:
arturrrr - |30 Lip 2009|, 2009 10:24

slawektg napisał/a:
taki dieslowy HP?

VM - kontra reszta swiata..

Struna - |30 Lip 2009|, 2009 15:05

arturrrr napisał/a:
VM - kontra reszta swiata..
silence - i'll kill you :twisted:
mass44 - |2 Sie 2009|, 2009 21:38

Ludziska ale wy problemy macie każdy jeździ czym chce nie ważne czy to vemka czy cosi ważne że scorek :P ja miałem wemke sypała się jak domu w pakistanie ale przynajmniej była zawsze przygoda jak gdzieś dalej jechałem :D teraz mam scorpio na benie co prawda sie jak narazie nie psuje (oby jak najdłużej) i jestem zadowolony.
Wszyscy jesteśmy miłośnikami tych pięknych i jakże wygodnych wozidupek więc pomagajmy sobie wzajemnie i bedzie dobrze.

Pozdrowienia !!