Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Nadwozie - Zawiasy, drzwi opad³y.

simplus_team7 - |1 Lip 2009|, 2009 19:58
Temat postu: Zawiasy, drzwi opad³y.
Mam problem z przednimi drzwiami we Wielorybku opad³y. Czy jako¶ siê to reguluje, czy co¶ siê tam wymienia, a jak wymienia, to gdzie mo¿na zakupiæ te elementy. :-d
irek - |1 Lip 2009|, 2009 20:40

simplus_team7 napisa³/a:
Mam problem z przednimi drzwiami we Wielorybku opad³y

niemo¿liwe

du¿o opad³y. egulacji za wielkiej toto nie ma

ford2fast - |2 Lip 2009|, 2009 00:00

Prawdopodobnie masz uszkodzony trzpieñ zawiasu :)
Zdejmij drzwi i obejrzyj trzpieñ oraz otwór w którym pracuje :-D

simplus_team7 - |5 Lip 2009|, 2009 13:17

ford2fast napisa³/a:
Prawdopodobnie masz uszkodzony trzpieñ zawiasu :)
Zdejmij drzwi i obejrzyj trzpieñ oraz otwór w którym pracuje :-D

No oki tego siê domy¶la³em, ze trzpieñ zawiasu trzeba wymieniæ, tylko mam pytanie gdzie mo¿na ów trzpieñ nabyæ, bo po sklepach nie mogê znale¼æ, czy tylko pozostaje dorobienie tego u jakiego¶ znajomego tokarza ???

ford2fast - |5 Lip 2009|, 2009 14:04

simplus_team7 napisa³/a:
mam pytanie gdzie mo¿na ów trzpieñ nabyæ, bo po sklepach nie mogê znale¼æ, czy tylko pozostaje dorobienie tego u jakiego¶ znajomego tokarza ???

Poszukaj u¿ywanego sprawnego , je¿eli nie mo¿na kupiæ w ASO :)

sobolaqe - |5 Lip 2009|, 2009 14:36

z ciekawosci zapytam jak wiele jest roboty ze sciagnieciem przednich drzwi w mk3 ?
trzeba pewnie wybic trzpienie, i rozlaczyc elektryke przy slupku.
da rade to zrobic bez jakis wymyslnych narzedzi ? mam maly odprysk do poprawki na drzwiach i lepiej by mi sie to robilo na zdjetych drzwiach :)

Adam_2000 - |5 Lip 2009|, 2009 15:28

sobolaqe napisa³/a:
jak wiele jest roboty ze sciagnieciem przednich drzwi

5 minet z 4PNS :)
Ja nawet nie bêdê ju¿ wspomina³, jak siê do tego zabiera³em. Dobrze, ¿e W±ski do mnie zadzwoni³ ;))
Nic nie wybijasz. Odkrêcasz te 2 ko³ki zabezpieczaj±ce, od³±czasz s³onia... i zdejmujesz drzwi podnosz±c z zawiasów :)

ford2fast - |5 Lip 2009|, 2009 15:45

Adam_2000 napisa³/a:
Odkrêcasz te 2 ko³ki zabezpieczaj±ce, od³±czasz s³onia... i zdejmujesz drzwi podnosz±c z zawiasów :)

Ko³ki wystarczy poluzowaæ :)
Trzeba jeszcze odkrêciæ ogranicznik (chyba Torx40) :-D
Nastêpnie otworzyæ drzwi na ca³± szeroko¶æ i w tej pozycji zdejmowaæ :roll:
Mo¿na sobie u³atwiæ zdjêcie z zawiasów wk³adaj±c poziomo p³aski wkrêtak pomiêdzy dwie czê¶ci zawiasu i podwa¿aj±c 8)

Cytat:
da rade to zrobic bez jakis wymyslnych narzedzi ?

Potrzebna te¿ bêdzie odwrotno¶æ Torxa do poluzowania zabezpieczeñ :)
Nie chcia³o mi siê kiedy¶ jechaæ po niego do sklepu i stworzy³em ze ¶ruby do przegubu napêdowego :):
S³u¿y ju¿ d³ugie lata 8)

sobolaqe - |5 Lip 2009|, 2009 22:19

Adam_2000 napisa³/a:

Nic nie wybijasz. Odkrêcasz te 2 ko³ki zabezpieczaj±ce, od³±czasz s³onia... i zdejmujesz drzwi podnosz±c z zawiasów :)

Adam_2000 i ford2fast dzieki wielkie za podpowiedzi, w takim razie ogladne co i jak i postaram sie je zdemontowac przed poprawkami lakierniczymi :)
dzieki :-d

Struna - |6 Lip 2009|, 2009 10:09

ford2fast napisa³/a:
Mo¿na sobie u³atwiæ zdjêcie z zawiasów wk³adaj±c poziomo p³aski wkrêtak pomiêdzy dwie czê¶ci zawiasu i podwa¿aj±c 8)
a mozna te¿ pod³o¿yæ jakie¶ drewienko pod drzwi i podno¶nikiem nieco podnie¶æ - elegancko schodz± :)
sobolaqe - |6 Lip 2009|, 2009 12:39

Struna napisa³/a:
a mozna te¿ pod³o¿yæ jakie¶ drewienko pod drzwi i podno¶nikiem nieco podnie¶æ - elegancko schodz± :)

oooo to to, dobry plan :)
podnosnikiem hydraulicznym powinno pojsc idealnie :) deska tez sie znajdzie :)
dzieki za info

Struna - |6 Lip 2009|, 2009 12:52

po co siê mêczyæ jak mo¿na sobie pomóc ;)
Adam_2000 - |6 Lip 2009|, 2009 13:29

Podno¶nikiem mo¿na co¶ zepsuæ/wygi±æ/urwaæ. Potem drzwi mog± nie bardzo pasowaæ.
Bezpieczniej jest poruszaæ drzwiami podnosz±c jednocze¶nie w górê, albo jak radzi F2F podwa¿aj±c sam zawias.

Struna - |6 Lip 2009|, 2009 13:46

Adam_2000 napisa³/a:
Podno¶nikiem mo¿na co¶ zepsuæ/wygi±æ/urwaæ
ja tylko o lekkim podniesieniu mówiê a nie o windowaniu auta w górê za drzwi. Pewne czynno¶ci wymagaj± pomy¶lunku, jak siê bez tego na pa³ê podejdzie do tematu to i zamykaj±c drzwi mozna szybê rozpieprzyæ :)
sobolaqe - |6 Lip 2009|, 2009 14:27

ejjj no panowie rozpedzilismy sie troche :-d
nikt tu nie mowi o rwaniu drzwi na chama, ale jak struna pisze lekko je podniesc jesli beda sie trzymac mocno.
wiadomo ze ja poluzuje sruby i rekami dam rade sciagnac drzwi to nie bede sie meczyc z podnosnikiem, ale jak bym mial sie motac ze srubokretem 15 min zeby je jakos podniesc to lekko je dzwignac blisko slupka i nie powinno byc problemu :)

w mk1 jak mi drzwi opadly to "modyfikowalem" podnosnikiem kat mocowania drzwi :D
ale tutaj tak szalec nie planuje, zobaczymy co wyjdzie w trakcie prac, przedewszystkim trzeba miec czas :-d