| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Jaki olej do asb?
grzesiekk - |5 Kwi 2005|, 2005 09:27 Temat postu: Jaki olej do asb? WItam, mam problem-chcę w końcu zmienić olej w asb ('94 2.0 DOHC) tylko na jaki (specyfikacja)? Patrzyłem po postach i jedni piszą, że ma być zgodny z DEXTRON II inni że DEXTRON III, jeszcze inni MOBIL SHC. Czy ktoś wie jaką specyfikację oleju zaleca FORD do tego rocznika?
Marcin - |5 Kwi 2005|, 2005 11:36
a w instrukcji obsługi nie jest napisane przypadkiem? patrzałeś tam?
Struna - |5 Kwi 2005|, 2005 11:38
taki sam jak idzie do wspomy ATF coś tam - jak o wspomie poszukasz to znajdziesz dokładny model.
grzesiekk - |5 Kwi 2005|, 2005 19:30
niestety nie mam instrukcji Szukałem trochę po necie i chyba zaleję Mobilem ATF SHC ale czy na pewno to jest to? Jaki olej lejecie do swoich skrzyn?
Drmax - |5 Kwi 2005|, 2005 20:57
Odkąd mam Scorpio automat (3 lata) - ATF Dextron III. Działa do dziś. Wedle instrukcji Dextron II, ale ten jest gorszy od III
grzesiekk - |5 Kwi 2005|, 2005 22:47
ok,dzieki za info, a jak inni uzytkownicy scorpio? A moze ktos z "fachowa" wiedza sie wypowie co wlewa do tej skrzyni?
Tijs - |7 Kwi 2005|, 2005 20:37
a czemu hardcore ?? w koncu orlen tez przechodzi jakies testy specyfikacje i ma certyfikaty
Lisu - |7 Kwi 2005|, 2005 21:08
Z olejami to tak naprawde nie wiadmo, wszytstko generalnie opiera sie na reklamie. Moze na tych najwyzszych polkach, to ma znaczenie (sportowe samochody, extremalne skrzynie, itp.)
Generalna roznice mozna by zauwazyc gdyby ktos zalal zepakowego, ale pozy tym , moim zdaniem nalezy kierowac sie marka, Schell, Castrol, ELF, Orlen tez bym polecil. W sumie generalnie chodzi o to zeby nie kupic wynalazku spod NON NAME.
Ja profilaktycznie wymienialem w automacie tarczki, tasme itp. i zalali mi shella, i co z tego, jak padla skrzynia w tym roku. Olej w skrzyni zmienia sie tak zadko ze zadko kto wie co zalal, tzn, dokladnie jaki symbol itp.
Tak wiec, reasumujac, jak chcesz dobry olej, zalej Shell, ELF. Wazne zeby do przekladni automatycznych.
Lisu
Tijs - |7 Kwi 2005|, 2005 21:48
wedlug mnie orlen ATF platunium powinien nie stwarzac problemow skoro spelnia normy FORD MERCON®
http://www.orlen-oil.pl/m...show.php?id=280
grzesiekk - |8 Kwi 2005|, 2005 01:43
| Speedo napisał/a: | ja sobie osobiscie leje tylko forda, wiekszosc klientow jezdzi na mobilu, ale dzisiaj hardcore - zalalem kolesiowi orlena bo chcial, zobaczymy ile na tym pojezdzi | Ja bede zalewal Mobilem tylko ciagle jest pytanie jakim SHC (tylko też dowiedziałem się że jest kilka typów) czy DEXTRON III. Ewentualnie jak lejesz forda to jakie oznaczenia ma ten olej to bede mogl poszukac odpowiednika w Mobilu.
| Lisu napisał/a: | | Generalna roznice mozna by zauwazyc gdyby ktos zalal zepakowego, ale pozy tym , moim zdaniem nalezy kierowac sie marka | Jeśli chodzi o oleje do automatów (czy tez wlasciwie plyny) to jestes w bledzie. Skrzynie roznych firm pracuja z roznymi temperaturami i roznymi cisnieniami , o ile przy silniku olej ma tylko smarowac i chlodzic o tyle w automacie przenosi on rowniez naped z silnika. W okreslonych temp. musi miec okreslone parametry podane przez producenta skrzyni inaczej skrzynia moze sie uszkodzic badz bedzie pracowala nieprawidlowo, dlatego mam problem co zaleca ford do swojej skrzyni...
grzesiekk - |8 Kwi 2005|, 2005 15:30
wielkie dzięki, tego właśnie potrzebowałem
Lisu - |9 Kwi 2005|, 2005 12:17
Zatem w bledzie sa tez warsztaty specjalizujace sie w naprawach ASB, ktore leja olej jednej marki do wszystkich skrzyc. Grunt zeby to byl olej do przekladni automatycznych.
Lisu
Marcin - |9 Kwi 2005|, 2005 12:20
| Cytat: | | ojej do automatu ma byc zgodny ze specyfikacja ESP-M2C 166-H. Mogą wg zrodel byc to oleje (oprocz oczywiscie forda) Mobil ATF, Mobil ATF220, Castrol TQ-D, QUAKER STATE DEXRON - III/MERCON -, Texaco Texmatic 7045 |
a te same oleje się kwalifikują do A4LD(e) ??
Lisu - |9 Kwi 2005|, 2005 12:25
| Cytat: | Lisu napisał:
Generalna roznice mozna by zauwazyc gdyby ktos zalal zepakowego, ale pozy tym , moim zdaniem nalezy kierowac sie marka
Jeśli chodzi o oleje do automatów (czy tez wlasciwie plyny) to jestes w bledzie. Skrzynie roznych firm pracuja z roznymi temperaturami i roznymi cisnieniami , o ile przy silniku olej ma tylko smarowac i chlodzic o tyle w automacie przenosi on rowniez naped z silnika. W okreslonych temp. musi miec okreslone parametry podane przez producenta skrzyni inaczej skrzynia moze sie uszkodzic badz bedzie pracowala nieprawidlowo, dlatego mam problem co zaleca ford do swojej skrzyni... |
To jak ustosunkowac sie do warsztatow specjalizujacych sie w naprawach ASB i wymianach olejow? Leja tylko jedna marke do wszystkich skrzynek.
Lisu
grzesiekk - |9 Kwi 2005|, 2005 12:49
To że leją olej jednej marki to nic złego. Każda marka ma oleje różnych typów do różnych skrzyń. Jeżeli jakiś warsztat twierdzi że typ oleju nie ma znaczenia byle był do ASB to omijałbym go z daleka, nie ma uniwersalnego oleju do wszystkich automatów .
Lisu - |9 Kwi 2005|, 2005 18:12
Jezeli jest tak jak piszecz to te warsztaty robia klijentow w jajo. Ciekawe jak to wyglada, tak naprawde. To tak wyglada jakby teraz do 12 letiego scorpio lac bez roznicy syntetyk, mineral.
Moze poszperam cos w netcie i cos znajde.
Lisu
megalith - |9 Kwi 2005|, 2005 18:36
Od 9 lat w skrzyni mam jakiś elfmatic (danych teraz nie pamietam, ale sprawdze jak ktos zainteresowany). W międzyczasie dwie wymiany, a skrzynia chodzi jak nowa. . Tak więc z empirycznych doświadczeń polecam tę markę...
Lisu - |9 Kwi 2005|, 2005 20:41
Ok to popatrz, ja bede teraz zalewal nowy olej, to moze bym zalal, skoro z emirycznego tak wyszlo
Lisu
megalith - |11 Kwi 2005|, 2005 09:15
Jeszcze raz napisze bo poprzednie znikło:
Ten olej to dokładnie "ELF - Elfmatic G3". Kolor czerwony , dostepny na stacjach Slovnaftu - więc chyba *ogólnie dostępny*
Na dole etykiety dopisane bez żadnego opisu m.in. Dexron III, Ford Mercon, różne kojarzące się nazwy... Pewnie chodzi o kompatybilność
VIK - |26 Kwi 2005|, 2005 17:43
hipol atf 2 jest mineralny, i powiem CI, ze Ojca skrzynia na tym chodziła ze 40tys. od wymiany i miała się dobrze, poszla jeszcze w świat
dextron III też jest OK.
Rafał A.(antek) - |27 Kwi 2005|, 2005 01:42
to co leja w warsztatach od ASB jest odzwirciedleniem ich jakosci napraw, i tego ze w polsce własciwie nikt nie zna sie na naprawie skrzyn automatycznych i wywołuja one generalnie strach u ludzi i w warsztatach, taka smutna prawda, brak specjalistów od tego i koniec pozostaje samemu sie nuczyc robic remont skrzyni biegów. Moze ma ktos jakas zepsutą na zbyciu, przyjme w celach edukacyjnych
Marcin - |27 Kwi 2005|, 2005 07:34
| Cytat: | | Moze ma ktos jakas zepsutą na zbyciu, przyjme w celach edukacyjnych |
a wiesz Rafał że myślałem o tym samym...
Struna - |27 Kwi 2005|, 2005 14:58
daraz zdaje się sklecał z dwóch jedną to pewnie cos wie więcej.
Marcin - |27 Kwi 2005|, 2005 16:41
| Cytat: | | daraz zdaje się sklecał z dwóch jedną to pewnie cos wie więcej |
tylko, że za często to go chyba ostatnio nie widać
VIK - |27 Kwi 2005|, 2005 20:52
może takie tego efekty
will - |19 Maj 2005|, 2005 21:50
witajcie mam taki problem gdyz musze dolac olej do skrzyni automatycznej.podobno mam syntetyczny ale nie moge go dostac w zadnym sklepie.co radzicie czy ktos ma jakis dostep do takich olejow za rozsadna cene.
KARLLL - |20 Maj 2005|, 2005 06:45
Witam serdecznie
Z tego co pamietam, to powinien tam byc olej DextronII.
A raczej olej spelniajacy te normy. W swoim stosuje Mobill.
Pozdrawiam
will - |20 Maj 2005|, 2005 10:44
ufff udalo sie wreszcie mam olej ostatnia deska ratunku i udalo sie bo w fordzie chca 64zł za litre hehehe.pozdrawiam.w serwisie kolo powiedzial ze mozna zalac do skrzyni textrol 3 co sadzicie?
will - |20 Maj 2005|, 2005 15:16
tak to ma byc dextrol 3 a koles w serwisie mi powiedzial ze to textrol 3 a ja ze chyba dextrol heheeheh prze kolesie ale najlepsze pytam go czy to jest syntetyk a on ze tak.takze serwis gora hehehe.
COSSY - |20 Maj 2005|, 2005 16:20
Dogrzebałem sie do specyfikacji Forda Scorpio (wieloryb). Wymiana normalna co 90 tys. lub co 50 tys. jeżeli auto ciągnęło przyczepę. To jest oficjalne stanowisko Forda (zapis widnieje w książeczce serwisowej).
krzemien - |31 Mar 2009|, 2009 14:30 Temat postu: jaki olej do asb Speedo ! mala Ci sie wkradla niescislosc , mianowicie :
piszesz :
''ojej do automatu ma byc zgodny ze specyfikacja ESP-M2C 166-H. Mogą wg zrodel byc to oleje (oprocz oczywiscie forda) Mobil ATF, Mobil ATF220, Castrol TQ-D, QUAKER STATE DEXRON - III/MERCON -, Texaco Texmatic 7045''
a z tego co ja widze i czytam to np Mobil ATF 220 spelnia M2C163-A FORD'a , a nie ...166-H, a to starsza norma....
wydaje mi sie ze chodzilo raczej o Mobil ATF 320, ale moze mi sie tylko wydaje....
Struna - |1 Kwi 2009|, 2009 09:23
| Speedo napisał/a: | | jak szukalem oleju do swojego mk2 | to do mk2 akurat by pasił atf220, dopiero do mk3 by należało dać 320
krzemien - |1 Kwi 2009|, 2009 12:10
a moj nowy nabytek byl zalewany D III chociaz powinien byc D II i ciekaw jestem jakie tego skutki beda. Koles lal D III no bo lepszy pszeca....
Struna - |1 Kwi 2009|, 2009 12:14
jak skrzynia w dobrym stanie to nic jej nie będzie.
simplus_team7 - |5 Maj 2009|, 2009 16:20
W moim biegi śmigały bajerancko ale olej było już widać, że do wymiany. Wymieniłem olej na Mobil 320 taki jaki podobno powinien być i strasznie od tego czasu biegi chodzą na zimnym. Okropnie mułowaty stał się wielorybek wcześniej ruszał z piskiem teraz męczy się przy zmianie z 1 na 2 jakby się dusił nie ma zadnej mocy. Nie wiem co teraz mam z tym zrobic
Peterson - |8 Maj 2009|, 2009 19:34
Ja jeździłem na oryginalnym fordowskim. Raz wymianę zrobiłem też na oryginał. Teraz miesiąc temu wymieniłem na mobil ATF 320.
Szczerze powiem nie odczuwam różnicy w jeździe a w kieszeni sporo zostało.
1Bodzio - |16 Maj 2009|, 2009 19:28
Ty może i nie odczuwasz różnicy. Twój portfel jest nawet zadowolony. Ale co na to powie skrzynia, to dopiero się okaże za czas jakiś.
A co do olejów to moim zdaniem , do aut z przed sierpnia 1996 powinien iśc olej ESP M2C 166H, a do aut późniejszych WSS M2C 202B.
Olej w skrzyni wymienia sie na tyle rzadko, że różnica 100 zł, nie warta jest ryzyka robienia sobie w skrzyni mixtury o niewiadomych parametrach i niewiadomych skutkach w przyszłości.
Peterson - |16 Maj 2009|, 2009 22:27
Z miłą chęcią dał bym swej scorupie wszystko co najlepsze. Jednak ceny oryginałów są tak sakramencko wysokie że czasami trzeba ryzykować.
Koszt wymiany oleju na oryginał = używana działająca skrzynia.
Według mnie oryginał a zamiennik to nie jest różnica 100 zł lecz co najmniej 50% co daje kwotę 300 zł.
W przeciągu pół roku dołożyłem już do samochodu lekko 30% jego wartości więc jak mam możliwość zaoszczędzić 300 zł to się długo nie zastanawiam.
1Bodzio - |16 Maj 2009|, 2009 22:43
No dobra, ale potem jak coś będzie nie tak, to będziesz musiał dac ze 6 - 7 stówek za używaną skrzynię, ze trzy stówki za wymianę, w nabytej skrzynce również należałoby wymienic olej i filtr, a to kolejne 2 stówy (olej i filtr nieoryginalne). A na koniec znów będziesz miał toto lotek - będzie jeździc albo nie bedzie. Więc jak sobie policzysz, to o ile Twoja skrzynia sprawuje się obecnie dobrze, wymiana oleju na oryginalny i tak wyniesie tylko połowę tego co ewentualna wymiana skrzyni. No i masz dużą szansę na to że po tej wymianie skrzynia będzie nadal dobrze pracowac, a możliwe że sporo lepiej.
Peterson - |17 Maj 2009|, 2009 10:51
1Bodzio masz we wszystkim racje. Są jednak takie sytuacje które zmuszają człowieka do zastosowania tańszej opcji mimo tego iż wiemy że konsekwencje mogą być różne.
Ostatnio wymieniałem ogon w skrzyni. Demontowałem go trzy razy i za każdym razem wyciekał bez możliwości odzyskania, drogi oryginalny olej - prawie 200 zł wylało się do kanału. To mnie zmusiło do zastosowania tańszego i nie koniecznie gorszego oleju.
Jeśli ktoś już leje olej z LIDLA itp. to już już przesada.
Struna - |18 Maj 2009|, 2009 00:16
a ja jestem krnąbrny i po wymianie skrzyni nie tykam oleju
|
|