| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Kłopot z klimą + wiatraki
daniel29 - |22 Cze 2009|, 2009 17:00 Temat postu: Kłopot z klimą + wiatraki To moje pierwsze auto z klima i pomimo czytania forum chciałbym się douczyć zanim pojadę do serwisu.
Od poczatku: Po długiej jeździe na klimie koło 10 czerwca klima zaczęła pluć we mnie malutkimi grudkami lodu Se myśle-fajnie chłodzi-tyle że wszystko w środku zaczęło zamarzać,z dmuchawą włącznie.Doczytałem na forum że to de-ice mógł zdechnąć.
Niestety do tej usterki doszła jeszcze jedna.Klima zapina mi wiatraki na maksa.Jakieś dwie-trzy sekundy startują tak jak powinny-na połowe prędkości , po czym daja maks.Wyłączenie klimy daje tyle że po jakiś 3-5 minutach wiatraki też stają.
Doczytałem znowu na forum że to może być za duże ciśnienie w układzie,tylko jakim cudem,skoro nic nie dobijałem a poprzedni właściciel robił klime jakieś dwa lata temu.
Jakies pomysły co mogło się jeszcze zepsuć ? Niechciałbym dać się naciągnac w warsztacie od klimy.
gufer-posepny - |22 Cze 2009|, 2009 17:18
Z wiatrakami ok . Jak jest chłodniej pracują na 1 biegu . Potem startuje 2 bieg .
DE-ICE padł . za niska temperatura .
hehe dobre , też tak chce , śnieg z nawiewu .
bingo - |22 Cze 2009|, 2009 20:14
co do de-ice, prawdopodobnie zmostkowany.
gufer-posepny - |22 Cze 2009|, 2009 20:29
Dobrze by było szybko to usunąć bo wykończy się kompresor jak parownik zamarznie .
daniel29 - |22 Cze 2009|, 2009 21:25
| gufer-posepny napisał/a: | Z wiatrakami ok . Jak jest chłodniej pracują na 1 biegu . Potem startuje 2 bieg .
DE-ICE padł . za niska temperatura .
hehe dobre , też tak chce , śnieg z nawiewu . |
Z tymi wentylami to nie bardzo.Załączają się na maksa jak jest baaardzo zimno(np dziś).Jeździłem autem z miech wcześniej i tak nie działały.Zimne,nie rozgrzane auto zapina wiatraki na maksa po odpaleniu klimy ? Niemożliwe.A klima przecież startuje tuz po odpaleniu samochodu.Może przy okazji zamarznięcia układu przez uszkodzony de-ice uszkodził się np czujnik ciśnienia ? Jest tam cos takiego ?
gufer-posepny - |22 Cze 2009|, 2009 21:44
Znaczy się klimatron ? To nie powinno za zimnym wiać . Wieje ci na 2 biegu bo klimatyzacja ci chodzi pełną mocą non stop . W chłodne dni włączył by się na chwile kompresor , spadła by szybko temperatura do wymagego punktu i zostałby wyłączony przez DE-ICE . I tak cyklicznie po kawałku by pracował . Przez co nie zostanie nagrzany na tyle skraplacz żeby włączyć 2 bieg . W upał kompresor pracuje długo z małymi przerwami to skraplacz się zagrzewa podnosi się cisnieie czynnika i wiatraki dostają 2 bieg .
Tobie DE-ICE padł to pracuje nonstop i zagrzewa się nawet w chłodne dni . Dla spokoju po odpaleniu silnika wyłącz sobie . Powinno się uspokoić .
daniel29 - |22 Cze 2009|, 2009 23:40
| gufer-posepny napisał/a: | Znaczy się klimatron ? To nie powinno za zimnym wiać . Wieje ci na 2 biegu bo klimatyzacja ci chodzi pełną mocą non stop . W chłodne dni włączył by się na chwile kompresor , spadła by szybko temperatura do wymagego punktu i zostałby wyłączony przez DE-ICE . I tak cyklicznie po kawałku by pracował . Przez co nie zostanie nagrzany na tyle skraplacz żeby włączyć 2 bieg . W upał kompresor pracuje długo z małymi przerwami to skraplacz się zagrzewa podnosi się cisnieie czynnika i wiatraki dostają 2 bieg .
Tobie DE-ICE padł to pracuje nonstop i zagrzewa się nawet w chłodne dni . Dla spokoju po odpaleniu silnika wyłącz sobie . Powinno się uspokoić . |
Że de-ice zdechł to wiem.Podmienie w weekenda.Tylko dziwi mnie to że po 5 sekundach od odpalenia auta wiatraki chodza na maksa.Odpalam,załącza się klima ,mija 2 sekundy na podczas których wiatraki chodzą na pół gwizdka i zaczynają dawać na maksa.Klima się rozgrzeje w 2 sekundy ? Moim zdaniem po odpaleniu auta i klimy powinny ruszyc wiatraki na pół gwizdka aż do konkretnego rozgrzania klimy a nie odrazu zapinać wentyle na maksa.Dlatego szukam usterki.
bingo - |23 Cze 2009|, 2009 09:55
po pierwsze - wyłącz sprężarkę i zobacz pracę wentyli
po drugie - jeżeli wentyle się uspokoją, podłączyć się pod manometry, a będzie wiadomoco i jak.
po trzecie - wentyle włączają się od ciśnienia, a nie temp. (mówimy o strowaniu po stronie klimy), a ciśnienie może wzrosnąć w ciągu 5 sekund. oczywiście nalezy znaleść przyczynę tego wzrostu (brudny skraplacz i chłodnica, woda w układzie ...).
gufer-posepny - |23 Cze 2009|, 2009 10:15
No trochę z mojego opisu wynikałoby że od temperatury właczają się A tu o ciśnienie chodzi .
daniel29 - |23 Cze 2009|, 2009 15:31
| bingo napisał/a: | po pierwsze - wyłącz sprężarkę i zobacz pracę wentyli
po drugie - jeżeli wentyle się uspokoją, podłączyć się pod manometry, a będzie wiadomoco i jak.
po trzecie - wentyle włączają się od ciśnienia, a nie temp. (mówimy o strowaniu po stronie klimy), a ciśnienie może wzrosnąć w ciągu 5 sekund. oczywiście nalezy znaleść przyczynę tego wzrostu (brudny skraplacz i chłodnica, woda w układzie ...). |
Po odłączeniu sprężarki wiatraki chodzą normalnie.
Pojechałem do "klimatologów " i odessali mi czynnika sporo.Jakie tam powinno być ciśnienie ? Było 23 czegoś tam a mówili że powinno być 15. Dziwne to troche bo jak pisałem nic nie dobijałem.
bingo - |24 Cze 2009|, 2009 10:00
| daniel29 napisał/a: | | Pojechałem do "klimatologów " i odessali mi czynnika sporo.Jakie tam powinno być ciśnienie ? Było 23 czegoś tam a mówili że powinno być 15. Dziwne to troche bo jak pisałem nic nie dobijałem. | a sprawdzili dlaczego takie było tłoczenie? i jakie ciśnienie ssania?
daniel29 - |24 Cze 2009|, 2009 17:52
| bingo napisał/a: | | daniel29 napisał/a: | | Pojechałem do "klimatologów " i odessali mi czynnika sporo.Jakie tam powinno być ciśnienie ? Było 23 czegoś tam a mówili że powinno być 15. Dziwne to troche bo jak pisałem nic nie dobijałem. | a sprawdzili dlaczego takie było tłoczenie? i jakie ciśnienie ssania? |
Nie ma tak dobrze Poprostu odessali i kazali jeździć i obserwować . Właśnie dlatego chciałem troche informacji od was zebrać żeby wiedzieć na co zwrócić uwage.Fakt faktem że wiatraki po odessaniu chodza juz normalnie.
bingo - |24 Cze 2009|, 2009 18:05
po usunięciu nóg pacjent nie kuśtyka .....
|
|