| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - klima problem!
kris206 - |20 Cze 2009|, 2009 17:06 Temat postu: klima problem! Wymieniłem sprężarkę i napinacz, przyszła kolej na napełnienie, tak też zrobiłem i nie załacza się sprężarka. Z tego co spec sprawdzał to prąd nie dochodzi do sprężarki , czy ktoś wie dlaczego?
gufer-posepny - |20 Cze 2009|, 2009 17:48
Presostat się zawiesił , DE_ICE padł . Kompresor dostanie zasilanie gdy silnik pracuje . Presostat jest na osuszaczu . 2 komplety styków . Przynajmniej jeden powienien mieć przejście . DE-ICE to czujnik oblodzenia na parowniku . Jest po lewej stronie obudowy dmuchawy . Prawdopodobnie on się wysypał . Nienaprawialne . Wymieniasz na nowe ale można zbadać mostkując go . Styki przekaźnika są na kabelkach z żółtym paskiem ( czarny-zółty , brązowy-żółty ) Rozpinasz kostkę I mostkujesz od strony instalacji . Jak ruszy no to wiesz co padło . Zaraz wrzucę obrazek .
wegus - |20 Cze 2009|, 2009 18:00
róznie to bywa.... u mnie brak prądu na sprężarce zakończył sie remontem skrzynek bezpieczników
gufer-posepny - |20 Cze 2009|, 2009 18:07
| wegus napisał/a: | róznie to bywa.... u mnie brak prądu na sprężarce zakończył sie remontem skrzynek bezpieczników |
Też . De-Ice lubi sobie paść jednak a pada własnie rozłączajac .
malunek , widać wtyczkę na 4 kabelki , to to właśnie .
bingo - |21 Cze 2009|, 2009 20:45
sugerowana kolejność sprawdzenia: presostat, de-ice, skrzynka i wiązka. pytanie gdzie dochodzi i nie odchodzi napięcie.
kris206 - |21 Cze 2009|, 2009 21:23
Skrzynki były robione, a co to jest presostat i gdzie się znajduje?
gufer-posepny - |21 Cze 2009|, 2009 21:48
| kris206 napisał/a: | | Skrzynki były robione, a co to jest presostat i gdzie się znajduje? |
Znaczy się jest sens żebym w dziale warsztat jednak wrzucił mój opis klimy .
Podnieś maskę . Po prawej przy lampie jest taka osłona . odkręć ją . Pod nią jest taka bańka metalowa . Do niej wkręcone takie coś z 4 kabelkami . To własnie to . Ma swoją wtyczkę 4 pinową . Rozepnij i mierz . Piny w pionie wzglętem tego płaskiego będą zwarte . Jedna lub dwie pary .
kris206 - |21 Cze 2009|, 2009 22:09
Dzięki za oświecenie, o ile kojarzę to już było sprawdzane przy zwarciu jednych włącza się wentylator.
gufer-posepny - |21 Cze 2009|, 2009 22:19
Dobrze kombinujesz . Jedne styki włączają wiatraki ( raczej 2 bieg ) a drugie zezwalają na pracę kompresora .
Żeby kompresor dostał zasilanie to musi z 5 przekaźników łapnąć : przekręcony kluczyk , praca silnika , włączona klimatyzacja , przekaźnik WOT ( mocno naciśnięty gaz ) , DE-ICE , presostat . Jeżeli nie więcej .
kris206 - |21 Cze 2009|, 2009 22:42
A czy może być walnięty przekaźnik w skrzynce bezpieczników?
gufer-posepny - |21 Cze 2009|, 2009 23:26
| kris206 napisał/a: | | A czy może być walnięty przekaźnik w skrzynce bezpieczników? |
One rzadko padają . Skrzynki dość często . Ale najprędzej DE-ICE padł .
bingo - |22 Cze 2009|, 2009 12:02
jak będziesz szedł według podanej kolejnosci
, to idziesz od sprężarki do źródła zasilania.
kris206 - |22 Cze 2009|, 2009 23:39
Dzięki za cenne wskazówki
[ Dodano: |25 Cze 2009|, o 18:45 ]
| gufer-posepny napisał/a: | | Presostat się zawiesił , DE_ICE padł . Kompresor dostanie zasilanie gdy silnik pracuje . Presostat jest na osuszaczu . 2 komplety styków . Przynajmniej jeden powienien mieć przejście . DE-ICE to czujnik oblodzenia na parowniku . Jest po lewej stronie obudowy dmuchawy . Prawdopodobnie on się wysypał . Nienaprawialne . Wymieniasz na nowe ale można zbadać mostkując go . Styki przekaźnika są na kabelkach z żółtym paskiem ( czarny-zółty , brązowy-żółty ) Rozpinasz kostkę I mostkujesz od strony instalacji . Jak ruszy no to wiesz co padło . |
Mam jeszcze dość sczegółowe pytanie jak zmostkować, które kable z którymi jeżeli byś mógł opisać byłbym wdzięczny.
|
|