| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Antena ?? Tak jest ale... gdzie ??
monter - |3 Kwi 2005|, 2005 12:46 Temat postu: Antena ?? Tak jest ale... gdzie ?? Sluchajcie od kiedy kupilem mojego Scorupko intryguje mnie temat anteny. Mam wtyczke wpieta w radiu. Odbieraja wszystkie stacje. Ale niestety nie mam pojecia gdzie sie znajduje antena. W starym skorku mialem elektryczna i spoko a tu nie ma zadnej - znaczy jest ale jej nie widac.
Jak cos wiecie na ten temat to napiszcie.
KOREK - |3 Kwi 2005|, 2005 12:52
cześć
Właśnie wczoraj wyjmowałem bebechy z mojego poprzedniego scorka.
Anteną były ścierzki ogrzewania tylnej szyby. Po zdjęciu tapicerki z klapy powinieneś zobaczyć metalowe pudełko z którego idą przewody do ogrzewania. Do tego pudełka podłączona jest również druga strona kabla anetnowego na taką okrągłą złączkę koncentryczną.
Przy okazji tego demontażu dowiedziałem się przy okazji ( szkoda że tak późno) dlaczego nie działało mi ogrzewanie tylnej szyby.Upalony był jeden z przewodów sterujących dochodzących właśnie do tej puszki. Przewody idące do szyby i ścieżki wewnątrz szyby były ok.
borey - |3 Kwi 2005|, 2005 12:52
O ile się dobrze orientuje to antena jest z tyłu w klapie, w kombi jest napewno wtopiona w tylną szybę ale w liftbacku czy w sedanie nie jestem pewien
Marcin - |3 Kwi 2005|, 2005 12:58
w sedanie na pewno jest wtopiona,
odbiera dużo lepiej niż ten szit co wystaje z dachu w wielorybach, a właśnie, po kiego grzyba jest w wielorybach taka mała antenka wystająca z tylnej szyby?
Struna - |3 Kwi 2005|, 2005 13:01
w liftback-u to samo - tylne ogrzwanie jest anteną.
zbyszek - |3 Kwi 2005|, 2005 17:56
Marcin u mnie ta na dachu odbiera zdecydowanie lepiej niż w przejściówce ta w szybie. Albo radio fabryczne lepsze od Clariona którego miałem wcześniej. U mnie na tylnej szybie nie ma żadnej antenki Może to jest antenka do telefonu.
Marcin - |3 Kwi 2005|, 2005 18:02
a może mam kabel poluzowany, trza będzie sprawdzić, w każdym razie w starej budzie w podziemnym parkingu fal mi radio nie gubiło, a teraz gubi, mam fabryczne radio ford 7000
zbyszek - |3 Kwi 2005|, 2005 18:06
To radio mamy takie samo.
monter - |3 Kwi 2005|, 2005 20:14
Jesli chodzi o odbior to jest fantastycznie. Nie gubi sygnalu i nie przerywa (lepiej niz dotychczasowe badziewidelka na dachu). Widzialem kiedys antene w tylnej szybie w Passacie ale byly to dodatkowe sciezki widoczne na tylnej szybie. Widac bylo dokladnie ze to jest cos oprocz ogrzewania szyby ale... Ford jest de best i robil to tak ze nie widac
youngman - |4 Kwi 2005|, 2005 01:16
Czy zdarzalo sie w modelach scorpio 89, aby antena byla podklejona do tylniej szyby? Mam takie kwadratowe pudeleczko podklejone na samej gorze po wewnetrznej stronie szyby. Wychodzi z niego kabel okragly i idzie sobie gdzies w samochod . Mam tez antene z boku przy klapie.
Rafał A.(antek) - |4 Kwi 2005|, 2005 04:00
jedyne fabryczne rozwiazanie anteny to zintegrowanie jej z ogrzewnaiem tylnej szyby, jak czytam wieloryb ma tylko zewnetrzna.
monter - |4 Kwi 2005|, 2005 07:24
W roczniku 85 mialem antene elektyczna na prawym tylnym blotniku. Po ogledzinach wnosze ze byla ona fabryczna. W 89 jak wnioskuje mam juz wersje zintegrowana z ogrzewaniem szyby. A tak przy okazji kupna mialem okazje ogladac Scorpio '87 2.5 D Ghia i rowniez mial elektryczna tam gdzie moj stary.
Rafał A.(antek) - |4 Kwi 2005|, 2005 13:54
hmm moze sie myle, tak strych nie pamietam ja mialem 88 i milem juz zintegrowana o ile sieni myle, dawno to bylo.
KOREK - |4 Kwi 2005|, 2005 14:02
mój ze stycznia 88 miał już zintegrowaną z szybą
Struna - |4 Kwi 2005|, 2005 15:28
a jakie to normalnie proste i genielne rozwiązanie w swej prostocie
marcys - |4 Kwi 2005|, 2005 15:39
qrcze ja tez mam to urzadzonko w klapie ale pytanie ktoredy jest ten kabelek poprowadzony bo jeszcze mam druga na dachu dorobiona i teraz nie wiem co tu jest antena a co ją tylko udaje.
Struna - |4 Kwi 2005|, 2005 15:41
odkręć bat od tej dacowej i zobacz czy radio zacznie gubić falę - jeśli tak to masz odpowiedź
maup - |4 Kwi 2005|, 2005 20:23
| youngman napisał/a: | | Mam takie kwadratowe pudeleczko podklejone na samej gorze po wewnetrznej stronie szyby. Wychodzi z niego kabel okragly i idzie sobie gdzies w samochod... |
Toto to prawdopodobnie kawałek stopki anteny od telefonu komórkowego (powinno być jeszcze drugie toto na zewnątrz, z antenką). Były kiedyś takie wynalazki, jeszcze za czasów analogu (u nac stary Centertel). Chodziło o to, żeby nie dziurawić samochodu - całość miała działać na zasadzie pętli indukcyjnej ale efekty były żałosne i zdechło śmiercią naturalną...
marcys - |4 Kwi 2005|, 2005 22:21
i juz w 85 montowali seryjnie taką antene? qrcze cos co chyba za wczesnie...
marcys - |4 Kwi 2005|, 2005 22:46
dobra tez mam w swoim 10'85 cos takiego tylko czy to jest radiowa antena czy komorkowa
Rafał A.(antek) - |5 Kwi 2005|, 2005 00:11
speedo moze u ciebie to takie wskazówki gdzie sie tył konczy ? s - klasse w140 takie wysuwane preciki w błotnikach miała
misio_23 - |5 Kwi 2005|, 2005 00:57
a tu moje 3 grosze ...
Scorpio 2.0l EFI OHC - GL + LPG grudzień 86' -- 190 % oryginal - antena w tylnej szybie i działa !!!!
ale jaja !!!
Struna - |5 Kwi 2005|, 2005 11:51
do anteny w szybie też jest takie metalowe cuś ale pod tapicerką w klapie tam jest wzmacniacz antenowy i układ separujący zasilanie ogrzwania od sygnału radiowego. do pracy potrzebuje zasilania - jak nie dochodzi to wrażenie jakby wogóle anteny nie było.
Aro - |5 Kwi 2005|, 2005 15:51
O to to to. Idzie od tego cienkli czerwony kabelek, który trzeba podłaczyć do radia na wyjście "el.antenna" lub "antenna pwr" albo jakoś podobnie.
Struna - |5 Kwi 2005|, 2005 16:23
no i oczywiście koncentryk też wchodzi do tego pudełka.
kJoFoL - |14 Kwi 2005|, 2005 10:58
to powiem Wam coś zaskakującego...
Pokłóciłem się wczoraj z jednym "szklarzem". Wymieniałem w Jaanie szybę tylną w swoim aucie, i jakież mnie ogarnęło oburzenie jak facet zaczął mnie uświadamiać że ogrzewanie wcale nie jest anteną. Kłóciłem się z nim chyba z 30 minut aż w końcu po wyjęciu starej szyby koleś kazał mi włączyć radio... i kurna grało tak samo zajebiście jak z anteną...
Mam w takim razie pytanie, czy ktoś wie o co tu chodzi, po kiego grzyba ta antena w ogrzewaniu skoro odbiera bez niej?
Rafał A.(antek) - |14 Kwi 2005|, 2005 11:03
kopnij faceta w dupe. jak jest spec od szyb to niech sie zajmuje szybami, nie radiami. Wez dowolne radio, wsadz kawalek srubokreta czy kawalek drutu, ba paluchami dotknij anteny i tez bedzie grało. Pytanie co bedzie jak pojedziesz za miasto, gdy poziom sygnału spadnie.
lancer - |14 Kwi 2005|, 2005 11:20
| Cytat: | | Toto to prawdopodobnie kawałek stopki anteny od telefonu komórkowego (powinno być jeszcze drugie toto na zewnątrz, z antenką). Były kiedyś takie wynalazki, jeszcze za czasów analogu (u nac stary Centertel). Chodziło o to, żeby nie dziurawić samochodu - całość miała działać na zasadzie pętli indukcyjnej ale efekty były żałosne i zdechło śmiercią naturalną... |
Nie koniecznie do analogu taka antenka ja mam taką 3dB i pięknie chodzi GSM 900 i 1800 i nie jest to wynalazek za taka antenę trzeba troszkę więcej zapłacić około 70-80 zł gdzie zwygłą można mieć za 20 zł
|
|