Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - nawiew

masa300789 - |5 Cze 2009|, 2009 18:37
Temat postu: nawiew
ustawiajac na wyswietlaczu np 23 to powietrze nawiewane ma miec ta temp czy tez w aucie ma byc 23 i moze byc tak ze nawiew daje raz cieple a raz chlodniejsze przy wylaczonej klimie ..prosba o uswiadomienie mnie..podyktowana dzisiejszym zachowaniem wentylatorka i zmarznieta noga :-d (chyba ze klima byla wlaczona a ja tego nie zauwazylem)
robkom - |5 Cze 2009|, 2009 18:44

ustawiasz tem. wewnątrz auta. Będzie dmuchało powietrzem zmiksowanym z zimnego i ciepłego aby zadaną temp. uzyskać. Dodatkowo jeśli ustawisz pokrętło na szyby to będzie się załączała klima co jakiś czas.

[ Dodano: Pią 05 Cze, 2009 ]
Jeśli nie chcesz aby sprężrka się sama załączała to ustaw pokrętło na szyby i na nogi (czyli to położenie chyba na środku o ile dobrze pamiętam) wtedy sprężarka się nie załączy, będziesz musiał sam to zrobić przyciskiem.

masa300789 - |5 Cze 2009|, 2009 18:48

Dzieki ..to wiem dlaczego powiewalo chlodem :690: w autku cieplo a nadmuch zimnawy..ciepelko wialo dopiero od 27 ..Pozdrowienia !co do klimy to mam ja opanowana :690: (duzo czytalem na forum i przelozylem to na praktyke) :-d
Struna - |5 Cze 2009|, 2009 18:59

to tak działa. jak osiągnie zadaną temp. to przestawia klapy i leci chłodniejsze powietrza, jak zakuma, że znowu trzeba podgrzać to znów klapy przestawia i daje cieplejszym. I tak w kółko.
bingo - |5 Cze 2009|, 2009 20:28

no i czujnik nasłonecznienia robi swoje - jak dostaje to włącza z automatu nieco zimniejsze powiertrze. pomiar temp.. masz w trzech miejscach (chodzi o kabinę) - na środku konsoli (czarna sia=teczka na panelu - za nią wentylator, który sobie bierze powietrze do pomiaru), oraz w nogach kierowcy i pasażera.
masa300789 - |5 Cze 2009|, 2009 20:52

A stal w sloneczku :-d i jechal w sloneczku :-d Dzieki !
robkom - |6 Cze 2009|, 2009 07:33

a wie ktoś jaką najniższą temp. można uzyskać na climatroniku? no bo np ustawiam na LO i nie jest to jakieś mroźne powietrze, tak się zastanawiam czy ten czujnik nasłonecznienia ma coś z tym wspólnego...
gufer-posepny - |6 Cze 2009|, 2009 10:18

na LO to dmucha ile wlezie zimnym . Około 10 stopni . Jeśli nie to znak że czynnika mało już .
bingo - |6 Cze 2009|, 2009 17:08

od 6 do 13*C, w zależności jeszcze od temp. zewnętrznej, napełnienia, ewydajności, zabrudzenia skraplacza i parownika itd. . na LO klapki zamykają w całości przepływ powietrza przez nagrzewnicę (przez parownik zawsze idzie). Generalnie, ze względów zdrowotnych nadmuch nie powinien być niższy niż 8*C.
robkom - |7 Cze 2009|, 2009 10:43

bingo napisał/a:
w zależności jeszcze od temp. zewnętrznej
no właśnie to mnie interesuje... czyli jak jest gorąco na zewnątrz to uda się uzyskać niższą temp.?
gufer-posepny - |7 Cze 2009|, 2009 10:53

Wysiądziesz w upał 30 stopni ze zmrożonego auta do 15 stopni i tylko upadniesz na glebe po szoku termicznym . Przynajmniej klimatron chroni Cię przed tym . No chyba że wbijesz LO .
Boni - |7 Cze 2009|, 2009 11:05

Jest taka bardzo stara zdroworozsądkowa zasada klimatyków - klima automatyczna powinna być nastawiona najwyżej 5 stopni niżej niż upał na zewnątrz. Czyli np. nastawa 20 jest uważana za całkiem ok dla większości ludzi, ale np. jak na zewnątrz jest 30, to lepiej nastawić 25, chociaż wydaje się że to za ciepło - po chwili człowiek się przyzwyczaja, a kiedyś z pomieszczenia czy samochodu trzeba będzie wyjść...
gufer-posepny - |7 Cze 2009|, 2009 11:14

A manual jak nie ustawisz pokrętłem zimno-ciepło to będzie chłodziła ile w danej sytuacji zdoła . Dobrze jest posadzić termometr i sondę wsadzić w nawiew . I sobie mieszać pokrętłem .
bingo - |7 Cze 2009|, 2009 13:45

im wyższa temp. na zewnątrz tym wyższa temp. nawiewu przy ustawieniu LO. wynika to z tego, że klima ma określoną wydajność schłodzenia, a im cieplejsze powietrze, tym większa wydajność jest potrzebna, a klima niestety ma mniejszą wydajność (temp. skraplania wzrasta). Największy problem klimatronika to to, że trzyma stałą temp. niezależnie od temp. zewnętrznej, co może spowodować, że wsiadamy, gdy na dworze 15*C, a wysiadamy gdy jest +35*C i wtedy od razu padamy na glebę. przy manualu temp. zmienia się wraz z tymp. zewnętrzną i dzięki temu zawsze możemy i wychwytujemy zmiany temp. zewnętrznej.
gufer-posepny - |7 Cze 2009|, 2009 13:49

Tylko w manualu jak nie porzestawisz na częsciowe grzanie to będzie zawsze chłodzić ile da radę tak jak napisałeś . to odpowiednik ustawienia na LO . A tak klimatronik zbytnio schłodzone powietrze zaraz grzewa żeby nie było za zimno .
bingo - |7 Cze 2009|, 2009 13:52

gufer-posepny napisał/a:
A manual jak nie ustawisz pokrętłem zimno-ciepło to będzie chłodziła ile w danej sytuacji zdoła

ale nie jest ona stała, co zmniejsza znacznie możliwość powstania szoku - szok termiczny wystapi najczęściej wtedy, gdy człowiek od dłuższego czasu jest w stałych, niezmiennych warunkach i nagle warunki się zmieniają. jak warunki cały czas są zmienne i nagle zmienia się znacznie temp. otoczenia, a dodatkowo organizm nie jest do tego przygotowany, to wtedy są problemy. Zimą nas chroni ubranie, a latem nie, a po 3-4 godzinach w klimatroniku, organizm jest nieco uśpiony (chodzi o reakcję na zmiany temp.). Zaleca się przed postojem podnosić powoli temp., a nawet wyłąaczyć i otworzyć okna. Wtedy nie ma problemów. Może dla niektorych to śmieszne, bo większość ma tylko z tego powodu katar (nawet nie zdaje sobie z niego sprawy), ale już bardzo wiele osób zeszło z tego świata właśnie przez szok termiczny.

[ Dodano: |7 Cze 2009|, o 13:56 ]
gufer-posepny napisał/a:
Tylko w manualu jak nie porzestawisz na częsciowe grzanie to będzie zawsze chłodzić ile da radę tak jak napisałeś . to odpowiednik ustawienia na LO . A tak klimatronik zbytnio schłodzone powietrze zaraz grzewa żeby nie było za zimno .

a tak naprawdę, gdy w manualu mamy na zimne powietrze i nie jest nam za zimno, to i w klimatroniku idzie na pełną parę, nawet jak mamy 18 czy 20*C nastawione, bo klima i tak nie daje rady schłodzić do tej. temp. dodtakowo, jak jest słońce, do dodatkowo czujnik słońca zmniejsza otwarcie klapy na nagrzewnicy (bo tylko tym mamy możliwość regulacji temp. - nie zwiększamy chłodzenia, a jedynie zmniejczamy grzanie).

gufer-posepny - |7 Cze 2009|, 2009 14:00

bingo napisał/a:
zmniejsza otwarcie klapy na nagrzewnicy (bo tylko tym mamy możliwość regulacji temp. - nie zwiększamy chłodzenia, a jedynie zmniejczamy grzanie).
True true .
Struna - |7 Cze 2009|, 2009 22:11

ja jak słyszę, że wentyl nawiewu zaczyna mocno podnosić obroty to dla mnie oznaka, że temp. na zewnątrz wzrasta i może lepiej dodać nieco na plus na klimatronie. Tym sposobem nie powala mnie nic na glebę :)
gufer-posepny - |7 Cze 2009|, 2009 22:18

Ja tam nie macam nic . Grunt że nie będzie wiało 12 stopni w twarz .
Struna - |7 Cze 2009|, 2009 22:29

ja jak na zewnątrz zimno to mam 21 - 23 a jak upały spore to czasem i 25 daje.