Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Problem z ASB w scorpio cosworth

Paweł109 - |7 Maj 2009|, 2009 19:25
Temat postu: Problem z ASB w scorpio cosworth
Witam! Z góry przepraszam że zaczynam nowy temat ale to pilne. 2 dni temu pojawił się problem z ASB w moim Scorpio cosworth '92. Nie mam czwartego biegu i wstecznego. W czasie jazdy na 4 przy ok. 80km/h automat zredukował bieg z 4 na 3 i od tej pory jest problem. Jeśli ktoś miał podobny przypadek to prosiłbym o pomoc. Wcześniej nie miałem żadnych kłopotów ze skrzynią stało się to nagle. Pozdrawiam!!!
Boni - |7 Maj 2009|, 2009 21:31

Rozsypane sprzęgło 4 co najmniej, typowo. Na pozycji D i 3 zmienia w ogóle dolne trzy biegi? Na 1 i 2 jedzie? Tak czy owak naprawa raczej nieopłacalna, nawet jeśli to tylko 4, no chyba że ktoś chce to sobie hobbystycznie rozgrzebać.
Paweł109 - |8 Maj 2009|, 2009 11:26

Na wszystkich innych pozycjach jest OK. Są pierwsze trzy biegi z tym że zmienają się przy znacznie wyższych obrotach niż normalnie. Zawsze zmiana biegu następowała przy około 2000obr/min. teraz 1 i 2 zapinają się wyżej a 3 dopiero przy ponad 3000obr/min. Oczywiście przy normalnym operowaniu pedałem gazu.
Boni - |8 Maj 2009|, 2009 23:19

Jak chcesz na tej skrzyni pojeździć jeszcze trochę, to proponuję rozważyć jeżdżenie do jakichś 80km/h na pozycji 2. Podwyższone punkty zmiany to może być pochodna od zmielonej 4 (siłownika sprzęgła, które poooszło), albo coś jeszcze innego. Ogólnie, szukaj krzynki na podmiankę, remont tej co masz nie jest zbyt racjonalny, same części za typowo pomieloną 4 to minimum jakieś parę stów, max nieco ponad tysiak, w zależności od obrażeń, a jak coś więcej się pomieliło albo jak się zechce zrobić przy okazji pełny remont, to hoho. No i do tego robocizna, jeśli ktoś to ma robić.
fiebik - |11 Maj 2009|, 2009 10:33

Paweł109, zapytam, aby tradycji stało się zadość.
sprawdziłeś taki szczegół jak poziom oleju w skrzyni? ;)
(zgodnie z procedurą na rozgrzanym i pracującym silniku)

Boni - |11 Maj 2009|, 2009 12:18

Ja gupi założyłem, że to oczywiste, ale masz fiebik rację, że nie ma co zakładać za wiele :D
fiebik - |11 Maj 2009|, 2009 12:36

Boni napisał/a:
nie ma co zakładać za wiele
nom :)
a historia na forum zna już najróżniejsze przypadki, więc tradycyjnie zapytałem, bo przy zniknięciu razem z 4 biegiem - wstecznego, zaczął bym od podstawy, czyli od poziomu oleju.
a nie znamy kolegi Paweł109, i nie wiemy czy takie "drobiazgi" jak olej są dla niego oczywiste ;)