Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - manualna klima

kat - |23 Kwi 2009|, 2009 09:08
Temat postu: manualna klima
Jak zwykle przed sezonem zaczynaja sie klopoty lub niedogodnosci

Klima w zeszlym roku chlodzila normalnie,teraz po zimie( uruchamiana raz na tydzien) sprezarka dziala,ale nie zalacza sie wentyl na chlodnicy( ten z przodu) i mam wrazenie ,ze raz chlodzi mocno,a raz mam mnie gdzies i leci normalne powietrze.
Wentylator sprawny,sprezarka sie zalacza ,ale pracuje non stop bez przerw

Czy przyczyna jest w malej ilosci czynnika i malym cisnieniu w ukladzie czy moze jakies inne cuda sie wydazyly,ktore naraza mnie na koszty?
Ostatni raz calkowity przeglad klimy,remont sprezarki,nabicie od nowa byl robiony dokladnie 2 lata temu.

kat - |23 Kwi 2009|, 2009 09:15

jest oczko,widze zielony czynnik,mam wrazenie ze babelkow nie widze,chociaz sie moge mylic
kat - |23 Kwi 2009|, 2009 09:30

i to bym chcial potwierdzic,bo wydac kase u klimiarza jest latwo

a moze po prostu jestem przewrazliwiony,ale lubie miec wszystko sprawne w aucie,a akurat o klimie to mam mierne pojecie

kat - |23 Kwi 2009|, 2009 10:09

w takim razie zostalem uspokojony i dzieki za wyklad
Struna - |23 Kwi 2009|, 2009 11:40

wentyl załączany jest na dwa sposoby:

1. Nadciśnieniowo - znaczy jeśli ciśnienie w układzie klimy wzrośnie powyżej progu załączenia to wtedy prespostat odpala wiatrak.

2. Temperaturowo - jako wspomożenie głównego układu chłodzenia ( u Ciebie wisko ). Na chłodnicy masz czujnik, jak temperaturka na nim wzrośnie to on też umie odpalić wiatraka klimy.

Sprawdzić działanie wiatraka możesz poprzez odpięcie wtyczki od presostatu i zwieranie pinów w pionie. Jedne załączają sprężarkę, drugie wiatrak.

I tyle.

marcys - |23 Kwi 2009|, 2009 11:42

lub wtyczke od czujki przy chlodnicy. ale metoda powyzej latwiejsza.
kat - |23 Kwi 2009|, 2009 12:08

jak podlaczam bezposrednio wiatrak do aku przez kablownie to dziala,ale jak sprawdzalem to na wtyczce z wlacznika w chlodnicy to sie nie ruszyl stad rowniez moj niepokoj

po zimie wentyl byl troche zblokowany i spalil bezpiecznik,ale rozruszalem go, podlaczylem na krotko na 15 minut i sie zrobil ok.

Sprawdze jeszcze na wtyczce od presostatu

Bezpiecznik z wentyla jest caly

Wisco mam sprawne ,w te cieple dni nawet o 2 mm mi nie podskoczyla na wskazówce wiec wentyl jako pomoc dla niego sie raczej teraz nie zalaczy

kat - |23 Kwi 2009|, 2009 12:37

Speedo napisał/a:
wtyczka na chlodnicy otpala tylko mase, plus jest z malej skrzynki, czyli zeby spr wiatrak na tej wtyczce z chlodnicy musisz zmostkowac piny, jak mniemam tak robiles?

tak

no i wyjasnione

wtyczka od wentyla ta gruba na dwa piny nie łączyła,troche przysmazona w srodku jest bo wentyl w zime zastalo i jak mial ruszyc to spalilo bezpiecznik i przytopilo wtyczke
w sobote troche wolnego to sobie podlubie

wszystkim dziekuje za elektryczne rady dla elktrycznego lajkonika

bingo - |24 Kwi 2009|, 2009 09:45

to, ze wentyl nie startuje o niczym, jak pisano, nie świadczy. brak efektu chłodzenia może wynikać zarówno z pracy de-ice - prawidłowo, lub małej, nie nominalnej, ilości czynnika i zrywaniu strugi ciekłego czynnika - można spojrzeć wtedy we wziernik. czynnik jest bezbarwny, zielony moze być olej, ale jego we wzierniku nie powinno być .