Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Asb z 2-ki na 3-ke problem

daniel29 - |14 Kwi 2009|, 2009 19:02
Temat postu: Asb z 2-ki na 3-ke problem
Witam.Jestem świeżutkim użytkownikiem asb i mam z nia delikatny problem.Otóż przy przełączaniu z 2-giego na 3-ci bieg mam "poślizg"-co za tym idzie wzrost obrotów silnika,po czym następuje "zapiecie" trójki i spore szarpnięcie autkiem.Sposobem na to jest odpuszczenie gazu,wtedy skrzynia zapina 3-ke bez szarpnieć.Przy zmianie na inne biegi jest oki,wszystko chodzi jak należy,kick,lockup,wszystko działa.Dziś zmieniłem olej na mobila 320 mając nadzieje że jej to pomoże,niestety ta dolegliwość została.Wymiana pomogła innym biegom-chodzą sporo płynniej.Metoda wymiany oczywiście dynamiczna,filterek oryginał.Czy istnieje jeszcze jakiś sposób na zlikwidowanie tejże dolegliwości,bo mnie strasznie to wk.........rza ?
ford2fast - |14 Kwi 2009|, 2009 21:33

Spróbuj wyregulować taśmy , było to opisywane na forum :)
fiebik - |15 Kwi 2009|, 2009 13:02

daniel29 napisał/a:
Wymiana pomogła innym biegom-chodzą sporo płynniej
trochę z innej beczki zapytam, ale to może okazać się bardzo ważne przy objawach poślizgu z 2 na 3 bieg.
bo piszesz
daniel29 napisał/a:
Jestem świeżutkim użytkownikiem asb
więc zapytam, czy jesteś absolutnie pewny, że masz sprawny 4 bieg? jakie masz obroty przy równej 90km/k licznikowej?
Adam_2000 - |15 Kwi 2009|, 2009 14:27

daniel29 napisał/a:
Otóż przy przełączaniu z 2-giego na 3-ci bieg mam "poślizg"-

To dosyć typowe dla tych skrzynek, szczególnie z motorami 16V.
Regulacja taśm, jak wspomniał f2f nie zaszkodzi, ale dobrze byłoby podłączyć się pod FDS-a, sprawdzić wersję softu i ewentualnie apgrejdować.
Poza tym standardowe czynności związane z MAF-em i TPS-em.
Dobrze byłoby też sprawdzić stan tłoków, szczególnie tego 1/2.

daniel29 - |15 Kwi 2009|, 2009 20:11

fiebik napisał/a:
daniel29 napisał/a:
Wymiana pomogła innym biegom-chodzą sporo płynniej
trochę z innej beczki zapytam, ale to może okazać się bardzo ważne przy objawach poślizgu z 2 na 3 bieg.
bo piszesz
daniel29 napisał/a:
Jestem świeżutkim użytkownikiem asb
więc zapytam, czy jesteś absolutnie pewny, że masz sprawny 4 bieg? jakie masz obroty przy równej 90km/k licznikowej?

Obroty to jakieś 2100-2200 przy 90-ciu.Przy tych samych obrotach na 3-cim biegu mam chyba kole 70-ciu na h.Zresztą,potrafie juz :D wyczuc ten moment zmiany biegu,wyraźny spadek obrotów właśnie.No i dla testów wyłączałem 4-ke lockupem-wyraźny wzrost obrotów-czyli 3-jka.Działa napewno.

Adam_2000 napisał/a:
ale dobrze byłoby podłączyć się pod FDS-a, sprawdzić wersję softu i ewentualnie apgrejdować.
Poza tym standardowe czynności związane z MAF-em i TPS-em.
Dobrze byłoby też sprawdzić stan tłoków, szczególnie tego 1/2.

W Łodzi ktoś to potrafi ? :-> Nie wiedziałem ze zmienia się oprogramowanie skrzyni biegów :D
A czy przy mafie i tpsie nie wariowałyby obroty.Są dość stabilne
Tłok rozumie że w skrzyni-czyli czeka mnie zrzucanie jej jak niec innego nie pomoze ?

fiebik - |16 Kwi 2009|, 2009 00:35

daniel29 napisał/a:
A czy przy mafie i tpsie nie wariowałyby obroty.Są dość stabilne
z tym różnie bywa. tak cy inaczej zanim zaczniesz grzebać w skrzyni trzeba być na 100% pewnym maf-a i tps-a. czasem wystarczy wymoczyć maf-a ;)
Adam_2000 - |16 Kwi 2009|, 2009 00:50

daniel29 napisał/a:

W Łodzi ktoś to potrafi ?

Potrafi, tylko teraz sprzęt jest w Poznaniu :)

daniel29 - |17 Kwi 2009|, 2009 21:18

Adam_2000 napisał/a:
daniel29 napisał/a:

W Łodzi ktoś to potrafi ?

Potrafi, tylko teraz sprzęt jest w Poznaniu :)

A jakby wrócił do Łodzi to moge liczyć na jakiś znak -sygnał ?

Adam_2000 - |17 Kwi 2009|, 2009 21:18

Skontaktuj się z Rafałem.