| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - gdzie sie dolewa olej do skrzyni??
anonim158 - |28 Mar 2009|, 2009 09:48 Temat postu: gdzie sie dolewa olej do skrzyni?? wiatm,
ostatnio bylem u mechanik i powiedzial że ze skrzyni cieknie olej ale nie duzo wystarczy wymienic uszczelki i po sprawie. ja na razie nie chce tych uszczelek wymieniac bo sam za to sie zabieral nie bede a kasy na wymiane u mechanika nie mam. wiec mam pytanie gdzie sie dolewa olej do skrzyni i jak sie sprawdza jego poziom??
z gory dziekuje za odpowiedzi
ptaku - |28 Mar 2009|, 2009 15:09
Jaka to skrzynia ?
Do automatu po przez rurkę bagnetu
anonim158 - |28 Mar 2009|, 2009 15:20
nie to jest manualna skrzynia
pablo19 - |28 Mar 2009|, 2009 18:50
W tym dziale masz opis wymiany oleju u kol. Struny w MT75, może coś pomoże, chociaż Ty zapewne masz skrzynię N9, a nie wiem czy tam jest podobnie. na drugi raz szukaj więcej
http://ford-scorpio.pl/forum/viewforum.php?f=46
sobolaqe - |28 Mar 2009|, 2009 20:13
tak samo bedzie
jedyne co mi sie kojarzy to jedna z nich(chyba N9) nie miala korka ktorym mozna bylo spuscic olej ale to moze mi sie tylko wydawac
tak czy inaczjej, szukac sruby z boku i dolewac.
moze byc ciezko dolac bez odpowiednich narzedzi, to wtedy jak u Struny, wezyk przez otwarta maske spuscic z gory, wsadzic do otworu po korku i wlewac od gory olej, grawitacja zrobi swoje.
butelki z olejem do skrzyni czesto maja taki plastikowy wezyk)z 10-15 cm ktory ulatwia nalewanie ale uda sie moze wlac z pol butelki(jak jest pelna) a poznie juz ciezko nia operowac bo do gory nie ma jak podniesc.
ford2fast - |28 Mar 2009|, 2009 20:26
Olej wlewa się przez otwór do sprawdzania poziomu oleju
Umieszczony jest po lewej stronie (kierowcy) mniej więcej w środkowej części skrzyni
Po wykręceniu śruby zabezpieczającej można sprawdzić poziom oleju w skrzyni
Prawidłowy stan oleju jest wtedy , gdy sięga krawędzi otworu
Łatwo sprawdzić to , na przykład małym palcem , wkładając go do otworu
Do uzupełnienia przyda się zwykła strzykawka jednorazowa o jak największej pojemności , narzędzie łatwo dostępne w każdej aptece
Jeżeli byłbyś zainteresowany , mogę zrobić w poniedziałek zdjęcie obrazujące położenie otworu
[ Dodano: |28 Mar 2009|, o 20:27 ]
| sobolaqe napisał/a: | | jedyne co mi sie kojarzy to jedna z nich(chyba N9) nie miala korka ktorym mozna bylo spuscic olej |
Zgadza się , w tej skrzyni korka takiego nie ma
sobolaqe - |28 Mar 2009|, 2009 20:44
| ford2fast napisał/a: | Do uzupełnienia przyda się zwykła strzykawka jednorazowa o jak największej pojemności , narzędzie łatwo dostępne w każdej aptece
|
do uzupelnienia ..... no strzykawka moze da rade, przy wymianie ..... powodzenia
albo u mnie w aptece mieli za male strzykawki(prosilem o najwieksza), pozniej przymiarka do przepchniecia przez nia oleju i ..... szukanie weza o wiekszej srednicy oraz lanie z gory przez komore silnika
ford2fast - |28 Mar 2009|, 2009 20:59
| sobolaqe napisał/a: |
do uzupelnienia ..... no strzykawka moze da rade, przy wymianie ..... powodzenia |
Wymiany w N9 nie przewidywano
Większe strzykawki można bez problemu kupić również w centralach / hurtowniach zaopatrzenia weterynaryjnego
Tam to mają rozmiary
sobolaqe - |28 Mar 2009|, 2009 21:31
| ford2fast napisał/a: |
Wymiany w N9 nie przewidywano
Większe strzykawki można bez problemu kupić również w centralach / hurtowniach zaopatrzenia weterynaryjnego
Tam to mają rozmiary |
wymiana akurat byla u Struny w MT75(ja mialem N9 i korka nie znalezlismy i tez plan byl ze strzykawka damy rade
najwieksza z apteki polegla, a po weterynarzach nie jezdzilem.
dlatego mysle ze taniej jest kupic jakies 2m weza 1cm srednicy ktory bedzie raczej latwo dostepny wszedzie niz uganiac sie za strzykawka rekordowych rozmiarow
ford2fast - |28 Mar 2009|, 2009 21:41
| sobolaqe napisał/a: | niz uganiac sie za strzykawka rekordowych rozmiarow |
Wcale nie musi być rekordowych wymiarów
Wystarczy taka do inseminacji
anonim158 - |28 Mar 2009|, 2009 23:17
| ford2fast napisał/a: | | Jeżeli byłbyś zainteresowany , mogę zrobić w poniedziałek zdjęcie obrazujące położenie otworu |
no to jestem zainteresowany
i wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi
ford2fast - |30 Mar 2009|, 2009 13:42
W lewym dolnym rogu , w czerwonym kółeczku jest otwór
|
|