Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Walenie mostu

0kosa0 - |16 Mar 2009|, 2009 20:48
Temat postu: Walenie mostu
Witam. Panowie szukalem ale nie znalazlem odpowiedniego tematu. Mianowicie od pewnego czasu ale nie zawsze podczs ruszania do przodu badz do tylu wali mi most albo cos z tylu. Az caly samochod sie telepie i jest to bez roznicy z jakis obrotow ruszam. Co to moze byc?? I jeszcze jedno jak mi ciezko biegi wchodza a najgorzej 2 a olej mam wymieniony na nowy to juz koniec skrzyni??
Struna - |16 Mar 2009|, 2009 20:54

w manualu wali Ci w dyfer ? sprzęgła nie umiesz puszczać czy jak ? ;)

[ Dodano: 2009-03-16, 20:55 ]
0kosa0 napisał/a:
I jeszcze jedno jak mi ciezko biegi wchodza a najgorzej 2 a olej mam wymieniony na nowy to juz koniec skrzyni??
aaaa, to może temu wali, sprzęgło się pewnie kończy.
0kosa0 - |16 Mar 2009|, 2009 20:58

Ale ladnie ciagnie sprzeglo. A nawet jak bardzo delikatnie puszczam sprzeglo to wali jak glupi.
Struna - |16 Mar 2009|, 2009 21:00

może wysprzęglik hydrauliczny się kończy i nie działa płynnie.
0kosa0 - |16 Mar 2009|, 2009 21:27

Hmm ale chodzi o to ze to wali tak jak by cos sie urywalo?? Nie jest to szarpanie i nie jest to za kazdym razem.
marcinb7 - |16 Mar 2009|, 2009 21:59

Luz na półośkach lub przegubach, tak mi się wydaje.
Vaux - |16 Mar 2009|, 2009 22:05

Sprzęgło się kończy jak nic - najprawdopodobniej tłumik drgań na tarczy odszedł w siną dal - miałem to samo w mk1, cała buda skakała przy ruszaniu, po wymianie sprzęgła jak ręką odjął. Lepiej zrób to jak najszybciej bo nabawisz się luzów w skrzyni (jak ja...)
Pierre - |17 Mar 2009|, 2009 07:12
Temat postu: Re: Walenie mostu
0kosa0 napisał/a:
Witam. Panowie szukalem ale nie znalazlem odpowiedniego tematu. Mianowicie od pewnego czasu ale nie zawsze podczs ruszania do przodu badz do tylu wali mi most albo cos z tylu. Az caly samochod sie telepie i jest to bez roznicy z jakis obrotow ruszam. Co to moze byc?? I jeszcze jedno jak mi ciezko biegi wchodza a najgorzej 2 a olej mam wymieniony na nowy to juz koniec skrzyni??

Źle szukałeś kolego. Opisywałem to dawno temu na własnym przypadku - szukałem dziury w całym a winne było sprzęgło. Docisk się rozleciał i spręzynki z tarczy też. Zaznacze że działało teoretycznie bez zarzutu tzn. nie ślizgało się. Skrzynie niestety przez to też załatwiłem bo synchronizator na 2 i 3 biegu wysypałem. Wszystko przez własną głupotę bo nie wierzyłem że to sprzegło umiera i miałem podwójną robotę i niepotrzebne koszty. Tak więc skrzynia u Ciebie pewnie też :kosci:

pozdro.

marcys - |17 Mar 2009|, 2009 09:11

jak poleca sprezynki na tarczy to wali i luzy straszne.
0kosa0 - |17 Mar 2009|, 2009 15:16

Ok dzieki panowie. O takie wlasnie odpowiedzi mi chodzilo. Juz zaczynam sie rozgladac za sprzeglem i szykuje sie do wymiany. Pozdrawiam