Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Przegub to czy może most?

Piochum - |8 Mar 2009|, 2009 16:26
Temat postu: Przegub to czy może most?
Witam. Przeczytałem już wszystkie posty z tym związane ale odpowiedzi nie znalazłem. Dzisiaj wszedłem pod samochód tak sobie popatrzeć co tam słychać. Chciałem zobaczyć luzy i jedną ręką ptzytrzymałem półośkę na wysokości przegubu wewnętrznego a drugą zaczełem kręcić wałem napędowym w jedną i drugą stronę. Jakie było moje zdziwienie gdy usłyszałem za każdym razem było "tyrknięcie" taki minimalny przeskok w jedną i w drugą stronę. Czy to most czy może przegub wewnętrzny?
ford2fast - |8 Mar 2009|, 2009 17:05

Luzy to normalna sprawa w używanym aucie :)

[ Dodano: |8 Mar 2009|, o 17:06 ]
Jeżeli są nadmierne , to już nie :(

[ Dodano: |8 Mar 2009|, o 17:10 ]
Gdy chcesz sprawdzić luzy mostu powinieneś jedną ręką przytrzymać flanszę mostu , do której jest przykręcona półoś , a drugą pokręcić w miejscu , do którego przykręcony jest wał :)

[ Dodano: |8 Mar 2009|, o 17:13 ]
Przeprowadzając eksperymenty Twoim sposobem dowiesz się jedynie czy masz jakiekolwiek luzy :roll:
Nakłada się na siebie kilka luzów , więc trudno ustalić , który jest największy :shock:
Możesz jedynie nasłuchiwać , z którego miejsca słychać najgłośniejszy odgłos :):

wieloryb - |16 Mar 2009|, 2009 13:42

a jak ustalić w takim razie co będzie konieczne do wymiany, czyli gdzie jest ten największy luz?
Adam_2000 - |16 Mar 2009|, 2009 13:50

Piochum napisał/a:
... usłyszałem za każdym razem było "tyrknięcie" taki minimalny przeskok w jedną i w drugą stronę. Czy to most czy może przegub wewnętrzny?

A w czasie ruszania/jazdy nie masz takich "strzałów" ? To by świadczyło o tym, że przeguby pracują na sucho. Jeżeli osłony gumowe są jeszcze OK, to wystarczy puszka smaru molibdenowego i po herbacie.

gufer-posepny - |16 Mar 2009|, 2009 16:00

na całkowity luz składa się luz w moście , i przegubach i półosiach .

bada się to w sumie łatwo .

jeśli chodzi o półosie do włazisz pod auto chwytasz za wałek ręką i próbujesz kręcić .można też jak się ma sprawne oko jeszcze inaczej . dajesz na luz stoisz pod mostem i kręcisz wałem napędowym . obserwuj obie flansze ile trzeba pokręcić wałem zanim one się poruszą . potem obejrzyj ile flansze obrotu wokonują zanim pojawi się opór .

ford2fast - |16 Mar 2009|, 2009 16:41

Cytat:
na całkowity luz składa się luz w moście , i przegubach i półosiach .

Oraz luz na krzyżaku wału napędowego :)

KubusWariat - |17 Mar 2009|, 2009 17:17

gdzieś... czytałem, że przeguby półosi należy smarować co 100kkm, ewentualnie przy wymianach gumowych osłon wedle uznania :) U mnie zaczął hałąsować jeden z przegubów po ostrych startach z ASB, po odkręceniu obejm, na przegubach praktycznie brak smaru :( Usłyszałem to po przebiegu 215kkm, ale po dołożeniu tam grafitowego pracuje właściwie - bez jakiegokolwiek hałasu... przy KD w podłogę czasami czuć stuknięcie, ale to raczej z racji przebiegu już
Boni - |17 Mar 2009|, 2009 19:19

Co 150kkm sprawdzić osłony ew. wymienić, smarować.