| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - klima śmierdzi grzybkami
KaZet - |27 Lut 2009|, 2009 15:31 Temat postu: klima śmierdzi grzybkami Klima śmierdzi grzybkami, jechać do firmy na czyszczenie klimy czy szukać preparatów?
Coś takiego widziałem, wstawia się puszkę z jakimś czymś do kabiny, zamyka drzwi i okna, załącza klimę i ma to niby zadziałać.
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 15:36
po pierwsze to czy zmieniałes kiedykolwiek filtry kabinowe ?
Jesli nie to zrób to
Jeśli tak to albo do użyj dostępnych specyfików do "odgrzybiania" albo daj zarobić klimiarzom.
bingo - |27 Lut 2009|, 2009 16:08
tak, jak mówi Struna - na początek wymiana filtrów kabinowych
po drugie - sprawdzenie drożności odpływów z parownika
po trzecie - jeżeli dalej zapachy, to wyjmujesz filtry i sikasz preparatem odkażającem, są lepsze od tych cudów na allegro, choć trudniejsze w obsłudze (musisz sam atomizerem psikać ). Poleram Air Pur, jest jednym z najlepszych na rynku.
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 16:15
można też jakieś ozonowanie sobie zaaplikować u klimiarzy. Albo sposobem Speedo - jakaś mikstura do odkażania używana w szpitalach i wszystko musi zdechnąć
YGH - |27 Lut 2009|, 2009 16:31
| Struna napisał/a: | | jakaś mikstura do odkażania używana w szpitalach i wszystko musi zdechnąć |
Lizol - piękny zapach jest po tym ...nawet szczury zdychają
YGH - |27 Lut 2009|, 2009 16:34
jak to Lizol nie używany!!! Jak wywalali kolesia ode mnie z bloku który zapóścił mieszkanie karaluchami i miał śmieci w dywany pozawijane to lizolem waliło chyba z miesiąc w bloku!!
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 16:47
wycofany wogóle jest.
bingo - |27 Lut 2009|, 2009 17:05
Air Pur jest używany do układów wentylacji m.in. w szpitalach.
tomasz - |27 Lut 2009|, 2009 18:57
bingo cos takiego ?
http://www.pixmania.com/pl/pl/r/air-pur
YGH - |27 Lut 2009|, 2009 19:02
my na warsztacie takie coś używaliśmy http://www.moto.allegro.p...imatyzacji.html , ma wygodną długą rurke z rozpylaczem do szyszczenia kanałów wentylacyjnych.
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 19:05
tomasz, http://www.sklep.climateam.pl/index.php/cPath/44
tu maja rózniaste
KaZet - |27 Lut 2009|, 2009 19:14
filtry kabinowe ze 3 razy wymieniałem w ciągu 4 lat eksploatacji.
Jak je często wymieniać?
Bingo napisał: wyjmujesz filtry i sikasz preparatem odkażającem
znaczy psikam po tych 3 filtrach z papieru?
YGH - |27 Lut 2009|, 2009 19:16
ja używam tego preparatu co link podałem i nic mi nie śmierdzi, a filtra odkąd auto jest to nie wymieniałem.
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 19:28
| KaZet napisał/a: | | znaczy psikam po tych 3 filtrach z papieru? | nie, po parowniku.
[ Dodano: 2009-02-27, 19:28 ]
| YGH napisał/a: | | a filtra odkąd auto jest to nie wymieniałem. | gratulacje | KaZet napisał/a: | filtry kabinowe ze 3 razy wymieniałem w ciągu 4 lat eksploatacji.
Jak je często wymieniać? | raz w roku by pasiło, czasem nawet częściej.
YGH - |27 Lut 2009|, 2009 19:31
| Struna napisał/a: | YGH napisał/a:
a filtra odkąd auto jest to nie wymieniałem.
gratulacje |
jejku dla mnie to nie ważne grunt, że nie śmierdzi a jak nie bedzie innych ważniejszych wydatków to sie zmieni.
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 19:31
| YGH napisał/a: | | jejku dla mnie to nie ważne | to wyjmij całkiem, wyjdzie Ci na zdrowie.
KaZet - |27 Lut 2009|, 2009 19:32
no i teraz to pytanie które sie boje zadać:
ale muszę,
GDZIE JEST PAROWNIK w wielorybie?
YGH - |27 Lut 2009|, 2009 19:34
| Struna napisał/a: | | to wyjmij całkiem, wyjdzie Ci na zdrowie. |
może i tak, nie myślałem o tym jakoś, a słyszałem gdzieś, że jak jest stary filter to szyby bardziej parują! Prawda to jest??
kondzio508 - |27 Lut 2009|, 2009 19:36
parownik jest kolo chodnicy o ile mi sie dobrze wydaje .
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 19:37
| KaZet napisał/a: | GDZIE JEST PAROWNIK w wielorybie? | za filtrami kabinowymi, jak klapkę inspekcyjną otworzysz i wyjmiesz filtry to go zobaczysz. | YGH napisał/a: | | a słyszałem gdzieś, że jak jest stary filter to szyby bardziej parują! Prawda to jest?? | jak jest zasyfiały to masz mocno zmniejszoną przepływność powietrza - tym samym szyby moga parować mocniej.
[ Dodano: 2009-02-27, 19:39 ]
| kondzio508 napisał/a: | | parownik jest kolo chodnicy o ile mi sie dobrze wydaje . | źle Ci się wydaje, koło chłodnicy jest skraplacz.
YGH - |27 Lut 2009|, 2009 19:40
| Struna napisał/a: | YGH napisał/a:
a słyszałem gdzieś, że jak jest stary filter to szyby bardziej parują! Prawda to jest??
jak jest zasyfiały to masz mocno zmniejszoną przepływność powietrza - tym samym szyby moga parować mocniej. |
czyli jednak warto pomyśleć nad wymianą dzięx
Struna - |27 Lut 2009|, 2009 19:55
| YGH napisał/a: | | czyli jednak warto pomyśleć nad wymianą | albo wyjęciem go całkiem, jak nie masz akurat kasy.
bingo - |27 Lut 2009|, 2009 20:20
| KaZet napisał/a: | | znaczy psikam po tych 3 filtrach z papieru? |
nie , psikasz w instalacje powietrzną, a filtry wyciągasz, bo jak są nowe, to po co je psikasz.
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 20:24 ]
podróba, chodzi o to:
http://www.patcontrols.com/pdf/varios/airpur-i.pdf
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 20:26 ]
daje tylko ładny zapach, ale nie odkaża w sposób wystarczający.
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 20:28 ]
z tego typu to już lepsze są Rothenbergera środki.
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 20:30 ]
| YGH napisał/a: | | ja używam tego preparatu co link podałem i nic mi nie śmierdzi, a filtra odkąd auto jest to nie wymieniałem |
bo używasz zabijacza zapachu. Jak są sprawne odpływy, to tylko wymienia się filtr, i żadnej chemii - chemia to ostateczność
masa300789 - |27 Lut 2009|, 2009 20:31
Witam!filtry to wydatek calych 35 zl moze jednak warto?? a jeszcze jedno sprawdzone przez kolege takie cos do odkazania z Obi za 24zl niemieckiej firmy
bingo - |27 Lut 2009|, 2009 20:33
| YGH napisał/a: | | że jak jest stary filter to szyby bardziej parują |
mają prawo, ale przede wszystkim powietrza do kabiny masz mniej dostarczanego, co też wiąże się ze zwiększoną wilgotnością w aucie. Dodatkowo możesz nawet sporężarkę rozwalić, szczególnie jak de-ice zmostkowany.
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 20:35 ]
| YGH napisał/a: | | że nie śmierdzi |
jak zabijasz zapach to nie śmierdzi, a chodzi o to, by nie śmierdziało wogóle, a chemia jest po to, by doprowadzić auto po takich doświadczenach do użytku .....
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 20:35 ]
| Struna napisał/a: | | to wyjmij całkiem, wyjdzie Ci na zdrowie |
w tym przypadku potwierdzam, dodatkowo wyczyść odpływy z parownika.
[ Dodano: |27 Lut 2009|, o 20:36 ]
| kondzio508 napisał/a: | | parownik jest kolo chodnicy o ile mi sie dobrze wydaje . |
to jest skraplacz...
KaZet - |28 Lut 2009|, 2009 12:44
| Struna napisał/a: | | KaZet napisał/a: | GDZIE JEST PAROWNIK w wielorybie? | za filtrami kabinowymi, jak klapkę inspekcyjną otworzysz i wyjmiesz filtry to go zobaczysz. . |
otworzyłem klapkę, wyjąłem 3 papierowe filtry i widzę chyba ten parownik? Czy to taka podwójna U-rurka z radiatorami? Jeśli tak, to czy odpływem jest taka czarna gumowa rurka, na końcu zaślepiona okrągłą blaszką?
Ta rurka gumow wygląda jak odprowadzenie z komory parownika ale czy jej drożność jakoś sie sprawdza?
Wydłubałem zaślepkę tej gumowej rurki, obmyłem, jest drożna. Z rurki gumowej żaden syf nie poleciał, to chyba jednak smród wynika z zagrzybienia samej instalacji i filtrów.
Wobec tego kupię jakiś preparat odkażający klime.
bingo - |28 Lut 2009|, 2009 13:02
odprowadzenie skroplin do dwie gumowe rurki w przegrodzie silnika, po stronie silnika, po jednej z każedej strony obudowy wentylatora (i parownika). na końcu rurek są zaworki zwrote. Wyjmujesz te wężyki, czyścisz je, szczególnie zaworki zwrotne, mozesz też wlać gorącą wodę przez otwór od wkladania filtrów - ostrożnie i z wyczuciem - by woda wypłyneła otworami od spustu. Jak woda nie leci tymi otworami, to nie lej wody !!!!!!!!. Zawory zwrotne są konieczne, by zapach od silnika nie wchodziły do kabiny - nawet filtry cie nie wyratują, jak nie masz zaworków załaożonych.
slawektg - |28 Lut 2009|, 2009 14:00
Kazet,jak masz z tym jakies trudnosci,to dzwon.pomoge.
KaZet - |28 Lut 2009|, 2009 14:50
| slawektg napisał/a: | | Kazet,jak masz z tym jakies trudnosci,to dzwon.pomoge. |
thx sytuacja chyba opanowana, jeszcze tylko moj syn sprawdzi bo on ma czuły węch.
zainteresowanym załączam schematu obiegu klimy, wyrwany z http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1983081
schematu obiegu klimy link
tomasz - |28 Lut 2009|, 2009 17:05
dzieki
bingo - |28 Lut 2009|, 2009 17:20
zamiast to w poznaniu kupić to z Warszawy będziesz ściągał?
[ Dodano: |28 Lut 2009|, o 17:33 ]
schemat bardzo ładny, ale opis obsługi klimy typowy dla klimiarzy, więc by nie było wątpliwości:
1. Czynnik się nie zużywa i nie starzeje - jak nie ma wycieku, to będzie hulał w obiegu do śmierci instalacji, po 10, 20 lat.
2. Filtr osuszacz zbryla się tylko w przypadku wody w instalacji - niestety, klimy napełniane i serwisowane automatami zawsze je mają, nie wspominając, że czas potrzebny do osuszenia klimy za pomocą pompy próżniowej nie jest liczony w minutach. Wymiana filtra (przy dobrym sprzęcie nie zawsze konieczna, ale u klimiarzy takiego nie spotkacie) przy każdym otwarciu instalacji i spuszczeniu czynnika, nawet do stacji (są od tego wyjątki, ale znowu kwestoia sprzętu)
3. Instalacja musi być szczelna, jeżeli wam na gwarancji w nowym wozie powiedzą, że trzeba uzupełnić - to na ich koszt i niech szukają nieszczelności.
4. Szczelność klimy jest zależna od obsługi - raz na dwa tygodnie załaczyć na chwilę sprężarkę, by nie uszkodzić dławnicy na wale.
5. niestety, przy starych autach, z winy serwisu i obsługi, klima może być nieszczelna, akoszt znalezienia nieszczelności znacznie będzie przewyższał koszt jej uzupełniania.
6. Jeżeli klima pracuje prawidłowo, nie dopuszczać nikogo do podłaczania w układ ciśneiniowy, nawet specjalisty - to jest tak mały układ, że każde podłaczenie spowoduje minimalne pogorszenie pracy.
[ Dodano: |28 Lut 2009|, o 17:36 ]
7. Filtr osuszacz nie powoduje żadnych zapachów w kabinie lub pod maską, nie ma wpływu na świeżość powietrza ani na powstawanie grzyba - to służy tylko do wyłapania wilgoci z czynnika chłodniczego w hermetycznym układzie chłodniczym.
[ Dodano: |28 Lut 2009|, o 17:45 ]
8. Im cieplejsze powietrze, tym intensywniejszy zapach, dlatego po włączeniu klimy często go nie czuć. Zapach powstaje najczęściej w parownku przy niest\prawnych odpływach, wtedy odgrzybianie na niewiele się zdaje. Ale w przypadku, gdy z jakiś powodów grzyb nam urośnie w kanałach wentylacyjnych, wtedy odgrzybianie jest konieczne. Nie odgrzybiamy z założonymi filtrami.
tomasz - |28 Lut 2009|, 2009 19:07
idzie wiosna znowu Bartek cie odwiedze
bingo - |28 Lut 2009|, 2009 19:55
i się wreszcie pochwalisz nowym nabytkiem
tomasz - |1 Mar 2009|, 2009 08:16
| bingo napisał/a: | i się wreszcie pochwalisz nowym nabytkiem |
ok
|
|