Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - VM + moóz= koniec chyba?

Eddy_chochlik - |7 Sty 2009|, 2009 18:20
Temat postu: VM + moóz= koniec chyba?
witam pocieszcie mnie :'(
moja skorupa chyba nieprzetrzymala zimy ostatnie 48h mozna to nazwac lol
a wiec 48 h temu przepalalem i bylo oki dzisiaj po dosc mroznej nocy postanowilem sie przejechac odsniezylem i takie tam, wsiadlem do skorupiaka zaplon myk swieci 30% zamna kontrolki pogaslu swieca tez no to... chwila zastanowienia zawiedzie czy nie no i co ... zdechla skrupa!!!
nawed niezakrecila slychac jak bendiks wybija cos se tyka kontrolki troche przygasaja troche jak tyka i troche trzesie ale zachowuje sie jak by rezrusznik nie mial sily obrucic walu... plyn zmienany na zimowy co prawda niesprawdzalem czy zamarzl bo sie wkur... dosc ostro ale mysle ze nie, aku obstawiam ze 80% oki

przecztam cos odwas na pocieszenie ?? jkies propozycje oprucz tego ze czekac do wiosny :D :D

Struna - |7 Sty 2009|, 2009 18:24

naładuj akumulator.
Adam73 - |7 Sty 2009|, 2009 18:28

Ew. kup kable rozruchowe i szukaj jelenia. ;)
Eddy_chochlik - |7 Sty 2009|, 2009 18:30

kable mam i 2 auto :P :] sie zobaczy jutro :P :]
scibor - |7 Sty 2009|, 2009 19:12

Eddy_chochlik napisał/a:
postanowilem sie przejechac odsniezylem i takie tam, wsiadlem do skorupiaka zaplon myk

najpierw zapal, potem odsniezaj - raz, ze unikasz niepotrzebnej roboty jesli nie zapali a dwa, ze ruszasz wstepnie nagrzanym autem:)

objaw masz typowo akumulatorowy:/

Mysza - |7 Sty 2009|, 2009 19:42

Zdejmij gumową rączkę z kabla i zrób foto mocowania przewodu i samego przewodu :) Byś mi humor poprawił w ten chłodny zimowy wieczór :D
Eddy_chochlik - |7 Sty 2009|, 2009 21:43

mysza jezeli chodzi ci o kable typu reall no to nie trafiles :D :D kable wlasnej roboty jeszcze przez dziadka :) Komuna :)
Mysza - |7 Sty 2009|, 2009 21:48

Eddy_chochlik napisał/a:
kable wlasnej roboty jeszcze przez dziadka
To mają szanse zadziałać :) Chociaż te reallowe też mają zalety :) Można się nimi ugrzać ;) A może lepiej zrobić z nich hol? :)
Adam73 - |7 Sty 2009|, 2009 22:40

No ja przepraszam, ma z Makro ,kabel gruby jak palec a szczypce jak od migomaga. :)
Zakup jeszcze do Łopla Kajdeta 1.6D , a służyły już nie raz (raz to nawet pomiędzy ciężarówkami). Tak że ,niedoceniacie "porządnych" kabli z marketu.

Rafał A.(antek) - |7 Sty 2009|, 2009 22:54

kable czy izolacja gruba :)
Adam73 - |7 Sty 2009|, 2009 22:58

Izolacja to ma gdzieś 1,5 mm a kabel dodatkowo jest przylutowany do szczypiec a nie jak w tych "prostackich" tylko przykręcony (albo zaciśnięty).
Platyn - |8 Sty 2009|, 2009 08:48

Z kablami to najlepiej zrobić je samemu. Ja kupiłem linkę 25mm2 Do tego porządne szczypce. Jak zrobisz takie samemu to się dowiesz ile kosztują kable. Ale na tym to można Volvo FH12 odpalać :P
Zbyszek_WW - |8 Sty 2009|, 2009 10:46

Eddy nie czekaj do jutra tylko zrób to dziś tym bardziej jak piszesz że masz od czego odpalić to weż te kable dziadkowe 2 auto na obrotach i pal scorupke ew sprawdż ten płyn czy nie zamarzł wiesz jaki będziesz zadowolony jak odpali zapomnisz szybko o tym co było spróbuj i napisz jak
Eddy_chochlik - |8 Sty 2009|, 2009 15:41

jestem :) naszczescie moje obawy okazaly sie nepotrzebne i wy mieliscie racje tylko aku padl :) po podlaczeniu kabli z lacnera prawie zdechl :D :D tyle skorupiak potrzebowal pradu ale bezproblemu od szczala odpalil:)
Zbyszek_WW - |8 Sty 2009|, 2009 15:48

no i odrazu na duszy lżej pozdrawiam i zycze mniej takich kłopotów
gufer-posepny - |8 Sty 2009|, 2009 21:08

ja przeważnie jak było zimniej miż +3 to zaczynałem od otwarcia przymarzniętych drzwi a zaraz potem odpalenie . Jak sie udało to pakiet guziorów i jazda ze skrobaczką . Jak nie to oznajmiałem siostrze że za 6 minut ma autobus :D . A sam czekałem na następny dzień gdy było +5 i odpalał bez problemu .
Eddy_chochlik - |8 Sty 2009|, 2009 22:59

gufer-posepny napisał/a:
ja przeważnie jak było zimniej miż +3 to zaczynałem od otwarcia przymarzniętych drzwi a zaraz potem odpalenie . Jak sie udało to pakiet guziorów i jazda ze skrobaczką . Jak nie to oznajmiałem siostrze że za 6 minut ma autobus :D . A sam czekałem na następny dzień gdy było +5 i odpalał bez problemu .

heh to dosc leniwy jestes :D :D wsumie ja tez bo zimowek jeszce nie zalozylem a opony mam 205/50/16 hah jzdzi sie nie ciekawie, wzasadzie dzis odstawiam narazie bo szkoda blachy i nerwow z ktorej strony wejdzie twarde :)

Zbyszek_WW napisał/a:
no i odrazu na duszy lżej pozdrawiam i zycze mniej takich kłopotów

dzieki wielkie