| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Wymiana nagrzewnicy
jaroz - |3 Sty 2009|, 2009 10:30 Temat postu: Wymiana nagrzewnicy Witam,
w końcu jednak czeka mnie wymiana nagrzewnicy. Obecna aura sprawia, że szyby w aucie są często zamarznięte, a tylko fotele grzane ratują podróżujących
Mimo, że silnik ma właściwą temperaturę, to przed nagrzewnicą przewody są ledwo ciepłe. Wniosek jeden - nagrzewnica. Dodatkowo chyba bardziej parują szyby (a może to od niedogrzanego wnętrza?). Dlatego właśnie zapadła decyzja jak na początku.
Proszę o opinię - ile kosztuje wymiana nagrzewnicy wraz z płynem? Tak orientacyjnie. Ja oddaję auto do mechaników z serwisu Forda (oczywiście praca po godzinach ). Koszt w granicach 300 PLN. Plus jakieś drobne czynności, tak aby układ był na 100% szczelny.
Dużo to czy mało za taką usługę? Z góry dziękuję za wypowiedzi.
Luke - |3 Sty 2009|, 2009 10:33
zależy jak to będą robić tzn czy zwalają całą deskę, ja w swoim to przerabiałem i nie wiem czy podjąłbym się tego jeszcze raz za taką kasę
grand funk - |3 Sty 2009|, 2009 10:34
kat wymieniał i opisał to gdzieś.
jaroz - |3 Sty 2009|, 2009 10:39
| Luke napisał/a: | | zależy jak to będą robić tzn czy zwalają całą deskę | z tego co rozmawiałem, to będą odchylać deskę. | Luke napisał/a: | nie wiem czy podjąłbym się tego jeszcze raz za taką kasę | dlatego ja się w ogóle nie podejmuję bo nie robiłem tego, a i wolę poświęcić 300 PLN niż sam z tym zostać bo ja i za 500 bym tego nie robił
A chłopaki mają to w palcu bo są specjalistami od aut na literę "S" czyli Scorpio, Sierra
Luke - |3 Sty 2009|, 2009 10:44
moim skromnym zdaniem oddaj i nie martw się, że to dużo przy swoim spędziłem trzy bite dni i uważam, że nie jest to za dużo...
jaroz - |3 Sty 2009|, 2009 10:52
Nie martwię się aż tak bardzo Tylko chciałem wiedzieć orientacyjnie czy to uczciwa cena. Bardziej też martwiłem się o porządne wykonanie tego (połączenia, montaż deski, żeby nie skrzypiała potem czy coś w tym stylu). Dlatego szukałem fachowców. No i chyba się udało
Luke - |3 Sty 2009|, 2009 10:56
tak apropo ściągania deski, dwa razy to przerabiałem i dwa razy zauważyłem, że dużo śrubek lubi się przez te parę latek poluzować i ponowne ich dokręcenie przy montażu deski powoduje, że wszystko trzyma się lepiej i w autku jest w ogóle ciszej
ford2fast - |3 Sty 2009|, 2009 10:58
Mało to nie jest
Ale z kolei bałbym się gdyby ktoś wycenił tę usługę na 100zł
Lepiej zapłacić solidnym fachowcom
Odchylić deski nie da się
Można ją jedynie odkręcić i odsunąć , pewnie to mieli na myśli
We dwójkę robi się to całkiem sympatycznie
W pojedynkę znacznie mniej komfortowo
[ Dodano: 2009-01-03, 11:00 ]
| Luke napisał/a: | tak apropo ściągania deski, dwa razy to przerabiałem i dwa razy zauważyłem, że dużo śrubek lubi się przez te parę latek poluzować i ponowne ich dokręcenie przy montażu deski powoduje, że wszystko trzyma się lepiej i w autku jest w ogóle ciszej |
Jeżeli nikt ich nie odkręcał , to nie luzują się
Fabrycznie są przykręcone na kleju
Luke - |3 Sty 2009|, 2009 11:04
| ford2fast napisał/a: | Fabrycznie są przykręcone na kleju |
nie wszystkie, szczególnie te od różnych kanałów powietrznych i z tego co pamiętam te boczne od deski tez były bez kleju, zresztą dużo śrubek kiedyś było już ruszane
kat - |3 Sty 2009|, 2009 11:39
Tak,opisalem dokladnie -MK2
Z Guferem zajelo nam to 5 godzin (a deche sciagalismy dwa razy bo nie podpiąłem tuneli)i powiem wiecej.Filozofii zadnej nie ma ,oprocz tego czego sie boja wszyscy czyli zdjecia deski.Jeden jedzie z jednej,drugi z drugiej strony.I nic nie trzeszczy i nic nie skrzypi
Przy takiej temperaturze jak teraz nie chcialoby mi sie,ale jak jest cieplo to nie ma problemu.A za 300 to juz wogole nie ma problemu
W MK1 u Gufera taka operacja to 2 godzinki na 4 rece
jaroz - |3 Sty 2009|, 2009 13:51
No z tego co wiem to nic nie było wcześniej demontowane. Oprócz zegarów. Reszta oryginał.
Dziękuję za wasze opinie. Teraz jestem spokojniejszy na duszy A już w środę wreszcie będę miał ciepło w środku Sam bym się za to nie brał w taką pogodę, to fakt niezaprzeczalny A przy okazji parownik zostanie wreszcie wpięty szeregowo Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję.
grand funk - |3 Sty 2009|, 2009 14:17
| jaroz napisał/a: | | Oprócz zegarów. |
w tym momencie nie możesz ufac wskazaniom przebiegu
| jaroz napisał/a: | | się za to nie brał w taką pogodę |
ciepły przestronny garaż i dodatkowa para rąk kluczem do sukcesu. ja muszę bratu w mondziaku wymienić nagrzewniczkę, bo wali glikolem aż się w głowie kręci
Rafał A.(antek) - |3 Sty 2009|, 2009 14:47
to nie jest wysoka cena zwazywszy ze jest to ok 5-6h pracy, i to malo wdziecznej. Filozofi niby nie ma, ale latwo polamac i pourywac cos, a sama robota jest taka upierdliwa poprosu, choc mozna pare rzeczy spartolic.
bingo - |3 Sty 2009|, 2009 16:01
jeżeli nie cieknie nagrzewnca, to po co ją wymieniać? Dużo łatwiej ją przedmuchać, zarówno wewnetrznie, jak i zewnętrznie, ewentualnie zalać od srodka odpowiednim odkamieniaczem.
fiebik - |3 Sty 2009|, 2009 16:06
| bingo napisał/a: | | Dużo łatwiej ją przedmuchać, zarówno wewnetrznie, jak i zewnętrznie, ewentualnie zalać od srodka odpowiednim odkamieniaczem. | niestety nadchodzi w końcu taki moment, że to wszystko, to tylko półśrodki i pozostaje tylko wymiana.
grand funk - |3 Sty 2009|, 2009 16:09
| bingo napisał/a: | | jeżeli nie cieknie nagrzewnca, to po co ją wymieniać? Dużo łatwiej ją przedmuchać, zarówno wewnetrznie, jak i zewnętrznie, ewentualnie zalać od srodka odpowiednim odkamieniaczem. |
właśnie też o tym myślałem. podnieść węże zalać odkamienieczem na 24 h później obficie przepłukać. zapiąć z jednej strony węża z wodą z drugiej dłuższy odpływ i powinno coś dać. robiłem tak w jednym 2.9 efekt był zadowalający.
bingo - |3 Sty 2009|, 2009 16:23
nie spotkałem się z zatkanym i nie dziurawym wymiennikiem, którego nie dało się udrożnić. A sporo mam styczności z wymiennikami różniego rodzaju.
kat - |3 Sty 2009|, 2009 16:38
| bingo napisał/a: | | jeżeli nie cieknie nagrzewnca, to po co ją wymieniać? Dużo łatwiej ją przedmuchać, zarówno wewnetrznie, jak i zewnętrznie, ewentualnie zalać od srodka odpowiednim odkamieniaczem. |
ano Bingo po to ,ze takie zalewanie,zlewanie ,odkamienianie to tylko polsrodki
ja nie jestem tego zwolennikiem,zrobic raz a porzadnie i po sprawie
bingo - |3 Sty 2009|, 2009 16:47
wszystko zależy od tego, czym robisz. a w nagrzenicy od samochodu najgorsze co możesz znaleść to kryształki z petrego.
[ Dodano: 2009-01-03, 16:54 ]
| grand funk napisał/a: | | właśnie też o tym myślałem. podnieść węże zalać odkamienieczem na 24 h później obficie przepłukać. |
na początek azot lub powietrze, jakieś 10-15 bar, a dopiero póżniej, jak nie pomoże, to zalewka. w zależności od tego, co wyleci przy przedmuchaniu, wlewasz odpowiedni srodek i włączasz pomke obiegową. 1 godzina starczy, później i tak już nic to nie daj. A jak zalejesz i zostawisz bez pompki, albo najpierw nie przedmuchasz - to szkoda czasu - to tylko trochę z wieszchu zejdzie, a najgorsze i tak zostanie.
Rafał A.(antek) - |3 Sty 2009|, 2009 18:25
| bingo napisał/a: | | nie spotkałem się z zatkanym i nie dziurawym wymiennikiem, którego nie dało się udrożnić |
ile ci takich wysłać? Zapewniam cie ze uszczelniacz do chlodnic jest niewymywalny z cienkich rurek nagrzewnicy. Pomijam straty ciepła w takiej nagrzewnicy i jej wydajnosc.
Luke - |3 Sty 2009|, 2009 20:37
tak na marginesie, co do teorii, że nieoryginalne nagrzewnice źle grzeją... mam już drugie autko po wymianie nagrzewnicy na taką za 60zł, w tej chwili śmigam na takiej i grzeje bardzo ładnie
gufer-posepny - |3 Sty 2009|, 2009 20:40
Przy cenie 60 zeta za nagrzewnicę szkoda czasu na babranie się jakimiś specyfikami .
kat - |3 Sty 2009|, 2009 20:47
| gufer-posepny napisał/a: | | Przy cenie 60 zeta za nagrzewnicę szkoda czasu na babranie się jakimiś specyfikami . |
30 zl
Rafał A.(antek) - |4 Sty 2009|, 2009 02:26
| Speedo napisał/a: | | a wogole rozpolawialiscie je kiedys? |
A i owszem, celem przebadania pacjenta na okolicznosc udroznienia, stad wniosek prosty, wymiana na nową, szczegolnie ze pomijajac mk3 z klimatronikiem to koszt 40-80zł
| Luke napisał/a: | | tak na marginesie, co do teorii, że nieoryginalne nagrzewnice źle grzeją... |
a gdzie taka teorie znalazłes, bo ja to 1wszy raz słysze.
ford2fast - |4 Sty 2009|, 2009 02:33
| bingo napisał/a: | | na początek azot lub powietrze, jakieś 10-15 bar, a dopiero póżniej, jak nie pomoże, to zalewka. w zależności od tego, co wyleci przy przedmuchaniu, wlewasz odpowiedni srodek i włączasz pomke obiegową. 1 godzina starczy |
Sposób , owszem dość skuteczny
Jednak czasami po odkamienieniu nagrzewnica zaczyna cieknąć
Prościej wymienić
100% satysfakcji
bingo - |4 Sty 2009|, 2009 10:19
wodą z węża żeczywiście nic nie zrobicie, bo ciśnienie 3 bar to za mało do przepchania, wlewać ocet (czy też co kolwiek innego) i czekać to też bez sensu - musi być wymuszony obieg.
Jezeli nagrzewnica wytrzyma 15 bar i ne bedzie ciekła na azocie, to i później wytrzyma.
co do kosztów, nie chodzi o koszt samej nagrzewnicy, ale o czas i koszt jej wymiany, bo tu jest różnica.
jaroz - |4 Sty 2009|, 2009 15:23
| grand funk napisał/a: | | w tym momencie nie możesz ufac wskazaniom przebiegu | mogę, mogę. Mam oryginalną książkę serwisową. A zegary były wyciągane celem usunięcia pisków w czasie jazdy po dziurach. Niby tylko piski ale bardzo irytujące...
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | to nie jest wysoka cena zwazywszy ze jest to ok 5-6h pracy, i to malo wdziecznej | Też mi się tak wydaje Rafale.
| bingo napisał/a: | | jeżeli nie cieknie nagrzewnca, to po co ją wymieniać? Dużo łatwiej ją przedmuchać, zarówno wewnetrznie, jak i zewnętrznie, ewentualnie zalać od srodka odpowiednim odkamieniaczem. | Nie mam pewności czy nie cieknie - czuć trochę charakterystyczny zapach i ciut mi ubywa płynu. A czyścić nie ma sensu, bo to tylko półśrodek (nie zawsze skuteczny i nie przywraca pełnej sprawności nagrzewnicy) i na pewno nie będzie grzać tak jak nowa. Zresztą już zamówiona (markowy zamiennik za 85PLN ze sprawdzonego, czytaj zaufanego , sklepu) będzie we wtorek u mnie
sobolaqe - |4 Sty 2009|, 2009 15:54
| bingo napisał/a: | wodą z węża żeczywiście nic nie zrobicie, bo ciśnienie 3 bar to za mało do przepchania, wlewać ocet (czy też co kolwiek innego) i czekać to też bez sensu - musi być wymuszony obieg.
|
masz racje oczywiscie, ale naklad pracy przy przeplukaniu nagrzewnicy jest na tak maly(szczegolnie porownujac naklad pracy przy jej wymianie ze takie plukanie nie zaszkodzi(oczywiscie jak stan agonalny nagrzewnicy to nic jej nie uratuje)
ja pamietam jak kiedys u Struny podpielismy jego nagrzewnice pod weza i widzialem co wylatuje z drugiej strony
niewiem na ile to plukanie pomoglo i czy bylo widac jakas poprawe ale cos wylatywalo
tak wiec jak dlamnie, odpiac dwa weze, zapiac biezaca wode, przeplukac tak dlugo az syf nie bedzie lecial i sprawdzic. bedzie OK to zostawic, nie bedzie OK to wymienic. roboty na 20 min.
Struna - |4 Sty 2009|, 2009 15:57
| sobolaqe napisał/a: | ja pamietam jak kiedys u Struny podpielismy jego nagrzewnice pod weza i widzialem co wylatuje z drugiej strony
niewiem na ile to plukanie pomoglo i czy bylo widac jakas poprawe ale cos wylatywalo | pamiętasz w którym aucie ? stary granatowy 2.9 ? czy już 2.4 ? jeśli 2.9 to pomogło trochę ale koniec końców wymieniłem na inną ( ze sierry ) a w 2.4 pomogło całkowicie ( Julek pewnie teraz nadal ma ogrzewanie ok w nim ) ale w 2.4 była terapia proszkiem do automatów stosowana a potem dokładna płukanka. Pomogło elegancko. Ale pewnie mogło by być ciut lepiej jeszcze na nowej W mk1 to w sumie pikuś robota.
sobolaqe - |4 Sty 2009|, 2009 16:02
| Struna napisał/a: | | pamiętasz w którym aucie ? stary granatowy 2.9 ? czy już 2.4 ? jeśli 2.9 to pomogło trochę ale koniec końców wymieniłem na inną ( ze sierry ) a w 2.4 pomogło całkowicie |
jesli mnie pamiec nie myli to 2,9 granatowy(ten co w nim olej w skrzyni zmienialismy).
bo jak rozumiem piszesz o 2,9 ktore bylo 2,9 a nie o 2,4 ktore jak sie okazalo bylo 2,9 ?
Struna - |4 Sty 2009|, 2009 16:09
ok, już pamiętam o którego chodzi no to temu pomogło tylko troszkę, dopiero jak wymieniłem na inną to pomogło całkowicie.
jaroz - |6 Sty 2009|, 2009 19:38
No to jutro wymiana nagrzewnicy, właściwe podłączenie reduktora (szeregowe) i ewntualne uszczelnienie ukł. chłodzenia. Zdam relację co i jak z tego wyszło
[ Dodano: 2009-01-09, 00:47 ]
No to zdaję relację Nagrzewnica (firmy Behr) wymieniona. Auto grzeje elegancko już jak tylko wskazówka jest na polu NORM, a dokładniej to już na M jest ostro ciepło! Martwi mnie tylko to, że jednak parownika nie poprawił mechanik, bo nie wiedział o co mi tak naprawdę chodziło... No i karton mam dlatego wskazówka jest prawie poziomo. A co będzie jak karton wyjmę? Bo termostat jest ok. Czyżby wisko za bardzo schładzało? Bo innej koncepcji już nie mam. No chyba, że wskaźnik za mało pokazuje, a w rzeczywistości jest właściwa temperatura (i tak już musi być), bo węże gorące jak diabli Nadmienię, że czujnik temp. na zegary też wymieniłem.
Byniek - |17 Sty 2009|, 2009 17:00
U mnie ładna akcja była dziś. Wygląda na to, że gdzieś się cos rozszczelniło przy nagrzewnicy bo po wyłączeniu silnika zaczęła mi walic para spod maski a dokładniej na środku spod przedniej szyby. Ogrzewanie jest lipne mimo nowego termostatu i temperatury idealnie na środku...
grand funk - |17 Sty 2009|, 2009 17:18
Byniek, Ty to chłopie faktycznie masz pechowe to auto podreperuj je troszkę - sprzedaj i kup jakiś po krzyżacku uchowany egzemplarz
VIK - |17 Sty 2009|, 2009 18:42
Cena normalna, też robię z odchylaniem dechy, troszkę gimnastyki, ale da radę, no i trochu mniej roboty niż ze zdjęciem całej. Fakt, najtrudniej pierwsze 2 razy.
Potwierdzam też, że odkamienianie, odkwaszanie, nawet takim do usuwania kamienia kotłowego + ciśnienie 100barów, nic nie daje, jeśli da, to na tydzień. Zwłaszcza w Klimatronikach w MK3. A przy dzisiejszych cenach nagrzewnic, to w ogóle bajka.
gufer-posepny - |17 Sty 2009|, 2009 19:26
| jaroz napisał/a: | No to jutro wymiana nagrzewnicy, właściwe podłączenie reduktora (szeregowe) i ewntualne uszczelnienie ukł. chłodzenia. Zdam relację co i jak z tego wyszło
[ Dodano: 2009-01-09, 00:47 ]
No to zdaję relację Nagrzewnica (firmy Behr) wymieniona. Auto grzeje elegancko już jak tylko wskazówka jest na polu NORM, a dokładniej to już na M jest ostro ciepło! Martwi mnie tylko to, że jednak parownika nie poprawił mechanik, bo nie wiedział o co mi tak naprawdę chodziło... No i karton mam dlatego wskazówka jest prawie poziomo. A co będzie jak karton wyjmę? Bo termostat jest ok. Czyżby wisko za bardzo schładzało? Bo innej koncepcji już nie mam. No chyba, że wskaźnik za mało pokazuje, a w rzeczywistości jest właściwa temperatura (i tak już musi być), bo węże gorące jak diabli Nadmienię, że czujnik temp. na zegary też wymieniłem. |
Jak masz sprawny termostat to nawet jak zapniesz na sztywno wisko to temperatura będzie ok . po prostu termostat odetnie nadmierny dopływ zimnego plynu i tyle .
bingo - |18 Sty 2009|, 2009 18:52
| gufer-posepny napisał/a: | | Jak masz sprawny termostat to nawet jak zapniesz na sztywno wisko to temperatura będzie ok . po prostu termostat odetnie nadmierny dopływ zimnego plynu i tyle . |
niekoniecznie, przy wolnych obrotach i przy braku wygłuszeń wentyl może wychładzać sam silnik na tyle intesywnie, że nawet zamknięty termostat nie pomoże. Oczywięcie temp. zewnętrzne też muszą być odpowiednio niskie (poniżej 0, i to raczej sporo).
gufer-posepny - |18 Sty 2009|, 2009 23:21
Jakich wygłuszeń ?
No raz mi udało się przy -10 schłodzić do 30 Stopni silnik w Berlingo . Nawiewem . Kolega czekał na mnie to dmuchawa na max i grzanie . Innej opcji nie widzę .
bingo - |19 Sty 2009|, 2009 10:43
na masce od spodu
mariusz_technik - |19 Sty 2009|, 2009 16:56
A jaki problem zobaczyć mniej więcej czy wisko działa? Chocby czy nie jest zblokowane całkiem?
Byniek - |22 Sty 2009|, 2009 15:20
A u mnie jednak to nie nagrzewnica walnęła. Jak pisałem wyżej waliła para spod przedniej szyby. To tylko woda leciała mocnym ciurkiem spod uszczelki głowicy na kolektor wydechowy Ładnie uszczelke mi wydmuchało...
Srebrny - |22 Sty 2009|, 2009 16:31
Ja się nie dziwie podobnie miałem (na Katalizator). Nowe śruby i dobra uszczelka tzw metal kanapka, inaczej nie uwolnisz sie od temetu.
|
|