Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - swap z benzyny w busie

slawektg - |26 Gru 2008|, 2008 15:19
Temat postu: swap z benzyny w busie
Czesc!Jesienia stanalem przed problemem dalszej eksploatacji mojego busa-ogorka. z racji,ze jezdze nim na codzien,a mialem silnik wiatrak 2.0,palilo toto 15-16ltr. Zaczalem sie zastanawiac nad LPG,ale wiadomo-wiatrak. Bylem w kilku warsztatach:"panie,nie da sie"albo:"panie,nie wolno"itd. Troche zniesmaczony faktem i perspektywa bankrutowania na paliwie powzialem decyzje o swapie na diesla. Poniewaz w lipcu rozbilem mojego ukochanego AXa 1.4diesel,zostawilem sobie silnik. Pomyslalem-szkoda go na zlom. Tak tez zrobilem. Nie chcialem diesla z vw,bo cholernie glosne,mulaste i....inni tak robia. Ja zawsze probuje czegos nowego. Oczywiscie sam silnik nie specjalnie chcial pasowac. Oryginalnie mocowany poprzecznie,wiszacy a nie stojacy na poduszkach,inna tarcza sprzegla,wystajaca z glowicy od strony napedu Vacumpompa,filtr paliwa i rozne pierdoly. Oczywiscie inna skrzynia biegow,wysprzegnik,uklad wydechowy,rozrusznik,o bzdetach typu elektryka i linki nie wspomne. Silnik o mocy 53km,98NM momentu,obroty mocy max 5000. Martwilo mnie sprzeglo,bo tylko 180mm srednicy. Nie chcialem go permanentnie przerabiac ze wzgledu na kolo zamachowe,wywazanie itp. Prototyp ujawni bledy. Cala robota zajela mi 5dni. Zrobienie sub-frame do zawieszenia silnika,flansza silnik-skrzynia cieta waterjetem,wydech,sprzeglo i cala reszta. Dzis mam przejechane 3400km. Na razie nie mam problemow. Wszystko hula. Brakuje troche momentu,ale na miasto jest ok. Pali 8litrow zupki. chodzi cichutko,wkreca sie ok,moze ktos ma pomysl jakby mu dolozyc z 10NM?turbo odpada. Pompa wtrysk,olej do smarowania,cala reszta plus bilans cieplny silnika-za duzo problemow.moze jakis comprex lub supercharger?albo zwykla suszarka do dolotu plus korekcja dawki?reasumujac-silnik citroena bajka.cichy,zrywny,oszczedny.swap udany.jakbym mial wiecej czasu i wolnych srodkow,to pomyslalbym o swapie do scorpio jakiegos CR lub tdi(dti)Sorry,mialo byc w ciekawostkach dieslowskich,ale przeoczylem.
Gaiger - |26 Gru 2008|, 2008 18:38

Slawektg szacunek za chęci, umiejętności i włóżoną ciężką pracę ....
Pomysły całkiem logiczny.
Co do zwiększenia mocy.... raczej będzie ciężko w wolnossaku.
Bez dodatkowego powietrza się nie obędzie.

Waldi_L_N - |26 Gru 2008|, 2008 19:49

Za brak spacji po kropce i wielkich liter :evil: - naprawdę trzeba się skupić by przeczytać ze zrozumieniem.
Za włożoną pracę :-PPPPPP
Co do Nm tak jak Gaiger, będzie ciężko. Może dolot zimnego powietrza z wiatrakiem? No i może dobry dieselman by zestroił pompę.
slawektg napisał/a:
jakbym mial wiecej czasu i wolnych srodkow,to pomyslalbym o swapie do scorpio jakiegos CR lub tdi(dti)

Bez przytyków do VM-a. Jeżeli Twój jest sprawny, to dlaczego chcesz robić swap? To poza swoimi oczywistymi wadami dość dynamiczny i mocny silnik (no może nie poniżej 2000 obr/min). CR lub tdi jeszcze do tego na pompowtryskiwaczach to następna dawka kłopotów i kosztów. Dla mnie jeśli diesel to tylko klasyczne - VW na klasycznych wtryskach, MB, PSA czy stara japonia. One jakoś jeżdżą i w razie czego dają się naprawić moi znajomi jak dostaną do naprawy nowego diesla robią się jacyś dziwnie nerwowi...

slawektg - |26 Gru 2008|, 2008 23:22

Waldek,ujales to nad wyraz dokladnie. Zalezalo mi na maxymalnej prostocie i nieskomplikowanej,niezawodnej konstrukcji. Swap do scorka zrobilbym z czystej ciekawosci i raczej jako ciekawostka niz rzeczywista potrzeba.VM jest dosc dynamiczny i w miare oszczedny.Co do wiatraka,to tez tak mysle.Sprobuje i dam znac co wyszlo.
scibor - |27 Gru 2008|, 2008 07:50

Gaiger napisał/a:

Co do zwiększenia mocy.... raczej będzie ciężko w wolnossaku.
Bez dodatkowego powietrza się nie obędzie.

no to gaz Browna...:)

Platyn - |30 Gru 2008|, 2009 18:12

No slawektg, pogratulować zaciętości, pomysłowości i hartu ducha. Wielki szacunek :580:
Co do NM butla z tlenem i w dolot :D

[ Dodano: 2008-12-30, 18:14 ]
slawektg napisał/a:
jakbym mial wiecej czasu i wolnych srodkow,to pomyslalbym o swapie do scorpio jakiegos CR lub tdi(dti)
To chyba trapi każdego posiadacza klekoczącego scorpio. Ja powiem szczerze sam się nad tym zastanawiałem. Mnie szczególnie podchodzi 1.9 TDI z Audi.
Struna - |30 Gru 2008|, 2009 18:17

no ale po co to? czy VM jest niefajny ? ;)
Platyn - |30 Gru 2008|, 2009 18:30

OJJJJJ Struna, nie zaczepiaj się :P . Nie o to chodzi, że niefajny. Ale jakby na to nie patrzeć TDI ma jednak znacznie wyższą kulturę pracy niż VM. No chyba że zmienie na jakiś CRD made by VM :)
Struna - |30 Gru 2008|, 2009 18:38

oj tam, masz TD to się na głupie "i" łakomisz ? ;)
Platyn - |30 Gru 2008|, 2009 18:50

Se dokleje i będzie git ;)
Struna - |30 Gru 2008|, 2009 19:04

i koniecznie czerwone to i musi być :)
adamf - |30 Gru 2008|, 2009 20:04

witam wszystkich na forum tu obecnych ;;SLAWEKTG jakieś 10 lat temu przerabiałem ogórasa wiatrołapa na diesla założyłem 1,6 vw golf trochę niewdzięczna robota ale finał ok.spalanie 6,5-7śrerdnio i wcale nie był powolny zresztą facet do dzis nim jezdzi :-d :-d :-D :-D :690: :695: duży szacunek dla tych co maja cierpliwosć i pomysł w MONSTER-GARAZ ........idę mrozić SZMPAGNE TO PRAWIE już pozdrawiam,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, :-d :690: :): :lol:
Platyn - |31 Gru 2008|, 2009 06:18

Struna napisał/a:
i koniecznie czerwone to i musi być :)

I będzie pasowało jak ulał. Najtańszy, najprostszy i najszybszy sposób zmiany silnika :695: :695: :695:

slawektg - |31 Gru 2008|, 2009 18:02

Ze tez na to nie wpadlem.....Ale ze mnie glupia nimfomanka :-d
Platyn - |18 Lut 2009|, 2009 10:05

No dobra. Jak już jesteśmy przy zmianie silnika to mam takie pytanie. Czysto z ciekawości. Dajmy na to, że wyprułem VM ze scorpio i mam zamiar wpakować do niego silnik Audi 2.5 TDI V6. Pomińmy fakt, że może nie wejść do komory choć wątpię ( jak upchali tam VM to ten raczej też wejdzie ;P ). Mogłaby być również jakaś jednostka R4. I teraz dalej.
Jak spasować silnik do skrzyni. Bo wiadomo że dziś wszystkie auta to "taczki" a scorpio RWD. Jak z elektroniką itp pierdołami. Czy wymiana wiązki i ECU z pakowanego silnika nie zaszkodzi reszcie auta?
Na razie tyle. Jak mi się coś przypomni to napiszę.

Boni - |18 Lut 2009|, 2009 14:08

Na wszystkie twoje "jak?" odpowiedź brzmi "z najwyższym trudem" ;) A na pytanie o FWD->RWD to moim zdaniem odpowiedź jest "bez sensu" :D jak już koniecznie chcesz zmieniać, to tylko RWD->RWD, będzie znacznie łatwiej, co nie znaczy że łatwo. Ja takie rozważania prowadzę raczej w dziedzinie benzyn (jak do Scorpio włożyć jakieś V8. Albo lepiej od razu V12 ;) ), ale zagadnienia podobne. Moim skromnym zdaniem trzeba wybierać tylko coś, co wejdzie jako powerpack, czyli silnik plus skrzynia RWD, i przerabiać tylko wał, ew. coś nieco ponad (dyfer, itp) ale nie kombinować z osadzaniem totalnie niepasującego silnika na zastanej skrzyni. Przy wpychaniu nowego diesla do Scorpio będzie trudno już choćby z zamachem i sprzęgłem, zresztą, ja się na tych wielomasowych wynalazkach nie znam.
Platyn - |18 Lut 2009|, 2009 17:06

Ale możemy poteoretyzować. Pomińmy koszty. Z teorii to nie ma rzeczy niemożliwych ale ciekawy jakby to było.
No i jeszcze RWD to zostaje tylko TDS albo 2.2DTI z ostaniej omegi. Nie znam jakiegoś innego fajnego silnika spasowanego do RWD. Tylko BMW to na pewno nie wpakuje do komory scorpio z racji tego że robią głównie jednostki rzędowe. Głupie 2.5 TDS ma R5.

Struna - |18 Lut 2009|, 2009 18:55

Platyn napisał/a:
Tylko BMW to na pewno nie wpakuje do komory scorpio z racji tego że robią głównie jednostki rzędowe.
no i co ?
Gaiger - |18 Lut 2009|, 2009 19:34

Platyn myślisz że oma ma dłuższą komorę silnika.... nie ma bo mam taką do porównania w pracy.
Pozatym TDS jest chyba R6... ale tego nie jestem pewien.

Struna - |18 Lut 2009|, 2009 19:37

właśnie silnik diesla z bumy to byłby bardzo dobry swap.
slawektg - |18 Lut 2009|, 2009 19:47

silnik 2.5 TDS jest szesciocylindrowy.co do pakowania go do scorpio,to nie zmiesci sie.scorpio nigdy nie mialo R6,wiec caly zespol napedowy jest blizej zderzaka.nie chodzi o dlugosc maski.pas przedni jest tez inny i scorpio ma wiecej upchane w tym miejscu.w omedze silnik R6 zaczyna sie juz od podszybia.w MKIII bedzie problem z lewarkiem biegow.optymalnym silnikiem bylby 2.5TDI R5 z Audi 100 C6.lub 1.9 tdi z audi A6(oba wzdluz)
Platyn - |18 Lut 2009|, 2009 20:46

Właśnie silnik TDS byłby fajny. Dzwięk sześciu cyl jak się to rozpędza jest bajerka. No to ok. ale co ze skrzynią. Silnik z Audi ze skrzynią do scorpio nie wpakuję :P ;) . Da się dopasować MT75 do innego silnika?
Struna - |18 Lut 2009|, 2009 21:19

Platyn napisał/a:
Da się dopasować MT75 do innego silnika?
jak sobie wyrzeźbisz jakiś adapter to pewnie tak.
Platyn - |18 Lut 2009|, 2009 21:24

VM jakąś tam flansze ma. Może i do innego dałoby się dorobić.
Gaiger - |18 Lut 2009|, 2009 21:24

slawektg napisał/a:
scorpio nigdy nie mialo R6,wiec caly zespol napedowy jest blizej zderzaka.nie chodzi o dlugosc maski.pas przedni jest tez inny i scorpio ma wiecej upchane w tym miejscu.w omedze silnik R6 zaczyna sie juz od podszybia.

Zgadzam się że może nie wejść choć nie jestem tego na 100% pewien.
Sama komora w omedze też nie jest super długa, no ale na oko to se można.. :-d
Musiałbym zmierzyć.
Za to na pewno gabarytowo wszedłby 2,5TDI z audi, tylko że jest albo przednionapędowy albo 4x4.

Vaux - |18 Lut 2009|, 2009 23:41

A ja poszerze herezje i napisze: A jakby ożenić ten silnik 2.5 V6 TDi razem ze skrzynią z audi razem z przednią zawiechą od scorpio 4x4? ;) Tylko że to będzie FWD ;)

[ Dodano: |18 Lut 2009|, o 23:42 ]
Gaiger napisał/a:
albo 4x4.

No to tak by było łatwiej bo nie było by samego FWD :)

Boni - |19 Lut 2009|, 2009 09:37

Jak tak bogato jedziemy, to czemu nie włożyć do Scorpio całego dołu od Audi V8 qattro? ;) tylko tak naprawdę, to nie lepiej sobie po prostu kupić Audi V8 albo jakiegoś diesla, zamiast się motać? :P
Vaux - |19 Lut 2009|, 2009 11:39

No ale to wtedy nie będzie scorpio :)
Platyn - |19 Lut 2009|, 2009 16:16

Vaux napisał/a:
No ale to wtedy nie będzie scorpio :)

He, he. No właśnie. Ale FWD to odpada całkowicie. Pierwsze Scorpio kupiłem głównie ze względu na RWD i na to że nie był to "burak".

[ Dodano: |19 Lut 2009|, o 16:19 ]
Boni napisał/a:
Ja takie rozważania prowadzę raczej w dziedzinie benzyn (jak do Scorpio włożyć jakieś V8. Albo lepiej od razu V12 ;) )

Da się wsadzić nawet 12V. Tylko z RWD musiałbyś zrobić MR. Jeszcze lepiej bo miałbyś świetny rozkład masy na przednią i tylną oś :D . Tylko miejsca Ci z tyłu ubędzie. Ale zawsze miejsce dla panienki z prawej strony zostanie ;) :) :D

To dajmy na to, że silnik siedzi. Skrzynia spasowana. Wszystko git ale co z elektroniką? Zakładając że sterownik w scorpio odpawiada nie tylko za pracę silnika to on zostaje na swoim miejscu. Teraz podepne odpowiednią wiązke i ECU pod silnik dawcy. Będzie to działać? Czy może pojawić się problem trybu serwisowego?

Boni - |19 Lut 2009|, 2009 18:07

Się śmiej, jak do starej beemki 7 weszło V12 to i do scorpio je upchnie ;) kolanami... A 12v to już mam :P

A w ogóle przez was i te durne gadki za chwilę kupię Audi V8 :D

Zmotać samochód na dwu ECU przeważnie można, tyle że to, nadal, dość trudne. Z reguły problem jest nie z ECU budy (czyli tu - Scorpio) tylko z ECU silnika (tu - z audi, bejcy czy czego tam). Zawsze łatwiej sterować drobiazgami budy, niż silnikiem i skrzynią, i oszukiwać czy przerabiać - podobnie.

adamf - |19 Lut 2009|, 2009 18:23

Witam wszystkich ja nie szukał bym przygód i niespodzianek związanych z dopasowaniem silnika i skrzyni, wstawił bym kompletny zespół tylko z dwóch modeli tj.VOLVO 760 2.4TDIr6 albo mercedes 124 2.5 d r5 są to silniki niezawodne i o pięknym GRECHOTANIU :-D :-d :690: :twisted:
slawektg - |19 Lut 2009|, 2009 19:22

Jak kto lubi grzechotanie,to niech wsadza.Dla mnie wszystkie stare vw,klekocza niemilosiernie i nie bralbym ich pod uwage.Tyle jesli chodzi o diesle. Co do benzyny,to najlepiej V8 small block i to na gazniku.zadnych porabanych ECU,komputrow i innych niepotrzebnych pierdol nowoczesnej motoryzacji.czysta mechanika z odrobina elektryki. I jest to wykonalne bez wiekszych problemow.masa silnika tez zblizona do VMa :-d .Jak mawiaja amerykanie"od duzego silnika lepszy jest tylko jeszcze wiekszy"
Platyn - |19 Lut 2009|, 2009 19:31

Boni napisał/a:
A w ogóle przez was i te durne gadki za chwilę kupię Audi V8 :D

To nie durne gadki. Myślmy konstruktywnie jak konstruktorzy :P

[ Dodano: |19 Lut 2009|, o 19:44 ]
slawektg napisał/a:
Co do benzyny,to najlepiej V8 small block i to na gazniku.zadnych porabanych ECU,komputrow i innych niepotrzebnych pierdol nowoczesnej motoryzacji.czysta mechanika z odrobina elektryki.

To racja. Najlepiej jakby jeszcze przerywacz zapłonu był mechaniczny. Zawory regulowane mechanicznie. To wiele by ułatwiło. Tylko samo zdobycie takiego silnika graniczy z cudem albo wielkim kredytem :P .
A mnie się tam diesel podoba. Zwłaszcza mamrotanie TDS albo V6 Audi. W tym drugim przypadku nazwa tego auta jest zupełnie adekwatna ;) (przyp. Audi znaczy usłysz, czy cuś takiego)

adamf - |19 Lut 2009|, 2009 20:49

KONIEC LAT 80tych flansze można było kupić na giełdach samochodowych do wszystkich kombinacji ówczesnych silników diesla do WOŁG,UAZ,NYS itp.Odlewy były z aluminium i były wytrzymałe.Na pewno są punkty które, by to zrobiły :):
Waski - |20 Lut 2009|, 2009 00:21

4,2 V8 z awdi żenia ze skrzynia manualna od jakiegos merca i wsadzaja do patroli oraz innych takich allroadów - wywalajac przy tym całą elektronike
łazi to i daje niezle efekty - miedzy innymi taki ze spalanie jest podawane w godzinach na bak :)

Boni - |20 Lut 2009|, 2009 07:16

Coś koło 300 kucyków lubi wypić ;) nominalnie to i tak te wszystkie V8 koło 4 litrów, audi, lexi, nawet 4.6 lincolna, są jak dla mnie bardzo ponętne ekonomicznie, bo palą tyle mniej więcej co scorpio 2.9 OHV, a brzmią i jeżdżą zupełnie jak 250-300 konne V8 ;) :P
Platyn - |20 Lut 2009|, 2009 18:34

Boni napisał/a:
Się śmiej, jak do starej beemki 7 weszło V12 to i do scorpio je upchnie ;) kolanami

Boni, ja się nie śmieję. Mówię całkiem poważnie. Jest kilka takich przykładów jak choćby polonez do którego wpakowali pozostałości po Lanci Stratos Jaroszewicza. I tak powstał Polonez Strators :) . Pokazywali gdzieś kiedyś malucha z silnikiem alfy GTA a gdzieś niedawno obił mi się artykuł o matizie z silnikiem z corvetty.

Struna - |20 Lut 2009|, 2009 22:22

Platyn napisał/a:
niedawno obił mi się artykuł o matizie z silnikiem z corvetty.
no chevrolet spark - zamiennik matiza.
Kevin Xy - |21 Lut 2009|, 2009 01:06

Struna napisał/a:
Platyn napisał/a:
niedawno obił mi się artykuł o matizie z silnikiem z corvetty.

:rofl:

Platyn - |21 Lut 2009|, 2009 08:11

A śmiejcie się http://www.auto-motor-i-s...e-Z06-5069.html
Struna napisał/a:

A tak pozatym to Chevrolet tylko u nas nazywa się spark. Reszta świata jeździ Matizami by chevrolet.

Waldi_L_N - |21 Lut 2009|, 2009 22:51

adamf napisał/a:
stawił bym kompletny zespół tylko z dwóch modeli tj.VOLVO 760 2.4TDIr6

Jako dokładnie obeznany z silnikiem muszę przyznać rację. Ale po pierwsze jest to TD (kwestia tego co znaczy TDI była już na forum poruszana kilkukrotnie) a po drugie jest to silnik z VW LT -122KM i niestety niezbyt szybki. Pięknie mruczy te 6 garów, turbina gwiżdże tak, że ludkowie na ulicy oglądali się co to pomyka nie ma praktycznie turbodziury - ciągnie od samego dołu, ale nie jest za szybki. Przy 2000 obr/min VM ma około 100km/h a Volvo 760 dopiero 85...

adamf - |21 Lut 2009|, 2009 23:39

NA moim byłym 760 oryginalnie napisane było TURBO DIESEL INTERCOOLER GLE. 90kw kod silnika D 24TIC POZDRAWIAM,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,adamf, :695: :shock:
Waski - |22 Lut 2009|, 2009 00:00

adamf, nom w VW "TURBO DIESEL INTERCOOLER" to nie jest silnik TDI tylko TDintercooler zaznaczany skrótowo TDi - silniki TDI (Turbodiesel Direct Injection ) to generacja wyzej jakby
adamf - |22 Lut 2009|, 2009 07:38

TO TAK pewnie jest :) ;)
Platyn - |22 Lut 2009|, 2009 17:10

Waldi_L_N, akurat to że volvo z tym silnikiem nie jest za szybkie to może być wina przełożeń skrzyni i dyfra. Wątpię żeby silnik miał z tym coś wspólnego.
arturrrr - |22 Lut 2009|, 2009 18:26

A ja chcialbym zobaczyc jak ta Wasza rzezba zacznie jezdzic po drodze, tylko zeby nie zaczelo to cos latac czasem :690: :690: :690:
Waski - |22 Lut 2009|, 2009 22:01

arturrrr, zapewniam Cie ze wiele jezdzi profesjonalnie zrobionych swapów ale większość robione przez ludzi bogatych a nie tych ktorzy chcą oszczędzic :)
Boni - |23 Lut 2009|, 2009 07:01

BTW żebym nie wydał forsy na COŚ innego, to miałem niedawno przez chwilę chęć na kupienie sobie na zapas powerpacka od Lexi, V8 ze skrzynią i kawałkiem elektroniki, żeby kiedyś kiedyś spróbować wepchnąć do Scorpio, leży na szrocie nie bardzo daleko ode mnie.

Artur, jak laik mógł swapować scorpiowe 2.9 OHV do poloneza, to każdy może swapować, trzeba tylko mieć wolę - ale tak jest ze wszystkim w życiu, że tak filozoficznie powiem.

arturrrr - |23 Lut 2009|, 2009 10:41

Waski napisał/a:
wiele jezdzi profesjonalnie zrobionych swapów ale większość robione przez ludzi bogatych a nie tych ktorzy chcą oszczędzic :)

Waski tu chyba trafil w sedno sprawy,
- bo jezeli zacznie byc mowa o oszczedzaniu..a znajac polskie realia to tak bedzie- wtedy defeat zamiast swap nam wyjdzie.

To zajecie dla zdecydowanie nawiedzonych w temacie- tylko takim sie to udaje zeby mialo efekt .