Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - nieznany przelacznik

ememem - |20 Gru 2008|, 2008 01:33
Temat postu: nieznany przelacznik
witam. na nurtujace mnie pytanie nie znalazlem odpowiedzi na forum jak i w manualu dlatego zapytuje Was drodzy forumowicze.. mianowicie interesuje mnie co to za przelacznik (zaznaczony kolkiem) FOTO i do czego sluzy.
kolejne pytanie dotyczy automatycznej regulacji wysokosci tylnego zawieszenie (pomyslalem ze podepne to pod 1 temat aby nie zasmiecac forum) - mianowicie nie posiadam przelacznika regulacji przednich reflektorow (nie ma nawet w plastiku zaslepionego otworu tam gdzie widzialem w innych mk1 takowy przelacznik lub zaslepke zaslaniajaca otwor) sugerujac sie tym ze jest to wersja GHIA (chyba "bogatsza" poniewaz posiada wszystkie bajery oprocz skory) mysle sobie ze powinien scorup takowe posiadac. wyczytalem ze steruje tym m.in. kompresor (gdzie go znajde). pozdrawiam

maup - |20 Gru 2008|, 2008 01:52

ten przełącznik to joystick od audio (ustawianie balansu L/R i fadingu F/R)
co do ustawiania świateł - możesz mieć samopoziomowanie zawieszenia
albo możesz mieć brak poziomowania świateł bo tak.
u Forda i to i to możliwe

Dracko - |20 Gru 2008|, 2008 02:32

ememem napisał/a:
wyczytalem ze steruje tym m.in. kompresor (gdzie go znajde).

Kompresorek znajdziesz dokładnie pod filtrem powietrza - wewnątrz przedniego lewego nadkola, jak skręcisz koła w prawo zobaczysz plastikową obudowę która go osłania

Vaux - |20 Gru 2008|, 2008 02:40

Ogólnie o ile się orientuję ten "joystick" pojawiał się raczej w mk1 przedliftowych podobnie jak licznik który widać na zdjęciu a w opisie widzę rocznik '90...składak czy jakieś inne kombinacje?
pablo19 - |20 Gru 2008|, 2008 09:21

Vaux napisał/a:
... a w opisie widzę rocznik '90...składak czy jakieś inne kombinacje?

No niby tak, ale manetka od wycieraczek, a dokładnie sposób podłączenia (tj. wtyczka) też takie jakieś to przedliftowe.

ememem jak możesz to sprawdź jaką masz wtyczkę przy czujniku poziomu płynu chłodzącego w zbiorniczku wyrównawczym? Płaską czy okrągłą? i Jeszcze możesz cyknąć foto silnika, a dokładniej dolotu.

ememem - |20 Gru 2008|, 2008 09:57

Vaux napisał/a:
Ogólnie o ile się orientuję ten "joystick" pojawiał się raczej w mk1 przedliftowych podobnie jak licznik który widać na zdjęciu a w opisie widzę rocznik '90...składak czy jakieś inne kombinacje?

zdjecie pogladowe (znalazlem w sieci) ja takowego przelacznika nie mam i mnie zaciekawilo co to jest. wydaje mnie sie ze w naszej ghia nic nie bylo kombinowane (samopoziomowanie jeszcze nie sprawdzone a mozliwe ze poprzedni wlasciciel wymienil na zwykle amory no i oczywiscie gaz zalozony w pl). ten egzemplarz kupilismy od goscia ktory sobie sprowadzil auto w 2000r ze szwajcarii od 1 wlasciciela (ale jak to w zyciu czasem bywa mozemy byc nie 3 a 30 wlascicielem ;) ) jak na razie nie zauwazylem jakis patentow czy kowalskiego rzemiosla. dzieki za odpowiedzi

pablo19 - |20 Gru 2008|, 2008 09:59

ememem napisał/a:
...
zdjecie pogladowe (znalazlem w sieci) ja takowego przelacznika nie mam ...

:690: a tu już teoria spiskowa rosła :)

bingo - |20 Gru 2008|, 2008 11:15

maup napisał/a:
możesz mieć samopoziomowanie zawieszenia
albo możesz mieć brak poziomowania świateł bo tak.
u Forda i to i to możliwe

regulacja wysokości świateł to jedno, a regulacja zawieszenie to drugie. Jedno drugiego nie wyklucza.
Odnośnie regulacji zawieszenia, w moim poprzednim sedanie miałem pompowane amorki tylnie, ale nie ze sprężarki, lecz przy haku holowniczym był zaworek z manometrem - czy ktoś się z czymś takim już też spotkał???

ememem - |20 Gru 2008|, 2008 11:40

Dracko napisał/a:
ememem napisał/a:
wyczytalem ze steruje tym m.in. kompresor (gdzie go znajde).

Kompresorek znajdziesz dokładnie pod filtrem powietrza - wewnątrz przedniego lewego nadkola, jak skręcisz koła w prawo zobaczysz plastikową obudowę która go osłania

oblukalem i chyba takowego kompresora nie ma, nad przeciwmgielnym (bo chyba o to miejsce chodzi) znalazlem tylko mocowanie.
kilka zdjec naszych skorupek scorpio 2.0 oraz scorpio 2.9 pozdrawiamy

Vaux - |20 Gru 2008|, 2008 19:43

ememem napisał/a:
na razie nie zauwazylem jakis patentow czy kowalskiego rzemiosla

A jednak coś jest zmienione ;) http://www.fotosik.pl/pok...6a47faf86a.html Czy to nie zbiorniczek z VM'a? ;) No i wentyl klimy gdzieś się podział...

zbyszek - |20 Gru 2008|, 2008 19:58

Vaux napisał/a:
A jednak coś jest zmienione ;)

Wam to tylko zdjęcie pokazać i zaraz coś znajdziecie :-d

Vaux - |20 Gru 2008|, 2008 20:07

Widzę tam też przyzwyczajenie z mk2 do przykrywania skrzyneczki bezpieczników...w mk1 niepotrzebnie :P
maup - |20 Gru 2008|, 2008 20:20

Vaux napisał/a:
w mk1 niepotrzebne

czy faktycznie tylko ja miałem kłopoty ze skrzynką w mk1???

gufer-posepny - |20 Gru 2008|, 2008 21:48

ja w tym miejscu leda alarmu wpakowałem . Jakby dało się łatwo dokomponować to taką wajchę wsadziłbym . Tylko po co , myślę sobie ,skoro obecnie każde radio ma balans i fader .
pablo19 - |20 Gru 2008|, 2008 23:14

maup napisał/a:
Vaux napisał/a:
w mk1 niepotrzebne

Możliwe.

ememem - |21 Gru 2008|, 2008 12:26

zbiornik plynu rzeczywiscie od mondeo (tak gosciu mowil ze ze starym cos nie tak bylo) - zmiana na oryginal zaden problem, wentyl od klimy jest TU no i klima dziala jak nalezy :) a i jeszcze kierownik drzewniany (tez do zmiany - jak ktos ma oryginal od mk1 z tempomatem to chetnie zamienie). ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie, nie dziala podswietlenie nog przod +
tyl (na 2 przewodach do zarowki mam "+") nie dziala oswietlenie po otwarciu drzwi (20 sekundowka) recznie dziala i dziala oswietlenie drzwi. bimbadelko ok, przekazniki ok, bezpieczniki ok, moduly ok, zarowki wszystkie nowe, w skrzyneczce po wyciagnieciu bezpiecznikow liscie i syf wiec skrzyneczka do regeneracji ale kupie 2 zregeneruje i podmienie jak to nie pomoze bede dalej szukal. na razie przykrywam folijka (dobre przyzwyczajenie z mk2 :) ) tak profilaktycznie.

bingo - |21 Gru 2008|, 2008 15:47

ememem napisał/a:
na 2 przewodach do zarowki mam "+")

przy wyciągniętych żarówkach?

ford2fast - |21 Gru 2008|, 2008 16:14

ememem napisał/a:
zbiornik plynu rzeczywiscie od mondeo (tak gosciu mowil ze ze starym cos nie tak bylo) - zmiana na oryginal zaden problem, wentyl od klimy jest TU no i klima dziala jak nalezy :) a i jeszcze kierownik drzewniany (tez do zmiany - jak ktos ma oryginal od mk1 z tempomatem to chetnie zamienie). ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie, nie dziala podswietlenie nog przod +
tyl (na 2 przewodach do zarowki mam "+") nie dziala oswietlenie po otwarciu drzwi (20 sekundowka) recznie dziala i dziala oswietlenie drzwi. bimbadelko ok, przekazniki ok, bezpieczniki ok, moduly ok, zarowki wszystkie nowe, w skrzyneczce po wyciagnieciu bezpiecznikow liscie i syf wiec skrzyneczka do regeneracji ale kupie 2 zregeneruje i podmienie jak to nie pomoze bede dalej szukal. na razie przykrywam folijka (dobre przyzwyczajenie z mk2 :) ) tak profilaktycznie.

Problemy występują w MkI czy w MkII ? :roll:

ememem - |21 Gru 2008|, 2008 17:04

bingo napisał/a:
ememem napisał/a:
na 2 przewodach do zarowki mam "+")

przy wyciągniętych żarówkach?

tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka (ze moze masa nie laczy cos ) a tu sie okazalo ze mam 2 "+" . narazie sie tym nie zajmuje dopoki nie dorwe 2 skrzynki bezpiecznikow i jak po regeneracji zaloze to zobaczymy co i jak. nie ma strat pradu wiec nie jest to pilna sprawa.

ford2fast problemy (jak narazie nie klopotkiwe) wystepuja w MK1

ford2fast - |21 Gru 2008|, 2008 17:36

ememem napisał/a:
dopoki nie dorwe 2 skrzynki bezpiecznikow i jak po regeneracji zaloze to zobaczymy co i jak. nie ma strat pradu wiec nie jest to pilna sprawa.

ford2fast problemy (jak narazie nie klopotkiwe) wystepuja w MK1

W MkI skrzynka bezpiecznikowa jest raczej niewymienna :)
Praktycznie nigdy się nie psuje
No chyba , że jakiś kombinator napłodzi coś podłączając jakieś dodatkowe urządzenia typu alarm i inne :)
To nie jest takie dziadostwo jak w MkII lub MkIII
Jedyny sposób jej ewentualnej regeneracji to siknięcie na gniazda bezpieczników i przekaźników jakimś środkiem do czyszczenia styków elektrycznych

Tam zwyczajnie nie ma co się psuć :): :roll: :lol:

ememem - |21 Gru 2008|, 2008 17:50

ford2fast napisał/a:
Jedyny sposób jej ewentualnej regeneracji to siknięcie na gniazda bezpieczników i przekaźników jakimś środkiem do czyszczenia styków elektrycznych

Tam zwyczajnie nie ma co się psuć :): :roll: :lol:

hmm moze rzeczywiscie wystarczy ja odkurzyc i popsikac czyms... w kazdym razie jak wyjmowalem przekazniki to widac ze tam pozostalosci lisci i ogolnie syf. alarmow dodatkowych nie ma (oryginalnie centralny) po obejrzeniu na tyle ile z zewnatrz i z bokow da rade nic tam nieoryginalnego nie stwierdzilem (jakies przewody obce czy lutowania itp.) to samo jak wyjalem zegary i zdjalem gore deski wydaje sie ze wszystkie wiazki oryginalne i nie majstrowane.

bingo - |21 Gru 2008|, 2008 17:51

ememem napisał/a:
tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka

wyciągnełeś wszytkie żarówki z obiegu? bo jezeli chociaż jedna została w obiegu (4 x oświetlenie nóg + 2 x podsufitówka) to plus na dwóch kablach nie nie świadczy o przebiciu, a jedynie o braku masy.

ememem - |21 Gru 2008|, 2008 17:56

bingo napisał/a:
ememem napisał/a:
tak wyciagnalem zarowki aby sprawdzic probowka

wyciągnełeś wszytkie żarówki z obiegu? bo jezeli chociaż jedna została w obiegu (4 x oświetlenie nóg + 2 x podsufitówka) to plus na dwóch kablach nie nie świadczy o przebiciu, a jedynie o braku masy.

oooo a nie na to nie wpadlem :roll: zaraz pojde zrobic tak jak radzisz aha czy wyjac tez te z drzwi ??? chyba nie bo z tego co czytalem to osobny obwod (zreszta drzwi dzialaja jak nalezy) no i bagaznik tez nie swieci (z bagaznika tez wyjac ? do sprawdzenia czy jest przebicie czy tylko masa nie laczy)

Vaux - |21 Gru 2008|, 2008 19:06

ememem napisał/a:
wentyl od klimy jest TU

Chodziło mi o wentylator a jego nie masz ;)
ememem napisał/a:
ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie

To nie skrzyneczka tylko moduł - szukaj srebrnego pudełka pod deską (nad schowkiem) - trzeba polutować styki gniazda i będzie ok.

ememem napisał/a:
no i bagaznik tez nie swieci (z bagaznika tez wyjac ? do sprawdzenia czy jest przebicie czy tylko masa nie laczy)

To prawdopodobnie problem z krańcówką (wyłącznikiem) w zamku klapy

ford2fast - |21 Gru 2008|, 2008 19:13

bingo napisał/a:
w moim poprzednim sedanie miałem pompowane amorki tylnie, ale nie ze sprężarki, lecz przy haku holowniczym był zaworek z manometrem - czy ktoś się z czymś takim już też spotkał???

Owszem
Tylko , że w Granadzie :)

ememem - |21 Gru 2008|, 2008 19:18

Vaux napisał/a:
ememem napisał/a:
wentyl od klimy jest TU

Chodziło mi o wentylator a jego nie masz ;)
ememem napisał/a:
ze skrzyneczka sa cuda wianki (z elektryka znaczy sie) - choinka raz sie wlacza raz nie

To nie skrzyneczka tylko moduł - szukaj srebrnego pudełka pod deską (nad schowkiem) - trzeba polutować styki gniazda i będzie ok.

:shock: zabrali mi wentylator ??? hmm lobuzy nic to jak dorwe 2 to zaloze. jezeli chodzi o te 2 "+" sprawa wyglada nastepujaco:
tak jak bingo napisal sprawdzilem i rzeczywiscie masa slabiutka (ledwo sie zarzy probowka) w wolnej chwili sprawdze co z ta masa.
Vaux moduly wszystkie sprawdzone, zadnych przepalonych sciezek i zimne luty zlikwidowane.

bingo - |21 Gru 2008|, 2008 20:34

tak jak pisałem, oświtlenie nóg 4x i podsufitówka 2x, reszta nie ma znaczenia w omawianym przypadku (co innego, jak by nie działały również drzwi).

[ Dodano: 2008-12-21, 20:36 ]
ememem napisał/a:
rzeczywiscie masa slabiutka

zacznij od sprawdzenia przekaźnika, czy wogóle się załącza, a jak nie załącza, to albo przekaźnik, albo bimbadełko. A bimbadełko działa, jak masz zapalone światła i otwarte drzwi?

[ Dodano: 2008-12-21, 20:37 ]
no i masę masz tylko wtedy, gdy lamki mają się świecić, a plus jest stały.

ememem - |22 Gru 2008|, 2008 15:42

bimbadelko dziala, wyjalem je wczesniej i zajrzalem do srodka - wszystkie sciezki ok, przelutowalem wszystkie luty, zalozylem i dziala jak dzialalo
bingo - |22 Gru 2008|, 2008 16:01

ememem napisał/a:
bimbadelko dziala, wyjalem je wczesniej i zajrzalem do srodka - wszystkie sciezki ok, przelutowalem wszystkie luty, zalozylem i dziala jak dzialalo

a diody sprawdzone?

Struna - |22 Gru 2008|, 2008 16:13

bingo napisał/a:
czy ktoś się z czymś takim już też spotkał???
ja w oplu widziałem, w skorpio nigdy. Moim zdaniem padłą sprężara i ktoś wstawił manometr i wentylek.

a joystick to miałem osobiście w moim pierwszym mk1, nawet działał :)
maup napisał/a:
nie, ja też miałem - ot zwykły niekontakt.