Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Wnêtrze + klimatyzacja - Radio i g³o¶niki.

w8aMinuteMan - |17 Gru 2008|, 2008 14:18
Temat postu: Radio i g³o¶niki.
Mam Scorpio 2.9 benz. MK3 z 97 roku i drobny problem z nag³o¶nieniem. Mianowicie g³o¶niki za tyln± kanap± co jaki¶ czas przerywaj± i przy jezdnych turbulencjach siê w³±czaj± i wy³±czaj±. Problem mija, kiedy przyciskam lewy górny róg radia - wtedy g³o¶niki zaczynaj± dzia³aæ. Jest to do¶æ uci±¿liwe, zw³aszcza dla podró¿uj±cych z ty³u. Proszê o pomoc.
Struna - |18 Gru 2008|, 2008 10:44

skoro naciskanie radia pomaga t by wskazywa³o na niekontakt b±d¼ zimne luty w okolicach radia -wyjmuj zatem radio i badaj,
marcinb7 - |18 Gru 2008|, 2008 12:45

Ja te¿ tak mia³em i okaza³o siê, ¿e z ty³u radia, na wtyczce od g³o¶ników, poluzowane by³y wsuwki, sprawd¼ to.
stachu - |18 Gru 2008|, 2008 23:54

Mo¿liwe przyczyny:

Poluzowane, o¶niedzia³e, zakurzone styki - jak mówili koledzy wy¿ej

Zimne luty na p³ytce radia przy wyj¶ciu albo ew. w okolicach potencjometrów je¶li masz stare radio

Kiepskie po³±czenia przewodów je¶li radio jest nieoryginalne i by³o robione przez osobê niedo¶wiadczon± czy warsztat za rogiem.

Przerabia³em to ³adnych 'parê' lat temu w Citroenie AX ojca...

Oprócz powy¿szych, mo¿e wydaje ci siê tylko ¿e doci¶niêcie radia pomaga, wtedy w/w problemy prócz zimnych lutów mog± wyst±piæ na ka¿dym po³±czeniu, a do tego:

uszkodzone przewody je¶li ci±gniête niefabrycznie,

przetarta/rozklejona cewka g³o¶ników

zmêczone linki cewka-styki.

To wiêkszo¶æ typowych usterek.

w8aMinuteMan - |19 Gru 2008|, 2008 21:59

wymontujê radio i posprawdzam wszystkie styki - ³±czenia, kostki, styki, przy g³o¶nikach te¿. Radio jest seryjne, nigdy nie by³o zmieniane. Jedyne, co by³o "d³ubane" to do³o¿ona zmieniarka na p³yty. g³o¶niki s± stare, wiêc te¿ dok³adnie sprawdzê i bêdê pisa³ w razie jakbym nie móg³ sobie z czym¶ poradziæ.

PS. Czy winny mo¿e byæ alternator ? Bo wiem, ¿e by³ robiony i niestety na tyle nieudolnie, ¿e mam teraz ca³kowicie rozpieprzony regulator napiêcia. Ca³a elektryka w wozie szwankuje, w³a¶nie przez ten dziadowski alternator. Czy to mo¿e mieæ zwi±zek, np. z tym ¿e na wy¶wietlaczu radia nic mi siê nie wy¶wietla ?

Mysza - |24 Gru 2008|, 2008 21:17

w8aMinuteMan napisa³/a:
Ca³a elektryka w wozie szwankuje, w³a¶nie przez ten dziadowski alternator
oby przez niego... OBY!