Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Mocowanie lusterka wewnetrznego

wakabaka - |1 Gru 2008|, 2008 12:24
Temat postu: Mocowanie lusterka wewnetrznego
Witam,

stałem się świeżo upieczonym posiadaczem "wieloryba". Automat, 2.3, w pełnej wersji - piękna sprawa :-)

Trochę pogrzebałem przy nim, choć nie trzeba było za wiele, lecz jest jedna rzecz, która mnie strasznie denerwuje - "telepiące się" lusterko wewnętrzne. Co jakiś czas muszę go dociskać do góry, pomaga to na jakiś czas, ale jeżdżąc po krakowskich wybojach sytuacja się ciągle powtarza.

Wertowałem forum i znalazłem jeden wątek o tym. Pisał ktoś, że przy ściąganiu lusterka nie wolno nim za bardzo merdać, bo mocowania może się poluźnić i powstanie efekt "telepiącego" lusterka. Ponoć mocowanie jest bardzo łamliwe i raczej nie powinno się go doginać, więc nie za bardzo wiem, jak zabrać się do naprawy tej wkurzającej usterki.

Ma ktoś jakiś pomysł. Dzięki z góry za wszelkie rady :)

Pozdrawiam.
Łukasz

fiebik - |1 Gru 2008|, 2008 22:11

na poczatek zaczął bym tak:

w lusterku w zaczepie odkręcasz tę małą śrubkę (bodajże typu torx) trzymającą blaszkę. wyjmujesz blaszkę i odginasz w niej same te trójkątne koncówki (cztery) w kierunku na zewnątrz.
przykręcasz na powrót. podczas przykręcania trójkątne końcówki blaszki sprężynują wewnątrz powodując mocniejsze dociskanie powierzchni, która "chwyta" za zaczep na szybie.
nie wiem, czy dość jasno to opisałem, a nie mogę teraz na szybkiego znaleźć fotek, w razie problemów daj znać to poszukam jutro te fotki.

wakabaka - |2 Gru 2008|, 2008 22:46

opisane jasno i przejrzyście - zobaczymy jak to będzie wyglądać w weekend w praktyce :)

dzięki za podpowiedź,
Łukasz

[ Dodano: 2008-12-19, 13:52 ]
pomoglo - sliczne dzieki :)

pozdrawiam,
waka