Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - dmuchawa problem

scorpio43 - |1 Paź 2008|, 2008 21:21
Temat postu: dmuchawa problem
witam mam problem z dmuchawa powietrza nie zalancza mi sie dopiero jak pukne w obudowe filtra pylkowego to sie wlancza ale az tak mocno nie dmucha.pomocy dziekuje
ford2fast - |1 Paź 2008|, 2008 21:25

Auto z klimatyzacją czy bez ?
gufer-posepny - |1 Paź 2008|, 2008 21:28

poruszaj kabelkami/kostkami . Ale to raczej silnik już umarł . koniec szczotek i komutatora . Wymiana na inny mniej zużyty . Jeśli klima to sporo roboty lub rozcinanie obudowy . jak tylko nawiew to szybka piłka .
scorpio43 - |1 Paź 2008|, 2008 21:57

klimatronic.wiecto duzo roboty.jest jakis sposob zeby zrobic szybko i bez dluzszejc roboty.dziekuje
Struna - |2 Paź 2008|, 2008 12:27

HBC zapewne.
gufer-posepny - |2 Paź 2008|, 2008 20:26

E no ale jak kolega klepie i zaczyna działać to chyba nie HBC . Stawiam na martwy silnik już .

Jak dostać się : przekichane . Otwierasz maskę , zdejmujesz podszybie , wyjmujesz środkową blachę . Rozbierasz wysztko wokół teh czarnej puchy .Zdejmujesz te zapinki na brzegu . Potem otwierasz klapkę na wkłady filta powietrza i tam też będą 2 śróbki . Potem brzesczot w rękę i tniesz w poprzek górną obudowę na wysokości klapki . Tak mniej więcej .

Struna - |2 Paź 2008|, 2008 20:27

gufer-posepny napisał/a:
E no ale jak kolega klepie i zaczyna działać to chyba nie HBC
ależ jak najbardziej HBC. Tam się również upala styk i takie objawy daje.
gufer-posepny - |2 Paź 2008|, 2008 21:01

Struna napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
E no ale jak kolega klepie i zaczyna działać to chyba nie HBC
ależ jak najbardziej HBC. Tam się również upala styk i takie objawy daje.

To ja bym rozgrzebał jakoś HBC . Pewnie tak samo zalane żywicą jak DE-ICE ale biorąc pod uwagę cene to bym sie wściekł a potem naprawił .

Struna - |2 Paź 2008|, 2008 21:03

do zrobienia, najczęściej padają elementy wykonawcze ( triaki tam chyba siedzą )
--Marcin-- - |13 Paź 2008|, 2008 08:16

Jak nie elektryka (jak piszą koledzy) to mogą być panewki wirnika (łożyska ślizgowe prawdopodobnie) wtedy najlepiej wymienić silnik dmuchawy. Ja przerabiałem to rok temu w MK-1 (wersja z klimą :/ :evil: ) chciałem już samochód rozcinać diaksem taka to robota. Proponuję się porządnie odstresować przed ewentualną wymianą silniczka. Gufer-posępny napisał, że trzeba rozciąć obudowę ( tak jest łatwiej). Ja nie rozcinałem i trochę było trudno.
Struna - |13 Paź 2008|, 2008 10:08

--Marcin-- napisał/a:
Gufer-posępny napisał, że trzeba rozciąć obudowę ( tak jest łatwiej). Ja nie rozcinałem i trochę było trudno.
w silniku 12V6 gdzie są pod maską hektary wolnego miejsca to jest wykonalne bez cięcia - w kosach nie ma szans.
ford2fast - |13 Paź 2008|, 2008 19:51

Struna napisał/a:
--Marcin-- napisał/a:
Gufer-posępny napisał, że trzeba rozciąć obudowę ( tak jest łatwiej). Ja nie rozcinałem i trochę było trudno.
w silniku 12V6 gdzie są pod maską hektary wolnego miejsca to jest wykonalne bez cięcia - w kosach nie ma szans.

Spokojnie :) da radę bez cięcia
Tylko trzeba rozpiąć węże klimatyzacji :(

Struna - |14 Paź 2008|, 2008 00:19

ford2fast napisał/a:
Spokojnie :) da radę bez cięcia
Tylko trzeba rozpiąć węże klimatyzacji :(
my tu właśnie o sposobach bez rozpinania klimy :)
--Marcin-- - |17 Paź 2008|, 2008 23:32

Struna napisał/a:
--Marcin-- napisał/a:

Przecież dmuchawa jest w podszybiu za grodzią silnika, a tam nie sięga silnik cosworth czy każdy inny silnik :-/// . Faktem jest, że bez rozpinania przewodów klimy jest robota przekichana przy wymianie silnika dmuchawy nawet przy 2,9 V6 12v :(:: :522: przy którym jak napisałeś - są hektary miejsca.

Rafał A.(antek) - |18 Paź 2008|, 2008 23:37

Zycze powodzenia w naprawie HBC :)
Struna - |20 Paź 2008|, 2008 12:45

zmieniałem w kosie BOA - masakra. Air-box skutecznie utrudnia jakiekolwiek operacje - czego w 2.9 nie uświadczysz.
wilu136 - |24 Paź 2008|, 2008 07:12

U mnie HBC tez dawalo w kosc. Jak docisnalem gorna wtyczke to dzialalo, jak puszczalem to przestawalo. Puki nie znajde sprawnego na 100% hbc zrobilem male druciarstwo. Skrecilem/ naprezylem wtyczke w hbc drucikiem, styk w srodku zalapal i jak na razie jest ok, juz miesiac jezdze z tym i dziala.