Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - navi Prestigio Geovision 350

maross442 - |3 Sie 2008|, 2008 18:09
Temat postu: navi Prestigio Geovision 350
Mój wujek chce zakupić taki sprzęt . Ma ktoś z tym do czynienia , jak to się sprawuje ? No i czy mapy które są seryjnie wgrane są ok? (istnieje możliwość odblokowania) Jeśli to kicha to jaki sprzęt polecalibyście w granicach 800zł ? . Pozdrawiam
irek - |3 Sie 2008|, 2008 21:55

hmm nie znam
ale w lepszej cenie kupisz navi navixa

www.navix.com.pl
i jest fabrycznie odblokowana

maross442 - |3 Sie 2008|, 2008 22:08

irek napisał/a:
w lepszej cenie kupisz navi navixa

z dostępnością map nie ma problemu przy odblokowanej fabrycznie jak rozumiem? a jak jest z dokładnością ? na Niemcy sie to sprawdzi? bo wujek czasami do Niemiec do roboty jeżdzi

irek - |3 Sie 2008|, 2008 22:22

dokładność zależy od zastosowanych map

co wgrasz to będziesz mieć

maross442 - |3 Sie 2008|, 2008 22:26

irek napisał/a:

co wgrasz to będziesz mieć

dzięki bardzo za info :) ende . Naraje wujkowi Navixa . Pozdrawiam

Rychol - |5 Sie 2008|, 2008 23:18

irek napisał/a:
zgdza się a sprzęt mede in china tylko nazwa inna i naklejki

[ Dodano: 2008-08-05, 23:21 ]
maross442 napisał/a:
na Niemcy sie to sprawdzi? bo wujek czasami do Niemiec do roboty jeżdzi
sprawdza się i to na 100%, tylko jak jedziesz np. do Norymbergii to zawsze cię skieruje w Brnie do dzielnicy burdeli, nie mnie pierwszemu to się zdarzyło, chociaż rozrywka niezła :):
irek - |6 Sie 2008|, 2008 10:08

Rychol napisał/a:
irek napisał/a:
zgdza się a sprzęt mede in china tylko nazwa inna i naklejki

no może nie do końca :) sam moduł odbiornika GPS ma też kolosalne różnice
a dokładnie bez sprawdzenia dokładności pomiarów wykonywanych przez dany moduł nigdy się nie dowiemy jaka jest jego dokłądność

Są PDA które mają np: błąd kołowy ponad 40 metrów czyli zadana wzorcowa współrzędna może się znajdować w promieniu właśnie tak dużego koła czyli nie ma wtedy ździwka jak jedziesz autostradą a CI pokazuje że zasówasz rowem obok :)

Struna - |6 Sie 2008|, 2008 13:32

w AM się ustawia korekcję :)
irek - |6 Sie 2008|, 2008 20:29

Struna napisał/a:
w AM się ustawia korekcję :)

za mała za mała :)
oprócz błędu kołowego jest jeszcze błąd wysokości oraz bląd średni odchyłek

szkoda, że nikt nie podaje Odchylenia standartowego :( to wtedy każdy by wiedział na ile mozna ufac wskazaniom

noo zaczyna mi sie przydawać geodezja którą własnie studiuję :):

Struna - |6 Sie 2008|, 2008 22:39

irek napisał/a:
za mała za mała :)
ano właśnie, tam podaje się niby w sekundach korektę, chodzi o sekundy w sensie geograficznym ?
irek - |6 Sie 2008|, 2008 23:12

Struna napisał/a:
ano właśnie, tam podaje się niby w sekundach korektę, chodzi o sekundy w sensie geograficznym ?

hmm nawet nie poprostu moduł GPS oblicza macierz danych uzyskanych z sygnałów satelity

a dokładniej dekoduje depesze informacyjne na ich podstawie oblicza wysokośc satelity oraz czas przebycia syganłu do odbiornika -
Pozycja odbiornika jest określana na podstawie różnicy czasów w których zostały wysłane dane z satelity.

Struna - |6 Sie 2008|, 2008 23:13

czyli to niejako regulacja czasu przesyłu - jak się mu toto zmieni to jakby będzie inaczej liczył bo będzie wprowadzał inną korektę na tenże czas - dobrze myślę ?
irek - |7 Sie 2008|, 2008 18:47

Cytat:
dobrze myślę ?

z tym czasem to sam się zastanawiam gdyż odbiornik GPS synchronizuje sobie czas z satelity a te pobierają sobie czas ze wzorców zegara atomowego

ale z tego co pamietam to wystarczy 1 tysieczna odchyłki aby już pozycja była źle policzona

maross442 - |7 Sie 2008|, 2008 22:11

dzięki irek, za polecenie sprzętu . Wujek dostał dziś zamówionego Navixa i dałem mu namiar na Automapę 5.05 PL -mapę europy bo takiej potrzebuje i powinno być gites :)
Struna - |8 Sie 2008|, 2008 13:01

irek napisał/a:
z tym czasem to sam się zastanawiam gdyż odbiornik GPS synchronizuje sobie czas z satelity a te pobierają sobie czas ze wzorców zegara atomowego

ale z tego co pamietam to wystarczy 1 tysieczna odchyłki aby już pozycja była źle policzona
ja próbowałem zmieniać tą korektę ale jakichś rewolucji nie zauważyłem w działaniu.