Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - hydrauliczny popychacz

Gaiger - |27 Lip 2008|, 2008 21:01
Temat postu: hydrauliczny popychacz
No właśnie, mam dylemat jak w tytule.
Mianowicie klepie mi jeden popychacz i tu powstaje pytanie czy jest jakaś możliwość sprawdzenie który po zdjęciu pokrywy zaworów?
Wydaje mi się że jeden z koników ma minimalny luz, tak jakby popychacz trochę dawał się ugiąć, oczywiście chwilę po tym jak gorący silnik został zgaszony.
Czy jest to w jakkikolwiek sposób wskazujące na zużycie?
Wiem że najlepiej byłoby wymienić komplet ale cóż, chwilowy brak większej ilości wolnej kasy :-d

juran_k - |28 Lip 2008|, 2008 07:27

sprawdz najpierw czy przypadkiem któraś ze szpilek sie nie wyrwała z głowicy bo to podobno dość czesty problem.
Możesz jeszcze ratować się wymiana lasek popychaczy kupujesz 1 wymiar dłuższe o nominałów nie jest to duży koszt a czasem załatwia sprawę. Moim zdaniem jak chcesz wymienić hydrauliczne regulatory popychaczy to od razu wszystkie. Koszt uszczelki pod głowice to ok 250zł przydało by się je splanować ok 100 za szt + robocizna min 400zł. niewiem czy ci się opłaca dla jednego regulatora wydawać taka kase jak znając życie za pół roku będziesz robił to samo.

Gaiger - |28 Lip 2008|, 2008 07:43

Juran szpilki są OK, sam je dorabiałem :-d
Uszczelka jakieś 210-220 zeta, do tego uszczelka pod dekiel zaworów 30-40.
Koszt robocizny 0,00 zł :690:
Akurat głowice zwalam z innego powodu ;) , więc regulatory będą na wierzchu.
Co dalej nie daje odpowiedzi na moje pytanie ;)

juran_k - |28 Lip 2008|, 2008 08:35

Gaiger napisał/a:
Akurat głowice zwalam z innego powodu ;) , więc regulatory będą na wierzchu

no to nie masz potrzeby sprawdzenia ich po zdjęciu pokrywy zaworów.

gdzieś wyczytałem że sposobem na klepiące zawory jest przerobienie magistrali smarującej tej co przykręcasz do głowicy. masz tam te otworki połączone w szereg i niby ostatnie zawory mają zbyt slabe smarowanie. jeśli sie to przerobi że do każdego z otworów doprowadzisz osobną rurkę podobno problem klepiących zaworów znika.

Sam tego nie sprawdziłem ale mam taki zamiar :)

Gaiger - |28 Lip 2008|, 2008 21:35

Też o tym czytałem.
Ale powtarzam, ewidentnie wali 1 popychacz i mało usmiecha mi się (z powodów finansowych oczywiście )wymiana 8 szt.
Z drugiej strony mogę je mieć po 60 pln ale jak się ma czarną serię to każda kwota jest za duża ;)

adamf - |29 Lip 2008|, 2008 16:58

witam wszystkich GAIGERw moim też klekotał jeden może dwa popychacze poszedłem najprościejszą drogą i trafiłem w 10tke ZMIENIłEM OLEJ NA NOWY FORD FORMUłA 1 10\40 i jak ręką odiąc.już mam przejechane ponad 12000km i jest OK WKRUTCE CZAS NA KOLEJNą ZMIANE OLEUM..........POZDRAWIAM adamf,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Gaiger - |31 Lip 2008|, 2008 07:18

Ma kto jeszcze jakiegoś pomysła :-D