| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - jak sprawdzic glowice
pavlo88 - |27 Kwi 2008|, 2008 22:52 Temat postu: jak sprawdzic glowice Witam mam takie pytanie bo chce kupic scorpio a slyszalem ze VM moga chodzic z peknieta glowica i nie widac tego w pracy silnika czy to prawda i jesli tak to czy da sie sprawdzic w jakis prosty sposob czy glowice sa dobre czy ktoras jest peknieta ??
z gory dzieki za pomoc
Rafał A.(antek) - |27 Kwi 2008|, 2008 23:35
Test na zawartosc CO2 w ukladzie chlodzenia
pavlo88 - |2 Maj 2008|, 2008 13:30
oki dzieki za pomoc
Tomek Z - |2 Maj 2008|, 2008 14:32
tu masz jeszcze wskazówke od Waldiego
| Waldi_L_N napisał/a: | | Budowę głowicy VM-a przestudiowałem na aparacie RTG. Pomiędzy gniazdem zaworowym a komorą wstępną jakieś 5-7 mm ponad płaszczyzną przylegania do bloku jest "wassermantel" czyli płaszcz wodny. Te głowice zawsze tam pękają przepompowując ropę (a nie olej) do układu chłodzenia. Czy twardniały węże? Jeśli tak to masz gotową odpowiedź czy trzeba coś z głowicami robić. Następną oznaką jest brud w zbiorniczku wyrównawczym. Generalnie zalecałbym pójście w moje ślady, znalezienie naprawdę DOBREGO fachowca od głowic i zlecenie mu regeneracji łącznie ze spawaniem. Komplet 4 szt. z kąpielą ultradźwiękową, spawaniem, dotarciem zaworów, planowaniem kosztował mnie w Poznaniu 1200 PLN. |
Waldi_L_N - |2 Maj 2008|, 2008 15:25
Przy mocniejszych uszkodzeniach pojawiają sie zacieki płynu chłodzącego z pomiędzy głowic na bloku.
GREGOR T - |2 Maj 2008|, 2008 17:59 Temat postu: Re: jak sprawdzic glowice
| pavlo88 napisał/a: | Witam mam takie pytanie bo chce kupic scorpio a slyszalem ze VM moga chodzic z peknieta glowica i nie widac tego w pracy silnika czy to prawda i jesli tak to czy da sie sprawdzic w jakis prosty sposob czy glowice sa dobre czy ktoras jest peknieta ??
z gory dzieki za pomoc |
najlepiej jechac po samochod z kims kumatym.
albo wjechac do dobrego warszttu na przeglad przedzakupowy ktory kosztuje okolo 100zeta.lepiej wydac 100zl niz wsadzic sie na mine samemu.
pavlo88 - |3 Maj 2008|, 2008 23:04 Temat postu: Re: jak sprawdzic glowice
| GREGOR T napisał/a: | | albo wjechac do dobrego warszttu na przeglad przedzakupowy ktory kosztuje okolo 100zeta.lepiej wydac 100zl niz wsadzic sie na mine samemu. |
no moze i tak tylko znalezc w obcym miescie dobry warsztat zapewne nie bedzie prosto zwlaszcza ze to nie jest taki prosty silnik jak inne ;/
no ale dzieki za pomoc sam nie bede jechal tylko z osoba co sie troche zna moze nie na samych VM'ach ale ze wskazowkami z forum mysle ze damy rade jeszcze raz dzieki
[ Dodano: 2008-05-12, 16:09 ]
no i kupilem VM'ke wieloryb '95 kombi jak troche pojezdze to napisze cos wiecej, jak narazie to przejechane 430km z przerwa 5 min i wszystko OK
|
|