| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - Uszczelki pod głowicą
mass44 - |20 Mar 2008|, 2008 11:12 Temat postu: Uszczelki pod głowicą Witam mam problem , chce wymienić uszczelki pod głowicami .W mojej scorupie 1995 rok są 4 pojechałem do sklepu a gość mówi ze od 1995-98 ma być jedna i teraz nie wiem co mam robic kupić jedna tak jak mówi czy cztery ?? dodam jeszcze ze głowice są te ze świecą od góry pod kątem i dwoma szpilkami
pozdrawiam wszystkich scorupiakóW
Waldi_L_N - |20 Mar 2008|, 2008 12:08
W starszych były dzielone na 4 w nowszych była cała. W Poznaniu są dostępne pojedyncze w cenie ok. 200PLN za kpl. Podobnie powinny kosztować w serwisie Forda.
Platyn - |20 Mar 2008|, 2008 14:39
ja kupiłem całą GOETZE za 140zl. Dzielone cztery ta sama cena.
mass44 - |20 Mar 2008|, 2008 17:04
ok ok ale jaka jest lepsza cała czy dzielona jest tu jakas różnica bo tak jak mówieja mam ten nowszy silnik a były 4 uszczelki
Waldi_L_N - |21 Mar 2008|, 2008 06:02
Nowy silnik był od września 97.
mass44 - |21 Mar 2008|, 2008 08:21
| Platyn napisał/a: | | ja kupiłem całą GOETZE za 140zl. Dzielone cztery ta sama cena. |
platyn a gdzie kupiłeś te uszczelki mają jakąś stronke na necie albo numer byś mi podał do nich bo u mnie są po 310zl kpl.
Platyn - |21 Mar 2008|, 2008 08:22
ja mam stary i wsadziłem całą. Przynajmniej wiem że dobrze leży i się nie przestawia przy wkładaniu głowic. A facio u którego kupowałem powiedział że cała jest lepsza bo dzielonych są trzy grubości i mogą być potem problemy z uszczelnieniem dekla zaworów bo jedna głowica może być ciut niżej a druga wyżej.
[ Dodano: 2008-03-21, 08:26 ]
| mass44 napisał/a: | platyn a gdzie kupiłeś te uszczelki mają jakąś stronke na necie albo numer byś mi podał do nich bo u mnie są po 310zl kpl. |
Ja ją kupiłem na giełdzie samochodowej w gliwicach - sośnicy. Giełda co niedziele a jako, że teraz niedziela świąteczna giełda zamknięta. Ale jak ci się nie pali to na następny tydzień mogę skoczyć i jeżeli zainteresowany to ci mogę wysłać.
mass44 - |22 Mar 2008|, 2008 11:24
| Platyn napisał/a: | ja mam stary i wsadziłem całą. Przynajmniej wiem że dobrze leży i się nie przestawia przy wkładaniu głowic. A facio u którego kupowałem powiedział że cała jest lepsza bo dzielonych są trzy grubości i mogą być potem problemy z uszczelnieniem dekla zaworów bo jedna głowica może być ciut niżej a druga wyżej.
[ Dodano: 2008-03-21, 08:26 ]
| mass44 napisał/a: | platyn a gdzie kupiłeś te uszczelki mają jakąś stronke na necie albo numer byś mi podał do nich bo u mnie są po 310zl kpl. |
Ja ją kupiłem na giełdzie samochodowej w gliwicach - sośnicy. Giełda co niedziele a jako, że teraz niedziela świąteczna giełda zamknięta. Ale jak ci się nie pali to na następny tydzień mogę skoczyć i jeżeli zainteresowany to ci mogę wysłać. |
Super !! Był bym ci bardzo wdzięczny za to jak bys mógł tam po nia zatydzien podskoczyć i mi ją wysłać
Wesołych świąt wszystkim życze !!
Platyn - |22 Mar 2008|, 2008 13:26
No to ci wyślę. Puść mi tylko dane na PW.
[ Dodano: 2008-03-22, 13:28 ]
Aha. Ino chcesz całą czy cztery dzielone?
mass44 - |26 Mar 2008|, 2008 14:45
mam jeszce jedno pytanie związane z uszczelkami pod głowice od czego zalezy grubość uszczelki ?? słyszałem 2 wersje jedna mówi ze zalezy od tego ile wystaje tłok nad blok silnika i jak jest np. 2 grubość uszczelki to już zawsze montuje się taką samą a druga wersja mówi ze zalezy od tego ile razy była planowana głowica i za każdym planowaniem trzeba kupować grubszą uszczelkę ...
... jak to w końcu jest?? pomóżcie ja mam terez uszczelkę z dwoma wcięciami i niewiem czy kupić taką samą czy grubsza
Platyn - |26 Mar 2008|, 2008 16:28
a ja z tego co wiem to grubość zależy od wysokości kołnierza tulei który wystaje nad blok. Ale to moje zasłyszenia. Ja też miałem uszczelki z dwoma wcięciami i taką samą grubość ma uszczelka którą teraz założyłem (całą oczywiście)
magmart - |30 Mar 2008|, 2008 21:59
ja mam 115 KM i dzieloną uszczlkę na 4, mechanik chciał założyć całościową, bo tansza była ale coś nie pasowało i mimo straty czasu 2 dni zamówił i skręcił na 4 pojedyńczych. Grubość dobierał po zapytaniu szlifierza ile splanował głowice.
Gaiger - |30 Mar 2008|, 2008 22:13
| magmart napisał/a: | | Grubość dobierał po zapytaniu szlifierza ile splanował głowice. |
Sorry ale czy ten meches wie coś o dieslach?
W każdym dieslu masz płaską głowicę i żebyś nie wiem ile ją splanował kompresji nie zmienisz.
A grubość uszczelki dobiera się w zależności od tego jak dużo wystaje tłok powyżej bloku silnika.
W Vm'ie też tak to wygląda.
Generalnie w dieslu jeżeli nie ruszano dołu silnika kłaść uszczelkę o takiej samej grubości jak była.
slawektg - |31 Mar 2008|, 2008 20:13
A czy Ty wiesz cos o jakichkolwiek silnikach,czy tylko improwizujesz?bo chyba nie przeczytales tego w Auto-moto?kompresja kompresją,ale zmienia sie tez odleglosc tloka od zaworow,a to ma duze znaczenie ZWLASZCZA w dieslu.
magmart - |31 Mar 2008|, 2008 21:07
| slawektg napisał/a: | | kompresją,ale zmienia sie tez odleglosc tloka od zaworow,a to ma duze znaczenie ZWLASZCZA w dieslu. | tym razem zgadzam się z kolegą. Odpisywać mi tylko i mądrzyć nie chciało, ale dokładnie chodzi o to z uszczelką, żeby tłok po ciemku nie przywalił w głowice
Istotnie jak sie policzy to zmiana na kompresji poprzez grubość uszczelki to tyle co by sie 0,1mm nagaru na głowicy zebrało, czyli nic.
Tlukas - |31 Mar 2008|, 2008 21:46
Nie no świat sie kończy Magmart się zgadza ze Sławkiem
A tak poważnie to macie racje chłopy, szczególnie w dezelu to bardzo istotna kwestia.
magmart - |31 Mar 2008|, 2008 22:09
E tam jedna jaskółka wiosny nie czyni, a lubie z człowiekiem czasem pogadać. Czasem może zbyt szkolnie traktuje niektóre temat (koło 2 -masowe) ale swoją wiedze ma.
Jeszcze sie zastanawiałem czy na luzy zaworowe grubość uszczelki może mieć wpływ (znaczy sie pośrednio na regulatory ciśnieniowe)
slawektg - |31 Mar 2008|, 2008 22:38
| magmart napisał/a: | | Jeszcze sie zastanawiałem czy na luzy zaworowe grubość uszczelki może mieć wpływ (znaczy sie pośrednio na regulatory ciśnieniowe) | No to jak sie juz skonczysz zastanawiac,to daj znac.pogadamy.
magmart - |1 Kwi 2008|, 2008 06:11
dobra skończyłem, raczej nie ma wpływu
Gaiger - |1 Kwi 2008|, 2008 07:47
| slawektg napisał/a: | | kompresja kompresją,ale zmienia sie tez odleglosc tloka od zaworow,a to ma duze znaczenie ZWLASZCZA w dieslu. |
Dobra rozwine o co mi biega.
Jeżeli meches zmienił grubość uszczelki na podstawie tego ile splanował głowicę to według mnie postąpił jak przy silniku benzynowym. Tam ma to bardzo duży wpływ na kompresję.
W dieslu zawsze wiedziałem że tłok wystaje z bloku i uszczelkę dobiera się na podstawie tego wymiaru.
Po to żeby tłok nie przywalił w głowicę i po to żeby została zachowana komora spalania o określonej objętości.
Na uchylonym zaworze tłok i tak go minie (przy prawidłowych fazach rozrządu), a zamknięty jest schowany w gnieździe w głowicy.
Jeżeli ktoś splanuje głowicę tak mocno że zawór zacznie wytawać poniżej jej dolnej powierzchni to sądzę że głowica i tak będzie do wyrzucenia.
Zresztą co ja tam wiem
I tak zawsze robiłem według fabrycznej instrukcji.
magmart - |2 Kwi 2008|, 2008 06:34
V = пr2 * H – objętość walca z tego wychodzi,że planowanie głowicy to zmiana pojemności rzędu 0,03~0,04 ccm,a pjemność skokowa jednego cylindra to 625 ccm. Komora spalania, nie wiem ile dokładnie ma pojemności ale jeżeli stopień sprężania przyjąć na poziomie 1:21 to komora spalania ma pojemność ~30 ccm czyli zmniejszenie pojemnośći komory spalania o 0,04ccm to zmiana o około 0,1%.
| Gaiger napisał/a: | | Na uchylonym zaworze tłok i tak go minie (przy prawidłowych fazach rozrządu), a zamknięty jest schowany w gnieździe w głowicy. | No i zależy od konstrukcji silnika. W jednym sie minie, choćby głowicę splanować i 0,5 cm a w innym nie. Pozostaje jeszcze docieranie zaworów, (szczególnie planowanie gniazd zaworowych) co znowu "schowa" zawór w głowicy.
Mysza - |2 Kwi 2008|, 2008 10:32
MIalem się w tym dziale nie odzywać, ale nie wydaje mi się, żeby głowica od diesla miała komorę spalania. Jest płaska niczym ziemia Planowanie nic nie szkodzi. Komora spalania jest raczej w tłoku. Co do wystających zaworów, to oczywiście potrzebna jest również obróbka gniazd, i to nie docieranie, a frezowanie i dopasowanie kątów. Docieranie to obróbka finalna, nie mająca wpływu na wymiar.
| Gaiger napisał/a: | | Jeżeli meches zmienił grubość uszczelki na podstawie tego ile splanował głowicę | jedną głowicę splanował? W sumie może i dobrze zrobił, bo jakby głowica usiadła niżej, to wałek rozrządu by nie trafił w swoje miejsce...
Gaiger - |2 Kwi 2008|, 2008 11:39
| magmart napisał/a: | | V = пr2 * H – objętość walca z tego wychodzi,że planowanie głowicy to zmiana pojemności rzędu 0,03~0,04 ccm,a pjemność skokowa jednego cylindra to 625 ccm. Komora spalania, nie wiem ile dokładnie ma pojemności ale jeżeli stopień sprężania przyjąć na poziomie 1:21 to komora spalania ma pojemność ~30 ccm czyli zmniejszenie pojemnośći komory spalania o 0,04ccm to zmiana o około 0,1%. |
Obliczenie ok w dieslu gdzie możesz cylinder sprowadzić do walca.
Dlatego pod tym względem klekotowi planowanie głowic nie przeszkadza.
W benzynowcu jednak głowica ma półkolistą czy inną komorę spalania która przy planowaniu zminiejsza się i to nieraz sporo.
Dlatego np. splanowanie głowicy o 0,4mm w jednym z silników które mogłem obejrzeć po "tuningu", podniosło kompresję z około 8,5 bar na 12,5 bar co z kolei spowodowało spalanie stukowe.
BTW ponieważ mój vm był kiedyś "grzebany" przez jakiegoś "fachowca" mam w tej chwili głowice splanowane o około 1,2mm. Uszczelka dobrana na podstawie wystawania tłoka.
Waldi_L_N - |3 Kwi 2008|, 2008 16:58
Zgadzam się z Mysza. Planowanie głowicy nie zmieni objętości komory spalania. Jeżeli mnie pamięć nie myli to i tłok w VM-e jest płaściutki jak kula ziemska przed erą wielkich podróżników.
magmart - |3 Kwi 2008|, 2008 17:47
Czyli tak czy owak, różnica w sprężaniu (zmianie stopnia sprężania) żadna = brak = pomijalnie mała.
Macie rację, głowica jest płaska.
mass44 - |9 Kwi 2008|, 2008 11:40
i tłoki też są płaskie
aha i jeszce jedna sprawa jak zwaliłem głowice to okazało się zeuszczelki są różnej grubości jedna z II wcięciami i 3 z I wcięciem ... czemu tak ?? jak to możliwe że w jebnym bloku tuleje wystają na rózne wysokości ??
Mysza - |9 Kwi 2008|, 2008 21:18
| mass44 napisał/a: | | okazało się zeuszczelki są różnej grubości | Nasi tu byli
adamf - |10 Kwi 2008|, 2008 00:19
witam w kazdym przypadku planowania głowicy moc silnika wzrosnie.w vm spalanie odbywa sie w for komorze ona zbliza sie do tłoka przy splanowaniu.wzraxta sprezanie .jest to wtrysk posredni typ spalania paliwa./////////////
Waldi_L_N - |10 Kwi 2008|, 2008 07:24
| adamf napisał/a: | | ona zbliza sie do tłoka przy splanowaniu |
Niby prawda, zbliża się. Tylko powiedz mi o ile realnie zmienia się sprężanie? Z prostych wzorów dV=dhxS
gdzie
dV - przyrost objętości (w tym przypadku ujemny)
dh=h1-h2 - przyrost wysokości (w tym przypadku o ile planujemy)
S- pole powierzchni (w tym przypadku pole powierzchni dziurki w dekielku zamykającym komorę pośrednią)
Inaczej to przedstawia się gdy splanujemy silnik bez komory pośredniej gdzie S równa się praktycznie polu powierzchni cylindra, w przypadku komory pośredniej wartość jest pomijalnie mała.
Znacznie większe znaczenie właśnie ma grubość uszczelki lub planowanie powierzchni bloku silnika.
Swoją drogą jak kupowałem uszczelki w sklepie Forda w Poznaniu to mieli tylko "3" i twierdzili, ze wszyscy takie pakują. U mnie się sprawdziły.
Platyn - |10 Kwi 2008|, 2008 07:40
mass44, tuleje u ciebie wystają na różne wysokości bo: albo zaczynają ci wyskakiwać tuleje choć raczej w to wątpię albo ktoś robił remont jakimiś cudownymi sposobami i olał podkładki miedziane pod kołnierzami tulei. Podkładki służą właśnie do regulacji wysokości tulei a są cienkie jak bilety. Pewnie ktoś na jedną tuleję wsadził trzy podkładki na jedną dwie a na jeszcze inną jedną. W zestawach naprawczych standartowo dają trzy podkładki co nie znaczy że wszystkie trzeba wykorzystać. Ja mam pod tulejami wpakowane po jednej i kołnierze są jedną płaszczyzną z blokiem.
[ Dodano: 2008-04-10, 07:41 ]
Dlatego pewnie miałeś różne grubości uszczelek.
adamf - |12 Kwi 2008|, 2008 18:21
witam WAIDI L N PLANOWAłEM różne głowice w motocyklach,maluchach 126.125p-fiat granade 2,5d. i wiele innych typach.Ale w każdym przypadku było jedno i tosamo większa moc.CO DO POMIARóW to mierzyłem najwięcej Granade 2.5D.Z 24 bar na28 planowanie wynosiło 0,30mm..NIEPYTAJ MNIE CZM TO MIERZYLEM sprzęt mam dobry nietylko do tego ustawiam cisnienia na wtryskiwaczach tutaj też można moc delikatnie zwiększyć i w wielu innych miejscach..........pozdrawiam.
Waldi_L_N - |16 Kwi 2008|, 2008 00:19
adamf, oczywiście masz rację. Nie neguję przecież, że da się zwiększyć ciśnienie planując głowicę lub blok i zgadzam się, że wzrośnie moc (pomijamy żywotność silnika). I nie neguję, że są też inne sposoby na poprawienie parametrów pracy. Twierdzę tylko, że zabielenie o przysłowiową "dychę" płaskiej głowicy z wejściem do komory pośredniej o polu przekroju poniżej 1cm2 w celu ponownego montażu jej na bloku (a nie w celu zwiększenia ciśnienia) będzie miało znacząco mniejsze znaczenie na wzrost stopnia sprężania niż w silnikach z komorą spalania w głowicy takiej jak benzynowa, co wynika z oczywistych wielkości.
Wybacz, nie znam głowicy z Grande, znam głowice z WV - bo je produkuję. Te TDI na pompowtryskiwaczach powodu bezpośredniego wtrysku nie mają już nawet na dzień dzisiejszy komory pośredniej, więc planować głowicę można ile się chce (w granicach rozsądku technologicznego) i praktycznie nic to nie zmieni - trzeba by było planować blok.
To samo jest z 2.0 C-R.
A jak wygląda głowica z VM wiem doskonale (wystarczy poczytać historię mojej walki z VM-em). I jestem pewien, że planując tą głowicę zmniejszamy jej objętość o wymienioną już prze ze mnie powyżej wielkość.
Serdecznie pozdrawiam.
Waldi
|
|