Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - 2-3 asb dziwne

michopawel - |17 Mar 2008|, 2008 21:34
Temat postu: 2-3 asb dziwne
Pytanie z 2 dni temu zagotował mi się płyn w silniku , i zaczeły sie dziac dziwne rzeczy z skrzynia , Mianowicie przy przełączaniu z 2-3 bieg przy spokojnej jeżdzie silnnik wkreca się na wysokie obroty , Takie uczucie jakby skrzynia wysprzęglała obroty idA W GÓRĘ o jakies 2 -2,5 tyś i szarpnieęice wrzucony następny bieg dzieje sie tak po zagrzaniu auta na zimnym ok. Nie wiem czy to zagotowanie wody ma jakies znaczenie czy tez nie . Poradzcie.
bigdaaddy - |17 Mar 2008|, 2008 22:26

Jaka była przyczyna zagotowania płynu?
michopawel - |18 Mar 2008|, 2008 09:03

No właśnie nie wiem zagotował sie dolałem i wszystko teraz ok . Nie mam pojęcia dlaczego , Nowa pompa wody jest u mnie . W skrzyni olej wymieniałem jakieś 15000 temu ale tylko ten z miski tak jakpisano na forum.
Struna - |18 Mar 2008|, 2008 14:11

no cóż, wychodzi na to, że sie ślizga, a to już nie wróży jej dobrze.
łukasz194 - |18 Mar 2008|, 2008 17:21

kolego zacznij się rozglądać za inom asb bo będzie tylko gorzej :/ tak samo jak moja każdymi to mówił a ja w to naiwnie nie wierzyłem i się stało asb pomału umiera :/
Orzel666 - |18 Mar 2008|, 2008 19:46

a co w tej skrzyni moze umrzec?
bo takie z jakimi ja mialem o czynienia to najprostsze hłamerykanckie wynalazki prostackie jak nie przymierzając narzędzie do oddzielania plew od ziarna
sprzeglo hyrokinetyczne i przekladnia planetarna - nie ma prawa nie dzialac poki jest olej
ale te nowomodne wynalazki sa poza zakresem mojego pojmowania

Struna - |18 Mar 2008|, 2008 19:52

Orzel666 napisał/a:
nie ma prawa nie dzialac poki jest olej
e co Ty gadasz, masz taśmy hamulcowe, tarczki, tłoki z oringami, elektrozawory itd, każda z tych rzeczy może dać czadu.
Kevin Xy - |18 Mar 2008|, 2008 19:59

oj moze moze- olej to nie wszystko
Orzel666 - |19 Mar 2008|, 2008 11:51

tarczki, oringi itp to eksploatacja
do prostackich amerykancow raczej tanie choc ciezko dostepne ale robi sie rzadko
a takie wynalazki jak w scorpiu to boje sie otwierac bez asysty elektronika
teraz mam padnietego automata od senator ostatniego 24vl6 i tez strach zagladac
w misce pewnie plyta jak w pececie bo wiazka jak w scorpiu
tylko lockup chyba nie ma

Struna - |19 Mar 2008|, 2008 12:08

Orzel666 napisał/a:
a takie wynalazki jak w scorpiu to boje sie otwierac bez asysty elektronika
eee panikujesz, nie ma strachu.
michopawel - |21 Mar 2008|, 2008 07:23

czyli że skrzynia zaczyna umierać a może tańsza naprawa póki nie umarła całkiem jakie to koszty?? z ciekawości pytam.
Orzel666 - |21 Mar 2008|, 2008 11:11

wymiana całej skrzyni pewnie tańsza chyba że jakaś pierdoła
ale jak sam sobie nie zrobisz to będziesz musiał komuś płacić wiec wychodzi na jedno

Boni - |21 Mar 2008|, 2008 11:51

michopawel napisał/a:
czyli że skrzynia zaczyna umierać a może tańsza naprawa póki nie umarła całkiem jakie to koszty?? z ciekawości pytam.

To są pytania do wróżki, a nie na forum ;)

michopawel - |21 Mar 2008|, 2008 19:53

Boni napisał/a:
michopawel napisał/a:

To są pytania do wróżki, a nie na forum ;)

dzięki za odpowiedż

1Bodzio - |21 Mar 2008|, 2008 20:28

Być może to zagotowanie płynu chłodzącego było skutkiem, a nie przyczyną uszkodzenia skrzyni. Z elementów wykonawczych w skrzyni, podejrzane są dwa. Tasma hamulcowa II biegu i sprzegło wysokich biegów i biegu wstecznego. Zmiana z II na III polega na odpuszczeniu tasmy II biegu i załączeniu sprzegła wysokich biegów, prawie jednoczesnie. I teraz, albo uszkodzona (wyślizgana) tasma puszcza zbyt szybko, albo przypalone sprzęglo załapuje zbyt wolno. W momencie gdy jeden element przestaje dzialać, a drugi jeszcze nie zaczął następuje poślizg. To co napisałem, to tylko jedna z możliwych przyczyn. Co by nią jednak nie było, to skrzynię trzeba wyciągnąć i rozebrać i naprawiać, lub wymienić na inną, sprawną. Wybór opcji należy już do Ciebie.
michopawel - |21 Mar 2008|, 2008 20:47

1Bodzio widze że jesteś z okolic moich powiedz gdzie można by był to zdiagnozować i dowiedzieść się ile wezma za ewentualna naprawę . Bo u mnie w Wałbrzychu to olej potrafią dolać a nie naprawić automat.
1Bodzio - |21 Mar 2008|, 2008 21:17

I to jest najtrudniejsze pytanie, jakie mogłes zadać. :sad: W tych zakladach, gdzie bylem, to panowie wiedzą jeszcze mniej niż ja, i nie słyszałem też o jakimś dobrym zakładzie na naszym terenie :sad: . Zapytaj Sierarsa. On kiedyś walczyl ze skrzynią, może zna jakichś dobrych fachmanow.
gw21 - |22 Mar 2008|, 2008 08:36

No tak tylko kolega pisał, że mu skrzynia wysprzęgla, a nie się ślizga i po chwili jest strzał z zapięciem biegu. (chyba że źle coś zrozumiałem). A to by bardziej wskazywało na przycinanie się któregoś z zaworów. Przy zagotowaniu płynu mogło też przegrzać olej w asb (przecież jest wspólna chłodnica) i nie trzyma parametrów. Sprawdź jaki masz stan oleju (jak wygląda i jak pachnie)- ślizgające się tarcze/taśmy powinieneś wyczuć. Jeśli z nim jest wszystko ok to szukałbym po płycie sterującej (koszt jakieś 2 lata temu w SAMKO ze zdaniem starej to około 500pln) lub wiązka elektryczna. Na obu trybach jest to samo? Próbowałeś zmieniać biegi ręcznie?. No chyba, że faktycznie masz uślizg a nie rozsprzęglenie (ale to i tak po oleju powinieneś wyczuć).
michopawel - |22 Mar 2008|, 2008 18:14

Dzieje sie tak że wyrzuca jakby 2 obroty idą w górę tak z 2 tys do 3,5 i dopiero zapiecie 3 . Dzieje sie tak jak trzymam gaz w miejscu auto powoli się rozpędza . Zauważyłem dzisiaj że jak wyrzuci 2 i obroty zaczynaja iść w góre to jak puszcze gaz to wbija sie 3. łagodnie. olej ma stan lecz nie jest idealnie czerwony. Nie czuć go spalenizna.

Wesołych świat przy okazji wszystkim!!!

feluke - |22 Mar 2008|, 2008 21:06

gw21 napisał/a:
No tak tylko kolega pisał, że mu skrzynia wysprzęgla, a nie się ślizga i po chwili jest strzał z zapięciem biegu. (chyba że źle coś zrozumiałem). A to by bardziej wskazywało na przycinanie się któregoś z zaworów. Przy zagotowaniu płynu mogło też przegrzać olej w asb (przecież jest wspólna chłodnica) i nie trzyma parametrów. Sprawdź jaki masz stan oleju (jak wygląda i jak pachnie)- ślizgające się tarcze/taśmy powinieneś wyczuć. Jeśli z nim jest wszystko ok to szukałbym po płycie sterującej (koszt jakieś 2 lata temu w SAMKO ze zdaniem starej to około 500pln) lub wiązka elektryczna. Na obu trybach jest to samo? Próbowałeś zmieniać biegi ręcznie?. No chyba, że faktycznie masz uślizg a nie rozsprzęglenie (ale to i tak po oleju powinieneś wyczuć).

Samko to se mozna wsadzic gleboko gdzies. Jedynie warto do nich podjechac po filtry i uszczelki. Ostatnio ojciec byl na wymienie oleju to powiedzieli ze nie reguluja tasm hamulcowych i podobno ktos grzebal w skrzyni ale nie potrafia powiedziec co. :/

Wracajac do rzeczy to borykam sie z podobnym problemem przy zmianie 2-3. Dokladniej mowiac to jest niewielki poslizg przy przelaczaniu jak sie powoli przyspiesza. Im mocniejsze przyspieszenie tym poslizg jest coraz mniejszy. Przy zimnym oleju jest wszystko ok i bardzo ladnie pracuje a jak sie nagrzeje mocniej to zaczyna sie slizgac a po staniu w korku to wogole jest straszny poslizg jak by na moment wogole rozsprzeglalo.
Mam nadzieje ze regulacja tasm oddali widmo wymiany skrzyni. ;)

1Bodzio - |23 Mar 2008|, 2008 00:07

Może tak się zdarzyć. O ile na taśmach są jeszcze resztki okładziny ciernej.
michopawel - |23 Mar 2008|, 2008 10:38

Właśnie mam dokładnie tak samo jak kolega Feluke Powiem szczeże że nie za bardzo wiem o co chodzi w automatach i regulacjiach taś poszukam na foru bo chyba był gdzies pisane . A może ktoś to potrafi zrobić za niewielką opłata oczywiście :-d
Struna - |25 Mar 2008|, 2008 12:41

1Bodzio napisał/a:
I teraz, albo uszkodzona (wyślizgana) tasma puszcza zbyt szybko, albo przypalone sprzęglo załapuje zbyt wolno.
albo uszczelnienia tłoków są w rozsypce i przepuszczają ciśnienie.
michopawel - |26 Mar 2008|, 2008 15:13

już wiem czemu mi się zagotowała woda 1 wiatrak miał przetarty kabel dotykał pompy wspomagania i sie przetarł . to tak na marginesie.

[ Dodano: 2008-08-04, 12:45 ]
po wyminaie filtra powietrza skrzynia chodzi normalnie . Trochę go nie wymieniałem jakoś sie zapomniało a zaczął olej wywalać do niego przez odmę i teraz skrzynia chodzi ok Sory że tak póżno pisze ale nie było czasu