Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Złe wskazania licznika przy wciśniętym gazie

Roki19 - |6 Mar 2008|, 2008 00:27
Temat postu: Złe wskazania licznika przy wciśniętym gazie
Witam.
Pisałem już kiedyś o moich problemach z licznikiem.
Mianowicie wymieniłem linkę, trybik napędu, jedyne co to nie zmieniłem jeszcze zegarów.

Generalnie auto zaraz po odpaleniu (rano) pokazuje ok. Zaczyna przekłamywać tak po przejechaniu 15-20km. Zaniża prędkość przy wciśniętym gazie - przy puszczonym pokazuje ok.

Jednak piszę ponownie dlatego, że zauważyłem, że wskazuje w miarę poprawnie prędkość na IV biegu (przy wciśniętym gazie). W praktyce wygląda to tak, że jak chcę mieć wciśnięty gaz i wiedziec ile jadę to musi to być na IV biegu a jak chce puścić i wiedzieć ile jadę to V bieg. Zastanawiam się czy w związku z powyższym kupować zegary? Nie chcę, żeby się okazało, że kolejna kasa w błoto. Może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem?
Pozdrawiam i dziękuje z góry za wszelkie sugestie.

Michu - |6 Mar 2008|, 2008 22:32

u mnie jest to samo, jak dodaję gazu, to powyżej 80kmh zaniża o jakieś 7-10 kmh, jak puszczę gaz, to wskazuje poprawnie...

Wymieniałem linke, ale to nie to,bo nie pomogło... dałem se spokój i sie przyzwyczaiłem...

Roki19 - |6 Mar 2008|, 2008 23:51

U mnie jest tak, że na zimnym jest oki. Natomiast po jakimś czasie wskazówka pokazuje coraz mniej.
Przykładowo zaraz po odpaleniu (rano) jadę na V biegu 140km/h to pokazuje (na wciśniętym gazie) 140. Po 5 minutach już 130, później 120, a po 20 czy 30 minutach 50-60km/h. Wrzucę na czwórkę - pokazuje dobrze (na wciśniętym gazie).