| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - ciekawostki dieslowskie
Tomek Z - |1 Mar 2008|, 2008 09:41 Temat postu: ciekawostki dieslowskie Na początek rzucam temat dwusuwowego silnika diesla. Czy ktoś się zetknął z takim wynalazkiem?
Tlukas - |1 Mar 2008|, 2008 11:06 Temat postu: Re: ciekawostki dieslowskie
| Tomek Z napisał/a: | Na początek rzucam temat dwusuwowego silnika diesla. Czy ktoś się zetknął z takim wynalazkiem? |
No w silnikach okrętowych to sie często dwusuwy trafiały. Zresztą Mercedes kiedyś też w ciężarówkach montował dwusuwowe diesle, ale to dawno było
Mój znajomy kiedyś miał Robura i tam też ciekawy wynalazek był. Dieslowski boxer chłodzony powietrzem. Pamiętam że w zimniejsze dni otwierał puszke filtra powietrza wyjmował filtr i palił tam stare gazety żeby odpalić tego klamota
Tomek Z - |1 Mar 2008|, 2008 13:18
Ja trafiłem na dwusuwa dizla w wojsku. To był silnik radziecki do napędu sprężarki i nazywał się "Jaz ileś tam". Chodził całkiem nieźle. Parametrów nie pamiętam. Wiem że nieźle się wykłóciłem na szkółce, bo nie wierzyłem że taki wynalazek istnieje.
slawektg - |1 Mar 2008|, 2008 19:19
No to lecimy ze scorpio VM.Samochod na miare swojej epoki,calkowicie spelniajacy dzisiejsze oczekiwania producentow:pojezdzxic 3-5 lat i nastepny.nasze VMy maja ponad 200kkm.uwazam,ze do 150tys,zaden nie ma usterek,a osiagi sa calkiem zadowalajace.wygodny,szybki ,ekonomiczny cruiser.pozniej opisze historie mojego VMa.cdn.
magmart - |1 Mar 2008|, 2008 19:51
Ja kiedyś pracowałęm na budowie i do napędu betoniarki był mały dieselek, wilkością coś zbliżony do silnika WSK. Był odprężnik i korba. Trza było mocno rozkręcić i zamknąć odprężnik silniczek robił wtedy puf puf puf i se brykał na wolnych obrotach. Tylko paliwa trza było pilnować, raz sie zapowietrzył to pół dnia zeszło na odpaleniu.
Tomek Z - |2 Mar 2008|, 2008 11:05
| magmart napisał/a: | | mały dieselek, wilkością coś zbliżony do silnika WSK |
rozumiem że jeden cylinder?.
magmart - |2 Mar 2008|, 2008 17:56
| Tomek Z napisał/a: | | rozumiem że jeden cylinder?. | Dokładnie tak jeden cylinderek
k0al4 - |3 Mar 2008|, 2008 10:30
| magmart napisał/a: | | Tomek Z napisał/a: | | rozumiem że jeden cylinder?. | Dokładnie tak jeden cylinderek |
taki jedno cylindrowy widziałem u nas w szkole badalismy na nim wielkosc liczby cetanowej ON
jakinos - |8 Maj 2008|, 2008 21:31
Tak jak napisał Magmart takie silniki można spotkać do napędu starych betoniarek. Ja mam pytanie. Czy ktoś słyszał o instalacji gazowej do dizla? Podobno za duże koszty przeróbek. Prócz tego wydaje mi się że gaz jest troche za suchy żeby mógł pracować w silniku dizla?
Zysio - |8 Maj 2008|, 2008 21:35
| jakinos napisał/a: | | Czy ktoś słyszał o instalacji gazowej do dizla? |
taaaak
wózki widłowe typu rak - silnik 2-cylindrowy Diesel z Ursusa C330, zasilany LPG
Adam73 - |8 Maj 2008|, 2008 22:52
| jakinos napisał/a: | | Czy ktoś słyszał o instalacji gazowej do dizla? |
U mnie w mieście jeżdżą tak autobusy.Ale słyszałem że chętniej klekoty przerabiają na CNG niż na LPG.
zelazny_gst - |9 Maj 2008|, 2008 00:07
Koszt instalcji wacha się zależności od auta między 3000-4000zł.
scibor - |1 Gru 2008|, 2008 15:53
| jakinos napisał/a: | | Tak jak napisał Magmart takie silniki można spotkać do napędu starych betoniarek. Ja mam pytanie. Czy ktoś słyszał o instalacji gazowej do dizla? Podobno za duże koszty przeróbek. Prócz tego wydaje mi się że gaz jest troche za suchy żeby mógł pracować w silniku dizla? |
Andoria ma w ofercie silniki wysokoprezne przystosowane od razu do CNG. Kiedys robilem z nimi interesy i jako ciekawostka wpadlo mi w oko.
Zdarzylo mi sie spotkac stary traktor, jakis niemiecki, z dwusuwowym dieslem, ale nie wiem co to bylo.
Jak dla mnie najwiekszy odpal jesli o diesle chodzi to turbina gazowa RollsRoycea Allison 250 montowana w motocyklu Y2k:). TO jest dopiero DIESEL;P (www.marineturbine.com)
Mysza - |1 Gru 2008|, 2008 22:26
| jakinos napisał/a: | | Czy ktoś słyszał o instalacji gazowej do dizla? | Słyszał. Chodzi toto cały czas na gnojówce, a gaz idzie dodatkowo zamiast części normalnego paliwa. Na samym gazie NIE CHODZĄ.
Janek - |5 Mar 2009|, 2009 18:43
Aby nie zakładać nowego tematu-a nazwa popstu pasuje !-czy ktoś jeżdzi na biodislu,są różne opinie-jedni leją i chwalą,drudzy odwrotnie-tylko cena bardzo dobra-3.20 zł.!!! Ciekawe co o tym paliwie myślicie ?
slawektg - |5 Mar 2009|, 2009 19:45
Mam kumpla,ktory lal to do pajero.stary 2.5 litrowy diesel.jakos bardzo szybko robil remont instalacji wtryskowej.Takze nie wiem......
pablo19 - |6 Mar 2009|, 2009 07:50
| Janek napisał/a: | Aby nie zakładać nowego tematu-a nazwa popstu pasuje !-czy ktoś jeżdzi na biodislu,są różne opinie-jedni leją i chwalą,drudzy odwrotnie-tylko cena bardzo dobra-3.20 zł.!!! Ciekawe co o tym paliwie myślicie ? |
U mnie dwa dieselki jeżdżą na bioestrze. Zimową porą dostały zwykłego ON.
bingo - |6 Mar 2009|, 2009 09:27
| Tlukas napisał/a: | | Pamiętam że w zimniejsze dni otwierał puszke filtra powietrza wyjmował filtr i palił tam stare gazety żeby odpalić tego klamota |
tak się odpalało, a nawet odpala, silniki starów, lublinów, wózków widłowych. Czasem to nie wystarczało, to się ognisko pod miską olejową robiło
scibor - |6 Mar 2009|, 2009 10:26
Bioester podobno wyplukuje smieci z ukladu paliwowego i zalepia filtr. Jak jest, nie wiem, bo nie jezdze. Moze to taka sama legenda jak szkodliwosc jezdzenia na opale.
| bingo napisał/a: | | tak się odpalało, a nawet odpala, silniki starów, lublinów, wózków widłowych |
oraz wiekszosci leciwych traktorow na wsi:) to sie nazywa "palenie z knota";))
pablo19 - |6 Mar 2009|, 2009 10:56
| scibor napisał/a: | | Bioester podobno wyplukuje smieci z ukladu paliwowego i zalepia filtr.... |
Jeżeli tak by było, to chyba nie jest źle, wymieniasz potem filtr i masz czysty układ.
adamf - |6 Mar 2009|, 2009 15:55
witam ja zrobiłem GRANADĄ 2.5D ponad 250 tyś .km na opale i nic nastepnie na ROPIE STABILIZOWANEJ kolor czarny kolejne 100.000.km STAN LICZNIKA PRZEBIEGU RZECZYWISTEGO w tym czasie wynosił aż 750.000.km.W MROZACH -25, 28 PALIŁ Z PIERWSZEGO OBROTU w tym czasie jeżdziłem na uczelnię do LUBLINA UMCS .DZIESIĄTKI aut nowszych stało na drodze z zamarzniętym paliwem a ja spokojnie sobie iechałem.
Platyn - |7 Mar 2009|, 2009 18:06
Ja jeżdżę na biodieslu i mnie tam to odpowiada. Silnik też nie ma nic przeciwko. Odpala tak samo, jeździ tak samo i spala też tyle samo. Próbowałem już jeździć na rzepaku i opale i jakoś tam różnicy żadnej nie odczułem. Jedynie zapach z rurki taki troszkę inny.
Struna - |7 Mar 2009|, 2009 18:07
| Platyn napisał/a: | | Jedynie zapach z rurki taki troszkę inny. | frytki
Platyn - |7 Mar 2009|, 2009 18:09
nioo. Takie jakby placki na oleju. Przy opale jest taki bardziej jakby ostrzejszy. "Poznaj Stachu po zapachu"
Janek - |8 Mar 2009|, 2009 11:07
| Platyn napisał/a: | | Ja jeżdżę na biodieslu i mnie tam to odpowiada. Silnik też nie ma nic przeciwko. Odpala tak samo, jeździ tak samo i spala też tyle samo. Próbowałem już jeździć na rzepaku i opale i jakoś tam różnicy żadnej nie odczułem. Jedynie zapach z rurki taki troszkę inny. |
A dla ciekawości (też mam zamiar zacząć tankować biodisel )-czy prawda że początkowo zatyka się filtr paliwa ?
Platyn - |9 Mar 2009|, 2009 06:58
Janek, filtr wymieniałem w maju ub.r. a na frytkach jeżdżę od lipca i jakoś mnie się tam nic nie zatkało. Nawet w -15 odpalał normalnie.
|
|